vissza a bejegyzésekhez

Botox fiataloknak: segít megelőzni a ráncokat

Cikkek 2017. április 19.

Már a harminc év körüliek közül is egyre többen kérnek botox-kezelést preventív jelleggel, azaz a mély ráncok kialakulásának megelőzésére.

A botox injekció már nemcsak a negyvenes-ötvenes korosztálynál számít népszerűnek, mert egyre több fiatal nő és férfi szeretne eleve feszes bőrrel érettebb korba lépni. A húszas éveik végén, illetve a harmincas éveik elején járók elsősorban nem azért fordulnak szakemberhez, hogy itt és most letagadhassanak a valós korukból, hanem azért, hogy később megtehessék.

Pataki doktor szerint „a kevesebb több” alapelv alkalmazásával a jó helyre injekciózott, megfelelő mennyiségű és minőségű botoxnak nincsenek mellékhatásai: képes megelőzni a mély ráncok kialakulását; konzerválja, pihenteti a bőrt, valamint hialuronsavval együtt adva lassítja annak felszívódását.

A trend terjedését bizonyítja, hogy az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának (ASPS) hivatalos statisztikái szerint ugyan továbbra is a 40 és 54 év közöttieknél a legnépszerűbb ez a ránctalanítási módszer, 2015-ben a páciensek csaknem ötöde, azaz 1,2 millió fő volt ennél fiatalabb, akik között huszonévesek is szép számmal – több mint százezren – akadtak. Ráadásul a tinédzserek körében is nőtt a botox népszerűsége, mégpedig két százalékkal. 2016-ban pedig összesen már hétmillió injekciót adtak be.

A tengerentúlon gyakori, hogy erre egy másik kezeléssel egy időben kerül sor, például hialuronsavas vagy sajátzsír-töltést követően. Fontos azonban tudni, hogy a botox esetében csakis plasztikai sebész tudása, tapasztalata

és esztétikai érzéke jelenthet garanciát az eredményre, ezért nem szabad rá úgy tekinteni, mint egy kozmetikusnál igénybe vehető szolgáltatásra. Más szakmák képviselői is kínálnak olcsó botox kezelést, ezeknek igénybe vételével óvatosnak kell lenni.

„A megelőző botox-kezelés megfelelő alkalmazás esetén valóban hatékony. Ehhez viszont elengedhetetlen a páciens állapotának alapos felmérése, mint ahogy a körültekintő beadás is. Különösen hasznos ez azoknak, akik genetikailag hajlamosak a korai öregedésre. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni róla, hogy a bőr és az egész szervezet öregedésének optimalizálásához elsősorban tudatos életmódra van szükség, ami kiegyensúlyozott táplálkozást, bőséges folyadékbevitelt, rendszeres testmozgást és stresszoldást jelent. A botox jó kezekben tényleg varázsszernek tűnhet, ám valójában inkább egyfajta kiegészítő segítség, amivel adott esetben ki lehet tolni a nagyobb plasztikai beavatkozás szükségességének idejét” – pontosít dr. Pataki Gergely, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa.

A botox (Botulinum toxin „A”) úgy működik, hogy a mimikai izmok aktivitását csökkenti, így fölöttük lévő bőr kisimul: a meglévő ráncok mérséklődnek, vagy akár el is tűnhetnek, újabbak pedig nehezebben alakulnak ki. A hatás nagyjából 5-6 hónapig tart, mert ennyi időbe telik az anyag lebomlása. Mivel a kezelt izmok fokozatosan veszítenek az összehúzódási képességükből, így egyre kevesebb hatóanyagra lesz szükség. A homlokráncok, a szem melletti szarkalábak, illetve az orr-szájzug redő (nevetőráncok) kezelésére a legalkalmasabb.

Míg a botox a dinamikus ráncok enyhítésében és megelőzésében segít, statikus ráncokra inkább hialuronsavat célszerű használni. Kutatások bizonyítják, hogy ez a két kezelés együtt még hatékonyabb, ám az egyénre szabott hosszú távú stratégia kialakításához mindenképpen személyes konzultációra és rendszeres beadásra van szükség.

A botoxról érdemes még tudni, hogy hasznos lehet még bármely testtájon a kóros izzadás hosszan tartó megszüntetésére, s tapasztalataink szerint a más gyógyszerre nem reagáló fejfájás csillapítására is.

(SAV)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.