fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Szépülő hegek – Képmás Családmagazin 2011. február – Interjú Dr. Pataki Gergellyel

Interjúk 2011. április 20.

Új módszerek a hegek kezelésében.

A rosszul gyógyult sebek helyén kialakuló heg nemcsak esztétikai probléma, sok pszichés probléma forrása is lehet. Vannak, akik megtanulnak együtt élni ezzel a helyzettel, de nyilvánvalóan nem ez a megoldás. A probléma megoldására számos új kezelési mód létezik, amelyek mind a régi, mind az új hegek látványát javítják. Dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt a hegkezelésről és a heges területeket helyrehozó legújabb módszerekről faggattuk.
„A külföldi és hazai kongresszusokon összegyűlt tapasztalatok alapján az egyik legkecsegtetőbb modern technikán alapuló eljárás a saját zsír hegek alá töltése” – tudjuk meg Pataki doktortól, aki amerikai és német plasztikai sebészeti klinikákon szerzett tapasztalatokat az új eljárással kapcsolatban. – „Ma már részletes kutatási adatok, elemzések, ill. magas fokú orvosi bizonyítékok támasztják alá, hogy a saját zsírátültetéssel végzett hegkezelés hatékony eljárás.„ – ismerteti a plasztikai sebész.
Mint megtudtuk, ez a módszer nem csak kisebb hegeknél, hanem akár megégett pácienseknél is alkalmazható, sőt emlődaganatok utáni sugárkezelés hatására hegesedett szöveteken is kiváló eredményeket lehet vele elérni. Ez azért lehetséges, mert az eljárás ilyenkor is megemeli a hegek besüppedt területeit és javítja azok kontúrjait. „A saját zsír hegek alá injekciózása azért hatásos, mert ez az anyag olyan faktorokat tartalmaz, melyek regenerálják, rejuvenálják, azaz megújítják a szöveteket. A már Magyarországon is alkalmazott módszer a legkülönbözőbb hegek és arcdeformitások kezelésre egyaránt alkalmazható, sőt ajakfeltöltésre, arcfiatalításra, a testtájak (például az emlők) kontúrjavítására, méretének növelésére is használható. A zsírt egyébként általában a köldök körüli zsírszövetekből vagy a tompor tájékáról nyerjük, előkészítjük, majd fecskendővel juttatjuk be a heg alá.” – árulja el az eljárás részleteit a plasztikai sebész, majd hozzáteszi, hogy hála ennek a módszernek, a kemény és vaskos hegek ma rövid idő alatt teljesen felpuhulhatnak és a környező bőrhöz hasonulnak.

Jó heg – rossz heg

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy pontosan mikor van gond egy heggel, azaz mit jelent a „jó heg” és a „rossz heg” kifejezés – ebből lehet ugyanis levezetni, mikor lehet szükség a hegek kezelésére. Az esztétikai szempontból ideális hegek vékonyak, puhák, színben a környezetükkel, az egészséges bőrrel megegyeznek, így alig láthatóak. Az ilyen jellegű esztétikai követelményeknek sajnos nem minden esetben felelnek meg a korábbi műtétek vagy sérülések után keletkezett sebhelyek – ilyenkor jöhetnek szóba a konzervatív kezelések, hegkorrekciók. Azt persze fontos kideríteni, –  még a korrekció megkezdése előtt – hogy mi állhat a nem megfelelő hegképződés hátterében.
„A problémát, azaz a nem kellően szép heget gyakran a szövetkímélő technikák alkalmazásának hiánya okozza.
– szögezi le Pataki doktor, majd folytatja – A plasztikai sebészet szerint a szép heg kialakításának alapfeltétele a feszülésmentes varratvonal, a heg irányának pedig összhangban kell lennie a bőr erővonalaival. A több rétegben kialakított varratvonal, a jó minőségű varróanyagok, a szövetkímélő műtéti és varrástechnika, a szövetkímélő műszerek használata mellett persze fontos a varratszedés idejének pontos megválasztása is. Emellett az orvosoknak a korábbi fertőzésekkel is tisztában kell lenniük, mert ezek is okozhatnak csúnya hegeket.”

Módszerek A-tól Z-ig

De hogy mi a helyzet a már meglévő hegekkel? Hogyan dönthető el, hogy milyen korrekciós módszer vethető be?
És egyáltalán: hogyan lehet tökéletes eredményt elérni?
Mint Pataki doktortól megtudtuk, a hegkorrekció legismertebb módszere a kimetszés, melyet a heg méretétől függően a legtöbbször helyi érzéstelenítésben, ritkábban pedig altatásban végeznek el. „A plasztikai műtétet követően legalább fél évig tart, mire a gyógyulás teljes mértékben befejeződik és optimális esetben kialakul egy vékony, alig látható heg.” – mondja, majd hozzáteszi, hogy a hegek kezelési módszerének kiválasztása mindig a pácienssel közösen történik. Más a stratégia egy korábbi császármetszés letapadt alhasi hegével és más egy gyermekkori kutyaharapás következtében kialakult archeg esetében. A módszereket emiatt mindig alaposan meg kell válogatni és figyelni kell a legújabb lehetőségekre is. Az egyik újdonság például már itthon is kipróbálás alatt áll. E módszer során egy új, a sebgyógyulást kiváltó hatóanyagot injektálnak a seb széleibe, hogy ezzel is gyorsítsák a szélek regenerálódását, azok pontos illeszkedését. Ennek eredményeként simább, halványabb hegvonal, egy egészséges, a környezettől alig megkülönböztethető bőrfelszín jön létre. Ezzel az eljárással a jövőben talán külön beavatkozás nélkül is csökkenthető lesz a hegek mérete, kiemelkedése. Emellett nagy előrelépés a már említett saját zsírral történő hegkezelés is, hiszen tudományosan bizonyított, hogy a szervezet egyik részéből származó zsírszövet egy másik helyre beültetve megmarad – a módszer tehát kiállja az idő próbáját.

Helyénvaló-e a jelen kor emberének a testen, a hegeken és sérüléseken túl sok minden mást is változtatni akaró igénye?

Ha egy műtéttel a cél egy jobb, magabiztosabb, szociálisan kibontakozóbb mentális és testi állapot létrehozása, melyben az egyén terveit jobban meg tudja valósítani, akkor önmagában ennek nincs ellenjavallata. A plasztikai sebészetben a helyreállítás és az esztétika fogalma elválaszthatatlan. Egy sérülés, vagy fejlődési rendellenesség következtében eltorzult, heges orr esztétikája és funkciója is fontos, ezért helyreállítjuk, mondhatni megszépítjük, de ennek a szónak itt önmagán túlmutató értelme van.

A plasztikai sebészet bizonyos szempontból lelket gyógyít azáltal, hogy olyanná, vagy hasonlóvá „képzi” vissza az emberi test funkcióját, formáját és esztétikáját, mint az korábban volt. Természetesen meggyőződésem, hogy a páciens gyógyulásába vetett hite a legfontosabb kiegyensúlyozó tényező. Mindazonáltal szakmámnak is méltó helye van a gyógyító szakmák palettáján, hiszen egy jól sikerült plasztikai sebészeti beavatkozás a lélek és a test, sőt az egyén és a környezete közötti harmóniát segíti helyreállítani.

Az eredeti cikk megtekintéséhez kérem kattintson a képre.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.