vissza a műtétek,kezelések oldalra

Mellhelyreállítás emlődaganat után

Szerencsére több lehetőség is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy nőiességük szimbólumának helyreállításával megteremtsük a rosszindulatú daganatos betegségen, vagy akár emlőeltávolításon átesett hölgyek testi-lelki harmóniáját. Az időben felfedezett, és kezelésre kerülő  rosszindulatú melldaganat ma már nem halálos betegség.

A mellrekonstrukciós műtét lényege, hogy az elveszített szöveteket, illetve velük együtt a mell térfogatát is pótolni kell. Emellett a szimmetria is kulcskérdés, hiszen a daganateltávolítás általában – a súlyosabb eseteket és a preventív masztektómiát kivéve – az egyik mellet érinti.

A teljes körű tájékoztatás és a megoldási lehetőségek jó áttekinthetősége érdekében előbb ismertetjük a daganateltávolító műtéteket, majd bemutatjuk a helyreállítás lehetőségeit.

A daganateltávolító műtétek típusai

A mellszövet – tehát a mirigyállomány és a zsírszövetek – eltávolítása a hónalji nyirokcsomók megőrzésével. Bizonyos esetekben, az áttétképződés megelőzésének érdekében az emlőhöz legközelebb álló hónalji nyirokmirigyet is érinti.

1. Egyszerű masztektómia (a mellállomány eltávolítása)

A mellszövet – tehát a mirigyállomány és a zsírszövetek – eltávolítása a hónalji nyirokcsomók megőrzésével. Bizonyos esetekben, az áttétképződés megelőzésének érdekében az emlőhöz legközelebb álló hónalji nyirokmirigyet is érinti.

2. Radikális masztektómia

A teljes mellállomány, a hónalji nyirokcsomók, illetve a mellizmok (kis és nagy mellizom) eltávolítását jelenti. Előrehaladott és/vagy kiújult mellrákos megbetegedés esetén alkalmazzák.

3. Módosított radikális masztektómia

Az egész mellállomány és a hónalji nyirokcsomók eltávolítása a mellizmok meghagyásával. Lehetővé teszi a nyirokcsomók alapos vizsgálatát, de az előző megoldáshoz képest megkönnyíti a helyreállítást.

4. Bőrkímélő masztektómia

Az érintett mellállomány eltávolítása bimbóudvaron keresztüli vagy oldalsó metszésből történik. Hámszöveteket is érintő – például gyulladásos – rákfajták esetén nem alkalmazható.

5. Mellbimbókímélő masztektómia

A mellszövet a mellbimbó és a bimbóudvar nélkül kerül eltávolításra. Régebben csak jóindulatú elváltozások esetén alkalmazták a gyermekvállalás előtt álló pácienseknél. Ma már egyre több kutatás bizonyítja, hogy megfelelő megoldást jelenthet a nem bimbókörnyéki rákos daganatoknál is.

6. Megelőző masztektómia

Egészséges, ám bizonyos mellrák fajtákra genetikailag hajlamos (tehát BRCA1 vagy BRCA2 génvariánst hordozó) hölgyeken végzett preventív beavatkozás, amely a bőr és az izmok közötti összes mellszövet (és adott esetben kiegészítőképpen a petefészkek) eltávolításával jár.

A mellhelyreállító beavatkozás fajtái időbeliség szerint

1. Elsődleges mellhelyreállítás (primer mellrekonstrukció)

„Egylépcsős” operáció, melynél a daganat- vagy melleltávolítással egy időben kerül sor a rekonstrukcióra. Többnyire I. vagy II. stádiumú mellrákos megbetegedés esetén alkalmazható, az onkológiai ajánlások figyelembevételével. Előnye, hogy a páciens rögtön ép és esztétikus idomokkal ébred az altatásból, így nem kell megküzdenie a tudattal és a látvánnyal, hogy akár csak átmenetileg is elveszítette nőiességének egyik legfontosabb jelképét. A helyreállítás leggyakrabban implantátummal történik.

2. Másodlagos mellhelyreállítás (szekunder mellrekonstrukció)

„Kétlépcsős” megoldás. Ekkor két külön beavatkozás történik, eltérő időpontban. Először a daganat- vagy emlőeltávolítás kerül sorra, utána pedig – a kezelőorvossal közösen meghatározott várakozási időt és pl. sugárterápiát követően – jön az új forma plasztikai sebészeti módszerekkel történő kialakítása.

Mellrekonstrukciós műtéti lehetőségek

1. Szilikon implantátum beültetése

Ez az egyik legelterjedtebb módszer a hiányzó mellszövetek pótlására, ám korántsem az egyetlen. Abban az esetben önmagában is kiváló, ha a mellizmok megmaradtak, illetve rendelkezésre áll a mellimplantátum beágyazódásához szükséges saját szövetmennyiség.

2. Szabadlebeny-átültetés

Lehetőség van arra, hogy a páciens saját szöveteiből pótoljuk a hiányzó mellállományt, vagy annak egy részét. Az alhas területéről származó lebeny – azaz érhálózat-zsírszövet komplexum – általában megfelel erre a célra (pl. DIEP flap, TRAM flap operáció). A mellizom pótlása ugyancsak megoldható saját szövetekkel, például a széles hátizomból.

3. Zsírátültetés

A fentiek kiegészítésére ideális a más testtájról (többnyire hasról, derékról vagy a combokról) zsírleszívással eltávolított, őssejtekben gazdag szövetállomány, melyet speciális feldolgozási eljárást követően, apró cseppekben, azaz szövetszigetekben juttatunk az élő zsírszövetek közé, hogy megtapadjanak. A térfogatnövelő szerep mellett ez elősegíti az implantátum beágyazódását, illetve a formák természetesebbé tételét is. E mellett a korábbi sugárkárosodott és letapadt hegek regenerációjában is szerepet játszik.


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Ur! Mellplasztikai mutetet szeretnek. Olvastam, hogy On is emlitette a "lightweight" implantatumokat az egyik cikkeben, amire idokozben rakerestem es szimpatikusnak talaltam (B-Lite, izraeli talalmany, nemet kulso reteggel). Ezzel a fajta implantatummal On dolgozik es ajanlja ezeket a termekeket? A masik opcio amit neztem a Natrelle lenne, de ha van ujabb/jobb/biztonsagosabb modszer a piacon, akkor inkabb azt szeretnem valasztani. Udvozlettel, Eva

Tovább a válaszhoz 2017-09-19

Tisztelt Doktor Úr! Egy kérdéssel, problémával fordulok Önhöz. Örökbefogadott vagyok. 36 éves. Olyan információt kaptam örökbefogadó édesanyámtól már régebben (pár éve), hogy szülőanyámnak mellrákja volt és belehalt. Ez úgy tudom, hogy örökletes lehet. Nagyon rég óta húztam, halogattam ezt a kérdezést. Olyat olvastam, hallottam és mondtak ilyenben érintettek, hogy ahol a családban mellrák volt, ott ajánlott még "időben" eltávolíttatni a mellet, mielőtt kialakul a rák. Ön szerint ha levetetem a mellem, akkor nagyobb esélyem lehet a "túlélésre" ? Nagyon várom válaszát. Köszönettel: Mónika

Tovább a válaszhoz 2017-01-11

Tisztelt Pataki Doktor! Szeretném a véleményét és egyben a segítségét kérni egy rosszul sikerűlt műtét helyrehozásához. 2016 március 14.én a bal mellemből kapselfibrozis miatt kicserélték az imlpantátot, (egy 20 évvel korábbi rák betegségből adódóan ) a jobb mellemből cysztákat vettek ki és megpróbálták egyidejűleg a bal mellemhez hozzá igazítani. Nagyon el vagyok keseredve az eredménytől. Talán saját zsír beültetésével lehetne a hiányzó helyeket feltölteni. Ha Doktor Úr úgy látja, lehetne ez egy megoldás az én problémámra, szeretnék egy időpontot kérni. Mellékelten küldöm a felvételeket Nagyon köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Mária

Tovább a válaszhoz 2016-09-18

Kedves Dr Úr! A kérdésem a következő. Családomban anyai-apai ágon több mellrákos megbetegedés történt. Édesanyám, édesapám nővére és lánya.Sajnos nagyrészt halállal végződött. Tudom, hogy van lehetőség genetikai vizsgálatra, melyet meg fogok csináltatni. Az eredménytől függetlenül eldöntöttem, hogy preventív mellszövet eltávolítást szeretnék végrehajtatni magamon helyreállító műtéttel együtt. Kérdésem, hogy Ön végez-e ilyen műtétet. Segítségét előre is köszönöm. Tisztelettel B.P.

Tovább a válaszhoz 2014-10-23

Tisztelt Doktor Úr! Talán nem így kéne érdeklődnöm, de ma sokk-ként ért, hogy 4 műtét után egy 5. is vár rám és az orvosom elutazik 2 hét szabadságra, tehát nem tudok kérdezni tőle... 5 éve DCIS miatt subcutan mastectomiám volt, azonnali pótlással, a mellbimbóm megmaradt. Az eredmény nagyon csúnya lett, azóta 3 korrekciós műtétem is volt, sajnos erősen hajlamos vagyok a tokosodásra. Az utolsó műtét 2 hónapja történt, a kezdeti kemény tapintás és feszítő fájdalom valamit javult, de az alsó-külső harmadban a varrat mellett a subcutis nagyon elvékonyodott és az implantátum tapintható. A ma reggeli kontrollon azt közölték velem, hogy ezen már csak háti lebeny előreforgatásával lehet segíteni. Utánanéztem a neten és elborzadtam:4 órás műtét, hatalmas hegek, rengeteg rizikó, tényleg nincs megoldás? Megmarad az implantátum (410-es) és "befoltozzák" a mellemet? Vagy az implantátumot is kiveszik? Dolgozó, aktívan sportoló nő vagyok: fog rendesen működni a hátizmom? Hogyan vezetik előre amit leválasztanak? Mennyi kórházi tartózkodással és munkaképtelenséggel jár? Azt hittem, már minden poklot megjártam... Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Éva

Tovább a válaszhoz 2013-12-01

Tisztelt Doktor Úr! Nekem tavaly szeptemberben volt teljes jobboldali emlőeltávolításom rosszindulatú daganat miatt.A kezelések véget értek az első eredmények jók. Azt szeretném kérdezni , hogy mikor lehet és lehet-e egyáltalán új mellett csináltatni? 42 éves vagyok és nem tudom elfogadni, hogy egy mellel kell élnem. Tisztelettel várom válaszát.

Tovább a válaszhoz 2012-06-01

Tisztelt Doktor Úr, köszönöm válaszát a kérdésemre, megnyugtatott. Eszembe jutott, hogy egy zsírlebenyt is mondott a doktornő, hogy lát. Ez is elkülöníthető egy rosszindulatú daganattól? Úgy tudom, a meszesedést, ami utalhat bajra, nem látja az uh, csak a mammográfia, ez igaz? Kicsit aggaszt, hogy a 2 db apró ciszta nem fog-e elrákosodni, Ön szerint milyen sűrűn kellene ellenőriztetnem őket? Köszönöm, ha újra ír választ, üdvözlettel, Judit.

Tovább a válaszhoz 2011-11-25

Tisztelt Doktor Úr, voltam mell uh vizsgálaton, tulajdonképpen konkrét panaszom nem volt, magánban mentem, mert félek az emlőráktól. A jobb mellemben két db 2 mm-es ciszta van (korábban is volt egy, aztán eltűnt, most megint itt van kettő), azt mondta a doktornő, aki vizsgált, ezzel teendő nincs. Mutatta a képernyőt vizsgálat közben, és a bal oldalamat vizsgálva,a hónaljban egy kisebb foltra azt mondta, aki járatos az uh-ban, látja, hogy ez egy ér, átkapcsolta színesre a gépet, piros volt nagyrészt az a rész. Én utólag belegondolva nagyon megijedtem, hogy esetleg nem egy daganat vagy nyirokcsomó-áttét volt-e, csak esetleg nem látszott jól. Tapintásra nem érzek semmit, és a mellemben sem volt semmi gyanús. Mégis félek, hogy más volt az, mint ér. Ön szerint egy tapasztalt orvos biztonsággal meg tudja ítélni, hogy mi is az tulajdonképpen? Én bízom a vizsgáló orvosban, de a félsz bennem van. Megnyugodhatok Ön szerint? Köszönöm válaszát előre is, Judit.

Tovább a válaszhoz 2011-11-19

Tisztelt Doktor Úr! 8 hete volt egy mellműtétem - daganat utáni helyreállító műtét, implantátummal. A bal mellem, még mindig feljebb van kb 1,5 -2 cm-el a másiktól, a bőre is látványosan, sokkal fényesebb, és kerekebb a formája is. (Ezen az oldalon nem volt mirigyállományom, mert el 2 éve al kellett távolítani, csak a mellbimbóm maradt meg) Kérdésem, mindezek változhatnak-e még 2 hónappal a műtét után, közelíteni fog-e a 2 mellem látványa egymáshoz? nagyon köszönöm, tisztelettel: valéria

Tovább a válaszhoz 2011-09-05

Kedves Doktor Úr! Kb. fél éve találtak a mellemben egy fibroadenomát, amiből volt biopszia is, ami ezt igazolta. Nemrég úgy döntöttem hogy eltávolíttatom, de a sebész még elküldött egy újabb uh-ra, és itt jött a meglepetés: nincs ott semmi! Aminek akár örülhetnék is, de nem értem, hová tűnt(8 mm-es volt). Ha cysta volt, a biopszia szúrása, miatt eltűnhetett. Viszont nem értem, hogy hogy jöhetett vissza az eredmény a szövettanról, hogy fibroadenoma? Vagy, ha az volt, és a szúrástól szétment, nem lesz ebből baj? Valahol valamit elnézhettek... Most mit tegyek? A sebész széttárta a karjait, és azt mondta, ő sem tudja mi van... Ettől nem vagyok nyugodt. A mellem továbbra is fáj. Válaszát köszönöm, aggódó 38 éves.

Tovább a válaszhoz 2011-08-13

Előre is köszönöm a válaszát doktor úr.26éves lány vagyok és az emlő cytológiai eredményem "kielemzéséhez" kérném a segítségét.Tavaly 5mm-es emlő cystám most márc.-ban már 10mm-es lett és körülötte van 5mm-es gyűrű.Vettek mintát idén.Az van a leletben hogy malignitás nem bizonyítható.De a leírásban az van hogy a látható hámsejt atypia a tömlő lobosodásával van össze függésben.Hogy meglehetősen sejtszegény anyagban reresentalo histiocytaer sejtek vannak,mészintenzitású rög is van,szokványos ductalis túltengés,néhol a sejtek kissé nagyobb maggal bírnak,de mindenképp osmoticus károsodás is áll a háttérben. Nekem néhol elég kínai a szöveg,azt írják 2szabályos vérzés után ismételjük meg/gondolom a mintavételt/ Mi a véleménye önnek?Mit tegyek?Várhatok még mielőtt vissza megyek vagy ne?Kifogják venni?

Tovább a válaszhoz 2011-04-22

Kedves Doktor Úr! Novemberben mammográfia uh-on láttak valamit a jobb mellemben, de a rtg nem mutatta, elküldtek, hogy menjek egy év múlva. De jan-ban elmentem magánrendelésre, és akkor már azt mondták, hogy 8 mm Fibroadenoma, de semmi egyéb nem történt, menjek fél év múlva. Még ezután sem lettem nyugodt, elmentem másik városba, ott azt látták,(mammográfia is, és uh is mutatta) hogy a jobb mellemben csak egy cysta van, viszont a balban fibroadenoma! (Egyébként ezt itt észre sem vette a 2-ből egyik orvos sem)! Csináltak is rögtön biopsziát, de még nincs meg az eredmény. Viszont most, hogy megtapogattam, határozottan görcsöt érzek, amit eddig nem éreztem, és ez aggaszt! Azt olvastam, hogy a fibroadenoma nem tapintható, és a rtg sem mutatja! Igaz ez? Vagy beduzzadhatott a biopszia miatt(1 hete volt)? És, ha mégis fibroadenpma, érdemes-e eltávolítani? Két sebész azt mondta, hogy igen, de a mammográfián a főorvos szerint ez nem vészes, nem kell kivenni! Most már teljesen összezavarodtam, és félek! 37 éves vagyok. Válaszát köszönöm, Gica.

Tovább a válaszhoz 2011-04-18

Tisztelt Doktor úr! Szlovákiában élek, mégis szeretném ha válaszolna kérdésemre, aggodalmaimra. 52 éves nő vagyok, és a legutóbbi mammográf kivizsgálásról ilyen leletet kaptam: fibrikus mastopathia bening. Javaslat: NMG, vérkép, HST, Bi-RADS 1. A nőgyógyászom klinikai onkológushoz küldött, ahová majd májusban tudok elmenni. Addig is szeretném megkérdezni, hogy mit jelentenek a fent írt rövidítések és latin szavak, milyen vizsgálat várhat rám a klinikai onkológián /az itteni nőgyógyász kérdésemre csak annyit mondott, majd megtudja, viszlát/? Mivel a családunkban eddig senkinek nem volt mellrákja, vagy ehhez hasonló betegsége, nem nagyon értek ezekhez a dolgokhoz, kifejezésekhez. Válaszát előre is megköszönöm és további kellemes napokat kívánok..

Tovább a válaszhoz 2011-04-01

Tisztelt Doktor Ur! 38 eves no vagyok, 2oo9/ben emlodaganatot allapitottak meg nalam.Carcinoma lobulare imvasivum mammae. pt2, pn1a. 2oo9. szeptemberben teljes emlo eltavolitast vegeztek nalam.A kezelesek es a mutet utan elhagyott a parom is.Teljes onbecsulesem, onbizalmam elvesztettem. 6 kemoterapia, 28 sugar kezelest kaptam. A sugartol semmi gond nem lett a borommel, nem egett meg. Az lenne a kerdesem, hogy ebben az esetben mikor van lehetoseg leghamarabb helyreallito mutetre? Tudomasom szerint a mutet utan egy ev.Ez igy van valoban???Remenykedhetek, hogy szeptemberben elkezdhetek utanna jarni a rekonstrukcios mutetnek? Jelenleg az eredmenyeim negativak.. Nagyon koszonom elore is a valaszat.

Tovább a válaszhoz 2010-05-16