fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Új technikák a hegek kezelésében

Hírek 2011. augusztus 06.

A rosszul gyógyult sebek helye, a hegek sok pszichés problémát okozhatnak, az önértékelési zavarok, a megrendült önbizalom pedig megnehezíti a mindennapokat.

Nem kell ahhoz pszichológusnak lenni, hogy megértsük, sok esetben már attól jobban érzi magát a páciens, ha tudomást szerez arról, van lehetőség a hegek esztétikusabbá tételére. Számos új kezelési mód létezik, amelyek mind a régi, mind az új hegek látványát javítják – ezekről kérdeztük Dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt.

„A sebek gyógyulása bonyolult folyamat, a seb, ha áthatol az irhán, heggel jár” – mondja a doktor úr. „A plasztikai sebészeti szempontból ideális hegek vékonyak, puhák, színben, texturáltságban a környező egészséges bőrrel megegyeznek, így alig feltűnőek. Egy korábbi műtét vagy sérülés után keletkezett hegek nem minden esetben felelnek meg az esztétikai követelményeknek. Többfajta műtét nélküli kezelés létezik, ha ezektől eredmény nem várható, vagy nem segít, a plasztikai sebész felajánlja a hegkorrekció lehetőségét.”

Miért lesz „csúnya” a seb?

Gyakran a szövetkímélő technikák alkalmazásának hiánya okozza a nem kellően szép heget. A plasztikai sebészet szerint a feszülésmentes varratvonal alapfeltétele a szép heg kialakításának, a heg iránya összhangban kell, hogy legyen a bőr erővonalaival. A több rétegben kialakított varratvonal, a jó minőségű varróanyagok, a szövetkímélő műtéti és varrástechnika, a szövetkímélő műszerek használata mellett fontos a varratszedés idejének pontos megválasztása is.

Mikor és hogyan korrigálják?

A hegkorrekciót a heg méretétől függően legtöbbször helyi érzéstelenítésben végezzük el. A plasztikai műtétet követően legalább fél év, mire a heg gyógyulása teljes mértékben befejeződik és optimális esetben kialakul egy vékony, alig látható heg. Az első hónapokban a friss hegeknél nagyon fontos a fényvédő krémek használata. A hegkorrekció ideális időpontja az őszi, illetve a tavaszi időszak.

Létezik tökéletes heg?

A plasztikai sebész minden törekvése ellenére bizonyos esetekben nem lehet tökéletes heget elérni. Bizonyos testtájékok, illetve bőrtípusok esetén, különösen aktív izmok (pl. a hát, alsó végtagok, vállak környéke) területén a hegek gyakran kiterjedtebbek és feltűnőbbek, mint a kevésbé aktív területeken keletkezők. Idősebb korban a bőr gyógyulása lassabban történik, míg a fiatal bőr hajlamosabb arra, hogy túlburjánozzon, vastagabb hegeket képezzen. A plasztikai sebész ennek tudatában mérlegeli a hegkorrekció elvégzését. A legfontosabb a szövetkímélő technikák alkalmazása. Vannak esetek, amikor nem javasolunk műtétet, azonban a legtöbb esetben a hegkorrekció elvégzése mellett döntünk, melytől esztétikai szempontból szebb eredmény várható.

Konzervatív kezelés vagy műtét?

Más a stratégia egy évekkel, évtizedekkel ezelőtti letapadt műtéti hegnél (pl: császármetszés) és más például egy frissebb kutyaharapás következtében kialakult heg esetében. Sok recept nélkül beszerezhető készítmény is kapható gyógyszertárban, gyógynövényboltban, de ezek közül csak nagyon kevésről bizonyították be klinikailag, hogy hatásos. Hidratáló összetevőik miatt sok közülük elfogadható kiegészítő kezelés a normál hegekre. A szilikontapasz és -gél alkalmazását világszerte számos vezető szakember javasolja, személyes tapasztalatom is nagyon jó. Gyakorlatilag soha nem kísérik mellékhatások ezeket a kíméletes kezelési módokat. Csökkentik a bőr felületi feszültségét, hidratálják és állandóbb hőmérsékleten tartják a bőrt, optimális környezetet teremtve a gyógyuláshoz. Hipertrófiás (széthúzódott, vaskos) hegek esetében a szilikongél, szilikontapasz kompressziós (nyomó) kezeléssel együtt javasolható. Keloid – azaz a túlburjánzott heg – esetében hatásos lehet a szteroidterápia, a sugárkezelés, a krioterápia (fagyasztás) és a lézerkezelés.

Hegkezelés saját zsírral

Tudományosan bizonyított tény, hogy a szervezet egyik részéből származó zsírszövet a benne lévő felnőttkori kötőszöveti őssejtek és különböző növekedési faktorok regenerációs, esetleg fiatalító hatásán is alapulóan a hegekre jótékony hatást gyakorolhatnak. A saját zsírral aláfecskendezett letapadt, kemény hegek felpuhulhatnak, kiemelkednek és nagyon sokszor léptékekkel javul a minőségük.

 

Világújdonság

A heg nélküli sebgyógyulást intenzíven kutatják, az eredmények igen bíztatóak. Magyarországon is kipróbálás alatt áll egy új, szintetikus hatóanyag, amely az embrionális, heg nélküli sebgyógyuláshoz hasonló, hegszegény sebgyógyulást képes kiváltani. Ezzel az eljárással a jövőben talán minimalizálható lesz a kialakuló hegek mérete, kiemelkedése.

Az eredeti cikk megtekintéséhez kérem kattintson a képre.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.