fbpx
vissza a bejegyzésekhez

A tudományos publikációk mondanivalója munkánkban

Blog 2020. szeptember 12.

Egy évvel a reflektorfénybe került műtét után a sebészet területén világelsőnek számító amerikai Surgery szakfolyóirat 2020. augusztusi számában jelent meg a Rabeya és Rukaya szétválasztó műtétsorozatáról szóló tudományos cikk a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatának tollából.

Külön megtiszteltetés, hogy a bangladesi misszió vezetőjeként, a műtétsorozat fő koordinátoraként a cikk első szerzője lehettem,

A publikáció szerzői magyar és bangladesi orvosok, a cikkben a műtétsorozat nemzetköziségére és a szakmák közötti együttműködésre helyeztük a hangsúlyt.

Alapítványunk magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immáron 15 évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység, illetve 7 évnyi bangladesi plasztikai-helyreállító és égési sebészeti missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapult, alapszik.

Ennek fontosságát sikerült egyedülálló módon a mostani tudományos értekezésben is hangsúlyozni.

A tudomány szolgálatának az az egyik legfőbb útja, hogy elért eredményeinkről higgadtan publikálunk, mert van mit és át kell adni a szakmatársainknak a tapasztalatainkat. Mit csináltunk jól és mit lehet esetleg jobban csinálni.

Sikerült a cikkben köszönetet mondani, úgy ahogy régen szerettük volna. Csoda, hogy ezt így egy vezető tudományos lapban elfogadták:

A változatos vallási háttérrel rendelkező nemzetközi csapat szeretne köszönetet mondani Istennek, aki lehetőséget és erőt adott ennek az egyedülálló nemzetközi együttműködésnek a megszervezésére, az ikrek számára jobb életminőséget lehetővé tévő műtétsorozatra, illetve átsegített minden nehézségen.”

The multi-religious international team would like to thank our common God for providing us this opportunity and the power to organize this unique international cooperation, the series of operations to give a better quality of life to these twins, and also for helping us through all the difficulties.”

A megjelent tudományos cikket és a műtétsorozatban alkalmazott technikai újításokat több orvosprofesszor – Dr. Gregory Heuer (Children’s Hospital of Philadelphia) és Dr. Christopher Moir (Mayo Clinic) – is méltatta a szaklapban.

A cikk egyik fő mondanivalója, hogy a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozata csak több orvosszakmai terület rendkívül szoros szoros, precízen tervezett  együttműködésével valósulhatott meg, beleértve az idegsebészetet, a plasztikai sebészetet, valamint az aneszteziológiát és intenzív terápiát is.

A megjelent tudományos cikk teljes szövege csak a sebész társaság tagjai számára férhető hozzá, de az érdeklődőknek szívesen megküldjük.

Az ISAPS Olympia:

Szeptemberben elmaradt a legnagyobb plasztikai sebészeti társaság az ISAPS (International Society for Aesthetic Plastic Surgery) bécsi Világkongresszusa, melyre leadtuk az Operation Freedom kapcsán anyagunkat a plasztikai sebészeti újításokról. A prezentációt elfogadták, de a Covid járvány miatt elmaradt az esemény. A Világkongresszus helyett megrendezték az első Virtual Olympiadot, melyen virtuális “poszter-előadásként” szerepelhetett tudományos munkánk. Legalább nem kellett 2021-ig várni az időben eltolt kongresszusra és a plasztikai sebész kollégáknak is bemutathatuk az Operation Freedom szakmai részét…..

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.