fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Dr. Pataki Gergely Bangladesben

Hírek 2011. július 26.

Misszió

Dr. Pataki Gergely német kollégájával azért indult Bangladesbe, mert ott nem végeznek el olyan plasztikai helyreállító műtéteket, amelyek itt, Európában mindennaposak.

Nagyon sok ellátatlan, vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekkel találkoztunk – számolt be útjáról a Borsnak. – Vittünk ajándékba gyógyszereket, valamint műtétekhez műszereket, varróanyagokat és egyéb eszközöket. A helyiektől az épületet kaptuk és mellé sok kedvességet, szeretetet.

A műtőben néha gyík szaladgált, a sterilizálás pedig a múlt század eleji kifőzéses módszerrel, üstökben történt. Volt, ahol vörös szőnyeggel fogadták őket, de nem tudták, hogy ez nekik szól, ezért nem mertek rálépni. Több mint ezer kilóméterről is hoztak hozzájuk gyermekeket.

Rengeteg égési sérült volt, sok ujj összenövés és ujjhiány fordult elő. Volt sok ajakhasadékos, köztük még 22 éves beteg is, akinek életét egy egyszerű, félórás műtéttel sokkal jobbbá lehetett tenni. Csodálatos érzés, mikor a gyerekek megoperált kezükkel újra tudnak fogni és ismét tudnak mosolyogni. Emlékezetes pillanat az is, amikor egy járásképtelen kisgyerek egy ínhosszabbító műtétet követően már a második hét végére járni tudott – idézte fel útját az orvos.

Malária, kolera, lepra és egyéb veszélyes betegségek is nehezítették a saját alapítású segélyprogramot, a rossz higiénés körülmények között fennállt a sebek elfertőződésének veszélye. Az orvos már most tervezi a visszatérést: év végére már elő vannak jegyezve kis páciensei.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.