vissza a bejegyzésekhez

Tényleg „ideális” a sóoldatos mellimplantátum?

Cikkek 2016. január 10.

Pataki doktor az Egyesült Államokban kipróbálta az újfajta „Ideal” mellimplantátum behelyezését, ami átmenetet képez a két alaptípus, a sóoldatos és a szilikon-géllel töltött változat között.

Húsz év után most szabadalmaztatott ismét új sóoldatos mellimplantátumot az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA). A találmány Dr. Robert Hamas nevéhez fűződik, aki több szilikonréteg mögé zárta a töltőanyagot – megcélozva ezzel a mellnagyobbításra vágyók azon rétegét, amelyik valamilyen oknál fogva idegenkedik a „teljes” szilikontól.

Bár a kísérleti fázisban még csak 500 nő kapott ilyet, és nekik is csupán két éve ültették be, internetes fórumokon máris elterjedt, hogy „csodaimplantátumról” van szó, mely kizárja a tünetmentes repedés lehetőségét, ráadásul „természetesebb anyagból” készül. Így elvileg egyesíti a sóoldat és a szilikon előnyeit, azok hátrányainak kiiktatásával.

Igen ám, csakhogy a sóoldatos implantátumok burka eddig is tartalmazott szilikont, hogy az a része érintkezzen a szövetekkel, hiszen biokompatibilis anyagként kezeli a szervezet. A sóoldat fő hátulütője, hogy a folyadék évente több százalékot veszíthet térfogatából, mert a tokon keresztül kidiffundálhat.

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész az újítás kapcsán elmondta, hogy a félévszázados múltra visszatekintő implantátumos mellnagyobbítás történetében számos újítás látott eddig napvilágot, mégis az úgynevezett kohezív szilikon-géllel töltött típus – a köznyelvben máig egyszerűen csak „szilikon” – bizonyult a legbiztonságosabbnak, a legtartósabbnak és a legtermészetesebbnek. Ez teljesen ártalmatlan a szövetekre nézve.

„Egyre több fajtájú, formájú és méretű mellimplantátum érhető el már Magyarországon is. A kohezív szilikon-gélt mintegy 30 millió nőnél használták ezidáig eredményesen. Persze, mellnagyobbítás többféle implantátum beültetésével végezhető, a választék pedig a plasztikai sebészet dinamikus fejlődésével folyamatosan bővül. A legjobb minőségű szilikon mellimplantátumok több mint 100 minőségellenőrzési ponton mennek keresztül, gyártási folyamatuk az űrtechnológiával vetekszik, vagy akár meg is haladja azt. Mi ilyeneket használunk klinikánkon a méretnövelő emlőplasztikához.

A stabilan összefüggő (kohezív) gélszerkezet még baleset esetén is meggátolja, hogy a töltőanyag kifolyjon, ezért ezek az implantátumok a régebbi sóoldattal feltöltöttekkel összehasonlítva sokkal jobb minőséget képviselnek. Felszínük ráadásul optimálisan kötődik a saját testszövethez, így csak ritkán okoznak kötőszöveti gyulladást. Az új Ideal implantátum azt ígéri, hogy kiküszöböli a régi típusú sóoldatos implantátumok hiányosságait.

Klinikánkon az új mellméret kialakításánál minden esetben a hölgyek testalkatát vesszük figyelembe. Leggyakrabban csepp formájú, úgynevezett anatómiai implantátumot használunk, amely a leginkább természetes formát eredményezi, mivel pácienseinknek ez az igénye. Három centiméteres mellzsír vastagság alatt a természetesség eléréséhez mindenképpen az anatómiai implantátum választandó. Ugyanakkor testalkattól és mellalkattól függően, valamint egyéni igényekhez igazodva, ritkábban egy kerek implantátum is adhat szebb, illetve a páciens számára tökéletes eredményt.

A szilikon és a sóoldat (vagy cukoroldat) ötvözésére már korábban is volt példa, de ezek végül nem bizonyultak jobbnak a formatartó szilikon-géllel töltött mellimplantátumoknál.

Aki mindezek ellenére fél a testbarát anyagnak mondható szilikontól, annál ideális esetben akár sajátzsír-visszatöltéssel is elvégezhetjük a mellnagyobbítást” – ismertette Pataki doktor.

A mikrostrukturális sajátzsír-felöltésről itt olvashat bővebben, az implantátummal történő mellnagyobbításról pedig társoldalunkon, ide kattintva tájékozódhat.

(SAV)

Kapcsolódó tartalmak:


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.