vissza a bejegyzésekhez

A 2016-os év legnépszerűbb plasztikai műtétei

Cikkek 2017. március 04.

Egyre több páciens kér sajátzsír-visszatöltést, illetve új arcplasztikai trendek jelentek meg. A beavatkozások száma is növekedett.

Az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság (ASPS) március 1-jén közzétett éves statisztikája szerint az Egyesült Államokban tavaly összesen 17,3 millió plasztikai műtét és beavatkozás történt. Az adatokból a világszerte terjedő trendekre is következtetni lehet, hiszen ez az ország a plasztikai sebészet egyik „hazája” – például Brazília mellett –, ahol új technikák és eszközök látnak napvilágot.

Növekszik a sajátzsír-átültetés népszerűsége

A lipofillingnek is nevezett eljárás során a test egyik tájáról (jellemzően a hasról, combról, csípőről vagy fenékről) leszívott zsír egy speciális feldolgozási folyamat után, apró cseppekben kerül befecskendezésre egy másik területre, mégpedig feszesítés, térfogatnövelés, vagy akár szövetregeneráció céljából.

„Mivel a páciens saját zsírsejtjeit használjuk fel, ezért sokkal tartósabb az eredmény, mintha töltőanyagokhoz nyúlnánk” – fogalmaz a sajtóközleményben Dr. Debra Johnson, az ASPS elnöke.

A módszer praktikuma a számokon is meglátszik, mivel az Egyesült Államokban 13%-kal több minimálisan invazív zsírinjekciót adtak be 2016-ban, mint az azelőtti évben. A saját zsírral végzett fenéknagyobbítás 26%-kal lett gyakoribb, az ugyanígy végzett mellnagyobbítások népszerűsége pedig hatalmas arányban növekedett: 72%-kal.

Magyarországon is ez a trend

A saját zsírral végzett mellnagyobbítás nálunk is egyre elterjedtebb. Sok hazai és külföldi páciens érkezik hozzánk kifejezetten ezzel a kéréssel. Amennyiben viszonylag kisebb mértékű térfogatnövelésre és feszesítésre van szükség, a kontúrjavító sajátzsír-visszatöltés önmagában is megoldást jelenthet, ugyanakkor a kiváló minőségű, kohezív szilikongél implantátummal történő mellnagyobbítás kiegészítője is lehet, hiszen segíti az implantátum szövetekhez való „kitapadását”, ami ismételt mellplasztika vagy mellrekonstrukció esetén kiemelt jelentőségű a természetes hatás elérésének érdekében. A bármilyen módszerrel végzett mellnagyobbítás természetesen mellfelvarrással és mellbimbó-korrekcióval együtt is lehetséges” – mondja az aktuális trendek kapcsán Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa.

Újfajta alternatívák műtét nélkül

A helyi zsírbontó injekciók népszerűsége 18%-kal nőtt az Egyesült Államokban. Ide tartozik például a Magyarországon nemrég forgalomba került Belkyra, melyet Pataki doktor első között kezdett alkalmazni, igen nagy sikerrel. Nem invazív bőrfeszesítő eljárásokat pedig 5%-kal többen vettek igénybe.

„Bár nem műtéti beavatkozásokról van szó, a pácienseknek ezeket is komolyan kell venniük. Ezért javasoljuk, hogy mindenképpen forduljanak szakképzett és tapasztalt plasztikai sebészhez, aki a legmagasabb szakmai követelményeknek megfelelően jár el” – figyelmeztet Dr. Debra Johnson.

Arccal előre

Az arcfelvarrás 2015-ben kiesett ugyan az öt legnépszerűbb plasztikai műtét közül, 2016-ban azonban sikerült visszatérnie az élmezőnybe.

„A pácienseket lenyűgözi, hogy azonnali változást tapasztalhatnak az arcukon. Ebben nyilván szerepe van az okostelefon-alkalmazásoknak és az Instagram-filtereknek, amelyekkel maguk is meggyőződhetnek róla, hogy a kontúrok alakítása milyen sokat jelenthet” –  vélekedik az ASPS elnöke.

A toplisták

A 2016-ban elvégzett több mint 1,8 millió amerikai nagyműtétnél ezek voltak a legnépszerűbbek:

A 15,5 millió minimálisan invazív plasztikai beavatkozásnál pedig a következők:

Az adatok most először tartalmazzák a női intimplasztikai beavatkozások számát, amelyeknek nyomon követése 2015-ben kezdődött el. Ez műtéti úton, tehát a kisajakból történő kimetszéssel, vagy pedig injekciós feltöltéssel is történhet. 2016-ban összesen több mint 12 000 ilyet végeztek az Egyesült Államokban, ami 39%-os növekedést jelent.

„Egy-két évtizeddel ezelőtt még úgy gondolkodtak a plasztikai sebészek, hogy a pácienseknek egy-egy nagyobb műtétre van szüksége, például arcfelvarrásra vagy hasplasztikára. Mára azonban mind az orvosok, mind pedig a páciensek olyan megoldásnak látják a plasztikai beavatkozásokat, amelyekkel a test bármely részét szebbé lehet varázsolni, így nyíltabban is beszélnek róla egymással” – zárja az összegzést Dr. Johnson.

(SAV)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.