fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Expressz plasztika!

Hírek 2015. március 18.

Ma már szinte minden klinikán találunk akár ebédidőben elvégezhető, műtét nélküli beavatkozásokat. A plasztikai sebész azonban felhívja a figyelmet: Nem kell bedőlni minden új hóbortnak!

Pataki doktorral 2015. márciusában a HOT magazin plasztika rovata készített interjút.

Az interjú teljes anyaga:

Mi is pontosan az „expressz plasztika”?

Az expressz plasztika alatt a legrövidebb idő alatt szövetkímélő módszerekkel végzett nem invazív plasztikai-esztétikai beavatkozásokat és az általuk elért eredményeket értjük, elsősorban az arcon. Újabban a mellen is végeznek ilyen beavatkozásokat.
A plasztikai sebészet az orvoslás egyik leggyorsabban fejlődő tudományága. A plasztikai sebészetben és az anti-aging kezelésekben a természetesnek ható, harmonikus eredmények elérése a cél. Ehhez ma a legkorszerűbb lejárások és anyagok állnak rendelkezésünkre, nemcsak Amerikában, hanem itthon is. Gyakorlatunkkal a legmagasabb szintű, személyre szabott ellátást biztosítunk pácienseink számára a fiatalító műtétek és esztétikai kezelések terén. A legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt kell elérnünk és ennek egyik eszköze az „expressz plasztika”. Hívják még „ebédidős beavatkozásnak” is.

Milyen módszerrel történik a kezelés?

Általában természetazonos feltöltőanyaggal így hialuronsavval, vagy botulinum toxinnal, mely egy az izmok összehúzódását gátló anyag. Az arc, a test kontúrjait javíthatjuk ezzel, vagy ráncokat tüntethetünk el. Az előbbi azonnal hat, az utóbbi hatásának kifejlődéséig kb. 3 napot kell várni. Az öregedés elleni harc egyik fő fegyvere a hialuronsav szövetekben való megőrzése, illetve visszajuttatása a szervezetbe. Újabban sóoldat befecskendezéssel azonnali, de csak 24 órát ható eredményt lehet elérni, pl. a mellen.

Mennyire elterjedt ez hazánkban?

A hialuronsavas feltöltéseket és a botoxkezelést a plasztikai sebészek jelentős része kiváló eredményekkel végzi hazánkban. Más szakágak képviselői pl. bőrgyógyászok is használják ezt a módszert kisebb-nagyobb sikerrel.

Van-e expressz plasztika a mellen ?

Jelenleg csak a saját-zsír visszaültetés az elfogadható alternatívája a szilikonos mellnagyobbításnak. Mindkettő csak műtéttel lehetséges. A hialuronsavas mellnagyobbítást expressz mellnövelő és alakformáló plasztikai beavatkozásnak foghatjuk fel, hiszen rövid időn belül egy feltöltő kanül (tompa tű) segítségével történik. Egy jó ideje szakmai társaságok azért nem javasolják, mert a mell ultrahangos és egyéb vizsgálatánál zavarhatja a kiértékelést.
Az újabb hóbortot – mely a mellek 24 órára történő sóoldattal való feltöltését jelenti – épeszű plasztikai sebész a szövődményi lehetőségek miatt nem végez.

Milyen újdonságok vannak a nem műtéttel elért arcfiatalítás területén?

Nagyon gyorsan fejlődik a plasztikai sebészet ezen ágazata. A hialuronsav alapanyagú töltőanyagok továbbfejlesztett változatai jelentek meg a piacon, tartósságuk növekedett. Már nemcsak ráncfeltöltésre, hanem az arckarakter formázásra, térfogatnövelésre is alkalmazzuk. A botoxot is sokkal szélesebb indikációs területtel vetjük be. A lézeres és rádiófrekvenciás beavatkozások mellett a helyi érzéstelenítésben is végezhető sajátzsír-kezelések is gazdagítják az esztétikai beavatkozások tárházát.

Hialuronsavas kezelés

– Kinek ajánlott az expressz ráncfeltöltés, az arckontúrformázás?

A ráncfeltöltés ideális megoldás azoknak, akik szeretnék az arcukon megjelenő ráncokat korrigálni, az arckontúrjukat megváltoztatni egy gyors, megbízható, fájdalommentes és egyszerű, nem műtéti eljárás formájában. Az injekciós kezelés az arc különböző területein alkalmazható: az orrszárny-szájzug közötti redőn, a szemöldökök közötti függőleges ráncokon, a homlok vízszintes ráncain, az úgynevezett nevetőráncokon, az alsó vagy felső ajak körüli finom, függőleges ráncokon, illetve esetenként a külső szemzugtól oldalra eső szarkalábakon. A hialuronsavat alkalmazhatjuk akné vagy egyéb eredetű besüppedt hegek kiemelésére, az orrhát kisebb egyenetlenségeire, ajakvastagításra, a szemgödör alsó peremének, a könnyárkoknak kitöltésére, és az állcsúcs vagy az arccsont kiemelésére is. A töltőanyagok segítségével célzottan emelhetőek ki előnyös vonások, ha megfelelő mélységbe juttatjuk a szövetek közé.

– Mikor nem alkalmazható ez a kezelés?

A páciensek egy rendkívül kis százaléka allergiás lehet a készítmények egyes vivőanyagaira, vagy egyéb betegsége lehet. Másoknál nem az expressz megoldásban keresendő a probléma megoldása, hanem műtétre van szükségük.

Egy komoly bőrfelesleggel rendelkező, megereszkedett arcon feltöltés helyett pl. arcplasztikával lehet javítani. Az „expressz plasztika” itt csalódást okozhat.

– Mire jó? Milyen eredmény várható a hialuronsavas ráncfeltöltés után?

  • a ráncok mélységét a hialuron csökkenti, feltölti, kisimítja
  • szem alatti karika ill. árok javul, vagy észrevétlenné válik a hialuron hatására
  • az ajkakat megnagyobbítja és határozottabbá teszi azok kontúrját
  • az orr-szájzug redő mélységét csökkenti és azt feltölti a hialuronsav

A hialuronsavas ráncfeltöltés vagy ajakfeltöltés általában nem igényel 30 percnél hosszabb időt, szinte fájdalommentes és helyi érzéstelenítésben történik. Igénytől függően a beavatkozás átlagban évente-kétévente ismételhető, vagy kisebb fenntartó dózis adható.

Újabb kutatások alapján a hialuronsavas injekció kollagénképződéssel is jár, ezért az ismétléseknél általában már kevesebb anyag szükséges.

Egy kanül, azaz tompa tű segítségével fecskendezik be a hialuronsavat.

Mennyi ideig tart a ráncfeltöltés/ajakfeltöltés hatása?

Egyénenként változó ideig. Több tényezőtől függ, például a bőr szerkezetétől, az életmódtól, a kortól és természetesen attól, hogy a kezelt személy milyen gyorsan bontja le a hialuronsavat. A legújabb hialuronsavak nagyon lassan szívódnak fel és másfél -két évig is megmaradhatnak a betöltött területen. Pataki doktor praxisában előfordult, hogy 3 év után is megmaradt az anyag (ajakban és a nevetőráncban) 3-4 ampullával történő arcfiatalításnál a hatás megtartásához gyakran elég évente egy szintentartó ampulla beadása.

Ritkán előfordul, hogy az első feltöltést követően egy második kezelésre is szükség van a kellő hatás eléréséhez. A második kezelést 2-3 hónappal az első után végezzük el.

– Mi történik, hogyan történik?

A ráncfeltöltés egy olyan injekciós technika, melynek során nagyon vékony tű segítségével természetes hialuronsav jut a bőrbe, melytől a ráncok elsimulnak, az ajkak teltebbé, a vonások lágyabbá válnak. A hialuronsav inger a szervezet számára, mert fokozza a kollagénrost képződést. A hialuronsav az emberi test természetes alkotórésze: megköti a vizet, hidratál és feltölti a bőrt.

A leggyakrabban feltöltött területek: glabella (szemöldök közötti ráncok) szem és száj körüli ráncok, nasolabiális redő (az orrtól az ajakig futó ránc, nevetőránc), és a szájzug. Megfelelő minőségű hialuronsav készítményekkel a szem alatti karikák, a beesett szem alatti területek is eredményesen korrigálhatóak.

-Lehet-e az orr formáján változtatni botoxxal „expressz plasztika” keretein belül?

Keveset, de adott esetben jó megoldás lehet. Az orr formáját elsősorban a csontos és porcos váza adja meg, melyen csak műtéttel változtathatunk. Hialuronsavval lehet formálni az orrot, de csak bizonyos esetekben. A botox az orr, vagy az orr körüli izmok befolyásolásával hathat kissé az orr formájára.

– Mik a kockázatai? Mennyi a gyógyulási idő?

A hialuronsav tökéletesen azonos a szervezetben természetesen előforduló hialuronsavval. A hialuronsavas kezelés esetében a szövődmények igen ritkák, jómagam pácienseim körében ez idáig nem tapasztaltam. A forgalomban lévő hialuronsav-készítmények nem állati eredetűek, ezért nem áll fönn annak a veszélye, hogy kórokozókat vigyenek át, vagy olyan allergiás reakcóikat váltsanak ki, mint egyesekben például a tojás, stb.
Rögtön a kezelés után a bőr kissé megduzzadhat és kipirulhat, de ez normális reakció és rendszerint egy-két nap alatt megszűnik. (Az ajkak kezelése után kicsit lassabban.) Más nemkívánatos reakciók nagyon ritkán fordulnak elő, körülbelül minden kétezredik páciens esetében a duzzanat, pirosság és nyomásérzékenység egy-két hétig is megmaradt.
Ajakvastagítás után 1-2 napig duzzanat léphet fel az injekció helyének bevérzése miatt.

A bőr allergiás kipirosodása minimális valószínűséggel jön létre, általában a kezelést követő 1-2 napon belül elmúlik. Nagyon ritkán az egyéni kötőszöveti sajátosságok miatt a feltöltőanyag a szokásosnál gyorsabban szívódik fel. Utókezelést masszírozáson kívül a hialuronsav feltöltés nem igényel. A botoxnál még kevesebb duzzanat és bevérzés várható. Enyhe aszimmetria kialakulhat, de ez ritka és kezelhető. A botoxról sok tévhit kering, melyek többsége minden alapot nélkülöz.

– Mennyibe kerül?

A hialuronsav ára ampullánként általában 60-120 ezer Ft között mozog. A botoxkezelés 50-100 Ft között elérhető.

-Kik végezhetik ezeket az esztétikai beavatkozásokat ?

Fontos olyan szakembert választani, aki képzése során a legtöbbet foglalkozott az arc anatómiájával, helyreállításával. Ez mindenképpen plasztikai sebészeti jártasságot igényel. A bőrön vagy szájüregben való pontos tájékozódás képessége nem helyettesíti a plasztikai sebészeti képzést, szemléletet és adott esetben szükséges művészi látásmódot.

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész

Expressz plasztika!

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.