fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Adomány átadás a rendelőben: orvosi eszközök és egy orvos teljes támogatása a rohingya menekülttáborba induló magyar missziónak 2 millió forint értékben

Blog 2018. július 09.

Az ENSZ a világ legüldözöttebb népcsoportjának tartja a rohingyákat, akiknek a problémáját 2017 augusztusában ismerhette meg a világ.

A menekültválság „kirobbanása” után, szeptemberi blogbejegyzésemben kifejtettem, hogy a több milliós, elsősorban szunnita muzulmán kisebbség a buddhista Mianmarban már évek óta embertelen bánásmódban részesül: olyannyira, hogy ennek gyakran tragédia – emberi életek tömeges kioltása! – a következménye, melynek következtében százezrek kényszerülnek hazájuk elhagyására.

Mianmarban egyébként 135 kisebbség él. A rohingyák nagy része a Bengáli-öböl partján, Rakhine államban lakik, és a Bangladesre is jellemző indo-árja nyelvet beszéli.

Össznépességük becslések szerint körülbelül 1,5-2,5 millióra tehető, de mostanra olyannyira megfogyatkoztak, hogy nehéz rekonstruálni a számukat. 2017. előtt legalább 1 millióan éltek közülük Mianmarban, és 300 000-en külföldi táborokban (pl. Indiában vagy Pakisztánban). Mostanra viszont valószínűleg az 1,3 millió fős jelenlétet is meghaladták a dél-bangladesi Cox’s Bazarban. A legnagyobb menekülttábor Kutupalongban és környékén (Balukhasi) található.

Tavaly ősszel volt időszak, amikor naponta átlagosan 15 000 rohingya menekült át a nehezen járható határvidéken Bangladesbe, ami igen gyors és ígéretes fejlődést mutat ugyan, de továbbra is a világ egyik legszegényebb országának számít. A politika humánus: talán „testvért”, de mindenképpen embert lát a menekültekben. Befogadja a rászorulókat, „rokon nép, rokon vallás” elv szerint – ezt a saját szememmel volt szerencsém látni.

Az általam alapított Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány színeiben 2011. óta szervezek rendszeres (évi) plasztikai sebészeti missziókat Bangladesbe, hogy általában két héten át kora reggeltől késő estig operálva minél több sérült, beteg vagy fejlődési rendellenességgel született páciensnek tudjunk segíteni, akiknek máskülönben nem lenne esélyük a teljesebb életre. A 2015-ös missziónk alkalmával dél-bangladesi rohingya menekülttáborokba is ellátogattam, ahol a helyiek maguk számoltak be az őket ért szisztematikus erőszakról, egész falvak felgyújtásáról.

Mindez – a vallási alapon történő súlyos, életeket ellehetetlenítő diszkrimináció – azért borzasztó, mert Buddha és Mohamed tanításai is a békéről, a türelemről és a testvériességről szólnak. Jézus tanításai pedig az egyetemes szeretet törvényét hozták el, így keresztény emberekként kötelességünk segíteni, amiben tudunk. Ennek megfelelően Alapítványunk tavaly 1000 liter tejet juttatott el azoknak, akik az éhínség küszöbén álltak a rohingya menekülttáborokban.

Most, 2018 júliusában viszont minden eddiginél célzottabb segítségnyújtásban veszünk részt: a Magyar Református Szeretetszolgálat megkeresett, hogy a missziók során kiépült kapcsolatokat kamatoztatva segítsek 10 fős orvos csapatuknak a kijutásban. Sikerült rövid időn belül elintézni a vízumot és a szükséges engedélyeket.

A gellérthegyi rendelőben 1 millió forint értékben adtam át steril kéziműszereket (csipeszt, ollót, intubációhoz használatos műszereket), vérzéscsillapító eszközöket (pl. monopoláris kést) esetleges császármetszésekhez, különböző méretű tubusokat és maszkokat újszülöttek, csecsemők és gyermekek intubálásához, továbbá katétereket, gyógyszereetk, kötszereket, egy speciális áram nélkül működő orvosi szívóberendezést, illetve a nehéz terep miatt lábápolási termékeket és cipőbetéteket az MRSZ ügyvezetőjének a misszióban résztvevőknek küldve a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány nevében.

Emellett a menekülttábor misszióban a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt személyesen a reformátusokkal tartó egy orvosunk, dr. Kalatovics Artúr képviseli, akinek teljes úti-, szállás- és étkezési költségét is fedezzük.

Aki még nem járt ilyen helyen, annak nehéz elképzelni, hogy milyen állapotok uralkodnak egy menekülttáborban. Érdekes, hogy a legnagyobb kilátástalanság és kétségbeesés közepette naponta akár 50 gyermek születik – tehát új életek indulnak útnak az embertelenség miatt kettétört sorsok romjain. Segítség kell tehát a szülések levezetéséhez, a sérültek ellátásához, az általános orvosi feladatok elvégzéséhez… Július 8. és 22. között ezt igyekszünk nyújtani együtt, közösen. Fantasztikus a Református Szeretetszolgálat eltökéltsége, bízom benne, hogy orvosunkkal együtt sokaknak segíthetnek!

Az Alapítvány tevékenysége kapcsán gyakran elmondom, hogy amit teszünk, csepp a tengerben. Mégis biztos fontos csepp. Nagy szükség van ezekre a cseppekre, hiszen nélkülük tenger sem lenne.

Amennyiben támogatni szeretnék Alapítványunk munkáját, az alábbi elérhetőségeken tehetik meg:

PayPal adományozás egy kattintással:

Bankszámlaszámunk: 10918001-00000107-05280007 (UniCredit Bank)

Köszönjük!

A hivatalos sajtóközlemény IDE kattintva, a cselekves.org-on olvasható.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.