fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Az ELLE cikke testünkről és a plasztikai sebészetről

Hírek 2011. május 26.

Testünk tükrében

A plasztikai sebészeti szakma gyógyító lehetőségeiről kérdezte az ELLE dr. Pataki Gergelyt.
Szervezetünk öngyógyulási képessége, önkorrekciója páratlan – mondja dr. Pataki Gergely, plasztikai sebész… – A plasztikai sebészet az orvoslás egyik legdinamikusabban fejlődő szakterülete és korábban hihetetlennek gondolt lehetőségeket ad az emberiségnek. Helyreállít és fiatalít, mert az elvárások egyre nagyobbak és a szépségideál az egyre tökéletesebb test.

Milyen tapasztalatai vannak a gyermekek gyógyításában?

Nagy szerencse, hogy a gyerekek gyógyulási, regenerálódási képessége csodálatos. Minél fiatalabb egy gyermek, annál jobban regenerálódnak a szövetei. Egy pár éves gyermek amputált ujjkúpja például nyom nélkül gyógyulhat, akár csontszövet újraképződéssel is. Egy felnőttnél ez lehetetlen. A gyerekek szenvedése fokozott együttérzést vált ki belőlem, hiszen testükkel való viszonyuk felnőtt életükre is rányomja majd a bélyegét. A világ nagyon sok pontján élnek olyan gyerekek, akik kénytelenek együtt élni sérüléseikkel, fejlődési rendellenességeikkel, betegségek okozta torzulásaikkal. Nekik szeretnénk segíteni, e célból indítunk idén missziót földünk egyik legszegényebb és legsűrűbben lakott országába, Bangladesbe, ahol főként sérült és veleszületett rendellenességben szenvedő gyermekeket fogunk megoperálni.

Hogyan képes segíteni a plasztikai sebészet a test és a lélek megújulását?

A plasztikai sebészet segítségével a test és a lélek, illetve az egyén és környezete ismét összhangba kerülhet egymással. Az emberek többsége elfogadja testi
adottságait, azonban bizonyos alkati tulajdonságok: például a zsírpárnák, a kis mellek többeket zavarnak. A korábbi sérülésekből eredő torzulások, vagy hegek szintén sok ember életét keserítik meg, illetve zavarokat okoznak társas kapcsolataikban. A gondok legjobb megoldása a testi deformitás megszüntetése. A plasztikai sebész így tudja helyreállítani páciense lelki békéjét, visszaadni önbizalmát, elősegíteni a magán- és társadalmi életben való boldogulását.
A plasztikai, helyreállító és esztétikai sebészet keretein belül számos olyan eljárást, műtéteket végzünk, amelynek célja a normális, vagy a korábbinál előnyösebb külső elérése, megújítása, illetve az adott testtáj funkciójának helyreállítása. A plasztikai sebészet egyik szakága az egészen fiatal regeneratív medicina vívmányainak segítségével nemcsak roncsolt szövetek állíthatók helyre, de például a saját zsírral történő kezelésekkel a plasztikai sebész arcot, kezet is megfiatalíthat. A szakma a jövő egyik legnagyobb lehetőségének tartja a saját zsírszövetet. Tudományosan bizonyított, hogy a szervezet egyik részéből származó zsírszövet egy másik helyre beültetve megmaradhat. A már Magyarországon is alkalmazott saját zsír átültetések nemcsak a zsír térfogatpótló hatásán, hanem a benne lévő felnőttkori kötőszöveti őssejtek és különböző növekedési faktorok regenerációs (esetleg fiatalító) hatásán is alapulnak. Különböző hegek kezelése, arc deformitások, ajakfeltöltés, arcfiatalítás, testtájak kontúrjavítása és mellnagyobbítás is lehetséges ezzel a módszerrel.

Milyen korlátai vannak az emberi test átalakításának?

Technikailag az is lehetséges volna, hogy műtéttel bőr-izom lebenyből egy ember hátán szárnyakat képezzünk. Mégsem tesszük, mert tudjuk, hol a határ. A természetes testarányokat nem jó felrúgni, másrészt az életkori sajátosságokra is tekintettel kell lennünk. A kockázat és a nyereség mérlegelése fontos az esztétikai és a helyreállító plasztikai sebészet esetében is. A plasztikai sebészet az orvoslás egyik legdinamikusabban fejlődő szakterülete és korábban hihetetlennek gondolt lehetőségeket ad az emberiségnek. Helyreállít, és fiatalít, mert az elvárások egyre nagyobbak és a szépségideál az egyre tökéletesebb test.
ELLE   2011. május

Az eredeti cikk megtekintéséhez kérem kattintson a képre.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.