fbpx
vissza a bejegyzésekhez

A mellnagyobbítás kockázatai és lehetséges szövődményei

Cikkek 2016. június 28.

Műtéti kockázatok

Összességében elmondható, hogy a mellnagyobbítás az általános sebészeti műtétekhez képest jóval csekélyebb kockázattal jár.

A személyes konzultáció során felmért állapot és a beavatkozás előtt kért leletek (vérkép, mellultrahang és az altatásra való alkalmasság megállapítása) együttesen biztosítják a kölcsönös tájékozódást és a rizikótényezők felismerését, azok kezelési stratégiáját.

Minden beavatkozást biztonságos magánklinikai körülmények között végzünk, illetve prémium minőségű élettartam-garanciás mellimplantátumokkal dolgozunk – maradéktalanul szem előtt tartva a biztonságot.

Átmeneti kellemetlenségek

 • Fájdalom a mellben: a műtét előtt, közben és után is folyamatosan adagolt fájdalomcsillapítónak köszönhetően ez minimálisra csökken.
 • Feszülésérzet: mivel a szöveteknek hozzá kell szokniuk a megnövekedett melltérfogathoz, a műtét természetes velejárójának tekinthető, ám a fájdalomcsillapító erre is jó. A mellizom alá beültetett implantátum jobban fáj, de hosszú távon általában ez ad tartósabb és esztétikailag szebb eredményt.
 • Hangok a mell felől: az implantátum végleges elhelyezkedéséig előfordulhat alkalmankénti halk buborékhang, főleg testhelyzet-változtatáskor. Ez a műtét közben az üregbe jutatott mosó folyadék és a saját szöveti nedvek helyezkedésének jele a szövetek és az implantátum között: néhány nap alatt felszívódik.
 • Hátfájás: mivel a mellizmokat néhány hétig kímélni kell, megváltozik a hátizmok terhelése, mely a normális életvitelhez való visszatérés után magától elmúlik. A mellizom és leválasztott tapadásainak fájdalma és feszülése a hátba sugárzó fájdalmat okoz.
 • Ödéma: a „vizesedés”, azaz a szövetek közötti nyirokfolyadék felgyülemlése magától is elmúlik, ám az első napokban folyamatos hűtéssel gyorsítható a folyamat. A továbbiakban a gyulladáscsökkentő gyógyszerek rendszeres használatával és a gyógytornával (nyiroktornával) lehet gyorsítani a vizesedés megszűnését, mely az összes végtagon, a törzsön, sőt az arcon is jelentkezik rövid ideig.
 • A has duzzanata, előreboltosulása: („Doktor úr, én terhes lettem a műtét alatt?”) a mellkas leszorítása miatti aktívabb rekeszizomhasználat és az izomlazítók a hasizmokra kifejtett hatása miatt van.

Korai vagy késői szövődmények

 • Bottoming out: az implantátum lefelé történő elmozdulása, mintha az egész mell lejjebb csúszna a mellkason. Általában az egyik oldalon jelentkezik.
 • Double bubble: az implantátum a mell alatti redő alá csúszik, ezáltal kettős kontúr alakul ki.
 • Rippling: összehúzott, meggyűrt implantátumfal, vagy felszín alatt lévő kötőszövetes tok hullámszerű láthatósága, tapinthatósága.
 • Hegképződési zavar.
 • Nagyobb aszimmetria
 • Ruptúra: a mellimplantátum falának megrepedése.
 • Steril gyulladás: nem kórokozó miatt fellépő, ödémával (szöveti vizenyővel), de lázzal általában nem járó gyulladás, a szervezet saját reakciója.
 • Tokzsugorodás: kóros eset, amikor a kötőszövetből álló tok megvastagodik, és nyomást gyakorol az implantátumra. Több stádiuma van. A mellimplantátum körüli tokzsugorodás okai, tünetei és kezelése >>
 • ALCL (anapláziás nagy sejtes limfóma): a non-Hodgkin limfómák egy nagyon ritka fajtája, ami távoli és nehezen bizonyítható összefüggésben állhat a mellimplantátumokkal. A tudomány jelenlegi állása szerint minden bizonnyal multifaktoriális, azaz több tényezőre visszavezethető betegségről van szó, melynek okát aligha lehet egyetlen tényezőre redukálni. Pataki doktor véleménye 2019-ben: “Noha az anapláziás nagysejtes limfóma és a mellimplantátumok közötti összefüggés időről időre felmerül valamilyen – többnyire szenzációhajhász vagy kifejezetten rosszindulatú – kontextusban, valójában arra van tudományos bizonyíték, hogy rendkívül ritka betegségről van szó, melynek a megfelelő gyakoriságú kontrollok esetén könnyen felfedezhető és gyógyítható. A mellnagyobbításon átesett nők kockázata rendkívül alacsony, hogy ilyen típusú betegségük lesz és ebben haláloznak el: 0,4 mikromort.  (A mikromort egy mértékegység, mely segítségével a (közvetlen) halálozás kockázatait számolják ki: 1 mikromort = 1 az 1 millióhoz az esélye az adott okból bekövetkező halálozásnak.) Egy bilaterális mellnagyobbítás halálozási kockázata példának okáért 14.000 szer alacsonyabb, mint hogy bármely nőnek életében vastagbélrákja lesz és ebben hal meg. (Egy amerikai cég ALCL-hez kapcsolódó implantátum-garanciáról ITT olvashat bővebben.)
 • Késői szeróma: késői szöveti folyadékgyülem. Többnyire nem meghatározott eredetű folyadékképződés az implantátum és az azt körbevevő tok között.

Alaptalan feltételezések

 • Autoimmun betegség: mivel a szervezet „barát” anyagként azonosítja a kohezív szilikongél implantátumokat, azok nem váltanak ki túlzott immunreakciót.
 • Ízületi panaszok: több olyan írás is kering az interneten, amely minden tudományos alapot nélkülözve említ kapcsolatot az autoimmun eredetű ízületi panaszok és a mellnagyobbítás között – ám mivel maga az autoimmun összefüggés sem állja meg a helyét, nem szabad komolyan venni.
 • Krónikus fáradtság: a műtét után megnövekedett önbizalom révén a legtöbben pont ennek az ellenkezőjéről számolnak be.
 • Memóriazavar: a plasztikai műtétek nem befolyásolják a központi idegrendszer működését.
 • Nehézfém-mérgezés: a korszerű mellimplantátumok nem tartalmaznak nehézfém-származékot.
 • Allergia: a nagy tisztaságú orvosi szilikonra nincs allergiás reakció.

A normális körülmények között alaptalan feltételezések elterjedésében sajnos nagymértékben közrejátszik, hogy egyes gyártók a szigorúan ellenőrzött orvosi tisztaságú szilikon helyett olcsóbb és rosszabb minőségű anyaggal töltötték meg az implantátumokat, amelyek emiatt nagy arányban szövődményeket okoztak. (Pl. P.I.P.)

A legszigorúbb biztonsági előírások betartásával azonban valamennyi kockázat elenyésző mértékűre csökkenthető.


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.