vissza a bejegyzésekhez

Az anyajegy veszélyes is lehet! Levetessem vagy ne? – Kiskegyed FITT Magazin

Hírek 2011. augusztus 19.

Az anyajegy eltávolításról kérdezte dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt a Kiskegyed Fitt Magazin.

Az anyajegy szűrővizsgálatot ajánlatos ugyanúgy rendszeresen elvégeztetni, mint a nőgyógyászati rákszűrést, vagy a fogászati ellenőrzést.

A kor előrehaladtával, a túlzott napozás, napégés következtében, de akár hormonális változások hatására is – pl. kamaszkor, terhesség – megszaporodhatnak testünkön a kisebb-nagyobb sötét foltok, szeplők, bőrkinövések. Ezek lehetnek laposak vagy kiemelkedőek, általában ovális vagy kerek formájúak, színük pedig a világosbarnától a nagyon sötét barnáig változhat. Gyakran olyan helyeken is előfordulhatnak, ahol mi maguk nem, vagy csak nehezen vesszük észre, ha valami változás történik az állapotukban. A legtöbb problémát a festékes anyajegyek okozzák, de hogy veszélyes-e egy anyajegy, azt a szakember dolga eldönteni. A szűrővizsgálat során először szabad szemmel alaposan átnézik a testen található anyajegyeket, majd ahol gyanús elváltozást látnak, azt nagyítóval illetve bőrmikroszkóppal és számítógépes rendszerrel is megvizsgálják. Ma már sok bőrgyógyászaton akár ingyenesen is elvégzik az anyajegy szűrővizsgálatot, de kezelésükkel érdemes olyan szakembert felkeresni, aki gyorsan és nyom nélkül távolítja el a gyanús bőrelváltozást, ha szükséges. Az anyajegy eltávolításról kérdeztük dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt.

Miért fontos az anyajegyszűrés?

A festékes anyajegyek jelentőségét az adja, hogy bizonyos rendellenes formáikból rosszindulatú, melanoma típusú bőrrák alakulhat ki. A bőrrák az egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedés. A melanoma korai felismerés esetén eredményesen kezelhető, míg előrehaladott állapotban nagyon nehéz megfékezni.

Hogyan zajlik az anyajegylevétel és milyen módszerrel a legideálisabb?

Az anyajegyvizsgálatot, anyajegyszűrést követően a gyanús, esztétikailag vagy funkcionálisan zavaró helyen lévő festékes anyajegyeket plasztikai sebészeti módszerrel, kimetszéssel kell eltávolítani. Ez adja a legszebb heget. A beavatkozás általában helyi érzéstelenítésben, rövid idő alatt elvégezhető, a keletkezett sebszéleket pedig plasztikai varratokkal egyesítjük. Itt fontos a varróanyag minősége, rétegessége, a sebszélek pontos összefektetése és az utókezelés is (Lásd. Kiskegyed Fitt korábbi száma: hegek). Az egyéb úton, „kikaparással”, leégetéssel, elektromos kauterezéssel történő anyajegy eltávolítás nem javasolt, mivel ez jóval szövetkárosítóbb és általában nincs lehetőség a korrekt szövettani vizsgálatra sem. A lézeres anyajegylevétel a legtöbb esetben rosszabb heget hagy, és nem indokolt. Az eltávolított mintát minden esetben szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Az eltávolított anyajegyek, bőrelváltozások többsége jóindulatú. Rosszindulatú bőrelváltozások esetén fontos az utókezelés és az utánkövetés.

Anyajegy-eltávolítás nyom nélkül?

Egyelőre utópia, de bizonyos testtájakon szabad szemmel alig látható hegek alakulhatnak ki. A helyes technikával levett bőrelváltozás helye szép hegekkel gyógyul. Nyilvánvaló, hogy az képes a legszebb hegekkel eltávolítani az anyajegyeket, aki tanulmányai és gyakorlata során a legtöbbet töltött a szövetkímélő műtéti technikák elsajátításával, és azokat a legpontosabban használja. A probléma az, hogy gyakran nem a plasztikai sebész kollégákat keresik fel a páciensek ilyen kicsinek tűnő dolgokkal. Gyakran kezelünk olyan pácienseket, akik elégedetlenek anyajegy levétel utáni hegeikkel és itt általában nem plasztikai sebész végezte a korábbi műtétet. Ezért tudok mindenkit arra bátorítani, hogy ne csak az esztétikai és helyreállító sebészetre tartozó problémák megoldása végett forduljon plasztikai sebészhez, hanem anyajegyeivel is Őt keresse fel.

Mikor kell gyanakodni a rosszindulatúságra?

Az anyajegyek bizonyos típusaiból rosszindulatú daganat, például melanoma indulhat ki. Erre felhívhatja a figyelmet az anyajegy megváltozása, például nagyobbodása, színbeli változása, határainak egyenetlensége vagy szubjektív panaszok (viszketés, fájdalom) jelentkezése.

Hogyan csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának a kockázatát?

A tudomány mai állása szerint a bőrrák kialakulásában az egyik fő rizikófaktor az ultraibolya sugárzás. Tartsuk be a helyes fényvédelmi szabályokat! Tartózkodjunk a napsugárzástól délelőtt 10 és délután 3 óra között. Használjunk magas faktorszámú fényvédő krémet. Viseljünk kalapot vagy sapkát az arc, nyak és fejbőr védelme érdekében. A fényvédő mellett használjunk UV-szűrős napszemüveget. Gyermekeinket fokozottan óvjuk az ultraibolya sugárzás káros hatásaitól! Tartózkodjon az ultraibolya sugárzás mesterséges formájától (pl: szolárium)!

Teszteljen – Hajlamos-e melanomára?

Ha a három, vagy annál több kérdésre igennel válaszolt, rendszeresen fel kell keresnie orvosát!

 • bőre világos, a napon könnyen leég?
 • gyermek-, vagy tinédzserkorában előfordult-e komolyabb napégés?
 • gyakran napozik?
 • gyakran szoláriumozik?
 • előfordult-e már Önnél, vagy családjában melanoma, vagy más rosszindulatú bőrelváltozás?
 • sok (több, mint 40) és nagy, egyenetlen felszínű, sötét anyajegye van?
 • gyakran dolgozik vagy sportol a szabadban, esetleg egy ózonlyuk által befolyásolt országban él (Új-Zéland, Argentína stb.)?

5 jel, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni

 • Ha az anyajegy (bőrelváltozás) növekedni kezd
 • Ha megváltozik a színe, formája
 • Ha vérzik, viszket, fáj, váladékozik
 • Ha az addig lapos anyajegy kiemelkedik a bőrfelszínből
 • Ha új aszimmetrikus anyajegy jelenik meg testünkön

Az eredeti cikk megtekintéséhez kérem kattintson a képre.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.