vissza a bejegyzésekhez

Brazília újra

Blog 2013. július 26.

Brazília. Újra eljöttem. Nem nyaralni, hanem szakmailag feltöltődni… mint ahogyan az sok-sok éve kezdődött… ahogy szakmabeliek is mondják, a modern plasztikai sebészet bölcsőjében… Az egyik legfontosabb inspiráló tényező szakmai életemben a brazil motívum.

Egyik személyés megtestesítője a világ egyik legnagyobb plasztikai sebészeti osztályát vezető Ferreira Professzor úr, aki idén nyugdíjba megy és aki kétszer is megátogatott Magyarországon….Az emberekhez és ehhez a csodálatos szakmához való egyedülálló hozzáállást Tőle és munkatársaitól itt láttam először. A végtelen humánusság és a határtalan kreativitás brazilos ötvözete teszi ezt az országot a plasztikai sebészetben naggyá, ha nem a legnagyobbá.

Egy plasztikai sebész, aki elmélyülten, 15 évig tanulja a szakmát különböző országokban, majd karitatív , vagy “közmunkát” végez, mindezekért kevés, vagy semmilyen kompenzációban nem részesül, kivéve- ahogy szoktam mondani- a gyógyult (vagy megszépült) páciens mosolya. De ez egy olyan kiteljesítő érzés, amiért érdemes csinálni..

Brazíliában mindíg letisztul az ember és csontig átérzi az orvosi etika alappilléreit, a sokszor mellőzött hippokráteszi eskü lényegét is:

1. Benefíciencia: Tégy jót!
2. Nonmalefíciencia: Kárt ne okozz!
3. Autonómia: Felismerni a páciensek individuális integritását (szépségét vagy másságát stb.) =tolerancia
4. Igazságosság (justícia): Felsimerni a társadalom iránti egyéni felelősségünket (orvosként), pl. misszó

Vissza- és előre tekinteni jöttem..mert itt távol könnyebb, és a sok mindent befolyásoló emlékek egyébként is itt születtek..


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.