fbpx
vissza a bejegyzésekhez

A mellnagyobbítás saját zsírszövet átültetésével bizonyítottan biztonságos

Hírek 2014. december 12.

A mellnagyobbítás saját zsírszövet átültetésével bizonyítottan biztonságos

A sajátzsír leszívással nyert saját zsírszövettel és az ebből származó saját kötőszöveti őssejtekkel növelni lehet az emlők méretét. Ma már magas szintű orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a sajátzsír átültetés nem kockázatosabb, mint más mellplasztikai eljárás.

Több mint száz évvel ezelőtt is végeztek zsírszövettel mellnagyobbítást, de csak az utóbbi évtizedben jöttek rá a plasztikai sebészek és a kutatók arra, hogy mi a zsírszövet megtapadásának kulcsa. Mintegy 15 éven át amerikai, japán és európai klinikákon folytak kísérletek, melyek során leszívással nyert saját zsírszövettel és az ebből származó saját kötőszöveti őssejtekkel növelték az emlőket – magyarázza Pataki doktor. – A kutatás további kísérleteket igényelt. 2009-re történt meg a kellő számú képalkotó és utóvizsgálat, hogy a sajátzsír átültetést (beültetést) mellnagyobbításra is alkalmazhassuk. A 2010-es amerikai plasztikai sebészeti kongresszuson (ASPS) számoltak be több vizsgálat kedvező eredményéről, ami lendületet adott a mellnagyobbítás alternatívájának.

A (mikrostrukturális) sajátzsír feltöltés (visszaültetés) előnyei közül kiemelendő, hogy a mell formája, mozgása, tapintása természetes marad, feszesebbé válik. A beavatkozás tulajdonképpen két műtét egyben: zsírbetöltés a mellek területére és zsírleszívás azokról a testfelületekről, ahol zsírfelesleg van. Leggyakoribb adóterületek: a has, derék-, csípőtáj és a combok. A klinikai tapasztalatok szerint a legjobb donor területek a belső comb, az alhas és a térd belső zsírpárnája. Speciális módszerrel és szövetkímélő kanüllel történik a zsírfelesleg leszívása, a műtét utáni felépülés gyors. A műtét során nem kerül idegen anyag a szervezetbe, a saját zsírszövet saját biológiai tulajdonságokkal bíró szövet. A műtét után nincsen árulkodó heg. A pár milliméteres hegek többnyire alig látszanak hónapok múlva. Nem következhet be a szilikon implantátumnál ritkán előforduló speciális szövődmény pl.: tokosodás és biztosan nem kell implantátum csere a jövőben. Ez az eljárás kis mellaszimmetriák korrigálására alkalmasabb, mint az implantátum.

A mell mikrostrukturális sajátzsír feltöltés relatív hátrányai közül kiemelendő, hogy a mell mérete és formája nem alakítható olyan maximalista módon, mint egy méretre szabott implantátummal, de a legtöbb páciens, aki ilyen beavatkozást szeretne, nem is ezt várja el. A saját zsírral végzett mellnövelés természetesen nem végezhető el mindenkin, mivel megfelelő mennyiségű és minőségű zsírra van szükség a különböző testtájakról. Az eljárás hosszadalmas, nagy felszereltséget, kiváló technológiát és klinikai hátteret, valamint komoly tapasztalatot igénylő beavatkozás általában altatásban történik. A felhasznált berendezések, szűrők és kanülök drágák, de ezekre szükség van, mert nagymértékben befolyásolják a sejtek túlélését. Helyi meszesedés előfordulhat az átültetett zsírszövetben, de ezek felszívódnak, vagy adott esetben eltávolíthatóak, és nem zavarják a diagnosztikai vizsgálatokat.

A sajátzsír átültetés folyamata:

A sajátzsírral végzett mellnagyobbítás előtt néhány rutinvizsgálatot végzünk pácienseinken (vérvizsgálat, ultrahang). A műtét során altatásban speciális zsírleszívással kinyerjük az átültetni kívánt zsírszövetet, és ezt követően be is ültetjük a mellekbe. A zsírsejtek egyáltalán nem sérülhetnek, mivel azokat vissza kell ültetni, kavitáció, ultrahang vagy egyéb zsírbontási technikák így nem jöhetnek szóba. Az emberi testből eltávolított zsír nagyon kényes, a legnagyobb óvatossággal, speciálisan kifejlesztett módszerekkel bánunk vele. A zsírszövetet kezeljük, megtisztítjuk a nem kívánt részektől, kivonjuk belőle a vizet és a vér alakos elemeit. A zsírszövetet ezután apró cseppek formájában injekciózzuk vissza a mellekbe. Ez a folyamat hosszú és a szobrászathoz hasonlít. Erre azért van szükség, hogy a beinjekciózott zsírsejteket élő sejtek vegyék körül, így azok visszakapcsolódjanak a test rendszerébe, újra hajszálerek alakuljanak ki a sejtek között. Minél több élő szövet veszi körül a visszainjektált sejteket, annál jobb eredmény várható.
A sajátzsír feltöltés után nem tudjuk pontosan megmondani kinél milyen százalékban fog megmaradni a betöltött mennyiség, ez nagyban páciens és eljárás függő. Az elért eredmények tükrében a beavatkozást ritkán folytatni kell, vagy meg kell ismételni. A mellnagyobbítás saját zsírral így nem mindig egyalkalmas beavatkozás.

Az eljárás jövője: őssejtekkel dúsított zsírsejt átültetés

Klinikánkon a sajátzsír visszaültetésnél az elmúlt években 60-80 százalékos megtapadási arányt sikerült elérnünk, azaz a visszaültetett zsírszövetnek ennyi százaléka éli túl az átültetést, és nem szívódik fel később sem. Az őssejtekkel dúsított zsírszövetben az arány meghaladja a 90 százalékot. Ez az új eljárás nemcsak Amerikában, hanem nálunk is sokkal inkább már a jelen, mely Pataki doktor és a Humancell együttműködésében valósul meg. Az eljárás azért nem elterjedt még széles körben, mivel korábban a szakmában elég sok ellentmondás övezte, de mára már bizonyították a biztonságosságát és hatásosságát. Nem igazolódott az a feltevés sem, hogy az átültetett zsírban lévő őssejtek és növekedési faktorok szerepet játszhatnak a melldaganat kialakulásában. A zsírszövet elmeszesedése okán bizonyos radiológiai vizsgálatok kapcsán észlelt jelek sem zavarják a gyakorlott radiológusokat. Így a technológiát a legtöbben ma már nem utasítják el.
Az őssejtes zsír átültetés hátteréről érdemes tudni, hogy a zsírsejtekben elég sok kötőszöveti, azaz felnőttkori őssejt található. Ezek mások, mint a köldökzsinórvér őssejtek (gyermekkori őssejtek), amelyekből bármilyen szövet kialakulhat, ezek a sejtek erre ugyanis nem alkalmasak. Hatásuk közé tartozik azonban az új vérerek képződésére való serkentése az átültetett szöveteken belül, a hajszálerek kialakulása, a vérellátás javítása a különböző szerveken belül. A sajátzsírban lévő őssejtek fiatalítják, kisimítják a bőrt, illetve serkentik a sejtosztódást, hegeket és sérült szöveteket regenerálnak. A bizonyítékokon alapuló orvoslás kutatásai alapján az őssejteket tartalmazó zsírszövet beültetése biztonságos. Őssejtes átültetéssel kezelhetőek például a kemoterápiát követően a sugárzás által roncsolódott bőr- és kötőszövetek is.

A mellfeltöltés mellett az arc-, ajkak-, alsó szemhéj és szemránc (egyéb területek) feltöltésére is alkalmas a leszívott zsír. A volumenpótló hatás mellett ezeket a területeket regenerálja, rejuvenálja. A sajátzsír visszaültetés volumenpótló hatását ritkábban alkalmazzák más testtájakon is, így péniszvastagítás, kisajak feltöltés vagy vádliformázás is elérhető ezzel az eljárással.

Forrás: marie claire 2014. október-i száma


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.