fbpx
vissza a bejegyzésekhez

2015-ös trendek a plasztikai sebészetben

Cikkek 2016. március 14.

Az esztétikai beavatkozások továbbra is egyre népszerűbbek.

Megérkezett az Amerikai Plasztikai Sebész Társaság hivatalos éves statisztikája, mely szerint folyamatos növekedés figyelhető meg a műtétek és a kezelések számában, de változóban van a toplista. A beszámoló alapján összesen 15,9 millió plasztikai beavatkozás történt az Egyesült Államokban – ebből 1,7 millió műtét, 14,2 millió pedig kezelés –, ami 2%-os gyarapodást jelent a 2014-es adatokhoz képest, valamint 115%-osat az ezredfordulón rögzítettekhez hasonlítva.

„Noha a klasszikus arckezelések mellett még mindig a mellnagyobbítás vezet, a páciensek egyre többféle testfelületet érintő problémával jelentkeznek” – fogalmazott a közleményben Dr. David H. Song, az ASPS elnöke. „Az emberek egyre több opció közül választhatnak, és a plasztikai sebésszel közösen dönthetnek a speciális igényeiknek megfelelő módszerről a kívánt külső elérésére” – tette hozzá.

Többféle felvarrás

A lifting, azaz „felvarró” jellegű műtétek korábban leginkább csak az arcot érintő ráncfelvarrásra korlátozódtak. Az elmúlt 15 évben azonban 89%-kal nőtt a mellfelvarrások száma, 252%-kal a fenékfelvarrásoké, illetve 4 959%-kal a felkarfelvarrásoké.

Az 5 legnépszerűbb műtét

A leglényegesebb változás, hogy az arcfelvarrás lecsúszott a toplista éléről, helyére a hasplasztika került.

Mellnagyobbításból végezték a legtöbbet: 279 143-at, ami 2%-kal kevesebb, mint 2014-ben, de 31%-kal több, mint 2000-ben. Ezt követte a zsírleszívás 222 051 alkalommal, ami a két említett évhez viszonyítva 5%-os és 37%-os gyarapodást jelent. Orrplasztikából 217 979-re került sor, aránya nem változott 2014 óta. Negyedik helyen a szemhéjplasztika szerepel 203 934 műtéttel – ez 1%-os és 38%-os csökkenés. A frissen élmezőnyben lévő hasplasztikából pedig 127 967 történt, 9%-os és 104%-os emelkedéssel.

Az 5 leggyakoribb kezelés

Botulinum Toxin A kezelésért 6,7 millióan fordultak plasztikai sebészhez, feltöltőanyagot (pl. Juvederm) 2,4 millióan kértek, kémiai hámlasztást 1,3 millióan kaptak, lézeres szőrtelenítésre 1,1 millióan mentek, a mikrodermabrázió mellett pedig 800 340-en döntöttek. Az első három helyezett népszerűsége nőtt az előző évihez képest, a lézeres szőrtelenítésé nem változott, a mikrodermabrázióé viszont 9%-kal csökkent.

A hazai tendenciákról

„Számszerű statisztikai adataink ugyan nincsenek, hiszen sem az Egészségügyi Minisztérium, sem a Magyar Plasztikai Helyreállító és Esztétikai Sebészeti Társaság nem rögzít ilyeneket, de a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) becslései alapján bőven elérjük az Európai Uniós átlagot. Sőt, Magyarországon a legmagasabb az egy főre eső esztétikai beavatkozások száma! Ez azt bizonyítja, hogy megjelenésünkre igényes, maximalista ország vagyunk. A Nyugatról érkező trendeket befogadjuk, átvesszük. Hazánkban szerencsére sok hozzáértő, korszerű plasztikai sebészeti megoldásokat kínáló plasztikai sebész van. A mellnagyobbítás, az arcfiatalítás és az alakformáló zsírleszívás vezeti a legkeresettebb beavatkozások listáját” – összegezte a trendek kapcsán korábban dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a JOY magazin megkeresésére ebben a cikkben.

(SAV)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.