Hegek kezelése

Mi befolyásolja a hegképződést?

 • Életkor
 • Genetikai tényezők, pl. bőrtípus.
 • A heg elhelyezkedése
 • Sebészi technika
 • Alkalmazott varróanyag
 • Sebfertőzés vagy egyéb szövődmények
 • Utógondozás

A hegkorrekciós műtétek, hegkimetszés és más kezelések

A rosszul gyógyult sebek helye, illetve a műtéti hegek sok pszichés problémát okozhatnak, az önértékelési zavarok, a megrendült önbizalom megnehezíti a mindennapokat. Nem kell ahhoz pszichológusnak lenni, hogy megértsük: sok esetben már attól jobban érzi magát a páciens, ha tudomást szerez arról, van lehetőség a hegek esztétikusabbá tételére. Számos kezelési mód létezik, amelyek mind a régi, mind az új hegek megjelenését javítják.

Hogyan alakul ki és milyen a jó és a rossz heg?

A sérült bőr gyógyulása során kötőszöveti (kollagén) rostokat képez. Ez a folyamat jól látható heg kialakulásához vezet, amely optimális körülmények között vékony, és fél-egy év alatt elhalványodik. A seb gyógyulása után különböző hegek keletkezhetnek.

A sebek gyógyulása bonyolult folyamat, a seb, ha áthatol az irhán, heggel jár. A plasztikai sebészeti szempontból ideális hegek vékonyak, puhák, színben, texturáltságban a környező egészséges bőrrel megegyeznek, így alig feltűnőek. Egy korábbi műtét vagy sérülés után keletkezett hegek nem minden esetben felelnek meg ezen esztétikai követelményeknek. Többfajta műtét nélküli hegkezelés létezik, ha ezektől eredmény nem várható, vagy nem segítenek, akkor ajánlja fel a plasztikai sebész a hegkorrekció lehetőségét.

Miért lesz „csúnya” a seb?

Gyakran a szövetkímélő technikák alkalmazásának hiánya okozza a nem kellően szép heget. A plasztikai sebészet szerint a feszülésmentes varratvonal alapfeltétele a szép heg kialakításának, a heg iránya összhangban kell, hogy legyen a bőr erővonalaival. A több rétegben kialakított varratvonal, a jó minőségű varróanyagok, a szövetkímélő műtéti és varrástechnika, a szövetkímélő műszerek használata mellett fontos a varratszedés idejének pontos megválasztása is.

Mikor és hogyan korrigáljuk?

A hegkorrekciót a heg méretétől függően legtöbbször helyi érzéstelenítésben végezzük el. A plasztikai műtétet követően legalább fél év, mire a heg gyógyulása teljes mértékben befejeződik, és optimális esetben kialakul egy vékony, alig látható heg. Sokszor elég egy plasztikai öltéssor, vagy a heg lefutási irányának megváltoztatása, és alig látható heget kapunk a korábbi feltűnővel szemben. A friss hegeknél az első évben nagyon fontos a fényvédő krémek használata. A hegkorrekció ideális időpontja az őszi, illetve a tavaszi időszak.

Létezik tökéletes heg?

A plasztikai sebész minden törekvése ellenére bizonyos esetekben nem lehet tökéletes heget elérni. Bizonyos testtájékok, illetve bőrtípusok esetén, különösen aktív izmok (pl. a hát, alsó végtagok, vállak környéke) területén a hegek gyakran kiterjedtebbek és feltűnőbbek, mint a kevésbé aktív területeken keletkezők.

Idősebb korban a bőr gyógyulása lassabban történik, míg a fiatal bőr hajlamosabb arra, hogy túlburjánozzon, nagyobb, vastagabb hegeket képezzen. A plasztikai sebész ennek tudatában mérlegeli a hegkorrekció elvégzését. A legfontosabb a szövetkímélő technikák alkalmazása. Vannak esetek, mikor nem javasolunk műtétet, azonban a legtöbb esetben a hegkorrekció elvégzése mellett döntünk, így esztétikai szempontból szebb eredmény várható.

Konzervatív kezelés vagy műtét?

Más a stratégia egy évekkel, évtizedekkel ezelőtti, letapadt műtéti heggel, és más például egy frissebb harapás következtében kialakult heg esetében. Sok recept nélkül beszerezhető készítmény is kapható gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban, de ezek közül csak nagyon kevésről bizonyították be klinikailag, hogy hatásosak. Hidratáló hatásuk miatt közülük sok elfogadható kiegészítő kezelés a normál hegekre.

Mi befolyásolja a hegképződést?

 • Életkor: idősebb korban a bőr gyógyulása lassabban történik, míg a fiatalabb bőr hajlamosabb arra, hogy túlburjánozzon, vastagabb hegeket képezzen.
 • Genetikai tényezők, bőrtípusok: sötétbőrű, afrikai és ázsiai emberekben nagyobb a hajlam a kóros hegesedésre (pl.: hipertrófiás heg, keloid).
 • A heg elhelyezkedése: különösen aktív izmok (pl.: hát, alsó végtagok, vállak és ízületek környéke) területén a hegek gyakran kiterjedtebbek és feltűnőbbek, mint a kevésbé aktív területeken keletkező hegek.
 • Sebészi technika.
 • Alkalmazott varróanyag.
 • Utógondozás.
 • Sebfertőzés vagy egyéb szövődmények: nagyobb a kóros hegképződés valószínűsége, ha a seb fertőzött.

A kóros hegek típusai

Hipertrófiás hegek

Ezek a hegek gyakrabban fordulnak elő fiataloknál, égési sérülések után és sötétebb bőrszínű betegeken. Általában lilás-vörösek, vastagok, kiemelkednek a bőr felszínéből és viszketnek és/vagy fájdalmasak lehetnek, de az eredeti seb területén nem terjednek túl.

A hipertrófiás hegek kialakulása általában a sérülés után néhány héten belül elkezdődik. Beavatkozás nélkül is javulhatnak, habár ez a folyamat egy-másfél évet, vagy akár még hosszabb időt is igénybe vehet külső segítség nélkül.

Keloidos hegek

Keloidos – azaz a túlburjánzott – hegek bármilyen életkorban előfordulhatnak, de gyakrabban keletkeznek fiatal és/vagy sötétbőrű betegeken. Vastag, kerek, szabálytalan hegszövet-csomók, melyek az eredeti seb határait nem tartják tiszteletben (sokszor pókhálószerűen terjeszkednek túl azokon). Színük a környező bőrterülettől eltérően gyakran bíborvörös vagy lilás.

A keloidok általában a bőrt ért sérülés után több héttel, hónappal fejlődnek ki. Terhesség idején rosszabbodhatnak. A keloid esetében hatásos lehet a szteroid terápia, a sugárkezelés, krioterápia (fagyasztás) és a lézerkezelés.

Atrófiás hegek

Ezek általában kicsi, kerek behúzódások, melyek mélyebben helyezkednek el, mint a környező bőr felszíne. Rendszerint akkor keletkeznek, amikor a gyógyulási folyamat megszakad, és az új kötőszöveti rost képződése elégtelen, pl.: akné (pattanások) vagy bárányhimlő után. Ezek kezelése non-invazív módon sajnos kevés sikerrel kecsegtet.

A legjobb kezelési lehetőségek

A hegek utókezelésére a szilikontapaszt tartjuk az egyik legjobb megoldásnak. A szilikon tartalmú lapokat és géleket azért fejlesztették ki, hogy segítségükkel a hegek átalakuljanak és kevésbé legyenek feltűnőek.

A szilikontapasz és szilikongél alkalmazását világszerte nagyon sok vezető szakember javasolja és Pataki doktor személyes tapasztalatai is nagyon jók. Gyakorlatilag soha nem kísérik mellékhatások ezeket a kíméletes kezelési módokat. Csökkentik a bőr felületi feszültségét, hidratálják és állandóbb hőmérsékleten tartják a bőrt, optimális környezetet teremtve a gyógyuláshoz.

A hipertrófiás (széthúzódott, vaskos) hegek esetén a szilikongél, szilikontapasz kompressziós (nyomó) kezeléssel együtt javasolható. A napi 12 órás használat nem mindig hozza meg a kívánt eredményt. Egyes esetekben a keloid csak akkor csökken, ha minimum napi 20 órát használják a szilikongél lapot! A hegre és a tapaszra kifejtett nyomás (rugalmas pólya, rugalmas ruha stb) javíthatja a gél lap hatásosságát. Az alkalmazás részleteiről egy konzultáció keretein belül szívesen tájékoztatjuk Önt.

A szilikongél látványos javulást idéz elő a hegek 60-65%-ában, és jelentős javulást azok 30%-ában. A hegek csupán 4-5%-a rezisztens majdnem teljesen vagy teljesen erre a kezelési módra, ezért alkalmazását világszerte nagyon sok vezető szakember, és többek között a hegek kezelésével foglalkozó nemzetközi tanácsadó bizottság is javasolja.

A szilikongél elsősorban a hipertrófiás hegek és a keloidok esetében hatásos.

Több lehetőség is van a hipertrófiás és a keloidos hegek kezelésére. Ezeket táblázatba foglalva közöljük.

Invazív (szervezetet megterhelő): Non invazív (kíméletes, külsőleges):
Műtét. (Sokszor ez hozza a legnagyobb változást, de újabb gyógyulási periódus. Az esetek egy részében rosszabbodhat a heg.)
 

 

 

Kompressziós (nyomó) kezelés

 

Pl.: nyomókötés, rugalmas pólya (fásli), kompressziós ruha.

 

 

 

Szteroid injekció. (Igen hatékony, de hátránya, hogy a szervezetet megterhelő mellékhatásai vannak.)
 

 

 

Szilikontapasz (a legjobb hatásfok)

 

Pl.: Mepiform, Medipatch, Medigel.

 

 

 

Sugárkezelés. (Hátránya: a szervezetet megterhelő sugárterhelés.)

 

 

Polisziloxán tartalmú gélek

 

Pl.: Xeragel, Dermatix, Zeraderm, Kelo-Cote, stb.
 

 

 

 

Krioterápia. (Hideggel való kezelés. Nem mindíg hatásos)

 

 

Kombinációk: Polisziloxán tartalmú gél + E vitamin + K vitamin + antioxidáns (koenzim Q10) + napvédő faktor (SPF 15): Prosil, Zeraderm Ultra

 

 

Lézerkezelés. (Szép eredménye a műtéthez hasonlít, sokszor még jobb, de kimenetele értelemszerűen nem mindig hozza a várt sikert.)

 

 

Rezet és cinket (+szukralfátot)  tartalmazó krémek: Cicafalte (Avene).

 

Hialuronsavat, hialuronátot tartalmazó kenőcs: Contractubex gél, Curiosa.

 

 

 


Hegjavítás lézerkezeléssel, hegkezelés dióda lézerrel

Pataki doktor rendelőjében a legkorszerűbb dioda lézeres hegkezelés érhető el.

Hegkezelésnél az egyik leghatékonyabb terápia a műtét (vagy sérülés) után szinte közvetlenül megkezdett dióda lézeres kezelés, amely javítja a hegben lévő kollagénrostok minőségét, szerkezetét, illetve gyorsítja a helyi szövetregenerációt.

A klinikánkon alkalmazott dióda lézeres kezelések maximálisan higiénikusak, gyorsak, és pácienseink elégedettségi mutatói alapján igen eredményesek. A lézer a milliméter ezredrészének megfelelő pontossággal dolgozik: csak ott hat, ahol szükség van rá, a környező szöveteket nem károsítja, mert nem is érinti őket.

A lézerkezelés során a lézerspecialista orvos a lézerkészülékkel impulzusokat ad le bőr felszíne alá a hegbe, melyben így javulást idéz elő. A javulási folyamat oka a hegben lévő reparációs (javító) sejtek és a kollagénrostok (kötőszöveti rostok) stimulálására vezethető vissza. A lézer kezelőegysége egy tollhoz hasonlítható, melyből pontosan és tetszés szerint adagolható a szükséges mennyiségű lézerfény, ami a bőr felszínén áthatol, de a hegben elhelyezkedő sejtsorok elnyelik.

A heg nélküli sebgyógyulás

A heg nélküli sebgyógyulást intenzíven kutatják, a kutatási eredmények igen biztatóak. Ez a plasztikai sebészetben is igen fontos. Magyarországon is kipróbálás alatt áll egy új, szintetikus hatóanyag (TGF béta-3 alapanyagú), amely az embrionális, heg nélküli sebgyógyuláshoz hasonló, hegszegény sebgyógyulást képes kiváltani. Ezzel az eljárással a jövőben talán minimalizálható lesz a kialakuló hegek mérete, kiemelkedése.

Kapcsolódó cikk:


A drpataki.hu-n található minden tartalom, illetve azok elrendezése szerzői jogvédelem alatt állnak. Azoknak – a személyes használatot meghaladó mértékű – bármilyen formában történő felhasználása kizárólag Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész írásos engedélyével lehetséges, közvetlenül hivatkozó forrásmegjelölés mellett.

Hegkezelés az arcon 2014-01-19

Kedves Doktor úr !

Korábbi arcon található kis hegemet egy plasztikai sebészeten hat hete kimetszették, de az eredmény jelenleg rosszabb, mint volt. Kérdésem lenne, hogy mire számíthatok, illetve Ön hogyan szokta végezni a kis hegkimetszéseket az arcon?

Köszönöm a válaszokat!

P. Tivadarné

Tisztelt Asszonyom!


Előrebocsátom, hogy a hegesedés legalább fél éves folyamat, így 6 hetesen nem szabad még végérvényes következtetéseket levonni a később kialakuló heg állapotával kapcsolatban. (objektivizálni fotódokumentáció alapján lehet majd fél évesen).

Ha azzal keresne meg, hogy javítsam az arcán korábban keletkezett heget, mely méretileg kicsiny formában nyilvánult meg, először is feltérképezném, hogy mi a heg eredete. ( pl. korábbi műtét, sérülés, vagy korábbi begyulladt faggyúmirigy ciszta kivezető nyílása, akne stb.). Mindenek előtt a korrekt tájékoztatás a legfontosabb. Elmondanám, hogy egy piciny, de esztétikai panaszokat okozó heget nehéz kezelni. Részletesen elmondanám Önnek a korrekciós lehetőségeket és a várható kimeneteleket is. Adott esetben lézeres kezelést vagy hegkimetszést, vagy a kettő kombinációját javasolnám, mindegyiknek elmondanám az előnyeit, hátrányait és rizikóját is. Elmondanám azt is, hogy nagy valószínűséggel javulás várható a kimetszés esetén, de a beavatkozás rizikósabb, hiszen a sebgyógyulás és a hegesedés többtényezős folyamata kiszámíthatatlan. Együtt hoznánk döntést pl. a hegkimetszés mellett. Önnek szóban és írásban is vállalnia kell a beavatkozással (hegkimetszéssel) járó rizikókat. Megbeszélnénk azt is, hogy a hegesedés fél éves folyamat és a kimetszés után képződő fiatal heg sokáig nem veszi fel a környező bőr színét és texturáltságát, valamint szintben is sokáig telítődhet fel.

A kis milliméteres hegek kimetszését a legnagyobb gondossággal végezzük el 3- 4,6 x –os lupe nagyítással, mikroszikével, lényegében mikrosebészeti körülmények között. Gyakran a hegkimetszés után szerencsésebb a sebszéleket ragasztani, így használunk speciális szövetragasztót, cyanoacrylatot. Belső varratot ilyen kis hegbe még mikrosebészeti módszerekkel sem lehet tenni, ha sikerül is, annak váladékozási esélye igen nagy. A külső varrat, ha felületesen van behelyezve, nem tart rendesen, ha mélyen, akkor nyomot hagyhat. (Profi cérnát és profi eszközöket használó, tökéletesen varró plasztikai sebésznél is, különösen egyes bőrtípusoknál). A cyanoacrylatnak a rendkívül erős bőrre való tapadása mellett van még egy óriási előnye, az hogy száradásakor összehúzódik és összehúzza a sebszéleket. Amennyiben úgy ítéljük meg, hogy a szövetragasztó nem elegendő, az alatt vagy ettől függetlenül alkalmazhatunk az arcon 6/0 vagy 7/0-s (pl. Prolene) öltést is, mellyel a sebszéleket összehúzzuk és vékonyabb heg kialakulását teszi lehetővé. Hátránya, hogy a „keresztöltés” nyomot hagyhat. A cyanoacrylat és/vagy öltés optimális eltávolításának időpontja nagyon változó lehet (5-20 nap).
A heg kialakulása megkezdődött, és ezt követően a sebszélek eltávolodását egymástól bőrbarát sebszélstabilizáló tapasszal lehet biztosítani. Az említett speciális ragasztót (egymagában is) igen gyakran használjuk pl. gyermekek arcán is elkerülve ezzel az öltések által okozott nyomokat.

A kiegészítő lézeres kezelést (dióda lézer) már igen korán, akár egy hetesen is megkezdhetjük. 2-3 hetesen külső ragasztást (mechanikai összetartó erő) alkalmazhatunk még néhány hétig, ezt követően, vagy e-helyett szilikon tapaszt, vagy szilikon krémet, vagy egyéb hegképződést javító krémet alkalmazhatunk az esettől függően.
Multiplex letapadt kis hegeknél szóba jön a sajátzsír feltöltés is, a sajátzsírnak regeneráló és a hegképződést jótékonyan befolyásoló hatása van.

Számos egyéb kiegészítő technikával törekszünk a hegeket minél szebbé tenni műtét után.

Üdvözlettel,

Pataki Gergely dr.
plasztikai sebész

Régi hegek eltávolítása 2013-06-01

T.Doktor úr

Kb.20 évvel ezelött öncsonkítást végeztem ,több vágás van a felkaromon,kérem írja meg nekem kb.mennyibe kerülne ezt nekem kevésbé feltünővé tenni,nagyon zavar a minden napi életemben,eddig is csak anyagi okok miatt nem csináltattam meg a műtétet,de sajnos most már forditanom kell rá pénzt,nem könnyű azzal élni amit az ember 14 évessen elkövetett.
Válaszát köszönöm, anikó

Kedves Anikó !

Többféle individuális megoldás létezhet, akár különböző megoldások együttes alkalmazása is. A heget egy személyes konzultáció során lehet értékelni, és ekkor lehet megmondani a helyes terápiás javaslatot. Szóba jön: - A szilikontapasz - speciális, cinket és rezet tartalmazó krémek - a hegesedési folymat befolyásolására jó lehet a lézer is (pl. dióda lézer), mely a heg erezettségét, kollagénmennyiségét csökkenti ezáltal javulást okozhat. - valószínűleg Önnél is szóba jön az újrakimetszés is, mely után a fenti terápiákat is lehet alkalmazni a minél eredményesebb (szebb) hegesedés érdekében. Jöjjön el egy személyes konzultációra, ahol részletes árajánlatot kaphat. Az ár sokmindentől függ, pl. attól is hogy altatásban vagy helyi érzéstelenítésben végezzük-e a beavatkozást.

Tisztelettel, dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

Festékes anyajegy 2011-09-05

Kedves Doktor Úr!

Festékes anyajegyet szeretnék levetetni az államról, plasztikai sebész által, kb. 4-5 mm az átmérője. Csak akkor szeretném eltávolíttatni, ha valóban eltüntethető alapozóval ami marad utána, a vonalas heg. A heg kiáll majd a bőr felszínéből? Úgy hallottam, hogy az állon szebben gyógyul, mint pl. a mellkason, mert ott vékonyabb a bőr. Az állon vastagabb bőr van, vagy ott miért gyógyulhat szebben? Valóban csak télen szabad levetetni? Hallottam azt is hogy bioptron lámpát kell használni, a sárga fényűt, ez a legjobb módszer, illetve kölcsönözhető ilyen készülék? Köszönettel. B. Tímea

Kedves Tímea !

Számos régi és újabb technika létezik a régi és a friss hegek minél szebbé tételére.
Ezekről az alábbi linken is talál információt ! http://www.drpataki.hu/uj-technikak-hegek-kezeleseben

és

http://www.drpataki.hu/az-anyajegy-veszelyes-lehet-levetessem-vagy-ne-kiskegyed-fitt-magazin

Az áll több részből áll! Függ a heg tehát attól, hogy az áll alatti vagy oldalsó, esetleg középső részéről van szó, hiszen mindenhol más-más erővonalak keresztezik egymást ! Alapjában véve elmondható, hogy az áll nem könnyű terület a bőrelváltozások ill. a velük kapcsolatos metszésvezetés szempontjából.
Nehéz ezzel a kijelentéssel mit kezdeni: "az állon szebben gyógyul, mint pl. a mellkason"... Hiszen a mellkason lehet olyan rész, ahol vékonyabb a bőr, és lehet olyan, ahol vastagabb a bőr, mint az állon. A mellkason a szegycsont feletti terület a legkritikusabb gyógyulás szempontjából.
Le lehet bármikor vetetni ! Nyár közepén azért nem ideális, mert komoly UV sugárzás érheti és a kötés alá izzadhat az ember. Az őszi és tavaszi hónapok viszont ideálisak. A tél is jó, csak akkor általában valamivel gyengébb a szervezet gyógyulási hajlama.

A Biopton lámpát elfogadható kiegészítő therápiának tartom, de hatását csekélynek tapasztaltam. Hol kölcsönözhet ? Próbálja meg itt: www.fajdalomambulancia.hu

Remélem válaszaimmal segíthettem !

dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész
www.drpataki.hu

Ibolya 2011-09-05

Tisztelt Doktor Úr!


Úgy öt évvel ezelőtt volt egy mellfelvarrásom,a műtétem után ,világos vonalas függőleges hegek maradtak.Érdeklődnék,hogy ezeket a hegeket teljesen el lehet tüntetni?

Köszönöm:
Iboly

Kedves Ibolya !

A hegek jelen tudásunk szerint nem tüntethetőek el teljesen, de megjelenésükön (szín, kiemelkedés stb) jelentősen lehet optimális esetben javítani pl. kimetszéssel és kiegészítő technikákkal.
A mellfelvarrás utáni függőleges hegeken is sokat lehet javítani !

Látni kellene, hogy biztosabban lehessen ígérni !

Minden jót !

Pataki dr.

Hegkezelés 2011-09-02

Tisztelt Dr. Pataki Gergely!

2 évvel ezelőtt volt egy kerékpáros balesetem,a kormányon lévő csengő, egy kb 20 cm-hosszú és fél cm vékony vágást ejtett a hasamon.Még akkor egy plasztikai sebész össze is varta a sebet, egy bizonyos Z plasztikával,az eredmény egy Z mintázatú fehér vékony karcolás szerű heg.Nem keloidos.A heg nem feltűnő,de azért közelről észrevehető,ez engem még mindig nagyon zavar..Azt mondta a sebész,hogy nem tudnak a világon sehol minimális heg visszamaradása nélkül operálni.Érdeklődnék,hogy lenne-e esetleg valami eljárás amivel a heget 100%-osan el lehet tüntetni?Jó lenne, hogy a bőröm olyan legyen mint régen,még ez a vonal szerű heg se maradjon meg.Hallottam egy szintetikus anyagról,ami állítólag Magyarországon már forgalomban van, vagy lesz nem tudom.Ezzel az anyaggal 100%ban eltüntethető lesz a heg? Vagy csak néhány százalékban lehet rajta javítani?Köszönöm a válaszát!

Kedves Hölgyem !

Egy heget jelen tudásunk szerint nem lehet 100%-osan eltüntetni. (heg nélküli gyógyulás csak embrióknál van)
A szintetikus anyag, melytől azt várjuk, hogy vonalas hegek esetén léptékeket tud javítani a heg küllemén - jelenleg orvosi kipróbálás alatt áll és még nincsen kereskedelmi forgalomban.
Az Ön leírása alapján az újra-kimetszés nem igazán jönne szóba.
Javasolnám még a szilikon tapaszt vagy szilikon-alapanyagú kenőcsöt.

Ezen kívül ebben a cikkemben is talál érdekes információkat :
http://www.drpataki.hu/uj-technikak-hegek-kezeleseben

Üdvözli Önt :

Dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

érdeklődnék 2011-07-15

Tisztelt Doktor Úr!

2009-ben balesetemből kifolyólag harmadfokú égési sérüléseket szenvedtem mindkét alsó lábszáramon, amelyet négyszer műtöttek. Sajnálatos módon a hegek nagyon látszódnak és ez engem nagyon zavar és befolyásol, mert így nem merek kimenni az utcára csak hosszú nadrágban, mert ha rövidnadrágban megyek ki, akkor megbámulnak és elundorodnak az emberek, megjegyzéseket tesznek. A barátnőm is elhagyott, mert túlságosan undorítónak találta a lábam kinézetét. Több alkalommal, amikor barátnőre került volna sor a lábamat megmutatva elborzadtak és faképnél hagytak. 17 éves vagyok előttem az élet, mi lesz most így velem!? A kérdésem az lenne, hogy plasztikai műtéttel lehetne-e változtatni a lábam kinézetén, jelenlegi állapotán? Ha lehetne, akkor van –e rá mód, hogy a költségeket a TB állja, vagy miként lehetséges ez?

Válaszát legyen szíves a jasz4@freemail.hu email címre küldeni. Válaszát előre is köszönöm

Kedves Hölgyem/Uram !

Próbálok segíteni.Ne adja fel, a plasztikai sebészeti helyreállító műtétek adott esetben sokat segíthetnek a megjelenésben ! Így újra megtalálhatja a harmóniát teste és lelke között. A részletes választ a kért emailcímre küldöm!
Tisztelettel,

Dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

hegek 2011-06-18

Kedves Doktorúr!

Tudna nekem valamilyen recept nélküli kenőcsöt ajánlani, ami eltünteti a falcolásból történő hegeket?
zsuzsi

Kedves Zsuzsi !

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához is személyes vizsgálat (de legalább fotó) szükséges, hiszen a kérdésre adandó válasz sok mindentől (bőrtípus, mélység, a heg elhelyezkedése, kora stb. függ.)
A héten megjelent kéthavi lapban (Kiskegyed FITT Magazin) pont a hegek kapcsán adtam interjút (modern hegkezelések)! Itt is talál a téma vonatkozásában információt.
Esetleg küldjön képet emailcímemre és így is többet tudok mondani.

Köszönettel,

dr. Pataki Gergely

www.facebook.com/plasztikaisebesz

hegek 2011-06-06

3 eve iker fiaim borzasztoan osszekarmoljak egymas arcat( termeszetesen vagjuk a kormuket es probaljuk megakadalyozni,de pillanatok alatt osszekapnak). Szeretnem tudni hogy van-e olyan krem amitol ezek a hegek begyogyulnak,mert nagyon csunya lett az arcuk.
koszonom valaszat!

Kedves Hölgyem !

Többféle krém létezik, a hegek mélységétől, minőségétől stb. függ, hogy melyiket alkalmazzuk. Más eljárások is léteznek hegkezelésre.

Biztosan hegek ezek ? Nem felületes sérülések, melyek idővel nyomtalanul begyógyulnak ?

Szívesen megnézem a helyzetet. Szeretettel várom Önöket mind a magánrendelésen, mind a János Kórház Gyermeksebészeti Osztályán, gyermek- plasztikai sebészeti rendelésemen.

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely
plasztikai sebész

A drpataki.hu-n található minden tartalom, illetve azok elrendezése szerzői jogvédelem alatt állnak. Azoknak – a személyes használatot meghaladó mértékű – bármilyen formában történő felhasználása kizárólag Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész írásos engedélyével lehetséges, közvetlenül hivatkozó forrásmegjelölés mellett.