Mellimplantátum cseréje poliuretán kúp alakúra

2017-03-05

Tisztelt Doktor úr! Szakadt implantátum miatt 2 hónapja implantátum cserén estem át. Silimed polyuretán kúp alakú implantátumot választottam mivel hosszú távra gondokodtam,hiszen egy ilyen beavatkozás elég megterhelő anyagilag. Most azt hallottam, hogy nem mindenhol engedélyezett a Silimed implantátum. Itthon mi a vélemény erről. A jobb mellemben volt kiszakadva az implantátum ,a mellem enyhén deformált,hullámosodás volt a honalj felőli szélénél,és egy nagyobb csomó is észlelhető volt.Ahhoz az orvoshoz fordultam aki műtött ,mivel megvoltam elégedve az előző műtéttel,arról nem ő tehetett hogy tulhordtam és kiszakadt .(12 éves volt az eurosilikon implantom 300cc.)Viszont a tokot nem távolította el.azt mondta sós oldattal kimosta és 355cc silimed pu.implantátum került bele.De olyan panaszom lenne hogy a jobb mellemben az implantátum hullámos mindenhol körbe meglehet fogni a szélét, és a csomót is érzem,es ha oldalra fordulok kidudorodik vmi.a ball mellem szegcsont felöli részén érzem a szélét mindtha kicsi lenne a hely az implantátumoknak,viszont a bőrőm nem feszül ki a mellem alsó részén laza.Úgy érzem mindha az implantátum nem tudja a teljes alakját méretét felvenni,pedig a bőröm engedné ,nem értem ha nagyobb implantátum került beultetésre mértnem feszűl ki a bőr. Kérdésem az lenne hogy ilyen esetben milyen lehetőségem van hiszen nincs pénzem újabb műtétre,és úgy gondolom hogy a nem megfelelő tok miatt lehet a probléma.Ön mit tudna mondani a fent leírtakra,és ilyen esetben milyen követelésem lehet az orvossal szemben,2 hónapja volt a műtétem,izom alá került mint az előző,tudom hogy 6 hónap a végleges forma ,de mindenhol megvan gyűrődve,mindha kissebb burokba lenne betömködve,máshogy nemtudom leírni. KÖszönöm előre is várom válaszát Nikoletta


dr. Pataki Gergely

edves Hölgyem !

2015. év végén számos országban felfüggesztették a brazil Silimed által gyártott mellimplantátumok beültethetőségét, mert egy német minőségellenőrző cég minőségi problémákat talált a cég Rio de Janeiro-i gyárában egy ellenőrzésen. (szilikon és pamut eredetű mikro-, nanoszennyeződések az implantátumok felszínén) ( http://www.isaps.org/Media/Default/Current%20News/Silimed%20Press%20Rele…, http://www.raps.org/Regulatory-Focus/News/2015/09/23/23255/MHRA-Suspends…) Nincs információm arról, hogy visszavonták-e a felfüggyesztést, illetve itthon lehetséges-e Silimed implantátumok beültetése. Javaslom, hogy ha ennek kapcsán szeretne információt, forduljon az
Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal szervezeti egységeként működő az Orvostechnikai Főosztályhoz, mely nyilvántartja és engedélyezi az orvostechnikai eszközök klinikai vizsgálatát. Fordulhat a gyártóhoz is nemzetközi honlapján található emailcímen.

Ami az implantátumcserét illeti, mi polyurethan felületű implantátumnál mindenképpen igyekszünk az egész (korábbi implantátum körül kialakult) tokot eltávolítani, annál is inkább, mert ezt minden szakmai ajánlás így javasolja, a polyurethan rétegbe ekkor (tehát ha “friss” szövet veszi körül akkor) tudnak megfelelően belenőni a kollagénrostok, melyek majd az új implantátum körülötti kötőszövetes réteget, tokot alkotják. Ráadásul egy korábbi szakadás miatt mindenképpen van irritáció a korábbi tokban, mely minden bizonnyal megvastagodott és adott esetben legalább egy I-es vagy II -es fokú tokzsugorodással találkozunk. Egy 12 éves relatív gyengén texturált (Eurosilicon) implantátumnál ez alapból valószínű, ez a “kor” ma már korszerőbb technológiával gyártott implantátumnál azonban nem jelentené még az Ön által említett “túlhordást”.

Az Ön egyedi esetére nehéz konkrétumot mondani vizsgálat nélkül, de más hasonló esetekből kiindulva sejteni lehet a helyzetet. A polyurethan implantátuma tehát a korábbi tokba lett helyezve, mely szerintem nem ideális, mert nem alakulhat ki az implantátum körül új, rugalmas megfelelő nagyságú tok, mert az implantátum adott esetben be van téve egy megvastagodott “kalodába”.  Szerencsétlen esetben a korábbi tokban csúszkáló  polyurethan tok 2 hónap alatt részben, vagy egészben levált az implantátum felszínéről, mely immáron “sima, vagy texturált felszínűvé vált ” és ez okozza a tüneteit. Amit tapinthat az a “rippling” speciális jelensége, azaz a “pseudorippling”, azaz lehet, hogy a korábbi megvastagodott tok, a korábbi nem teljesen alak és formatartó implantátum által okozott hullámait tapintja az elvékonyodott szövetein keresztül. Kérdés az is, hogy izom feletti implantátuma, van-e, vagy esetleg 12 éve már “dual plane” eljárás szerint ültették-e be implantátumát…

Sajnos tökéletes megoldás nincs.  Egy harmadjára operálandó mellnél még egy optimalizáló műtét keretein belül sem. Az orvostudomány (azon belül is a plasztikai sebészet) jelenleg nem egzakt tudományág (mint pl. a matematika), ezáltal az elvárható legnagyobb gondossággal elvégezett műtét ellenére is képtelenség teljes mértékben garantálni a  szövődménymentes gyógyulást, illetve garantáltan elérni a kívánt funkcionális és esztétikai eredményt.
Nehéz egy vékony szövetekkel rendelkező hölgynél “tökéletes eredményt” elérni, még akkor is, ha az implantátum egyébkent kiváló minőségű. A minőség mellett számos egyéb szempont is fontos (lásd fent).

Pontos terápiás ajánlást nehéz adni az Ön vizsgálata nélkül, de méretváltás, formaváltás, pozícióváltás, a meglévő tok teljes eltávolítása, vagy plasztikája, az elvékonyodott, heges mellszöveteit revitalizálni képes sajátzsir-visszatöltés szerencsés megoldások lehetnek

Valószínűleg egy újabb, tokzsugorodásra és diszpozícióra (elmozdulásra) a bizonyítottan kevésbé hajlamos poliuretán borítású implantátumot javasolt megfontolni. A német Polytech cég is gyárt ilyet, 10 év garancia van a tokzsugorodásra.

Hasonló esetekben a mi praxisunkban a fenti, vagy a fentiekhez hasonló megoldások adnak jó eredményt, és vezetnek a műtét után a páciens elégedettségéhez.

Nyilván az első és remélhetőleg megoldást kínáló lehetősség az az, hogyaz Önt ismerő operáló orvosához fordul panaszaival, aki minden bizonnyal lelkiismeretesen szakérti a helyzetet és kívál megoldást.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész