vissza a bejegyzésekhez

Így segít a melltartó a tökéletes dekoltázs megőrzésében

Cikkek 2016. június 23.

A mellizmok – a tévhittel ellentétben – nem játszanak szerepet az idomok feszességében. Tornagyakorlatokkal tehát a legcsekélyebb mértékben sem lehet a mell megereszkedését késleltetni, megállítani vagy visszafordítani. Jó minőségű és megfelelő méretű melltartó rendszeres viselésével azonban igen!

A mellnek nincsenek „támasztó szövetei”: a szó szoros értelemben vett mellben nincs izom, ín vagy csont. A kötöszöveti rostok és a bőr egyéni mértékben, de már a késői húszas évektől elkezdenek kitágulni, megereszkedni. Hacsak nem teszünk ellene.

Tenni ellene kívülről és belülről lehet. A melltartó helyes használatáról az alábbiakban olvashat. Meggyőződésünk azonban, hogy egy helyesen behelyezett, megfelelő formájú és nem túl nagy implantátum stabilizáló hatásának révén szintén késlelteti a mellek megereszkedését, lassítja azok öregedését.

Miért van szükség melltartóra?

A keblek tartásáról rugalmas kötőszöveti rostokkal gondoskodik a természet. Ezen belül is kiemelt szerep jut az úgynevezett Cooper-szalagoknak, amelyek a kulcscsonton és a mély mellkas-pólyán eredve kiterjednek és körbefutnak az irháig, a mellek hámszövetének középső rétegében.

Mivel a Cooper-szalagok a kötőszövetes állomány részei, érzékenyen reagálnak minden olyan tényezőre, ami kihat a folyadékszintre vagy a flexibilitásért felelős kollagén és elasztin termelődésére. Különösen a testsúly és a hormonháztartás változásai befolyásolják az idő múlása mellett. A jelentős hízás és fogyás, a terhesség és a szoptatás mind nyomot hagyhat a mell természetes tartásáért felelős szalagokon.

Mivel a feszesség kizárólag plasztikai műtéttel – tehát implantátummal vagy saját zsírral történő mellnagyobbítással, mellfelvarrással vagy ezek kombinációjával – állítható helyre, így a megelőzés kulcsfontosságú. Ennek legegyszerűbb módja a mellállomány minél jobb tehermentesítése a gravitáció ereje alól. Erre szolgál a szép tartást biztosító, esztétikus és ugyanakkor kényelmes melltartó.

Az évek előrehaladtával elkerülhetetlen a mellek szerkezeti változása, hiszen a bőr folyamatosan veszít nedvességtartalmából, a tejmirigyek pedig a szülőképes kor vége felé közeledve sorvadásnak indulnak. A biológiai folyamatokat az ideális testsúly megőrzésével és egészséges életmóddal lehet késleltetni, míg a melltartó a fizikai hatások ellen véd.

Hordani kell-e éjjel is a melltartót?

Igen, mindenképpen. Alvásnál is jelentkeznek azok a gyűrő, gravitációs hatások, melyek miatt a szövetek kitágulnak. Ráadásul egyes kötőszöveti rostok felfüggesztéseinek (izom, izomhártya) ellazulása miatt jóval nagyobb erő hat a bőrre, mely alvás alatt tágulhat. Ezért szoktuk mindenkinek mondani, hogy éjjel legalább egy laza sportmelltartót hordjon, az idő túlnyomó részében. Az implantátummal élő nőkre is vonatkozik mindez, náluk is fontos, hogy stabilizáljuk a bőrt az implantátum felett.

A helyes méretválasztásról

A ruhákhoz hasonlóan a melltartókat is másként méretezik világszerte. A méretezésben közös, hogy a számozásba a mell alatti kerületet és az emlő méretét (mellbőséget) veszik bele, így egy számból és betűből álló adat lesz az eredmény.

A melltartóméret első száma a test mell alatti körkerületét jelenti, tehát a bordakosár mell alatti kerületét. Az európai számozás szerinti 75-ös mérethez például szorosan fogott mérőszalaggal 73-77 centiméteres mell alatti kerülete tartozik, míg a 95-öshöz 93-97 cm.

A kosárméret a mell alatti kerület és a mellbőség különbsége alapján jön ki. A mellbőséget úgy tudjuk lemérni, hogy a mérőszalagot lazán átvezetjük a karok alatt, a mellcsúcs felett, a mellbimbóknál. (Amennyiben a mellbimbók megereszkedés miatt lejjebb helyezkednek el, laza melltartón keresztül lehet pontosabb értéket kapni.)

Melltartótípusok minden esetre

Alapvető funkció szempontjából a különböző fajtákat különböztetjük meg. Mindnek megvan a maga szerepe, egyik sem tudja a másikat teljes értékűen helyettesíteni.

  • normál melltartó
  • sportmelltartó
  • kismama (szoptatós) melltartó
  • posztoperatív melltartó, gyógymelltartó, kompressziós melltartó
  • emelt szintű kompressziós melltartó

A következőkben ezeket tárgyaljuk részletesen.

Normál melltartó

Tagadhatatlan, hogy a melltartónak a funkcionalitás mellett esztétikai szerepe is van. Utóbbi azonban a hétköznapi viselet során semmiképpen sem mehet előbbinek a rovására. Szerencsére ma már több ezer féle olyan darab közül lehet választani, melynél egyik téren sem kell kompromisszumot kötni.

A megfelelő méretű és fazonú melltartó hordása semmiféle kényelmetlenséggel nem jár: nem „vág be”, nem szorít, nem hagy a bőrön kellemetlen nyomot. Sajnos sokaknak vannak negatív tapasztalatai a melltartóviseléssel kapcsolatban, ami annak tudható be, hogy kutatások szerint a nők jelentős része nem a számára megfelelő méretet vásárolja – ezen pontos mérés, gondos próba és szakszerű tanácsadás segíthet.

Sportmelltartó

A testmozgás fokozott igénybevételnek teszi ki a melleket, ezért közben extra tartást biztosító fehérnemű szükséges. A sportmelltartó hordásának szükségessége nem függ a mellmérettől, hiszen A vagy B kosár esetén is jelentős, több irányból érkező erőhatásról van szó, amit mindenképpen ellensúlyozni kell.

Érdemes mindig az edzés intenzitásának megfelelő darabot választani, hiszen másfajtát esik jól viselni jóga, aerobik vagy futás alkalmával. C-s kosármérettel vagy afölött viszont minden mozgásformához jó szélesebb pánttal ellátott típust felvenni. Előfordulhat, hogy megerőltető sporttevékenységnél egyszerre két sportmelltartó viselete nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet.

Kismama (szoptatós) melltartó

A kismamáknak szánt melltartók magukban foglalják a sportmelltartó kényelmének és tartásának előnyeit, emellett pedig praktikus elülső kialakításuk révén lehetővé teszik, hogy szoptatáskor se kelljen őket levenni. Így éjjel-nappal megfelelő támasztékot biztosítanak a megnövekedett térfogatú, érzékenyebbé vált kebleknek. Sok nő úgy fogalmaz, hogy a szülést követő hónapokban gyakorlatilag kismama melltartóban él, és annyira megszokja, hogy csak a zuhanyozás idejére szokta levenni.

Posztoperatív melltartó, (gyógymelltartó). kompressziós melltartó

Mellplasztika után a fehérneműboltokban kapható melltartók által biztosított tartás többszörösére van szükség, amit csak speciálisan e célra kifejlesztett darabokkal lehet elérni. A Pataki doktor által javasolt – és minden műtéthez ajándékba adott – gyógymelltartó légáteresztő kompressziós hálóból készül pamutbéléssel. Nincs rajta varrás, mert hőnyomó eljárással alakították ki a belső részét.

Ennek köszönhetően mell a mozgás során stabil marad. Elől kétsoros francia kapoccsal záródik, mely megkönnyíti a fel- és levételt. Az állítható széles vállpánt a nehezebb mellet is képes megtartani. Ezt a mellplasztika típusától és az egyéni adottságoktól függően a plasztikai sebész által meghatározott ideig kell viselni.

Emelt szintű kompressziós melltartó

Például égési sérülések esetén, illetve onkológiai műtétek után használatos. Erős hidrosztatikai nyomást hoz létre, fokozza a vénás visszaáramlást és akadályozza a nyirokfolyadék felgyülemlését.

(PG, SAV)

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!