vissza a bejegyzésekhez

A sportoló nők is formás mellet szeretnének

Interjúk 2015. november 12.

Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész szakorvos, a főként esztétikai sebészeti műtéteket végző budapesti Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa.  A mellnagyobbítás a klinika napi rutinjának része, ezért Pataki doktor jól tudja, milyen motivációkkal érkeznek hozzájuk a páciensek. A Fit in the City olvasói számára most megválaszol néhány fontos kérdést a mellnagyobbítással kapcsolatban.

Fit:   – A mellnagyobbítás az egyik leggyakoribb műtét az Ön klinikáján. Ám a beavatkozásnak több oka is lehet. Többnyire milyen meggondolásból döntenek a hölgyek a mellnagyobbítás mellett, amikor fölkeresik a klinikáját?

Mivel minden nőnek megvan a saját „ideálképe” a szép, nőies mellel kapcsolatban, a mellnagyobbításnak végső soron különböző motivációi lehetségesek.

A leggyakoribb ok természetesen az, hogy egyszerűen nagyobb keblet szeretnének. Ma a világ nyugati részén a legtöbb nő számára a formás kebel testesíti meg a nőiességet. Ha természeti adottságaik következtében ezzel nem rendelkeznek, ezt nőiességük csorbulásaként élik meg, ami csökkenti az önbizalmukat is. E mellett az aszimmetria és természetesen a terhesség után kialakult változások a további fő okok.

Mivel minden nőnek megvan a saját „ideálképe” a szép, nőies mellel kapcsolatban, a mellnagyobbításnak végső soron különböző motivációi lehetségesek.

A leggyakoribb ok természetesen az, hogy egyszerűen nagyobb keblet szeretnének. Ma a világ nyugati részén a legtöbb nő számára a formás kebel testesíti meg a nőiességet. Ha természeti adottságaik következtében ezzel nem rendelkeznek, ezt nőiességük csorbulásaként élik meg, ami csökkenti az önbizalmukat is. E mellett az aszimmetria és természetesen a terhesség után kialakult változások a további fő okok.

 

Fit: – Kinél gyakori az asszimtria és mi a megoldás?

A mellek feltűnő aszimmetriája szintén rendkívül zavaró tud lenni és főleg fiatalabb pácienseinknél fordul elő, bizonyos értelemben fejlődési rendellenesség. Szinte minden nőnek aszimmetrikusak a keblei, csakhogy ez nem minden esetben szembetűnő. Ám ha az egyik kebel egy egész kosármérettel kisebb, mint a másik, az pszichésen igencsak meg tudja terhelni a pácienst! Megfelelő – általában különböző méretű és formájú- implantátumokkal ebben az esetben is nagyon szép eredményeket lehet elérni. Hasonló panaszok miatt is sokan fordulnak hozzánk.

 

Fit: – A terhesség után kialakult változások hogyan érintik a nőket és mi a megoldás ?

A mell helyes arányai

A terhesség, mely sok nő számára áldás és képletesen értett „átok” egyaránt, hiszen a gyermek születésével járó semmihez sem fogható öröm mellett a várandósággal együtt járó fizikai „megterhelés” nyomot hagy a testükön.

A megereszkedett mell elvesztett térfogata szintén növelhető implantátum segítségével, sokszor az implantátum a lógást is megoldja. Gyakran felvarrás is szükséges a megfelelő esztétikai eredmény érdekében. Hogy csak a bőr felvarrására, vagy a mellszövet összetettebb feszesítésére van szükség, az az egyéni adottságoktól függ.

 

 

 

Fit: – Bizonyára nem egyik napról a másikra dönt úgy egy nő, hogy aláveti magát a mellnagyobbító műtétnek. Mit ajánl a pácienseknek, hogy helyes döntést hozzanak?

Valóban nem ajánlatos spontán döntést hozni, hiszen a mellnagyobbítás műtéti beavatkozás, ezt pedig alaposan meg kell fontolni. Annak érdekében, hogy pácienseink ne bánják meg döntésüket, alapos előzetes tájékoztatásra van szükség.Az ultrahangos szike és a LED fényes feltárók elengedhetetlen részei lettek a mellnagyobbításnak

Fontos, hogy választott orvosunk sokéves rutinnal rendelkező plasztikai sebész szakorvos legyen, aki járatos az esztétikai sebészetben, így a mellnagyobbításban is legyen.  Csak a szakorvosi címmel rendelkező kollégák vannak birtokában a szakterületen szükséges minden tudásnak. A kezelést végző orvos empátiájáról, precizitásáról, türelméről, emberi kvalitásairól egy személyes konzultáción szerezhetünk információt. A beszélgetésen egy többéves tapasztalattal rendelkező plasztikai sebész valamilyen módon be tudja mutatni a várható végeredményt; méretpróbát, számítógépes modellezést, előtte-utána képeket kérhetünk tőle. Fontos az is, hogy a méret és a forma közös döntés legyen, ne a páciens akarja meghatározni a méretet számokban (pl. „a barátnőm is 300-asat kapott”), de a sebész sem egy kaptafára, hanem az egyéni adottságokat maximálisan figyelembe véve javasoljon implantátumot.

További fontos szempont természetesen a költségeké és az esetleges műtétre buzdító reklámok helyes értelmezése is elkerülhetetlen.

Fit: – Az árak kérdése is igen fontos. Itt is igaz az, hogy olcsó húsnak híg a leve? Valamint mit tegyen a páciens, ha nem tudja kifizetni a drágább műtétet?

Ebben a szakmában rendkívül eltérőek az árak. Ám semmiképpen sem javasolnám a pácienseknek, hogy elcsábuljanak a nagyon kedvező ajánlatok hallatán, mert ezekben az esetekben végső soron a szolgáltatás minősége csorbul, legyen szó a felhasznált anyagokról, a személyzetről, az érzéstelenítés módjáról vagy bármi másról. A műtét, ha nem is egy életre, de évtizedekre meghatározza a páciens életminőségét, így érdemes körültekintően dönteni, várni, több helyre elmenni és sok szempontot figyelembe véve dönteni a műtétről, az orvosról és a helyszínről.

Az implantátum behelyezése után speciális melltartót és pántot kell viselni rövid ideig

Fit: – Lehet-e hinni a reklámoknak vagy kételkedjünk bennük ? Mi a helyzet a fórumokkal?

Manapság a legtöbb pácienst erőteljesen befolyásolják az interneten fellelhető értékelések is. A döntés során természetesen segítséget jelenthet, ha tájékozódunk más páciensek különböző tapasztalatai felől, ám végső soron mindenkinek magának kell kialakítania a véleményét, hiszen az értékelésekben nagy szerepet játszik a szimpátia és a bizalom. Vagyis: az általuk választott szakorvossal folytatott személyes konzultációt semmi sem pótolhatja. Nyilván a fórumon leírt dolgok is megtévesztőek lehetnek, botrány is volt néhány évvel ezelőtt, abból, hogy orvosok asszisztenseikkel fórumoztattak, akik pácienseknek adták ki magukat, az orvost pozitív színben feltüntetve. Ezt sokan elítélik, mint ahogyan a közszemlére tett, de valótlan beszámolókat is. Nyilván a dolgoknak utána lehet járni és előbb-utóbb kiderül az igazság.

Az esztétikai plasztikai sebészeti szolgáltatások tv-s, rádiós és írott sajtóban megjelent reklámjait számos országban tiltják. Én is azon a véleményen vagyok, hogy nálunk sok reklám hamis képet ad a plasztikai sebészetről, irreálisan állítja be a műtétet, számos fiatal, arra nem alkalmas páciens kerül így műtétre és szenved kárt. Egyes helyeken orvosi képesítéssel nem rendelkező nagy rábeszélőképességre kiképzett esztétikai tanácsadók várják a reklámokkal és pl. árukapcsolásokkal odacsábított pácienseket, az orvossal csak egy szándéknyilatkozat vagy egy előleg kifizetése után nyílik mód találkozni.

Fit: – Térjünk kicsit még vissza az implantátumokhoz. Manapság különböző nagyságú és formájú implantátumok, felszíni struktúrák léteznek. A lehetőségeknek ebben az átláthatatlan sokféleségében hogyan tudnak eligazodni a páciensek?Pataki doktor egy anatómiai implantátummal elért eredménye

Meglepő lehet, de sehogyan. És ez nem is szükséges, hiszen tökéletesen elég, amit mi plasztikai sebészek tudunk erről. Több mint 1000 implantátumvariációval rendelkezem különböző méretekben (ebből 700 anatómiai, 300 kerek). Hogy melyik implantátum a megfelelő, azt minden esetben különböző szempontok figyelembe vételével döntöm el, például, testmagasság, a mellkas körfogata, fennálló aszimmetria, testsúly.

A döntés során ugyanilyen súllyal esik a latba a páciens kívánsága is. A konzultáció során úgynevezett sizereket (próbaimplantátumokat) próbálhatnak fel, hogy eldönthessék, melyik méret tetszik nekik a legjobban. Mivel sok éves tapasztalattal rendelkezem és hetente számos mellnagyobbító műtétet végzek, nyugodt lelkiismerettel kijelenthetem, hogy a konzultáció során pácienseimet optimális mértékben tudom tájékoztatni.

Fit: –  Egy implantátummal történő mellnagyobbítás után hogyan zajlik az utógondozás illetve a gyógyulás folyamata? Mire kell vigyázni? Mikor élhetnek a páciensek újra társadalmi életet?

A mellnagyobbító műtét után pácienseim egy éjszakát a klinikán töltenek. Az elbocsátás napján eltávolítjuk az esetlegesen beültetett redon dréneket, és felhelyezzük a kompressziós melltartót. A melltartót hat hétig kell viselni.

A műtétet követő első hetekben a páciens nem támaszkodhat a karjára, és kerülnie kell a 60 foknál nagyobb szöget bezáró karmozdulatokat, mivel karok, illetve általuk a mellizmok túlságosan erőteljes mozgatása növeli az esetleges szövődmények kockázatát.

Az első kontrollvizsgálatra egy hét után kerül sor, kb. 10 nap múlva pácienseink már autót vezethetnek. A műtét után két héttel van a második kontrollvizsgálat, ekkor távolítjuk el a varratokat.

Három héttel a műtét után a páciensek megkezdik a műtéti hegek speciális krémezését, ragasztását, további egy héttel később pedig már újra az oldalukon alhatnak, amennyiben ez nem okoz számukra fájdalmat. Egyéntől függően az 5-6. héten lassan újrakezdhetik a könnyebb sportokat: gyalogolhatnak, kocoghatnak. A hatodik posztoperatív hét után pácienseink levehetik a kompressziós melltartót.

Pataki doktor texturált implantátumot helyez be

Fit: –  Hogyan kommunikálnak Önnel a páciensek a műtét után ?

A műtétet követően természetesen bármikor pácienseink rendelkezésére állunk, akár rendelési időn kívül is. A klinikáról való elbocsátásukkor váratlan események vagy bizonytalanság esetére megkapják a mobilszámunkat, hogy bármikor elérhetők legyünk. Rendkívül fontosnak tartom, hogy pácienseink a műtét előtt, és utána is biztonságban érezzék magukat nálunk. Bármilyen kérdéssel, bizonytalansággal bármikor felhívhatnak, vagy eljöhetnek hozzánk, egyeztetett időpontban a lehető legrövidebb időn belül.

Az optimális gyógyulási folyamat érdekében igen fontos az együttműködés köztem és a páciens között, ugyanis a szép eredmény elérése érdekében nagy jelentősége van annak, hogy a páciens otthonában is követi-e az orvosi utasításokat. Arra, hogy ez valóban megvalósul-e, nincs tényleges ráhatásom, de mindenképpen meglátszik majd a végeredményen és a felépülés gyorsaságán. A konzultációk során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy pácienseinknek reális elvárásaik legyenek – nemcsak a műtét várható végeredményével – hanem a műtét utáni gyógyulási időszakkal kapcsolatban is.

 

 

 

 

Pataki doktor Úr a Hooters lányok társaságában


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.