Másodlagos helyreállító, optimalizáló mellműtétek

2017-03-05

Kedves doktor úr ! Szeretettel üdvözlöm! Jelenleg csak érdeklődés szintjén írok,ugyanis 8 hete szültem,így bár csak 1 hónapot szoptattam tudom,hogy még nem aktuális,viszont már most keresem a tökéletes dokim,aki elrontott melleimet helyrehozná... 360-as (kerek) implantátum lett behelyezve,félig izom alatt,de se a mérettel nem vagyok elégedett,sem az állássával,a lecsuszott formáról nem is beszélve! Kb a mütét után 6hétig volt a helyén,aztán szépen csúszásnak indult! A férjem épp tegnap viccelt vele,ahogy hanyatt feküdtem... elkezdett simogatni,majd megkérdezte,hogy hol a másik mellem? Kint hagytam a fürdőben? Noss ez a szétcsúszkált kis mellem volt! Azt sem szeretem,hogy szemből viszonylag "nagynak" tűnik,ha oldalra fordulok pedig lapos... Szeretném a lehető legmagasabb implantátumot,(high profil vagy extra high profil)hogy oldalról se legyek lapos,olyan 500-600körüli méretet,tehát szép (nagyon) nagyot (már ha ezt engedi a mellem is),szeretném,ha a bimbóudvar a közepén lenne,nem kicsúszva oldalra,meg úgy egyáltalán össze-vissza és szeretném,ha melltartó nélkül is úgy állnának a melleim,mintha állandóan melltartót viselnék (fent a nyakamba és közel egymáshoz)


dr. Pataki Gergely

Kedves Anna!

Gratulálok a kisbaba születéséhez és egyben sajnálom, hogy eddig nem jártak Önt kielégítő esztétikus eredménnyel az Önön végzett plasztikai sebészeti műtétek.
Nyilván tudja, hogy a szülés előtti terhességi és szülés utáni szoptatási időszakban a hormonális- és testsúly-, illetve testzsír-arány változások következtében sok nő melle megváltozik. Hatványozottan igaz lehet ez egy olyan műtött mellre, ahol a szövetek fellazultak és az izom nem kellő tartó hatása miatt (izom feletti implantátum), vagy a nem megfelelő (tartóerejű) melltartó nem kellő idejű hordása miatt a mell deformálódik, megereszkedik, az implantátumnak nagyobb “holtjátéka lesz”.
Tehát a változások “multifaktoriálisak” és ebben nem csak a műtéti technika, hanem az Ön adottságai (genetikája) is szerepet játszik. Sok páciensem van (rendelőmben előtte-utána képet is szoktam mutatni), akiknek nem sokat változott a melle, akár két szülés után sem, nyilván itt is a két fontos tényező (helyes technika, jó méretválasztás stb) és a genetika játszik szerepet.
Sajnálom, hogy férje negatív és pejoratív értelmű megjegyzéseket tesz Önre és (nőiessége egyik legfontosabb szimbólumára) mellére, egy olyan időszakban, amikor egyébként fokozottan kellene Önt támogatnia, segítenie, türelmesnek lennie (pl. abban hogy visszanyerje szülés, szoptatás előtti formáját és magabiztossága újra megfelelő szintre kerülhessen).

Sajnos tökéletes “doki” nincs, tökéletes megoldás sem :). Az orvostudomány (azon belül is a plasztikai sebészet) jelenleg nem egzakt tudományág (mint pl. a matematika), ezáltal az elvárható legnagyobb gondossággal elvégezett műtét ellenére is képtelenség teljes mértékben garantálni a  szövődménymentes gyógyulást, illetve garantáltan elérni a kívánt funkcionális és esztétikai eredményt.
Nehéz egy vékony szövetekkel rendelkező hölgynél kerek, texturált, vagy sima felszínű, csak részben izom alá helyezett, vagy izom fölé helyezett implantátummal szép és egyben tartós eredményt elérni. Még akkor is, ha az implantátum egyébkent kiváló minőségű. A minőség mellett számos egyéb szempont is fontos.

Pontos terápiás ajánlást nehéz adni az Ön vizsgálata nélkül, de leírása és a fotók sok támpontot adnak. Fontos, hogy az Ön eseteben intraoperatívan (műtét közben) is számos döntést kell hozni, pl. a szövetek rugalmassága, az izom állapota és a méretarányok figyelembevételével.
Elképzelhetően az alábbi metódusok (eljárások)  adhatnak formailag, állagilag jobb, szebb eredményt, mely “nem csúszik ki”, mint leírja.

Méretváltás. Alapvetően a kis implantátumok híve vagyok, de ez nem minden helyzetben ideális, sőt a nagyobb implantátum (mellek) iránti egyéni igény felülírhatja (valamennyire) a terveket. A leírás és a fotók alapján a bőrfelesleg kitöltéséhez meg egy 500 as vagy 600 cc-s implantátum elég lehet. Nemrég helyeztem be egy elkeseredett és a plasztikai sebészetben csalódott fiatal hölgynek egy 430 -as kerek implantátum után (melynek 11,5 cm alapátmérője volt) egy 665 ös implantátumot (mely 14,3 cm es alappal rendelkezett). A hölgy anatómiája korábban teljesen félre lett értve, mivel mellalapja 14 cm-volt. Tehát valóban egy nagyobb implantátum adhat az arányoknak megfelelően az Ön szamara esztétikailag kielégítő eredményt, de fel kell hívni a figyelmet, hogy ideálisabb lenne a tartósság szempontjából valamivel kisebb implantátumot behelyezni.

Formaváltás. Valószínűleg erősen koheziv géllel rendelkező  anatómiai implantátum jobban illeszkedik az izom alatt mellkasához, természetesebb átmenet képezhető, valamint a jelenleg nagyon problémás alsó pólus is jobban kezelhető ezzel az implantátumtípussal. Sőt, mivel az izom alatt jobban feltolható: szebb, kerekedd felső pólus érhető el adott esetben !
Elképzelhető, hogy kerek formával is el lehet érni a kívánt eredményt. Az extra magas projekció és a magas projekció mérlegelendő (mindkét típusnál: kerek v. anatómiai), de még 600-as implantátumál is kicsi lehet az alapátmérő – adott esetben- ha extra magas projekciót választunk.

Felületváltás. Tokzsugorodásra és diszpozícióra (elmozdulásra) a bizonyítottan kevésbé hajlamos poliuretán borítású implantátumot javaslom megfontolni. Ráadásul 10 év garancia van a tokzsugorodásra.

A meglévő tok plasztikája. A tok zsugorodott részeinek feloldása, kitágult részeinek szűkítése: úgynevezett 3D architekturális kapszuloplasztika esetleg a tokból és izomból képzett lebeny az implantátum köré fordításával)

Pozícióváltás. Meg kell kísérelni a megmaradt és meg megfelelő vastagságú izmot az implantátum és az emlőszövet / zsírszövet közé helyezni, a nagyobb implantátumot (teljesen nem lehet) de amennyire lehet széleit izommal fedni.

Sajátzsir-visszatöltés. Az elvékonyodott, heges mellszöveteit revitalizálni, regenerálni képes, növekedési faktorokban és őssejtben gazdag mikrostrukturális sajátzsir-szövetet lehetne visszaültetni az implantátum mellé, mellyel a regenerációs effektus mellett meg a szöveti vastagságot is növeljük. Ez fontos az implantátum széleinek takarásához.

Mellfelvarrás valószínűleg nem kell szerencsére, a leírás és a fotók alapján a bőrfelesleg kitöltéséhez meg egy 500 – 600 cc-s implantátum elég lehet.
A fentieken túl szükség lehet meg egyéb más kiegészítő eljárásokra is. Az alsó pólus alátámasztásához speciális humán kadáver irha, vagy más biotechnológiailag előállított irha-analóg lehet ritkán szükséges.

A mi praxisunkban a fenti, vagy a fentiekhez hasonló megoldások adnak jó eredményt, és vezetnek a műtét után a páciens elégedettségéhez. (Sok más amerikai, német kollégáktól és autodidakta módon, tapasztalati úton alakítottuk ki a terápiás terveinket “másodlagos helyreállíító, optimalizáló”  mellműtéteknél.  Természetesen az alkalmazott terápiáink mellett elképzelhetően más megoldási kombinációk is eredményhez vezethetnek.

Bízunk benne, hogy sikerrel jár majd műtétje, -melyet adott esetben 6 hónappal a szoptatás befejezését követően mi is szívesen elvégzünk – és visszanyeri a plasztikai sebészetbe vetett bizalmát, hiszen a mellplasztikai eljárások a legtöbb azon átesett nő számára életminőség-javulással, a pszichés és testi harmónia elérésével járnak, szülés, szoptatás után is.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész