fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Az orvosi szilikon mellimplantátumok 60 éve megfelelően biztonságosak

Blog 2020. szeptember 21.

A nyári uborkaszezonban egyes (ál)”tudományos” oldalakon megjelentekre reagálva elmondhatjuk, hogy a valós tudományos tény az ott írottakkal szemben az, hogy az orvosi szilikonból készült modern implantátumok biztonságosak;  és nők tízmillióinak segítenek a testi-lelki harmónia kialakulásában, akár veleszületett aszimmetria, a mellek kifejletlensége, daganata,  vagy a szülés-szoptatást követő sorvadása, megereszkedése  a probléma, amellyel  plasztikai sebészhez fordultak.

Fontos megjegyezni, hogy több, mint 40 millió nő visel orvosi szilikonból készült mellimplantátumokat bármiféle gond nélkül!

A “fejfájás, pattanások, étel intolerancia, hányinger, reflux, pajzsmirigy gondok stb.” minden bizonnyal (nagy valószínűséggel) belgyógyászati problémák, okuk étrendi, hormonális vagy egyéb jellegű, és a legkisebb valószínűséggel “plasztikai sebészeti”. Belgyógyászati tüneteknél gondolni lehet és kell vírusfertőzésre, táplálkozási problémára, allergiára, stb. Ezek a tünetek mindenképpen komoly és alapos szakorvosi kivizsgálást igényelnek.

Úgy gondolom, hogy véleményemet  számos plasztikai sebész, és más orvosi szakterületeken  dolgozó kollégám is osztja, és pácienseink érdekében fontos is ennek hangot adni.

Nem hiszem, hogy plasztikai sebészként ne akadna más dolgunk, mint implantátumot behelyezni.Akad bőven egyéb dolgunk a mellen is, és a test számos más részén is., A mell helyreállításának és az implantátummal történő mellnagyobbításnak azonban jelenleg nincs alternatívája; és valószínűsíthetően hosszú évtizedekig nem is lesz. Úgy gondolom,  hogy a COVID-19 pandémia idején a helyzet -bezártság, szociális kontroll, szociofóbia stb.-miatt pácienseink egy része amúgy is  elbizonytalanodik, nem szabad bennük alaptalan félelmeket kelteni. E tudományosan megalapozatlan riogatások által okozott félelmek eloszlatása végett írtam le gondolataimat ebben a rövid  posztban.

A probléma nem az orvosi szilikonnal van, az “inerg” anyag, emberi szövetre veszélytelen; rendkívül szövetbarát, – egyébként ízületi protézisek alkotóelemeként, szívritmusszabályzókban sok más formában is áll az orvostudomány szolgálatában. A szilikon mellimplantátumokkal 60 évnyi  tapasztalat áll rendelkezésre., A szilikon az  emberi testben a legrégebb óta tesztelt „idegen” anyag. A szilikon biokompatibilitásáról sok százezer oldalnyi tudományos bizonyíték gyűlt össze. A nők messze 90%-a nagyon elégedett a mellimplantátuma után elért állapottal, erről több tanulmány is született. Ők, a mellimplantátumukkal elégedett nők  a „silent majority”, jól ismerjük őket. Sajnos az ő történetük kevésbé lehet címlapsztori, mint ha pl. egy amerikai egy celebnek kiszakad az implantátuma. A hölgyek egy kis százalékánál problémák merülnek fel, ezeken nyilván minden tudásunkkal segíteni kell. A magyar plasztikai sebészek tudása korszerű, információik naprakészek.

A baj a nem korszerű implantátumokkal van. Autoimmun betegséget önmagában az orvosi szilikon biztosan nem okoz -anyagszerkezete miatt-, ezt tanulmányok százaiban vizsgálták. Pacientúránk adatait retrospektíven elemezve arra jutottunk, hogy számos autoimmun betegségben szenvedő páciensnél ültettünk be mellimplantátumot és zömüknél betegségük szignifikánsan kevesebb tünettel járt műtét után és kevesebb gyógyszert igényeltek (pl. Crohn- betegség vagy autoimmun pajzsmirigybetegség esetén). Volt olyan páciensünk, akinél le lehetett állni a komolyabb gyógyszerekkel. Ennek oka nagyon összetett lehet, valószínűleg a megnövekedett önbizalom immunrendszer erősítő, moduláló hatása az egyik fontos ok.

A „szilikonnal kapcsolatos” ritka problémák tehát nem az anyagban keresendők. A probléma a méretaránytalan implantátum, az elavult felületi texturáltság, a zseb nem megfelelő elhelyezkedése és viszonya az implantátumhoz, ezen kívül az esetleges sterilitási gondok miatt a tok körül kialakult látens fertőzés lehet az oka az elégedetlen nők számos panaszának. A mi pacientúránkban rendkívül ritka a fentiekben eredeztethető probléma. Vélem, hogy Magyarországon is rendkívül ritka a kiváló plasztikai sebészeti ellátás okán.

A szilikon implantátum mivel nem saját szövet, nyilván egy kompromisszum, de egy 60 éve bevált jó kompromisszum. Ezen mit sem fog változtatni a tízévente történő „oltásellenesség”-szerű nyilván jóakaratú, de laikus kinyilatkoztatás, miszerint az implantátum, vagy a szilikon „mérgező”. Nyilván nem az, még ha pl. az utóbbi években a gyengébb minőségűnek bizonyult francia PIP és a brazil Silimed implantátumokat vissza is hívták és (az elsőt) egyes szakmai szervezetek feltétlen kivételre javasolták. A Biocell felszínű implantátumokat nem kivételre, hanem ellenőrzésre javasolják, mivel rendkívül kis valószínűséggel az implantátum körüli tokban betegség, ún. limfóma alakulhat ki.  A Polytech, a Mentor, a Motiva, a Sebbin, az Allergan egyes termékei vagy más jelenleg forgalomban lévő implantátumok széleskörű, gyakran évtizedes teszteken estek át és semmilyen probléma nincs alkalmazásukkal, azok szabadon forgalmazhatóak.

Az implantátumokkal kapcsolatban a plasztikai sebész, illetve a forgalmazó tud naprakész információval szolgálni a legújabb tanulmányokról, hiszen az implantátumokat folyamatosan tesztelik, kizárva ezzel bármilyen egészségügyi kockázatot és megelőzve bármilyen szövődményt.  A gyártónak és az orvosnak a páciensek és saját érdekében mindenképpen fontos naprakész információkkal szolgálni. A hatóságoknak pedig megfelelő vizsgálatok és tudományos bizonyítékok alapján dönteni kell a forgalomba helyezésről, esetleges piaci kivonásról. Ami az implantátumok felszínét illeti, Magyarországon nincs tiltás semmilyen, a forgalomban lévő implantátum felszínre, a texturált és nyilván a polyurethane (poliuretán) felszínre sem.

Abszolút biztos vagyok abban, hogy a korszerű szilikon implantátumok sok évtizedig szolgálják még pácienseink és plasztikai sebészeiknek céljait: a testi lelki harmóniát. Véljük, hogy a fentiekkel a tisztánlátást szolgáljuk ebben a bonyolult, újra és újra felmerülő „szilikon” ügyben.

 

Pataki Gergely

 

Érdekes linkek még:

A mellnagyobbítás kockázatai és lehetséges szövődményei

Aktualitások: veszélyesek-e a makrotexturált felületű és a poliuretán borítású mellimplantátumok? Milyen összefüggés van a ritka nyirokrendszeri daganatokkal?

 

Angol összefoglalás: The efficacy and safety of medical grade silicon implants had been scientifically and evidence based proven and is still valid. We should not rely on fake news, and misinterpretations.

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.