vissza a bejegyzésekhez

A Nő, az alkotás, a világ és én… avagy egy szobrászkurzusról

Blog 2018. július 15.

A női torzó gipszből történő kialakításakor újra rádöbbenek, hogy milyen csodálatos alkotás is a Nő.

Megfelelő látásmód és alázat kell a formákhoz, vonalakhoz, domborulatokhoz, határokhoz. Ki kell jelenteni, hogy nem vagyok művész, szobrász stb., de egy kétévente látogatott sokórás, többnapos szobrászkurzusban pár pillanatig betekinthetek abba, hogy mi lenne, ha… vagy milyen is lehet annak lenni.

Az alkotási folyamat szerves része kell legyen a szinte „transzcendentális” élmény, amelyen keresztül az alkotó képes a „képző-teremtő erőt” saját magán keresztül csatornázni. A jó művész képes alkalmat adni az „alkotás-erő” szabad megnyilvánulásra. Kifinomult figyelem és a munka iránti odaadó alázat kell ehhez.

Az ember általában csak a maga szintjén tudja értelmezni a világot. A világ bizonyára ennél sokkal több.

Ha az alkotónál pl. szobrászkodásnál megszűnik a tér és az idő, alkotás közben meditál, akkor időnként fel tudja adni a saját szubjektív látásmódját, és akkor tud találkozni ezzel a alkotó-képző erővel egy-egy pillanatra. (Ez olyan, mint amikor egy mellplasztikai konzultáción nem férfiként nézem a pácienst, hanem pár pillanatra találkozom azzal, hogy hogyan látja Ő saját magát.)

A tehetség egy szobrásznál talán a kifinomult figyelem, amikor ezt a teremtő erőt tudja használni, és ez nyilván egy orvosra is adaptálható lehet. Nap mint nap megtapasztaljuk, hogy a koncentráció, az összeszedettség és a képző erő hogyan befolyásolja az alkotást, például a műtétet is.

A környezetre, a világra és a képző erőre kell koncentrálni, nem mindig saját magunkra…

Sajnos alig van olyan nő vagy férfi, aki elégedett lenne a teste minden porcikájával. Szinte mindenki talál a külsején olyan kivetnivalót, amit nem szeret önmagán: egy kis felesleg itt, egy kis felesleg a ott, nem beszélve a ráncokról. Miért gondoljuk, hogy minden körülöttünk forog? Ha egy ilyen kurzusra elmegyünk, és kiülünk a Garda-tó partjára, csak nézünk fel a hegyekbe, és mindjárt rájövünk, hogy milyen parányiak vagyunk, és nem is mindig mi, hanem annyi minden más a fontos…

Fotók:

Videók:

Sculpturing course – Italy //Forming and understanding the female body in another way #art #makingart #creative #sculpture #sculpturing #liposculpturing #plasticsurgery #plasticsurgeon #cosmeticsurgery #cosmeticsurgeon #dr #doctor #md #medical #training #myway #mydayinitaly #design #mik #ikozosseg #instahun #italy #travel #travelgram #hobby

dr. Pataki Gergely (@drpataki) által megosztott bejegyzés,


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.