Öröklött hajlam a mellrákra (BRCA1-2 pozitivitás)

2017-01-11

Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel, problémával fordulok Önhöz. Örökbefogadott vagyok. 36 éves. Olyan információt kaptam örökbefogadó édesanyámtól már régebben (pár éve), hogy szülőanyámnak mellrákja volt és belehalt. Ez úgy tudom, hogy örökletes lehet. Nagyon rég óta húztam, halogattam ezt a kérdezést. Olyat olvastam, hallottam és mondtak ilyenben érintettek, hogy ahol a családban mellrák volt, ott ajánlott még "időben" eltávolíttatni a mellet, mielőtt kialakul a rák. Ön szerint ha levetetem a mellem, akkor nagyobb esélyem lehet a "túlélésre" ? Nagyon várom válaszát. Köszönettel: Mónika


dr. Pataki Gergely

Kedves Mónika!

Ez a tény nem jelent egyértelműen fokozott rizikót, de mindenképpen okot ad rá, hogy genetikai vizsgálatnak vesse alá magát: a BRCA1 vagy 2 mutáció pozitivitást ma géndiagnosztikával is ki lehet mutatni, egyre elérhetőbb áron. Amennyiben az öröklődő mellrák kockázata 60 százalék feletti,akkor érdemes esetleg kétoldali emlőeltávolító műtétet vállalni.

Amennyiben valakinek a családjában – apai vagy anyai ágon – halmozódást mutatnak a mellrákos esetek, géndiagnosztikai vizsgálattal meghatározható az öröklődő mellrák kialakulásának kockázatát. Hibás, mutáns BRCA gének jelenléte esetén – a hazánkban a jelenlegi (2017-ben) bevett orvosi gyakorlat szerint – az emlők néhány havonta történő ultrahangos vizsgálata javasolt. (A TB nem tudná nagy számban finanszírozni az eltávolítása műtéteket, pláne nem a helyreállítást.)

Ha egy nő a két gén valamelyikének hibás változatát örökli, annál a betegség kialakulásának átlagos valószínűsége statisztikák szerint 40-80 százalék lesz. (Ez a rosszindulatú daganat kialakulásának kockázata.) A mutációt nem hordozó nők esetében az emlőrák átlagosan 8 százalékos eséllyel alakul ki.

A jövőben – addig ameddig az emlőrák gyógyszerét meg nem találjuk –, a preventív (megelőző) mellműtétek száma fokozódik fog azoknak a körében, akiknél genetikai prediszpozíció mutatható ki..

Üdvözlettel:

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész