vissza a műtétek,kezelések oldalra

Szem alatti karikák és táskák kezelése

A probléma általában a szem alatti terület beesettségének, a karikák vagy táskák megjelenésének, és a könnyárok túlzott láthatóságának együttesét jelenti.

A szövetek térfogatának pótlása

Az alsó szemhéj és a középarc területére irányuló beavatkozások a leggyorsabban fejlődő területek közé tartoznak az esztétikai plasztikai sebészetben. A trend a szövetek térfogatának pótlása, a maradék zsír megtartása és saját zsírszövet bejuttatása az elvékonyodott területekbe, a feltöltés után pedig az esetleges bőrfelesleg kimetszése. Nagyon táskás szemeknél esetleg szükség lehet a zsírfelesleg részleges eltávolítására, de gyakran inkább a zsír-átcsoportosítást választjuk.

Saját zsír és hialuronsav

A volumen helyreállításához a saját zsír mellett felszívódó szintetikus anyag (hialuronsav) is alkalmazható, viszont ez csak szakavatott kezekben vezet tökéletes eredményre. Megfelelő felkészültség híján ugyanis elképzelhető, hogy nem jó minőségű az anyag, nem közvetlenül a csonthártya fölé kerül, túl nagy mennyiséget fecskendeznek be belőle, vagy nem jól mérik fel a páciens állapotát, így olyannál használják, akinek nem is lenne ideális.

A jó minőségű és helyesen beadott hialuronsav látványos jótékony hatása átlagosan 1-2 évig tart, ráadásul szinte azonnal látszik az eredmény. A beavatkozás után egy kontrollra kell visszajönni, amikor arcmasszázs is történik.

A sajátzsírral való felöltést általában elegendő egyszer elvégezni, hiszen a betöltött és megtapadt zsírszövet élethosszig „a helyén marad”, ezáltal ugyanolyan életutat jár be, mintha ott maradt volna, ahonnan leszívásra került: a többi zsírszövethez hasonlóan vékonyodik az évtizedek alatt. Gyakori testsúlyváltozás esetén nem érdemes lipofillinget alkalmazni, hiszen a jelentős fogyás tompítja az eredményt.

Műtéttel vagy anélkül

A szem alatti karikák és táskák kezelése tehát műtéti vagy nem invazív beavatkozásokkal, illetve azok kombinációjával történhet. Személyes konzultáció során egyeztetjük az egyénre szabott legmegfelelőbb megoldást.

A szem körüli régióra specializálódott orvos a plasztikai sebészet és a szemészet határterületén jártas, ami semmi esetre sem bőrgyógyászati kompetencia. Okuloplasztikai sebészetnek, periorbitális plasztikai sebészetnek hívjuk a területet. Alapvetően a plasztikai sebészek többsége kellő tapasztalattal rendelkezik e rutin beavatkozások elvégzéséhez.

A plasztikai sebész válaszol

Kedves Doktor Úr! 25 éves nő vagyok és az Ön tanácsára, szakértelmére lenne szükségem. Kijelenthetem, hogy egy boldog, kiegyensúlyozott életem van, de ugyanakkor mégis egy mindennapos problémával küzdök. Két sötét karika éktelenkedik a szemeim alatt. Ahogy észrevettem, ahogy telnek az évek úgy sötétednek és mélyülnek a szemem alatti karikák! Nem dohányzom, ritkán iszom alkoholt, nincs káros szenvedélyem, se vesebetegségem és más belgyógyászati megbetegedésem sem. Teljesen mindegy, hogy mennyit alszok, 6 vagy 10 órát, akkor is ott vannak a lila karikák. Kipróbáltam már jó pár fajta állítólag kifejezetten ennek a problémának az orvoslására előállított krémeket, de semmi se használt. Voltam bőrgyógyásznál is aki, azt mondta, hogy ez örökletes és az arcfelépítésemből adódik, hogy a szemüregem mélyen ül és vékony a szemem alatti zsírszövet. Apukámnak ilyenek a szemei, de ő szemüveges és a férfiaknál ez különben sem olyan nagy probléma szerintem. Az én esetemben a szemem alatti sötétedő lila karikák, két bemélyedés mondhatom, megkeseríti a mindennapjaimat. A környezetem, férfiak többsége szerint egy dekoratív, csinos nő vagyok, de sajnos én nem tudom megélni a nőiességemet, értékelni a jó adottságaimat és ez mind azért van, mert komoly önbizalom hiányban szenvedek a karikás szemeim miatt. Nap, mint nap harcolok ellenük, de belefáradtam ebbe és abba is, hogy alapozóval, korrektorral próbáljam meg őket halványítani. Mondhatom, hogy már ott tartok, hogy az emberek tekintetét is kerülöm, és ha belenézek a tükörbe semmi mást sem látok csak a csúfoskodó karikáimat. Szeretnék ezen problémám orvoslására végleges megoldást találni, aminek köszönhetően újra magabiztos és életvidám nő lehetek. Van valamilyen eljárás, amivel orvosolhatni lehetne ezt a problémát? Az Ön honlapján olvastam a saját zsírszövettel történő feltöltési eljárásról. Nagyon ódzkodom a műtétektől, de ez egy kisebb beavatkozásnak tűnt! Önnek mi a véleménye? Mi lenne Ön szerint a megfelelő megoldás, aminek köszönhetően megszabadulhatnék a fent említett esztétikai problémámtól? Előre is köszönöm válaszát, tanácsát és, hogy szánt arra időt, hogy elolvasta levelem. További szép napot kívánok! Nikolett

Tovább a válaszhoz 2017-09-09

Tisztelt Doktor Úr! A jobb oldali szemem alatt egy ödémaszerű zavaró hurka alakult ki. Még korrektorral sem tudom eltüntetni. Régebben hyaluronsavval töltötték,de már az több,mint egy éve volt. Diazzal ( azt hiszem ez az enzim ) próbálták oldani,de semmi eredménye nem lett. Lézerrel is kezelték de az sem használ. Nagyon bízom benne,hogy Doktor Úr tud segíteni,mert már a közérzetemnek sem tesz jót ez az asszimetria a két szemem közt.Már többször írtam és várom válaszát! Köszönettel: Zsuzsanna

Tovább a válaszhoz 2017-08-02

Tisztelt Doktor Úr! 11 hónappal ezelőtt hyaluronsavas töltés történt a szemem alatti karikákba és nemrég egy dudort tapasztaltam a bal szemgödör alatt- mellett, ami tapintható és néhány fotón szemből kicsit látható. Kérem a doktor úr szíves véleményét, csatoltam két fotót a láthatóság kedvéért. Kicsit be van keményedve, valószínű a hyaluronsav csúszott le, már masszíroztam és nem változott semmit. 1 éve történt a betöltés halottam, hogy van rá módszer, hogy eltávolítsuk az anyagot vagy ilyen esetben a masszírozás számít követendő protokollnak? Köszönöm! Üdv, Amina

Tovább a válaszhoz 2017-02-06

Tisztelt Doktor Úr! 4 éve nem szívódik fel a rosszul elhelyezett Restylane a szemem alól. Azt szerettem volna megtudni, hogy Önnek van-e tapasztalata az erről a területről való kioldással és ha igen, javasolja-e. Tud esetleg valamilyen alternatív megoldást? Küldök két képet a problémás területről. Tartok a beavatkozastol, mert nagyon eltérő vélemenyeket olvastam, de 4 év után nem tudom, hogy érdemes-e még várni, hogy magától felszívódjon. Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Bianka

Tovább a válaszhoz 2016-09-14

Kedves Doktor úr ! Amerikai orvosok által újabban a szem alatti sötét karikák eltüntetésére alkalmazott széndioxid injekciót veszélyes-e és hatékony eljárásnak tartja-e ? Mi a hatása, hogyan hat ? A szem alatti sötét karikákra, a szem alatti táskákra mely eljárások a leghatásosabbak tapasztalatai szerint ? Ajánlja-e a saját zsírt ? köszönettel, Anita

Tovább a válaszhoz 2016-06-21

Tisztelt Doktor ur! Erdeklodni szeretnek a karikas szem ( szemarok) feltoltesevel kapcsolatban. Pontosan milyen termeket hasznalnak es milyen technikaval juttatjak be a bor ala illetve hasznalnak e tompa kanult a feltolteshez? Van e lehetoseg ultrahangos szem koruli bor atvizsgalasra a muvelet kozben illetve megelozoen, a lehetseges komplikaciok (arteriaba injektalas) elkerulese erdekeben? Nagyon aggodom a lehetseges kovetkezmenyek miatt es szeretnek egy olyan orvost talalni, aki mar nagyon sok ilyen kezelest vegrehajtott, legfokeppen a szem koruli teruletre specializalodott. A hialuronsavas es zsir feltoltes is erdekelne, attol fuggoen melyik preferalt az en esetemben. Koszonettel: Netti

Tovább a válaszhoz 2016-06-06

Tisztelt Doktor úr! Fiatal korom ellenére szemeim alatt nagyon sötét karikák találhatóak, melyeket sem alvás, sem smink nem képes eltüntetni. Már nagyon régóta zavarnak és nagyon szeretnék megszabadulni tőlük. Szeretném megtudni, milyen lehetőségeim vannak. Várom válaszát! Vali

Tovább a válaszhoz 2016-01-05

Kedves Doktor úr! Ahogy írtam, nagyon zavarnak a szem alatti karikáim, melyek fáradtá teszik a tekintetem. Küldeném akkor a képe(ke)t. A jobb elbírálás érdekében 2-2 darabot, két régit, és két kevésbé régit (ez évit). A kép kiválasztásánál próbáltam olyat ahol a szem alatti "táskák" jobban látszanak, illetve mint látják a régebbin ez nincs meg. Az idei képek kicsit felülről vannak fényképezve. Ez a "püffedt bőr" hatás szemből még szembetűnőbb. Hasonló, vagy olyan eredményt szeretnék elérni mint a régi képeken. Bár nem említette, de a saját zsírral történő feltöltés nem lenne-e jó a tartósabb hatás miatt? Természetesen lehet nem is arra a kezelésre van szükségem, úgyhogy ez csak kérdés. Illetve a beavatkozás összegéről egy becsült árat ha kérhetnék? Előre is köszönök mindent, és a Doktor Úrnak is! Tisztelettel: Zoltán

Tovább a válaszhoz 2015-11-08

Tisztelt Pataki Doktor Úr, kolléganőjével folytatott telefonos beszélgetésemre hivatkozva, azzal a problémával fordulnék Önhöz, hogy 5 és fél éve csináltattam (nem Önnél) egy hialuronsavas ráncfeltöltést a szemem alatti árkok megszüntetésének érdekében. Meglepő módon, csak az utóbbi pár hónapban kezdett el felszivódni, de nem egyenletesen és a jobb szemem alatt olyan hatást kelt, mintha be lenne dagadva. Próbáltam róla fotót késziteni, de nem adja vissza a valóságot. Létezik valamilyen eljárás, amivel meg lehet gyorsitani a maradék anyag felszivódását? Ha minden igaz egy Restylane nevű anyagot használtak. Nagyon sokat jelentene nekem, ha tudna a közeljövőben fogadni, mert borzasztóan zavar ez az állapot. De természetesen egyelőre az emailes válaszának is nagyon örülnék! Üdvözlettel: Judit

Tovább a válaszhoz 2015-06-04

Tisztelt Klinika! Küldöm fotóimat véleményét kérvén. A szemem alatti területet (sötét karikákat és beesést) töltettem fel külföldön fél-fél amulla hialuronsavval. A töltés után három napig szuper volt az eredmény, ezt követően visszaállt minden az eredetire. Az orvos 2-3 Ampullát javasolt, de én egy mellett döntöttem. Nem hiszem hogy sokkal másabb lett volna az eredmény, mert egy után sincs változás. Őszintén szólva el is ment a kedvem az egésztől..! Ez a hozzáállás cseppet sem szimpatikus, hogy elmegy az ember egy problémával, a végén meg nem hogy a pénzéért nem kap semmit. Drága is volt. Gyakorlatilag az első alkalommal már szájfeltőltéstől kezdve a botoxig már minden szóba került, holott én nem ezért mentem oda és az én esetemben nem is indokolt..! A fényképes meggyőzésről meg annyit, hogy jó hogy elszörnyülködtem amikor megláttam, mert ilyen rossz képet még életemben nem készítettek rólam.. illetve az előtte utána képek is látszódnak, hogy más fényképezőgép beállítással és más megvilágítással készültek! Arról nem is beszélve, hogy az orvos még engem próbált beállítani negatívan, mert mertem szóvá tenni, hogy semmi változást nem látok a pénzemért, amit a férjem és más objektív látásmóddal rendelkező barátaim sem láttak. Nos, hát mit lehet tenni az én esetemben Ön szerint ? Nagyon köszönöm a választ ! Erika

Tovább a válaszhoz 2015-01-06

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves nő vagyok, pár éve karikás, táskás, beesett, lilás sötét az alsó szemhéjam, és úgy veszem észre egyre rosszabb lesz. Reggelente még kissé dagadt is, nap folyamán az lejjebb megy viszont a karikák éppúgy megmaradnak. Nagyon zavaró. És a jobb szemnél jobban is látszik nagyobb a táska és a karika. Voltam vérvételen is semmi rendelleneset nem mutatott ki, vesére és pajzsmirigyre is megtörtént a vizsgálat az általános vérkép mellett. Ön szerint segíthet ezen valami krém, vagy esetleg lézeres/ injekciós kezelés, vagy mindenképp műtét kell? Köszönettel: Anett

Tovább a válaszhoz 2013-10-27

Tisztelt Doktor úr! Arra lennék kíváncsi, hogy szem alatti könnyárok elszíneződését mivel lehetne korrigálni már nagyon zavaró, nekem allergiás kötőhártya gyulladás után(kozmetikum allergia), valahogy nem világosodott ki úgy ahogy kéne, ezért olyan beesettnek tűnik a szemem alatt, barnás. Nagyon olyan érzésem van hogy ez nem fog változni már, nem tudom mi tévő legyek, mert eléggé zavaró, igazából a karikának az íve zavar ugye aza könnyárok hogy teljesen látszik az íve még a külső íve is, a másik szememnél is karikás de ott csak a belső szemzugnál ami mindig is olyan volt tehát az nem zavaró, kicsit bonyolultan fogalmaztam de biztosan tudja doktorúr mire gondolok, szemhéjplasztikán nem is gondolkoznék egyébként, nem tudom milyen megoldások jöhetnének szóba? Tanácsát köszönöm szépen! Üdvözlet!!

Tovább a válaszhoz 2013-05-12

Kedves Doktor Úr! Egyetemi éveim alatt a sok számítógép használattól és a rengeteg "éjszakázástól" sajnos elég sötét karikák lettek a szemem alatt (előtte nem voltak).. A kozmetikusom azt mondta majd ha többet pihenek/mozgok/friss levegőn leszek elmúlik, de hát eddig nem nagyon akar eltűnni onnan. Kicsit halványul az igaz, de ott van és korrektoron keresztül is látszik sajnos! A kérdésem a lenne, hogy van-e esély arra hogy eltűnik majd egyáltalán? Amennyiben nincs: lehet-e ezt valamilyen beavatkozással megszüntetni/halványítani és ha igen, körülbelül mennyibe kerülne és milyen tartós lenne? Valamint: járna-e valamilyen kockázattal a beavatkozás? Válaszát előre is köszönöm! Regina

Tovább a válaszhoz 2013-04-28

Kedves Doktorúr! Érdeklődni szeretnék, hogy szem alatt saját zsírfeltöltés mennyire tartós? Olvastam róla már, hogy egy része felszívódik ezért szükséges egy második alkalom pár héttel később. Ha feltöltetem a szemem alatt, akkor ez nem olyan mint a hyaluronsav, hogy félévente ismételni kell mert felszívódik? Mennyire tartós? ez végleges? Köszönöm válaszát! Üdvözlet!

Tovább a válaszhoz 2013-04-28

Kedves Doktor Úr! Kiskorom óta karikásak a szemeim, sajnos semmit nem tudok tenni ellenük, örökletesen ilyenek (nem vagyok beteg és sportolok/iszok is eleget). Az összes kozmetikai cég szemápoló termékeit végig próbáltam már - szinte eredménytelenül. Érdekelne hogy lehetne ezt valamilyen beavatkozással kezelni vagy legalább halványítani? 22 éves vagyok de a szemem olyan mint egy 50 évesé:(

Tovább a válaszhoz 2013-02-26

Üdvözlöm Dr Úr! Ne haragudjon a zavarásért,de szükségem lenne a tanácsára. Nekem most lett hétfőn feltöltetve juvéderm ultra hyarulonsavval a szemem alatti karikák de sajnos ilyen hurka szerű puffadás keletkezett a szemem körül. Ez ödéma lehet? Vagy ha nem szűnik meg van e rá gyógymód? Aki csinálta nagyon kedves nem is az a célom,hogy kikerüljem csak nagyon izgulok és ő még azt mondta,hogy várjunk. Ön szerint? Önnek volt már hasonló tapasztalata? Előre is nagyon Köszönöm!

Tovább a válaszhoz 2012-08-03