Mellplasztika, kettős kontúr (double bubble)

2017-08-02

Tisztelt Doktor Úr! Májusban volt kombinált mellplasztika műtétem (részben izom alá). Először az 1 hetes kontroll vizsgálaton láttam a melleimet és már akkor feltűnt a kettős kontúr. Most a 12. hétben vagyok és még mindig látszik. Masszírozom ahogyan az orvosom mutatta (szerinte - reméli - meg fog szűnni) de nem nagyon akar javulni a helyzet. Kérdésem az lenne, hogy csak szimplán masszázzsal el fog tűnni vagy újabb sebészeti beavatkozást igényel? Köszönöm, Katalin


dr. Pataki Gergely

Kedves Katalin!

Próbálok így a nyár közepén is korrekt választ adni, azonban személyesen megvizsgálni jelenleg nem tudom, így pontos diagnózist sem tudok adni.

Kettős kontúr bármilyen mellműtétnél kialakulhat.

Előre bocsátom, hogy masszírozással nem lehet eltüntetni a perzisztáló (állandósult) kettős kontúrt, csak ha ödéma okozza.

A moderni implantátumoknál eleve téveszme, hogy erős masszírozást kellene alkalmazni. Ez a tokzsugorodásra hajlamos régi sima felszínű, izom fölé beültetett implantátumoknál volt fontos. Én a szabad, nyújtó mozgás és a krémezés, hidratálás közbeni enyhe “masszírozás” híve vagyok.

A mellfelvarrás implantátummal kombinálva a plasztikai sebészet egyik legnehezebb műtéte és ennél a legnagyobb a másodlagos optimalizáiós műtétek eshetősége is.

A kettős kontúr ennél a kombinált műtétnél gyakrabban alakul ki.

Számos oka lehet, de első sorban műtéttechnikai okokra vezethető vissza:

– Nem kielégítő műtét előtti tervezés és a páciens anatómiájának, különösen az alsó áthajlási redő anatómiájának figyelmen kívül hagyása, és az áthajlási redő elégtelen újraddefiniálása (áthelyezése). (Megoldás: az áthajlási redő szakszerű tranzpozíciója (lejjebb helyezése) újabb műtéttel)

– a széles mellizom szegycsonti tapadásának elégtelen leválasztása miatt az implantátum felcsúszik és már kis diszpozíció (elmozdulás) is látszólag a felette lévő mellállomány (alsó pólusi) megereszkedik és kettős kontúrt okoz. (Megoldás: reoperáció és az izom jobb felszabadítása pl. szövetkímélő UH szikével)

– a széles mellizom alsó bordákon lévő tapadásának elégtelen leválasztása miatt az implantátum oldalra (és fel)csúszik és kettős kontúrt okoz. (Megoldás: mint fent)

– aránytalanság az implantátum mérete és a sebészileg az izom alatt elkészített üreg nagysága között (Megoldás: reoperáció)

– megfelelő méret és zsebkészítés esetén a kettős kontúr egyik további leggyakoribb oka az “elégtelen felvarrás”, azaz hogy ha technikailag keveset veszünk ki a felvarrás során a bőrből és rossz technikával varrjuk rá (fel) a szöveteket az implantátumra és a felette lévő izomra. (Nyilván itt kompromisszum szükséges, és tudni kell, hogy milyen feszességet (feszülést) bír el a páciens szöveti vérellátása.

Meddig és milyen esetben maradhat meg a kettős kontúr műtét után?

A texturált vagy sima felszínű implantátumbeültetésnél és kombinált műtéteknél a kettős kontúrnak 4-6 héten belül el kell múlnia. Az enyhe kettős kontúr polyurethan borítású implantátumoknál és megereszkedett (vagy tubuláris) mellnél több hónapig is fennállhat (ennek oka az implantátum borításának és a szöveteknek az erős kölcsönhatása), ezt követően mindig javul. Azért találkozhatunk ezen esetben gyakrabban ilyen helyzettel – jó tervezés és kivitelezés esetén is – mert a páciens sokszor nem akar felvarrást és kompromisszumszerűen megyünk bele pl. egy PU anatómiás implantátumba, elfogadva, hogy kicsi! kettős kontúr lesz hónapokig az alsó púlusnál. Ha ez – ritkán- zavaró marad: később felvarrás szükséges.

Egyéb okokról is olvashat szószedetünkben.

Mindezekből látni lehet, hogy a huzamosabb ideig fenáll a jelenség: másodlagosan optimalizáló műtét kell.

Azt javaslom, hogy menjen vissza egy konzultációra sebészéhez, ennek során át lehet tekinteni a lehetőségeket és meg lehet állapítani, hogy Önre szabottan milyen megoldás létezik.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész