fbpx
vissza a bejegyzésekhez

A plasztika valahol az orvoslás és a művészet határán van (Like magazin)

Kommentárok 2017. szeptember 24.

Pataki doktort a Like magazin kérdezte a plasztikai beavatkozásokkal kapcsolatban 2017 szeptemberében. A kommentár az alábbiakban olvasható.

Dr. Pataki Gergelyt, a tapasztalt plasztikai sebészt kérdeztük, aki a szakmájában eltöltött évek alatt olyan esztétikai beavatkozásokat is látott, melyről első pillantásra kiderült, hogy nem hozzáértő kezek munkája. A szakmájában külföldön is elismert orvos elmondta, rengeteg hasonló esettel volt már dolga. Az utóbbi időben megugrott azon esetek száma, amikor a műtétet nem plasztikai sebészek végezték.

Előfordult ugyanis, hogy az elrontott ajakfeltöltése miatt korrekcióra jelentkező páciens a konzultáció alkalmával elmondta, kozmetikusánál történt a szépészeti beavatkozás. Ez nagyon veszelyes helyzet lehet. Nemrégiben egy fogorvostól megvonták engedélyét, amiért szintén szájfeltöltést végzett fogorvosi rendelőjében, holott semmilyen erre felhatalmazó végzettség vagy képesítés nem volt a birtokában.

A beavatkozás típusától függetlenül előfordul, hogy szükség van korrekcióra. Ez persze az esetek többségében nem jelenti azt, hogy műhiba történt, olykor előre nem látható folyamatok, a páciensek különböző gyógyulási hajlama is közbeszólnak. Sokszor nem lehet egy lépésben elérni a kívánt eredményt. Erre tökéletes példa, amikor mellnagyobbítás alkalmával a behelyezett implantátum súlya miatt a mell felső részén található bőr megnyúlik. Ebben az esetben indokolt lehet egy második optimalizáló másodlagos műtét, mely alkalmával korrekciót, pl. mellfelvarrást végeznek. A klinikánkon járó páciensek elégedettségi mutatóira büszkék vagyunk, de pl. gyakran találkozunk külföldön kezelt páciensekkel akik sokszor elégedetlenek.

Ennek az a fő oka, hogy egyre inkább irreális elképzeléseik vannak a végeredményt illetően, sőt gyakran az orvos sem tudja megfelelően elmagyarázni a páciens értésére adni a várható végeredményt. Általában a plasztikai sebész orvos rendelőjének a falán megtalálható az az okirat, mely az orvos végzettségét és hozzáértését igazolja. Ennek hiányában érdemes utánajárni, hogy akit felkerestünk valóban rendelkezik-e ilyen kifejezetten plasztikai sebészeti irányú képesítéssel, illetve minden esetben kérjünk tőle referenciát. Más orvosi társszakmák képviselői esztétikai beavatkozásokat csak bizonyos esetekben és csak plasztikai sebész felügyelete alatt végezhetnek.

(Like magazin, 2017. szeptember, riporter: Larion Médea)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.