fbpx
vissza a bejegyzésekhez

A Nő, az alkotás, a világ és a plasztikai sebész… avagy gondolatok egy szobrászkurzuson

Blog 2018. július 15.

A női torzó gipszből történő kialakításakor újra rádöbbenek, hogy milyen csodálatos alkotás is a Nő. Az ihletettségben messzebb vezető gondolatok is jönnek…..

Megfelelő látásmód és alázat kell a formákhoz, vonalakhoz, domborulatokhoz, határokhoz. Ki kell jelenteni, hogy nem vagyok művész, szobrász stb., de egy kétévente látogatott sokórás, többnapos szobrászkurzusban pár pillanatig betekinthetek abba, hogy mi lenne, ha… vagy milyen is lehet annak lenni.

Az alkotási folyamat szerves része kell legyen a szinte „transzcendentális” élmény, amelyen keresztül az alkotó képes a „képző-teremtő erőt” saját magán keresztül csatornázni. A jó művész képes alkalmat adni az „alkotás-erő” szabad megnyilvánulásra. Kifinomult figyelem és a munka iránti odaadó alázat kell ehhez. El kell fogadni, hogy a Teremtő az elsődleges alkotó, aki saját formájára és “ízlésére” teremtette az embert….

Az ember általában csak a maga szintjén tudja értelmezni a világot. A világ bizonyára ennél sokkal több.

Ha a másodlagos alkotónál pl. szobrászkodásnál megszűnik a tér és az idő, alkotás közben meditál, akkor időnként fel tudja adni a saját szubjektív látásmódját, és akkor tud találkozni ezzel a alkotó-képző erővel egy-egy pillanatra. (Ez olyan, mint amikor egy mellplasztikai konzultáción nem férfiként nézem a pácienst, hanem pár pillanatra “belül” találkozom azzal, hogy hogyan látja Ő saját magát.)

A tehetség egy szobrásznál talán a kifinomult figyelem, amikor ezt a teremtő erőt tudja használni, és ez nyilván egy orvosra is adaptálható lehet. Nap mint nap megtapasztaljuk, hogy a koncentráció, az összeszedettség és a képző erő hogyan befolyásolja az alkotást, például a műtétet is.

Rájövök újra: a plasztikai és helyreállító sebészet (beleértve az esztétikai pillért is) alapvetően “kőkemény orvoslás”, de a zseniális megsejtések és ihletettség története, vagyis maga a művészet is. Egy műtét  “maga az élet”, igazságos, nyílt játék, amelyet megfelelő és nagyon szorgalmas felkészülés után, szabályok mentén vív a sebész. Javarészt a “pályán” dőlnek el a dolgok, azaz a műtőben. A javarészt azt is jelenti, hogy nem csak ott, hanem a tanulás és a felkészülés sok évtizedes állomásai során, hasonlóképpen, mint egy szobrásznál, azzal a különbséggel, hogy a sebésznek nincs több hétnyi ideje egy műtére, mint a képzőművésznek a műalkotásra….

Más: Jobb, ha a plasztikai sebész legalább a hegyekbe nem viszi a páciensek gondjait…..a környezetre, a világra és a képző erőre kell koncentrálni, nem mindig a páciensekre és vélt vagy valós gondjaira…

Sajnos alig van olyan nő vagy férfi, aki elégedett lenne a teste minden porcikájával. Szinte mindenki talál a külsején olyan kivetnivalót, amit nem szeret önmagán: egy kis felesleg itt, egy kis felesleg ott, nem beszélve a ráncokról. Nyilván testséma zavara (Body Dysmorphic Disorder) valamilyen szinten mindenkinek van, nem lehet relativizálni, persze mindenkinek segíteni kell..

….De miért gondoljuk, hogy mindig, minden körülöttünk, orvos és páciens körül forog? ….Az asszisztenseim kíméletesen nem hívnak napok óta, megoldva egyedül a páciensek összes gondját. Tudják, hogy mire van szükségem a feltöltődéshez. Ha egy ilyen kurzusra elmegyünk, és kiülünk a Garda-tó partjára, csak nézünk fel a hegyekbe, és mindjárt rájövünk, hogy milyen parányiak vagyunk, és nem is mindig mi, hanem annyi minden más a fontos…

Fotók:

Videók:

Sculpturing course – Italy //Forming and understanding the female body in another way #art #makingart #creative #sculpture #sculpturing #liposculpturing #plasticsurgery #plasticsurgeon #cosmeticsurgery #cosmeticsurgeon #dr #doctor #md #medical #training #myway #mydayinitaly #design #mik #ikozosseg #instahun #italy #travel #travelgram #hobby

dr. Pataki Gergely (@drpataki) által megosztott bejegyzés,


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.