fbpx
vissza a bejegyzésekhez

dr. Pataki Gergely és a Premium Plasztikai Sebészet nyilatkozata a mellimplantátumok használatával kapcsolatban

Hírek 2015. március 25.

Az mellimplantátumok használatával kapcsolatban számos félrevezető hír és tévhit terjedt el. Legutóbb az implantátum körüli tokban keletkező nyirokrendszer daganattal hozták összefüggésbe. Nagyszámú pácienscsoporton végzett vizsgálatok és a bizonyítékokon alapuló orvoslás módszerei az elmúlt évtizedekben cáfolták az implantátumokról terjesztett rákkeltő és egyéb betegségkeltő hatásokat. Az ilyen betegségekben szenvedők közt ugyanolyan arányban fordulnak elő mellimplantátummal élők és implantátum nélküliek, mint az egészségesek között.

A mell a nőiesség egyik legfontosabb szimbóluma kultúránkban. Tudományos tény, hogy a korábban mellük formátlansága és/vagy mérete miatt komplexusoktól szenvedő hölgyek önbizalma a mell korrekcióját követően nagymértékben megnő, életminőségük jelentősen javul. Ezért hisszük, hogy az implantátum nagy segítség egy hölgynek testi-lelki harmóniája megteremtéséhez. Évente több száz mellimplantációt végzünk, sok esetben más intézetben évekkel ezelőtt beültetett implantátumot cserélünk korszerűre, biztonságosabbra. Mindig elvégezzük az implantátumok körül kialakult tok eltávolítását és ebből szövettani vizsgálatot készítünk, de sohasem találtuk, nyirokdaganatot, vagy egyéb más daganatot (pl. mellrákot).

Pácienseink számára fontosnak tartjuk kiemelni, hogy az orvosi szilikon gél több, mint 50 éve széles körben használt anyaga a mellimplantátumoknak. Nincs jobb anyag, ami felhasználható lenne.

Fontos, hogy a legutóbbi orvosi vizsgálatok sem mutattak semmilyen ok- okozati kapcsolatot a szilikon géllel töltött emlő implantátumok és a rákos, vagy bármilyen egyéb megbetegedés között, nem ártalmasak a terhességre, a magzat fejlődésére, sem a szoptatásra vagy a szoptatott gyermek egészségére.

Az általunk is alkalmazott legjobb minőségű (premium) implantátumok gyártása során az utóbbi években már nem történtek alapvető változtatások, mert azok hosszú távon is biztonságosnak bizonyulnak. Ugyanakkor napjainkban is jelennek meg olyan gyártású implantátumok, melyekkel még kellő tapasztalat nincsen. Az utóbbi években három francia gyártású implantátum típus hívtak vissza Európában, minőségi problémák miatt (PIP, Cereplas, ROFIL MEDRO).

Az orvostechnológia fejlődése révén egyre természetesebb és ugyanakkor biztonságosabb implantátumok kaphatók, melyekkel szemben támasztott igen magas technológiai követelmények az elmúlt években csak fokozódtak. Az általunk alkalmazott termékek olyan implantátumgyártóktól származnak, amelyek több évtizedes múlttal rendelkeznek, élethosszig tartó garanciát biztosítanak termékeikre és a legmagasabb szakmai elvárásoknak is megfelelnek, tehát pácienseinknek a maximális biztonságot szolgáltatjuk.

Tudnivalók az orvosi szilikonról

Mellnagyobbításra általában szilikon implantátumot ültetünk be, mely részben vagy teljesen nagy tisztaságú orvosi szilikonból épül fel. Szilikon implantátumokat több mint 50 éve használunk az orvoslásban. A következő megállapítások az orvostudomány mai állását tükrözik, és a jelenleg elérhető legtudományosabb bizonyítékokon és több mint 5 évtized tapasztalatán alapulnak.

Az emberi test reagál a beültetett idegen testre. Széleskörű tanulmányok bizonyították, hogy

– nincs összefüggés autoimmun betegségek (pl. rheuma, szisztémás lupus erythematodes, szklerodermia) és a szilikon implantátumok között.

– a szilikon implantátumok nem okoznak rákot. Nem volt kimutatható megnövekedett mellrák és egyéb rákkockázat az elmúlt 50 év statisztikai adatai és széles körű orvosi megfigyelések, kutatások alapján. Néhány poliurethan borítású szilikon implantátum nagyon csekély mértékben megnövelte állatkísérletekben a rák rizikóját, de emberben oly csekély mértékben bomlik le, hogy évtizedek alatt sem volt semmilyen összefüggés kimutatható.

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész

– Az elmúlt 10 évben történ ritka esetjelentések alapján 200 olyan mellimplantátumot viselő hölgyről tudunk világszerte, akiknél egy bizonyos immunrendszer-daganat alakult ki. (anaplasztikus nagysejtes lymphoma, ALCL) Ez a daganat rendkívül ritka és mind mellimplantátumot viselő hölgyeknél, mind mellimplantátumot nem viselő hölgyeknél előfordul. A tumorrizikót a szakemberek rendkívül alacsonyra teszik (1/333.000-500.000). Jelenleg hozzávetőlegesen 25-30 millió nő visel mellimplantátumot. Az ALCL kialakulásának oka jelenleg nem teljesen ismert. Speciális vírusfertőzés mellett felmerül az is, hogy a mellimplantátumot viselő nőknél csekély százalékkal, de gyakrabban fordul elő ez a fajta immunrendszer daganat. A tudomány évek óta vizsgálja az összefüggéseket. A daganat nagyon ritka előfordulási gyakorisága miatt a tudományos és plasztikai sebészeti társaságok a jelenlegi módszerek és műtéti eljárások fenntartását és folytatását javasolják, azaz egészségügyi szempontból nem ítélik veszélyesnek a szilikon mellimplantátumokat. (Frissítve: 2018. december)

 

Polytech nyilatkozat

Allergan nyilatkozat

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész

Információ még a bulvársajtóból: http://www.borsonline.hu/20150325_mellimplantatum_kivetessem_vagy_ne_

A világ két premium implantátumot gyártó cége a Polytech (Németország) és az Allergan (USA) szakmai nyilatkozata az ALCL-ről és az implantátumokról:

application/pdf ikonPolytech nyilatkozat

application/pdf ikonAllergan nyilatkozat


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.