vissza a műtétek,kezelések oldalra

Mellkisebbítés

Mikor van szükség mellkisebbítésre?

A mell méretének műtéti csökkentése akkor szükséges, amikor azok nagysága nem illeszkedik a test arányaihoz. Sok hölgyet esztétikailag zavar, hogy melle túlságosan nagy; számukra a mellkisebbítés jelentheti a megoldást.

A túlságosan nagy mellek nemcsak esztétikai problémát jelenthetnek, hanem gyakran egészségügyieket is okozhatnak; például gerincbántalmakat, izomhúzódásokat, vagy akár krónikus fejfájást.

A túl nagy mellek zavaróak lehetnek sportolás közben, korlátozhatják továbbá a munkavégzést és a mindennapi feladatok ellátását is. Ilyen esetekben a mellkisebbítés természetesen e problémák megoldását is szolgálja.

A kívántnál dúsabb keblek terhesség után, hízás-fogyás miatt, vagy akár csak a természetes öregedési folyamat révén is veszítenek feszességükből, majd megereszkednek. A korszerű plasztikai sebészet módszereivel azonban ezekben az esetekben is nagyon szép eredményeket érhetünk el.

Hogyan történik a mellkisebbítés?

A mellkisebbítésről röviden

Klinikai tartózkodás: 1 éjszaka

Zuhanyzás: néhány nap múlva, a sebet a varratszedés után érheti víz

Varratszedés: felszívódó varratok, vagy varratszedés ált. 14 nap múlva

Protekciós melltartó: több hétig

Végleges eredmény: kb. 6 hónap elteltével

Autóvezetés két hétig nem megengedett.

A műtét során a mellek méretét, térfogatát csökkentjük, a bőrt pedig természetesen ehhez igazítjuk hozzá. Nagyméretű, lógó melleknél a mellfelvarrás önmagában nem elegendő a korrekcióra, mert a többletsúly miatt az néhány hónap múlva ismét megereszkedne. Ennek elkerülésére a mellállomány egy részét el kell távolítani, hogy annak súlya ne haladja meg azt a mértéket, amelyet a bőr, illetve a műtéti hegek meg tudnak tartani. A kívánt méretűre csökkentett mellek felvarrása már tartósan szép eredménnyel jár.

A mellek kisebbítésére különböző műtéti eljárások léteznek. Hogy egy adott páciens esetében pontosan melyiket választjuk, az a beteg és a sebész közti beszélgetés során dől el. Mindegyik módszerben közös azonban, hogy először a mellbimbó körül ejtünk metszést. Ezt követi az előírások szerint egy függőleges vágás a mellbimbótól a mell alatti redőhöz, illetve néha egy további, vízszintes vágás ugyanebben a redőben.

Az optimális metszésvezetést a műtét előtt elvégzett mérések szerint, a bőrön történt jelölések alapján határozzuk meg.

Mután az új formához és mérethez hozzáigazítottuk a bőrt és a mell körvonalait, lehetővé válik a felesleges szövetek eltávolítása, majd a kisebb mellek megformálása a mellbimbó helyreigazításával.

A metszéseket a bőr alatti szövetben és a bőrben vezetett, kívülről nem látható, finom tovafutó varratokkal zárjuk, amelyeket később teljesen eltávolítunk. A műtét végén speciális steril tapaszokkal rögzítjük a sebszéleket és a melleket, hogy súlyuknál fogva ne húzzák, feszítsék a varratokat. Ezáltal már a kezdeti időszakban optimális hegesedést érünk el.

A műtét után a mellbimbók érzékenysége általában megmarad. Mivel a műtét kapcsán a mell mirigyállományának és a tejutaknak egy részét el kell távolítani, az emlő szoptatásra való alkalmassága csökkenhet, de nem szűnik meg. Amennyiben azonban családot tervez, illetve gyermeket vállalna, úgy célszerű a műtétet később, a szülés után időpontban elvégeztetni.

Milyen utókezelés kell?

A mellkisebbítést követően az általános szabály szerint a páciensek egy éjszakát töltenek a kórházban, másnap pedig hazamehetnek. Sebkezelésre meghatározott időpontokban kell visszajönni, a kisebb kötéseket a lehető leghamarabb eltávolítjuk.

Amennyiben mégis szükségessé válik a hosszabb bent tartózkodás, úgy a beteg tapasztalt személyzetünk szakértő gondoskodására számíthat.

A műtétet követően néhány nappal körültekintően, a kötést védve lehet zuhanyozni, a sebet varratszedés után érheti víz. Amennyiben csöveket helyeztünk a sebekbe, azok eltávolítását meg kell várni.

A varratszedés az alkalmazott varratoktól függően általában 2-3 hét elteltével történik. Gyakran használunk felszívódó varratokat, ilyenkor természetesen varratszedésre sincs szükség.

A műtétet követően több hétig erős tartást biztosító speciális melltartó viselése javasolt. Ilyet minden páciensünk ajándékba kap a műtét utáni első időszakra. A későbbi hetekben már más melltartók (pl. sportmelltartók) viselése is megfelelő.

Az első hetekben csak óvatosan szabad a felkart mozgatni és kerülni kell a hirtelen mozdulatokat (nyújtásokat, feszítéseket). Hason fekvés helyett háton fekve kell aludni, ezzel is elősegítve a belső sebgyógyulás folyamatát.

A műtét utáni 2 hónapban rendkívüli óvatossággal kell ügyelni a mellekre; kerülendő mindenféle megerőltetés; bárminemű sporttevékenység vagy házimunka (pl. vasalás, ablaktisztítás) is csak a páciens mindenkori állapotának megfelelően végezhető.

A teljes gyógyulás kb. 6 hónap elteltével várható. Ekkorra a vágások helyén megfelelő ápolás mellett már csak vékony, finom vonalak látszanak. Ez idő alatt ügyelni kell arra is, hogy a hegeket ne érje intenzív napsugárzás, hogy elkerüljük a pigmentálódásukat.

A műtét után egy évvel célszerű sort keríteni egy ultrahangos (szükség esetén és bizonyos életkor felett mammográfiás) vizsgálatra annak érdekében, hogy a jövőbeli szűrővizsgálatok eredményét megfelelően értékelni lehessen majd. Ugyanezen okból javasoljuk, hogy a beavatkozás előtt is történjen ilyen vizsgálat.

Az optimális eredmény érdekében a műtét után közép- és hosszútávon kerülendő a gyakori, nagyobb mértékű testsúlyváltozás és a dohányzás. Nagyobb méretű emlők esetén tartós melltartóviselés javasolt, hogy a bőr ismételt kinyúlása, ezáltal egy újabb műtét szükségessége egyáltalán ne, vagy minél később következzen be. Sportoláshoz javasolt mindig melltartót viselni!

Milyen eredmény várható a mellkisebbítés után?

A műtéttel minden esetben a lehető legszimmetrikusabb végeredményt érjük el, mely kívánságra egy újabb kis beavatkozással még tovább optimalizálható.

A legtöbb hölgy teljesen új életérzésről számol be a műtétet követően, hiszen megszűnik az az ok, amely korábban oly sok mindenben zavarta és gátolta, külsejének pozitív irányú változása pedig mások számára is észrevehető. Sok esetben már a hölgyek testtartásának megváltozásán is jól látható a siker. Az a páciens, aki a műtétet megelőzően előreejtett vállakkal járt-kelt, a műtét utáni kontrollra már kiegyenesedve, büszkén érkezik.


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


A plasztikai sebész válaszol

Tisztelt Doktor Úr! Nagyon örülök, hogy rátaláltam az Ön oldalára és lehetőségem van feltenni a kérdéseimet. 20 éves lány vagyok, tinédzserkorom óta jelentős forma- és méretbeli különbség volt a melleim között: a jobb oldali 2-3 kosármérettel nagyobb volt, a bimbóudvar mérete is nagyobb a másiknál. Így 3 évvel ezelőtt az aszimmetria miatt plasztikai sebészhez fordultam, így a jobb mellemet felvarrták és egy részét eltávolították. A műtét eredményével azonban egyáltalán nem vagyok elégedett. A mellbimbóm túl magasra került, nincs egy vonalban a bal oldalival, emiatt melltartót nem tudok megfelelően hordani, mert akármit veszek fel, kilátszik (fürdőruhánál szintén problémás). Mérete nagyjából egyezik a másik oldallal, de még érezhetően nagyobb egy kicsit. Műtét előtt azt mondta a sebész, hogy többet nem vehetett ki, nehogy elhaljon a mellbimbó. A heg nem gyógyult megfelelően mindenhol, a függőleges vonal a bimbótól lefelé teljesen bőrszínű és a bőrrel egy szintben van, de a mellbimbó körüli terület élénk piros, duzzadt, kiemelkedik és többször kellemetlenül fáj. Korábban szilikon géllel kezeltem, de nem segített. Az olvasottak alapján azt gyanítom, hogy hipertrófiás, bár nem értek ehhez, így nem tudom megállapítani. Nem tudom, van-e jelentősége, de a varratokat csak 10 nap után távolították el, és addigra eléggé összenőtt a bőrrel, nagyon nehezen sikerült kiszedni. Ezzel kapcsolatban is sok kérdés felmerül bennem, ugyanis a korábbi hasi műtéteimből származó hegek sem gyógyultak megfelelően. Nem tudom eldönteni, hogy hajlamos lehetek-e a kóros hegképzésre, vagy csak a véletlenek összejátszásának köszönhető ez. Az első heget vakbélműtét kapcsán szereztem, fele tökéletesen gyógyult, másik felénél viszont széthúzódtak a kapcsok (nem volt összevarrva, csak kapcsokkal rögzítették), így ez a rész vastagabb, kiemelkedőbb, viszont teljesen bőrszínű és nem okoz fájdalmat. Második hasi műtétem eredménye egy 10-12 centi hosszú és 1 centi széles vonal köldöktől lefelé függőlegesen. Ugyanezen a területen kétszer operáltak, harmadik műtétemnél úgy döntött a sebész hogy kimetszi az előző heget és ugyanazon a területen nyitja meg a hasfalat. Mikor ezt a területet először operálták, akkor tökéletesen gyógyult. Amikor újra műtöttek, viszont nem gyógyult teljesen jól, egyértelműen kitapintható, rózsaszínes színű, néhol egy vonalban van az eredeti bőrfelülettel, de néhol kiemelkedik. Ezek tudatában félek egy újabb mellkorrekciós műtéttől, de úgy vélem a problémámat csak azzal lehetne orvosolni. Felmerülhetne-e valamilyen extra kockázat egy helyreállító műtét során? Lehet-e belül is valamilyen hegesedési probléma, valamilyen szövődmény az előző műtét miatt, ami befolyásolná a következőt? Sokszor érzek fájdalmat is a jobb mellemben, ami szintén aggodalommal tölt el. Mennyi esélyem lehet arra, hogy megint hegképződési problémával kell szembenéznem egy újabb műtétet követően? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Anita

Tovább a válaszhoz 2016-05-09

Jó napot doktor úr! Olyan problémàval fordulok önhöz hogy első gyermekem szoptatàsa alatt jelentős méreteltérés alakult ki a melleim között ami a második gyermekem utàn még jobban fokozódott! Szeretnék èrdeklődni hogy ilyen esetben segít e a TB??? Ha igen hogyan tudok utàna jàrni?? Köszönöm ! Tamara

Tovább a válaszhoz 2016-04-26

Kedves Doktor Úr! 22 éves vagyok és egyre több problémát okoz a mellem mérete (80H - I kosár körül vagyok) mind sportolásban és napi szintű dolgokban, hátproblémák, stb... Amennyire tájékozódtam, szoptatás előtt nem ajánlott komolyabban beavatkozni mellkisebbítéssel, legalábbis eddig akivel erről beszéltem, nem tanácsolja. Aggódom azon is, hogy ha később várandós leszek, nyilvánvalóan mindez a probléma fokozódni fog. Mennyire látja kockázatosnak a beavatkozást az esetemben? Köszönettel: Szimonetta

Tovább a válaszhoz 2016-04-02

Tisztelt Doktor Úr! Mellkisebbítésnél az eredeti bimbóudvart varrják vissza? Ha nem akkor miért nem? Köszönöm válaszát

Tovább a válaszhoz 2013-09-05

Tisztelt Dr. 22 éves vagyok 167cm és 50kg és a mellméretem nagyon nagy. Érdeklődni szeretnék, hogy a tb támogatja e kirívó esetekben a mellkisebbítést, ugyanis számomra már eü gondokat is okoz a melleim súlya. És ha igen akkor milyen esetekben támogatja. És még azt szeretném kérdezni, hogy tényleg nem ajánlatos szülés előtt ilyen műtétet végrehajtani? Mert ezt hallottam. Köszönöm előre is válaszát. Szép napot. Andrea

Tovább a válaszhoz 2013-01-05

kedves Dr úr! Megszeretném kérdezni Öntől, hogy mellkissebbíttési műtétnél nem szokás drain csövet betettni a benn keletkezett folyadék elvezettésére?, van ugyanis eset amikor begyullad a megnyílt seb és nem jön ki belőle a felgyülemlett folyadék, bevörösödik, fáj! Az egyik potálon olvasom, hogy ilyen esettel éppen hétvégén nem tud mit kezdeni a a páciens? Köszönöm a válasszát. Tisztelettel.

Tovább a válaszhoz 2012-09-21

Tisztelt doktorúr! 18 éves lány vagyok, egyik mellem majdnem háromszorosa a másiknak. Már a mellkorrekciós műtétre időpontot is kaptam, de az ahhoz szükséges vizsgálatok közben találtak a kisebb mellemben egy daganatot (még nem tudni, hogy jó vagy rosszindulatú-e, de valószínűleg fibroadeoma, ami jóindulatú). A műtét során a nagyobb mellemből vennének le, és mind a kettő mellem felvarrnák. Lehetséges, hogy az 1 cm-es daganat miatt nem műtenek meg? Válaszát előre is köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2012-09-12

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdésre szeretnék választ kérni Öntől: abban az esetben, ha 4 hónappal a mellkisebbítő műtét után a mellbimbóm és körülötte a bimbóudvar is még mindig teljesen érzéketlen , lehetséges-e, hogy még visszatér az érzékelés, illetve lehet-e ezt bármiféle ingerléssel stimulálni? Ha nem várható így javulás, akkor bármilyen korrekciós műtéttel lehet-e segíteni a helyzeten? Válaszát előre is köszönöm: Erika

Tovább a válaszhoz 2012-06-03

Kedves Doktor Úr! Számomra egy nagyon kényes kérdéssel keresem fel önt. 50 éves vagyok , mint külsőleg mint gondolkodásban, sokkal fiatalabbnak érzem magam és ezt mások is megerősítik. van egy borzasztó problémám. 152 cm vagyok és iszonyú nagyok a melleim. szinte melltartót sem kapok. hatalmasak és lógnak, leérnek a köldökömig. Rettenetesen sok problémát okoznak nekem.Nagyon gátlásos vagyok strandra uszodába nem megyek , párkapcsolatom 10 éve nincs. rettenetesen szégyelem magam. igazából nem is értem mikor lettem ilyen. 17 éve szültem , azóta híztam is , de a melleim egyszer csak ilyenek lettek. már egészségügyi problémát is okoznak . állandóan fáj a hátam és a merevítőtöl a hasam. A mellem alsó része mindig begyullad , fáj. sajnos létminimum alatt élünk gyermekemmel. Nem tudom esetleg egészségügyi okokból nincs-e lehetőség a korrigálásra. már úgy érzem nincs életem, undorodom magamtól. Előre is köszönöm a válaszát! További szép napot ! Eszter

Tovább a válaszhoz 2012-02-20

Kedves Doktor Úr! 2 hét múlva lesz mellkisebbítő műtétem. Tegnap voltam vérvételen, viszont este elkezdett fájni a torkom. Valószínűleg kicsit megfáztam, mert 2 napja elkapott egy nagy eső. Mára már el is múlt a torokfájás. Ön szerint sor kerülhet a műtétre 2 hét múlva, ha a tüneteim napokon belül megszűnnek? Köszönettel, N.

Tovább a válaszhoz 2011-05-27

Tisztelt Doktor Úr! Én egy 18 éves lány vagyok, és nagyon régóta szeretném megcsináltatni a mellkisebbítő műtétet, csak szerettem volna megvárni amíg betöltöm a 18. életévemet. Mivel a melleim elég nagyon a testemhez képest, ezért elég sok mindenben akadályoz, és egészségügyi problémákat is okoz. A hátam nagyon gyakran fáj tőle, elég erőteljesen, illetve úgy érzem így nem tudok teljes életet élni. Körülbelül 1 éve elég nagy súlyfeleslegtől sikerült megszabadulnom, körülbelül 10 kilótól, és a melleim nagyon jelentősen megereszkedtek. Engem ez nagyon zavar, talán a koromból adódóan még jobban is, mert párkapcsolati szinten is problémáim vannak emiatt. Egyébként is elég gátlásos vagyok ilyen téren, és ez pedig még jobban rányomja a pecsétet dolgokra. A felől szeretnék érdeklődni hogy a Doktor Úr végez-e tb által támogatott plasztikai műtéteket, és hogy mi szükséges ahhoz hogy ezt igénybe vehessem! Válaszát előre is köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2011-01-15

Tisztel Doktor Úr! Igaz az, hogy mellkiebbítés után évek alatt újra megnőhet a mell? Kicsit megijedtem, mert ezt nemrég hallottam és pont ilyen műtét előtt állok. Ha mégis igaz, mi állhat ennek a hátterében? Hízás, hormonális hatás? Köszönettel, N.

Tovább a válaszhoz 2011-01-14

Tisztelt Doktor Úr! A következő kérdéssel fordulok Önhöz: Elég nagyok a melleim és mellkisebbítésen gondolkodom. Melltartó méretem 80/F (mell alatti bőség 79 cm, mellbőség 102 cm). B/C méretet szeretnék. Az volna a kérdésem, hogy egy átlagos B-s vagy C-s mell kb. hány grammot nyom? Jelenlegi méreteim miatt elégé fájnak a vállaim és rossz a tartásom is. Köszönettel. D.

Tovább a válaszhoz 2010-06-02