Vízesés effektus mellnagyobbítás után

2017-03-19

Kedves Doktor Ur! 5 héttel ezelott lett egy 400 cc csepp alaku implantatum behelyezve dual plane technikaval.Volt szepen mirigyallomanyom csak mar nem volt olyan telt a mellem.Jelenleg a mellkasomon van ket pup es aztan egy suppedes majd jon a sajat mellem.A mellbimbom meg lefele log ami elott kozepen allt.Szembol nem rossz a mell de oldalrol hogyis mondjam,olyan ketallasu...iszonyt torz.Az orvos azt mondta hogy erosem ket kezzel kezdjem el nyomni a mellkasomon a pupot lefele.Ha nem teszem akkor a sajat hibambol kifolyolag ilyen marad a mellem.A kerdesem az hogy tenyleg nyomjam tiszta erombol lefele?Szorito kotest nem kaptam mutet utan. Valaszat elore is koszonom


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem !

Sosem kell erővel egy mellet lefelé nyomni kézzel, szerintem ne is tegyen ilyet. Nem hiszem, hogy a páciens átlagos esetekben bármiért is hibáztatató, a szöveti adottságokat – melyek általában genetikai eredetőek – pedig a reális elvárások kialakításánál átbeszélnie orvosával.

Mivel nem vizsgáltam meg Önt, csak hasonló esetekben talált tényekből eredő véleményemet tudom Önnel megosztani. Az eredményes mellnagyobbítás “arányok” és “méretek”, valamint azok megfelelő helyre, jó technikával történő beültetésének harmóniája eredményeképpen alakul ki.

A jelenség amit leír, lehetségesen az úgynevezett “vízesés effektus” azaz (Waterfall effect), az izom alatt felfelé elmozdult (adott esetben túl magasan beültetett, vagy a túl nagy üreg miatt elmozdult) és ott rögzült implantátum felett az egyébként is megereszkedett szövetek, vízesésszerűen “zuhannak”, azaz az implantátum által okozott kiemelkedés alsó részén vagy (kettős kontúrt keltve) alatta helyezkednek el.

Elképzelhető az is, hogy a beültetés pozíciója mellett, az implantátum méretének és formájának jobb megválasztásával is jobb-szebb eredményt lehetett volna elérni. Ezen túl, minden fenti optimalizálás mellett lehetséges az is, hogy fel kellett volna varrni a mellét az implantátum felett (felvarrással kombinált implnatátum beültetés). Ha ilyet (pl. külső hegeket) nem fogadna el, abban az esetben esetleg az implantátum nem mellizom, hanem izomhártya, vagy megfelelő kompromisszumokkal emlőmírigy állomány alá történő beültetésével lehetett volna elérni.

Egy dual plane technikával történő mellnagyobbítás után “felső” kompressziós pántot kell hordania a páciensnek, annak érdekében, hogy az implantátum ne diszlokálódjon (ne mozduljon el) az izom alatt. Számos ilyen szorító pántot lehet kapni (Marena, Caromed, Polytech stb.). Mi saját tervezésű pántot szoktunk alkalmazni.  A jól behelyezett implantátum elcsúszásának gátlását és korrekt pozícionálását biztosítja a pánt, melyet 2-3 hétig szoktunk hordatni.

5 hét után várható még változás, de az Ön által leírt esetben nem valószínű, hogy magától megoldódik a probléma.

Esete után nehezen javaslom, de meg kell tennem: próbáljon egy másik plasztikai sebésznél személyes konzultációt kérni, úgynevezett második vélemény (nyugaton bevett szokás: second opinion) céljából.

Tisztelettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész