fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Mellplasztika és szoptatás

Cikkek 2012. december 09.

A mellplasztika, a mellimplantátum és a szoptatás

Sok mellplasztikán átesett nő szoptat, ha a műtét után esik teherbe. Ez ma már teljesen megszokott dolog, ám elengedhetetlen hozzá a megfelelő műtéti technika, illetve bizonyos óvintézkedéseket is érdemes megtenni a tökéletes forma megőrzéséért.


Milyen melltartó javasolt a terhesség és a szoptatás időszakában?

Pataki doktor a terhesség és a szoptatás időszakában szoros, éjszaka is hordandó melltartót ajánl annak érdekében, hogy a mell kötőszöveti rostjai, különösképpen a mell tartásáért felelős ún. Cooper-szalagok ne táguljanak ki. Ez lehet sportmelltartó vagy szoptatáshoz használt elasztikus melltartó.

A mell kötőszöveti rostjai éjszaka is tágulnak, így ne legyünk (vagy csak rövd időt töltsünk) melltartó nélkül azért, hogy korábbi mellformánkat minél jobban megőrizzük. Fontos, hogy a szoptató nő szoros melltartót hordjon, és  ne hirtelen hagyja abba a szoptatást, mert a gyors hormonváltozásra a mellállomány gyors sorvadással válaszol, amellyel a bőrköpeny nem tud lépést tartani. További információk a melltartó viseléséről >>


Viszonylag rövid idő alatt több terhesség jelenthet-e gondot?

Általában jobban megereszkedik a mell, mert a gyors egymásutáni méretváltozások miatt a szöveteknek nincs ideje a regenerációra.


Hogyan lehet szilikon implantátumokkal szoptatni? Hogyan hat a szoptatásra a mellkisebbítés és a mellfelvarrás?

A műtét során alkalmazott technika, a szövetkímélő preparáció, az implantátum helye, a fonalak minősége (a jó sebészkés: szike) nemcsak az esztétikai eredmény, hanem a szoptatás érdekében is sokat számít.

Ha a műtétet szövetkímélő módszerekkel (kíméletesen) hajtották végre, és a páciens jó gyógyhajlammal (pl. nem túlzott hegesedéssel) rendelkezik, akkor tud szoptatni az anya. Ha nem kellett átvágni a tejcsatornákat (vagy csak keveset) és a mirigyállományt, és jelentős idegsérülés sem történt, akkor a tejtermelést, kiválasztást a műtét maga nem befolyásolja. Ha az implantáció felvarrás nélkül történik, és az implantátum az izom mögé kerül, akkor nincs olyan sérülésveszélyeknek kitéve a mell, hogy ne tudjon szoptatni a páciens.

Az, hogy mennyire sérülnek ezek a képletek, az függ a műtéti típustól, az alkalmazott technikától és a páciens egyéni sajátosságaitól – éppen ezért, ha tervezett az anyaság, azt jelezzük a plasztikai sebésznek. A bimbó körüli kisebb érzéketlenség minden mellműtét után előfordulhat hosszabb-rövidebb ideig, ez nehezítheti a szoptatás eredményességét.


A terhességet és szoptatást követő mellváltozás függ-e az implantátum helyétől?

Az implantátum beültetése többféle módon történhet. A szilikon implantátumokat vagy közvetlenül a tejtermelő mirigyek mögött lévő hártya mögé, vagy részben a mellizom alá ültetjük be (itt többféle, részleteiben eltérő műtéttechnika is létezik). Ha az izom alá kerül, ez annyiban jobb egy gyermeket tervező hölgynek, hogy a szoptatás utáni mell-megereszkedést nem erősíti. A mirigyek alatt elhelyezett implantátum viszont plusz súlyával növelheti a mell természetes átalakulásának, megereszkedésének lehetőségét.

Ha a mell nagy méretváltozáson (esetleg megereszkedésen) megy keresztül a terhesség és a szoptatás időszakában, akkor az eredeti, feszes állapot eléréséhez később egy számmal nagyobb implantátum vagy mellfelvarrás jöhet szóba.

Éden Linda amerikai gyártmányú, mellizom alá behelyezett implantátuma 5 évvel a behelyezés, 2 gyermekszülés és kétszer 4 hónapos szoptatás után is puha és esztétikailag kifogástalan, nem szorul cserére.


Az implantátum formája, textúrája és mérete befolyásolja-e a szoptatást?  

Az anatómiás implantátum a növekvő mellnek dőlésszögében jobb irányú alapot ad, mint a kerek implantátum: tulajdonképpen a függőleges mellkason képez egy lejtőt, amely a mellszövet súlyosabb részét, a bimbó mögötti és alatti területet alátámasztja.

A méretnél a mell egyéni alkatától és az arányoktól függ az, hogy milyen mértékben változik a szoptatás után a forma, és pl. megereszkedik-e a nőiesség egyik legfontosabb külső szimbóluma. Ha egy a mell saját méretéhez képest túl nagy implantátum (pl. a mell méretének a kétszeresét meghaladja, azaz pl. 200 g saját állománynál 400 g-nál nagyobbat helyezünk be), és a mell saját szövetei rugalmatlanok, de a mirigyállomány nagy változásra képes, akkor a mell jelentős mértékben meg fog ereszkedni a szülés és a szoptatás után.Ez függ természetesen a szoptatás idejétől is.

Az implantátum kohezivitása (kvázi sűrűsége”) és a texturáltság is befolyásolja a szoptatás után kialakuló mellet, Pataki doktor megfigyelései szerint általában minél kohezívebb a gél, és minél „makrotexturáltabb” (makrotexturált: 600 nm feletti pórusok, pl. egyes amerikai márkáknál vagy polyurethan borítású implantátum), annál kevésbé veszít későbbi alakjából a mell. A fentieket az implantátum szövetösszetartó képessége okozza.


Bekerülhet-e az orvosi szilikon a tejbe?

Nem. Az átlagos modern implantátumok élettartama általában 15-25 évre tehető, de van, akinél ennél hamarabb ki kell cseréni, akár esztétikai okok miatt. Vannak életartam-garanciás implantátumok. Elméletileg minimális esély van arra, hogy kilyukadjanak, esetleg ha a páciens extrém helyzetbe kerül (baleset), ekkor cserélni kell. Ezért évente javasolt a kontrollvizsgálat, illetve a rendszeres otthoni mellvizsgálat (ez egyébként minden nőnek javasolt a menstruáció után).

A beültetett implantátumban általában szilikon, ritkán sóoldat van. A múltban nagy botrányt kavart a francia Poly Implant Prothese (PIP) vállalat mellimplantátuma, amelyről kiderült, hogy nemcsak bevizsgált orvosi, hanem ipari szilikont is tartalmaz, s nagyobb eséllyel okoz komplikációkat, szövődmények és az előírtnál nagyobb arányban szivárog, szakad ki.

Ha megbízható helyen és minőségi, garanciát vállaló termékkel végeztettük a műtétet, rendszeresen járunk ellenőrzésre, a szilikon nem juthat ki a betétből, és nem is kerülhet be az anyatejbe.


A saját zsírral végzett mellnagyobbítás milyen hatással van a szoptatásra, illetve a maga a szoptatás milyen hatással van az így megnagyobbított mellre?

Általában a terhesség utolsó hónapjaiban változik, nő leginkább a mell mérete. A zsírszövet mennyisége is gyarapodik, de arányaiban nézve sokkal jobban nő a mirigyállomány, azaz a női test felkészül a szoptatásra.

A sajátzsír-beültetés után az átültetett zsírszövet úgy viselkedik, mintha azon a területen lenne, mint ahonnan leszívtuk (ez a donor dominancia elve), tehát ha a hölgy a szoptatása alatt a hasi zsírszövetére, combjára hízna, akkor a mellének zsírszöveti állománya is nő. Ha a szülés után, a szoptás alatt fogyna (az esetek egy részében ez történik) akkor a zsírszövet aránya csökken.

Alapjában véve elmondható, hogy a sajátzsír-átültetés után a szoptatás során a mell csak akkor szenved el a bőrköpeny számára követhetetlen méretbeli változást, ha a szoptató anya túlzott mértékben elhízik.

Normál esetben a mell a szoptatás után jobb lesz, képes lesz megőrizni formáját, mivel a sorvadó mirigyállomány mellett a saját zsírszövetet támogató átültetett zsírszövet maradandó, és segíti a mell formájának megmaradását. További információk a saját zsírral végzett mellnagyobbításról >>


Mellkisebbítés és a szoptatás. És ha kicsinyíteni kell?

Vannak olyan nők – igaz, kevesebben –, akiket akadályoz mellük túlméretezettsége, ami miatt gerincfájdalmakkal, hátfájással, fejfájással küzdenek, és sportolni is csak nehézkesen tudnak. Ritkábban valamilyen baleset vagy betegség (pl. daganat) miatt kell a mell egy részét eltávolítani.

Ha ilyen mellkisebbítés történik, akkor nagyobb az esélye, hogy a szoptatás nem működik teljesen zökkenőmentesen, mert ilyenkor a tejtermelő mirigyek egy részét is eltávolítjuk, így sérülhetnek a tejcsatornák és az idegek is.

Ilyen esetekben változó mennyiségű tejtermelés lehet, de a gyakori mellretétellel általában így is lehet rendesen szoptatni, amennyiben a tejcsatornák többsége működik. A mellkisebbítő műtéteket inkább a gyermekvállalás után érdemes bevállalni, akkorra az is látható, hogy mennyire viselte meg a mellet a szoptatás. Természetesen pszichés és egyéb okokból indokolt lehet a mellkicsinyítés a terhesség és szoptatás előtt is. További információk a mellkisebbítésről >>


Lehet-e szoptatni mellfelvarrás után?

A mellfelvarrás a szoptatási képességet elvileg nem befolyásolja.

A mellfelvarrást leggyakrabban olyan nők választják, akik már szoptattak, és mellük veszített a feszességéből. De ha valaki mégsem az anyaságot követően végezteti el a mellfelvarrást, akkor ez a műtét a későbbi terhességet és szoptatást nem befolyásolja, mivel a mirigyállományt nem távolítjuk el, csak a felesleges bőrt. Ezt a beavatkozást gyakran kombináljuk implantátum beültetésével is. További információk a mellfelvarrásról >>


Hova forduljon, akinek segítségre lenne szüksége?

Ha a szoptatásban problémák adódnak, és segítségre van szükség, akkor kérje védőnő, szoptatási tanácsadó vagy plasztikai sebész segítségét!


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.