fbpx
vissza a bejegyzésekhez

„Fogyasztó” műtét? 8 gyakori tévhit a zsírleszívásról

Cikkek 2018. november 08.

A zsírleszívás a legnépszerűbb plasztikai műtétek közé tartozik. Nem meglepő tehát, hogy sok szóbeszéd és tévhit övezi. Ezeket fogjuk most megcáfolni.

„A zsírleszívás célja a fogyás.”

A zsírleszívás nem fogyasztó műtét – tehát egyáltalán nem arra szolgál, hogy a páciens számottevő súlyfeleslegtől szabaduljon meg. A zsírleszívás célja a kontúrjavítás, melyet a szebb, harmonikusabb arányok létrehozásával, a test egyes részeinek egymáshoz viszonyított arányainak optimalizálásával érünk el.

Ennek eléréséhez a helyi zsírszaporulat radikális megszüntetése a cél, amelyet semmilyen más módszerrel nem lehet olyan mennyiségben eltüntetni, mint egy negatív nyomással létrehozott mechanikus erővel, a zsírleszívással.

A zsírsejtek száma és elhelyezkedése eleve adott az emberi szervezetben, és nincs olyan fogyókúra vagy mozgásforma, ami ezen változtatna. A testsúly csökkenése csupán a zsírsejtek térfogatának csökkenését jelenti, nem pedig a zsírsejtek számáét. A zsírleszívást annak való, aki nagyjából egészséges súllyal, vagy minimális súlyfelesleggel szeretne javítani a testének kontúrjain. A zsírleszívás a zsírsejtek számát csökkenti.

„A zsírleszívás csak fiataloknak való.”

A beavatkozás elvégzése nem életkorhoz, hanem egészségi állapothoz kötött. Az a felnőtt, aki az előzetes vizsgálatok alapján alkalmasnak bizonyul az altatásos műtétre, nyugodtan vállalkozhat a zsírleszívásra – mindegy, hány éves. Az viszont tény, hogy a bőr és a kötőszövetek állapota alapvetően meghatározza a regenerációs folyamat azon szakaszát, amikor a bőrnek az új testkontúrokhoz kell idomulnia. Rossz állapotú bőr esetén a plasztikai sebész dönti el, hogy célszerű-e a beavatkozást elvégezni.

„A zsírleszívás segít a megereszkedett bőrön.”

A zsírleszívás és az azt követő kompresszióterápia – kompressziós ruházat viselése – az enyhén laza bőrt feszesítheti, de a megereszkedett bőr megjelenését nem tudja javítani.

A zsírleszívás és a bőrfelesleg eltávolítása alapvetően két különböző eljárás, amit viszont gyakran egyidejűleg szokás megejteni. Hasplasztika alkalmával például rendszerint bőrfeszesítésre és zsírleszívásra is sor kerül. A feszesítésre szolgáló úgynevezett „lifting” procedúra bármelyik testtájon alkalmazható – így többek között segíthet a toka, a kar, a comb és a fenék formálásában is –, de nem egyezik meg a zsírleszívással, csupán társítható vele. Megereszkedett bőr esetén a zsírleszívás önmagában csak „leeresztett léggömb” hatáshoz vezetne.

Egy naprakész tudással rendelkező, tapasztalt plasztikai sebész szerencsére mindenkinek egyénre szabott megoldást tud ajánlani, így nem a páciensnek kell gondolkodnia azon, hogy mi szükséges nála pontosan a tökéletes végeredményhez. E mellett kijelenthető, hogy a fent említett komplex problémákra a társszakmák képviselői, vagy kozmetikusok, esztétikai tanácsadó nem tudnak megfelelő tanácsot adni, vagy egyenesen rossz tanácsot adni.

„Zsírleszívás után úgyis visszatérnek a zsírpárnák. A zsírleszívás nem végleges.”

Mint ahogy azt említettük, a zsírleszívás csökkenti a zsírsejtek számát. Mivel szó szerint eltávolítja azokat, az eredménye „végleges”. A leszívott zsír már egészen biztosan nem fog visszatérni. A véglegesség viszont azért idézőjeles, mert nyilván nem lehet – és nem is kell – az adott területről összes zsírsejtet eltávolítani, tehát maradni fog valamennyi, melyek hízáshoz vezető életmód esetén térfogatukban növekedni kezdenek. Egészséges táplálkozással és a műtét utáni felépülést követően fokozatosan elkezdett rendszeres testmozgással azonban nincs mitől tartani, mert valóban végleges lesz az eredmény.

„A zsírleszívás a könnyebbik út.”

Sajnos még mindig számtalanszor hallani, hogy a zsírleszívás a lusták alternatívája a fogyásra – vagy ami még rosszabb: az életmódváltásra. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a zsírleszívás nem fogyasztó műtét. Általában 0,5-2,5 kg-os súlyveszteséggel jár. Funkciója eltér a fogyókúráétól, sőt az ideálishoz közelítő testsúly esetén javasolt sort keríteni rá. A zsírleszívás kontúrjavító beavatkozás, ami azonnali és látványos eredményt ad, ám soha, semmilyen körülmények között nem válthatja ki a fogyókúrát vagy az életmódváltást.

„A zsírleszívás csak nőknek való.”

Férfiak is gyakran fordulnak plasztikai sebészhez ilyen igénnyel. Olyannyira, hogy a szakma egyik fellegvárának számító Amerikai Egyesült Államokban évek óta az öt legnépszerűbb beavatkozás között szerepel a zsírleszívás az erősebb nem körében, akik általában a hasukon, a csípőjükön és a mellkasukon szoktak ilyen műtétet végeztetni. (A mellkasi zsírleszívás kapcsán ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy az emlők nőies megnagyobbodása, a gynecomastia bizonyos esetekben leszívásos vagy kimetszéses mirigyeltávolítást is igényel a zsírleszívással egyidejűleg.)

„Zsírleszívás után rögtön vissza lehet zökkenni a mindennapi életbe.”

A plasztikai műtétek között a nagyobb zsírleszívás sokhetes és a páciens részéről is odafigyelést igénylő utógondozásúnak számít. Noha bármilyen operáció után javasolt a pihenés, zsírleszívást követően, a leszívott mennyiségtől és a szövetek állapotától függően még 5-8 hétig úgynevezett kompressziós ruhát is kell viselni, ami a szövetekre megfelelő nyomást gyakorolva segít a bőrnek az új kontúrokhoz alkalmazkodni.

Általában 1-2 hetes intenzív pihenést szoktunk javasolni a pácienseinknek, amely után lassan, fokozatosan lehet visszatérni a mindennapi teendőkhöz. Sport 3-4 hétig nem javasolt, de ennek leteltével természetesen apránként haladva el lehet jutni a korábbi terhelésig. Fontos, hogy a páciensek minden felépüléssel kapcsolatos kérdést feltegyenek akár előre, vagy az aktuális időben.

„A zsírleszívás veszélyes.”

Bár minden műtét eredendően magában hordoz bizonyos kockázatot (például vérzés, vérömleny vagy ödéma kialakulását, illetve általános altatási kockázatokat), a biztonságos környezetben, jól felszerelt steril műtőben, szakmailag felkészült plasztikai sebész által végzett zsírleszívás semmiképpen sem tekinthető veszélyesnek. Sőt, a mai szövetkímélő technikákkal (vibrációs PAL-zsírleszívással) még tovább lehet fokozni a biztonságot. Klinikánkon két legújabb PAL – készülék áll rendelkezésre (MicroAire USA fejlesztés).

(PG-SAV)


Videónk a műtétről:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

PAL #liposuction on the waist… a tissue-friendly #plasticsurgery method of fat deposit removal for the most beautiful results / PAL-zsírleszívás derékról: szövetkímélő techika a legszebb eredményért #plasticsurgeon #surgery #surgeon #cosmeticsurgery #cosmeticsurgeon #dr #doctor #md #medical #hospital #clinic #operation #operatingroom #scrubs #work #workday #ilovemyjob #budapest #hungary #magyar #instahun #mik #ikozosseg #videooftheday #plasticsurgeryvideos

dr. Pataki Gergely (@drpataki) által megosztott bejegyzés,


Kapcsolódó beavatkozások:

Kapcsolódó cikkek:

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.