fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Ez így gömbölyű – mindent a mellekről (Nők Lapja Egészség)

Kommentárok 2018. március 17.

Pataki doktort a Nők Lapja Egészség magazin kérdezte a mellplasztikával kapcsolatos tényekről és tévhitekről. Szakvéleménye az írás végén olvasható (IDE kattintva közvetlenül odaugorhat).

A becslések szerint a nők közel 80 százaléka elégedetlen a melleivel, pedig valójában nem lenne okuk a panaszra: a mellek megszámlálhatatlan méretben, formában és alakban léteznek, és ezek közül kivétel nélkül mindegyik volt már divatos a történelem során.

A hiba tehát nem a mi testünkben van, csak el kell felejteni a társadalmi elvárásokat, és örülni annak, amit a természet adatott. Vigyázni rá, hogy egészséges legyen, és szeretni általa saját nőiességünket is, hiszen nincs még egy olyan testrész, ami ennyire központi szerepben lenne egész életünk során – és mégis, oly keveset beszélnénk arról, hogyan is ápolhatnánk és vigyázhatnánk rá. Összeállításunkban ezt a sokféleséget ünnepeljük és próbálunk tanácsot adni minden életkorra és felmerülő problémára.

Testünk egész életünkben változik – és bár azt gondoljuk, hogy legalább is ami a mellet illeti, ezen a területen tizenévesen éljük át a legnagyobb változást, ez korántsem igaz. Valójában kebleink rengeteg életfázison mennek keresztül: a testsúlyváltozások, a terhesség, a szoptatás, a menopauza… de a kihívások még ezután sem csökkennek! Érdemes hát felkészülni a ránk váró kalandokra.

20 évesen… A mellek a húszas évek elejéig formálódnak, egészen a felnőtt, többé-kevésbé végleges alkatunk kialakulásáig. Érdemes ebben a korban alaposan megismerkedni a melleinkkel, mert a továbbiakban ez lesz a kiindulópont, ha az egészséget nézzük. Ekkor kell beépíteni a napi rutinba a rendszeres tükör előtti átvizsgálást, felemelt kézzel, hogy észrevegyük, ha bármi változik, és emellett minden este a zuhany alatt is érdemes átvizsgálni. A továbbiakban ez az alap: és minden változással érdemes orvoshoz fordulni.

Mi okozhat gondot? A legtöbb nő ebben a korban kezd szabadabban kísérletezni a szexualitással, és erőteljes fizikai hatásoknak teszi ki a mellét. Az egyik ilyen extrém hatás a bimbópiercing – nem meglepő talán, hogy egyetlen orvos sem javasolja ennek a behelyezését, mert komoly fertőzés forrása lehet, és a hegesedés később a szoptatást is akadályoztatja. Hogyan vigyázhatunk rá? Akár kicsi, akár nagyobb mellről van szó, a gondosan kiválasztott, megfelelő méretű és tartóképességű melltartók mellett érdemes beruházni egy jó sportmelltartóra. A mell ugyanis futás, ugrálás közben akár öt centit is kilenghet, és ettől megnyúlhat a bőr. A jól tartó cicifix azonban akár 75 százalékkal is csökkenti a mellek mozgásterét, amivel elkerülhető a szövetek idő előtti megnyúlása.

30 évesen… A mell általában még rugalmas, feszes, észre sem venni rajta az évek múlását. Ám a terhesség alatti súlyváltozás megviselheti. A mellek az első perctől kezdve „megszenvedik” a babavárást – sok nőnél a terhesség korai jele a mell feszülése, érzékenysége. A mellek a szülés utáni első napokban a legduzzadtabbak a tejbelövellés miatt, ez meglepően kellemetlen, fájdalmas érzés lehet.

Mi okozhat gondot? Minden korban ijesztő, ha valaki csomót talál a mellében, de szerencsére a harmincas nők döntő többségénél ez csak jóindulatú elváltozás, úgynevezett fibroadenóma. Általában borsónyi, könnyen mozgatható, fájdalommentes dudorról van szó, amiből akár több is lehet, és gyak- ran mindkét mellben megtalálhatók. Pánikra semmi ok: a mellrák esélye ebben a korban kicsi (alig 5 százalékát teszi ki az összes esetnek), de azért nem szabad félvállról venni a gondot, mert biztos diagnózist csak az orvos állíthat fel a biopszia alapján. Hogyan vigyázhatunk rá? A tévhittel ellentétben nem a szoptatás az oka a mellek megereszkedésének.

A „kár” már a terhesség alatt megtörténik, amikor megduzzad, és emiatt megnyúlik a bőr. Ha elmúlnak a kisbabás hónapok, akkor bizony a mell állománya visszazsugorodik eredeti állapotára – ám ezt a bőr nem tudja követni. Mellünk és a baba későbbi egészségének szempontjából azonban a legalább fél évig tartó szoptatás a legjobb, mert jelentősen csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét. Érdemes évente egyszer mellultrahangos vizsgálatra is sort keríteni.

40 évesen… A mellek egyre puhábbá válnak. A mellállományban csökken a tejelválasztásért felelő mirigyek aránya, a zsírszöveteké pedig megnő, így a gravitáció is egyre inkább látványossá válik. A változás fokozatosan zajlik, így előfordulhat, hogy a mell egyik része puhább, mint a mellette lévő szövetek, így ijesztően más tapintásúvá válhat a mell két része. Mivel a megváltozott tapintás akár a mellrák egyik jele is lehet, a biztonság kedvéért érdemes orvossal konzultálni, ha furcsaságot tapasztalunk.

Mi okozhat gondot? Ebben a korban leggyakrabban ciszta miatt fordulnak a nők orvoshoz. Az elváltozás lényege, hogy az emlőkben folyadékot tartalmazó üregek jönnek létre, amelyek akár fájdalmasan nagyra is duzzadhatnak. Nem ritka jelenség: a nők ötödének első kézből van róla tapasztalata. A ciszták jellemző módon puha, mozgatható csomók, amelyek a menstruáció közeledtével megkeményednek. A legtöbb magától is felszívódik – ám ha túl nagyra nő, kellemetlenül feszül, vagy zavaró, egyszerűen eltávolítható. Hogyan vigyázhatunk rá?

Bár a mellrák kialakulásának esélye a negyvenes években nagyon kicsi, alig 2 százalék, ha volt a közeli rokonságban hormonváltozásokhoz kapcsolódó rákbetegség – ami nemcsak mellrákot jelent, hanem hasnyálmirigy, petefészek- és prosztatarákot is – érdemes már most rendszeres mammográfiára járni. A családi halmozódás hiánya azonban sajnos nem jelent biztonságot: az összes mellrákos eset alig 5 százaléka genetikai eredetű.

50 évesen… A mellek már szinte csakis zsírszövetből állnak, de érezhetően kisebbek, mint korábban voltak. A bőr rugalmassága is sokat csökken, a mellet tartó ínak és szalagok kinyúlnak. Mivel az ösztrogén a felelős a mellek feszességéért, és a menopauza beköszönte után ez a csodás hormon eltűnik a szervezetből, és elindul a zsugorodásnak nevezett jelenség.

Mi okozhat gondot? A hormonális változások miatt az ártalmatlan és rákos elváltozások is egyre gyakoribbá vállnak, de jó hír, hogy cserében a mell elzsírosodása miatt az esetleges daganatokat könnyebben észre lehet venni a mammográfia során, mint korábban, mikor a feszesebb szövetek miatt nehezebb volt a gép dolga. Az összes mellrákos eset 80 százaléka ötven év fölöttieknél fordul elő, tehát az önvizsgálatot legkésőbb most érdemes megtanulni. Hogyan vigyázhatunk rá? Ha odafigyelünk a súlyunkra. A menopauza után lelassul az anyagcsere, így ezért változtatni kell az eddig megszokott étrenden. Kevesebb finomított szénhidrát és tudatosabb fehérjebevitel segít formában maradni. Sok komoly kutatás kimutatta ugyanis, hogy a menopauza utáni súlynövekedés növeli a mellrák kockázatát, különösen akkor, ha a felesleg deréktájban rakódott le.

60 évesen… A menopauza hormonális hullámvasútja végre lecsendesedett, így kicsit egyszerűbbé és nyugalmasabbá válik az élet. Bár a mellek már nem olyan hetykék, mint egykor, ez nem jelenti azt, hogy elveszítették vonzerejüket. Mivel a bőr szárazabbá válik, fontos jó minőségű krémeket, olajokat beszerezni, amelyek a dekoltázs ráncosodásának megelőzésében is segítenek. A szárazság azonban nemcsak a bőrt, hanem a hüvely belsejét is érinti, ezért érdemes a síkosítást beépíteni az előjátékba, ugyanis a nemi élet 60 éves kor fölött is teljesen normális, és kicsit sem kevésbé örömteli, mint korábban volt.

Mi okozhat gondot? Érdemes észben tartani, hogy a mellráknak nem a csomó az egyetlen tünete! Az esetek több mint felében az első tünet a bimbók változása, váladékozása, a mell bőrének elváltozása és a mell besüppedése. Érdemes figyelni a változásokat, és minden furcsaságról beszámolni az orvosnak, különösen, ha csak az egyik oldal érintett. Hogyan vigyázhatunk rá? Kutatásokkal bizonyították, hogy a pozitív hozzáállás 5-7 évvel megnöveli a várható életkort. Bár egy hatvanéves már tisztában van vele, hogy túljutott élete delén, ez még nem jelenti azt, hogy ne kezdhetne új hobbiba, ne ismerhetne meg új embereket és ne élvezhetné az életet. A boldogság, a kalandok kora még nem ért véget!

70 évesen… A nők többsége ebben a korban már nem foglalkozik a mellek önvizsgálatával. Azt gondolják, hogy túl vannak már azon az időszakon, amikor ez őket érintheti, pedig ez tévedés! Minden harmadik mellrákos nő 70 éven felüli.

Mi okozhat gondot? Egy hetvenes nő lehet nagyon aktív és egészséges, de lehet beteges és törékeny is. Márpedig az általános fizikai állapota nagyon fontos, amikor a mellrák kezeléséről van szó. A sugárkezelés és a kemoterápia a sokkal fiatalabbak szervezetét is megviseli. Hogyan vigyázhatunk rá? Törekedni kell az általános fizikai aktivitás megőrzésére, de érdemes az ízületeket kímélő sportot választani, például úszást, jógát vagy sétát. Fontos észben tartani, hogy a legtöbb idős ember egy esés miatt lesz ágyhoz kötött beteg, ezért érdemes tudatosan figyelni és kerülni az ehhez vezető alkalmakat, illetve egyensúlyt javító, ízületeket erősítő gyakorlatokat végezni.

3+1 módszer, amivel megőrizhetjük a mellek szépségét

Idővel, akármit teszünk is, a mell elkezd megereszkedni, de azért vannak trükkök, amelyekkel késleltethetjük az idő romboló munkáját. Ehhez nincs is szükség csodaszerekre. Ha jót akarunk a kebleinknek, valójában csupa olyasmit kell tennünk, ami az egész testünkre, egészségünkre jó hatással van: kerülni a dohányzást, az alkoholt, a szénsavas üdítőket. minden, ami szebbé és kiegyensúlyozottabbá tesz minket, a melleinkre is biztosan jó hatással lesz!

1. Napfény. A D-vitamin rákmegelőző hatását több kutatás is bizonyította. Többféle forrásból is be lehet vinni a szükséges mennyiséget: egyrészt napfény hatására természetes módon is termelődik a szervezetben (a napi szükséglet fedezésére már az alkarok 15 perces napoztatása is elegendő), másrészt pedig bizonyos táplálékok is tartalmazzák, úgymint a tejtermékek, a gomba, a tengeri halak vagy a máj.

2. Egészséges étrend. Mivel a mell nagy része zsír, rengeteg tartósítószert, adalékanyagot tárol. Ha csökkentjük a telített zsírsavak és transzzsírok bevitelét, valamint figyelünk a finomított szénhidrátok elkerülésére, akkor ezek képesek kiürülni a szervezetünkből, és egészségesebbé válnak a sejtjeink.

3. Torna. A mellizmok nem játszanak szerepet a mell feszességének megőrzésében, így rendszeres tornával sem lehet megelőzni azok megereszkedését. De a mell alatt található izmokat és a hátizmokat meg lehet erősíteni, aminek következtében jobb lesz a testtartásunk, és ha fizikailag nem is, legalább optikailag feljebb kerülnek a melleink.

+1 Masszázs. Ősi gyógymód, amely serkenti a vér és a nyirokrendszer keringését, így sejtszinten energetizál. A melleinket saját magunk is tudjuk masszírozni, és ennek dupla haszna van. Egyrészt a masszázshoz használt olaj táplálja a mell finom és érzékeny bőrét, másrészt serkenti a vérkeringést és a nyirokkeringést, amit napközben a szoros ruha, melltartó gátol.

És mi van, ha fáj?

Nem kell megijedni tőle!

A mell fájdalma, feszülése, elnehezülése elég gyakori panasz. A nők közel 70 százaléka megtapasztalja legalább egyszer az élete során ezt az ijesztő érzést. A legtöbben azonnal a mellrákra gondolnak – de a mellrák ritkán jár fájdalommal. A panaszok pedig általában a menstruációs ciklussal függnek össze, és gyakran maguktól is elmúlnak, minden kezelés nélkül. A 19. századi orvosok még úgy vélték, hogy a mellfájdalomról panaszkodó nők egyszerűen beképzelik maguknak a problémát, és csak a figyelmet akarják felhívni magukra. Egyszerűen nem tudtak mit kezdeni azzal a hol feltűnő, hol elmúló panasszal, amit semmiféle más testi tünet nem kísért.

Ma már tudjuk: a mellfájdalomról panaszkodó nők háromnegyedének a panaszait a hormonrendszer kiegyensúlyozatlansága okozza, és a menstruációs ciklus változásához van köze. A fájdalom a legtöbbször a vérzés előtti napokon kezdődik, a mellek kellemetlen megduzzadásával, feszülésével és közvetlen utána el is múlik. Ezt a fajta fájdalmat az orvosok általában nem kezelik – legfeljebb fájdalomcsillapítót írnak fel. A tapasztalatok szerint azonban vannak módszerek, amelyek enyhülést nyújtanak. Gyakran segít, ha a beteg csökkenti a kávé és a csokoládé fogyasztását, és néha a hideg vagy meleg borogatás is csillapítja a fájdalmat. Hosszabb távon az egészséges testsúly elérése, a jóga és a meditáció nyújthat segítséget, mert segít a szervezet természetes egyensúlyának visszaszerzésében.

Ha hirtelen jelentkezik a fájdalom, érdemes a szedett gyógyszerek tájékoztató papírját is átolvasni – bizonyos termékenységfokozó szereknek, fogamzásgátló tablettáknak, hormonpótló szereknek, antidepresszánsoknak és vízhajtó tablettáknak is lehet ilyen mellékhatása. De nem kizárt, hogy a nem megfelelő méretű melltartó gyötri meg a melleket – a túl szűk, bőrbe bevágó, ereket elszorító melltartó meglepően komoly fájdalmat képes okozni, ráadásul ez a fájdalom kisugározhat a test más részeire, a nyakra, hátra, karokra, mivel nem látja el rendesen a feladatát, és nem támasztja alá rendesen a melleket, azok terhe fokozódik a környező területekre. Sőt akadályozza a méreganyagok kiválasztódását, a nyirokkeringést is. A mellfájdalomról panaszkodó nők közel negyede téved.

Bár ők a mellben érzik a fájdalmat, előfordulhat, hogy valójában az alatta lévő izmok, csontok sérültek meg izomláz, vagy akár baleset következtében, és ezt érti félre a szervezetünk. Mivel az okok megtalálása nehéz és bonyolult feladat, ezért ha a mellfájdalom pár héten belül nem múlik, és az okot nem sikerül azonosítani, érdemes fájdalomnaplót vezetni, így kiderülhet, összefügg-e a panasz a havi ciklussal, testmozgással, étrenddel.

Irány az orvos! Vagy mégsem?

Szinte minden nőnek van élete során olyan panasza a mellére, amiről fogalma sincsen, hogy normális-e. Pedig a hosszú távú egészségünk kulcsa, hogy tisztában legyünk vele, mikor kell szakember segítségét kérni!

Kitapintottam egy csomót… Ez minden nő rémálma – de nyugalom! A statisztika mellettünk áll. A mellben talált csomók 80 százaléka ugyanis jóindulatú elváltozás és nem rák. A legtöbb csomót hormonváltozás okozza – ezért terhesség, menstruáció, menopauza idején előfordul, hogy feltűnnek, és a legtöbbször 2-3 ciklus alatt minden kezelés nélkül elmúlnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nyugodtan szabad 2-3 hónapig is várni, mielőtt orvoshoz fordulunk, mert ha viszont gond van, akkor az idő fontos tényező. Irány az orvos! A rákos daganatok ritkán fájnak, és általában nem mozdíthatók meg. Ha mindez nem jellemző a talált daganatra, általában nincs ok aggodalomra. De a végső diagnózist csak az orvos mondhatja ki, és ő is csak képalkotó diagnosztikai vizsgálat után, a szövettani vizsgálat birtokában.

Folyik belőle valami… Terhesség, szoptatás alatt teljesen normális, ha a mellbimbókból tej folyik, és nyomás hatására bizony még évekkel azután is ki lehet préselni valamit belőle, hogy abbahagytuk a szoptatást. Mivel minderről a hormonok játéka tehet – ezért hát nem meglepő, ha a menopauza előtt is fehéres folyadék ürül a mellből, és az sem, ha szex után tapasztalja ezt valaki. Irány az orvos! Ha véres, zöldes, vízszerű váladék ürül a mellbimbóból, különösen akkor, ha csak az egyik mellet érinti, és mindenféle fizikai erőhatás (nyomkodás) nélkül is szivárog. Mindenképp érdemes megmutatni, mert ez akár mellrák jele is lehet, de az is előfordulhat, hogy fertőzés vagy ciszta van a jelenség mögött. Ugyanakkor némely gyógyszernek (fogamzásgátló,antidepresszáns) is lehet ilyen mellékhatása.

Egyre nagyobb kosár kell… Sok nő tapasztalja, hogy ha felugrik néhány kiló, azonnal nagyobb melltartót kell venniük. Mivel a mellek nagy része zsír, hízásnál azonnal látható lesz az eredmény. Irány az orvos! De mi van akkor, ha a mérleg nyelve nem mutat többet? Ilyenkor érdemes egy terhességi tesztet készíteni, mert a tejcsatornák már a fogantatás utáni napokban megduzzadnak és elkezdenek felkészülni a szoptatásra. Ha azonban a teszt negatív, akkor irány az orvos, mert előfordulhat, hogy a mell egyik nyirokcsatornáját eldugaszolja valami. Jó esetben egy ciszta – de akár daganat is lehet.

Napról napra kisebb… A fogyókúrázó nők többsége sajnos először a mellén veszi észre a fogyást. De a menopauza közeledtével is szinte minden nő megtapasztalja, hogy a keblei leapadnak, mert csökken az ösztrogén termelődése, ami a mellek feszességéért felelős. Irány az orvos! Ha a testsúly nem változik, csak a mellméret, előfordulhat, hogy hormonzavar áll a tünetek mögött. Leggyakrabban PCOS szindrómára utal a mellkisebbedés, de mivel ez komoly, termékenységet is érintő probléma, mindenképpen érdemes utánajárni.

Megváltozott a formája… A melleink formája benne van a génjeinkben. Persze az évek alatt az öregedés, a gravitáció, a terhesség és a szoptatás nyomot hagy rajta. Megereszkednek a mell tartószalagjai, és a leghetykébb labdából is könnycsepp lesz. Irány az orvos! Ha azonban a változás hirtelen következik be és csak az egyik mellet érinti, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert előfordulhat, hogy egy daganat a felelős a változásért.

Befelé fordul a bimbó… A nők közel 15 százalékának ilyen a melle, tehát ha valaki ezzel született, akkor a teljesen normális kategóriába tartozik, és nem kell emiatt aggódnia. Irány az orvos! Minden változás, ami csak az egyik mellet érinti, olyan tünet, aminek utána kell járni. Ha az egyik bimbó mintegy beszippantódik, vagy épp jobban kitüremkedik, mint a másik, orvoshoz kell menni vele, mert ez a jelenség mellrákra is utalhat.

Egyre sötétebb… A bimbóudvar színe egyre sötétebb lesz a korral. A terhesség alatt felgyorsul ez a változás – a szakemberek szerint azért, hogy az újszülött jobban meglássa, és ilyenkor fokozatosan nagyobb is lesz. Ezek a változások megmaradnak a szoptatás befejezése után is. Irány az orvos! Ha azonban csak az egyik bimbót érinti a változás, akkor érdemes orvoshoz fordulni, mert lehetséges, hogy ez a mellrák egyik első jele.

Szőrös bimbók… Tetszik vagy sem: emlősök vagyunk, szőrrel. És azok a kis dudorok a bimbóudvaron szőrtüszők, ezért ha szőr nő belőlük, az teljesen normális dolog. Hormonváltozás hatására (terhesség, menopauza) bosszantó lehet, ha hirtelen növekedésnek és sötétedésnek indulnak, de ez normális. Amennyiben ez zavar valakit, természetesen megszabadulhat tőle, pontosan ugyanazokkal a módszerekkel, amelyekkel a testén lévő többi szőrtől is. Irány az orvos! Az esetek 99 százalékában a szőrszálak semmiféle bajt nem jeleznek. De ha minden tudható ok nélkül, hirtelen több is jelentkezik, az hormonzavarra utalhat, ezért érdemes az orvossal beszélni róla.

10 megdöbbentő tény a mellekről

A női mell megunhatatlan téma, amivel a tudósok évezredek óta szívesen foglalkoznak, és szerencséjükre még ma is akadnak olyan titkok és témák, amelyek megfejtésre várnak.

Nem egypetéjű ikrek. Az, hogy az ember két melle nem egyforma – teljesen normális dolog, hiszen nem vagyunk szimmetrikusak. Akár az sem ritka, hogy egy teljes kosárméret van az ikrek között. De hogy miért a bal mell az, ami általában nagyobb, azt még senki sem tudta megmagyarázni.

Csak az embernek hetyke. Nincs rá tudományos magyarázat, hogy miért az ember az egyetlen olyan főemlős, amelynél a nőstény mellei mindig teltek. Ha megnézzük a természetfilmeket, láthatjuk: a majmoké mindig lóg. Ráadásul, hogy az emberi hímek igazán boldogok legyenek, szex közben a női mellek mérete a fokozott vérkeringés miatt láthatóan meg is nőhet – persze csak átmenetileg!

Változatos élet. Élete során egy nő akár 7-8 különböző méretű melltartót is hordhat. Egy dolog azonban biztos: szinte mindig tévedni fog, amikor kiválaszt egyet. A becslések szerint ugyanis 85 százalékunk rossz méretet hord. A hátbőséget általában nagyobbnak, a kosarat pedig kisebbnek tippeljük, nem meglepő hát, hogy a nők többségének első dolga, ha hazaér, hogy megszabaduljon a kényelmetlen ruhadarabtól!

Gyakran hárman járnak. Egyáltalán nem olyan ritkaság a harmadik mellbimbó, mint ahogyan azt gondolnánk: a népesség közel 6 százaléka rendelkezik vele, és kétszer annyi férfi, mint nő! De tény, hogy nem olyan könnyű észrevenni, mert általában kisebb, és lejjebb van, mint a másik kettő, gyakran anyajegynek tűnik inkább, és csak akkor döbbennek rá a nők, hogy ez micsoda, amikor terhesség és szoptatás alatt megduzzad, és tej fakad belőle. Merthogy ez is megtörténhet. Mindenesetre azok, akik rendelkeznek ezzel a kis plusszal, adjanak hálát a sorsnak, hogy nem az 1400-as években születtek, merthogy akkoriban boszorkányságra utaló jelnek tartották, és a tulajdonosát megégették.

A nagyi is számít. A mell mérete és formája a génjeinkben van megírva – de nem csak anyai ágról örökölhetjük ezeket a tulajdonságokat, hanem apai ágról is. Ezért hát érdemes jó alaposan megnézni a régi fotón az apai nagymamát is: 50 százalék esélyünk van rá, hogy az ő gömbölydedségét kaptuk a sorstól.

Minden méretben létezik. A legkisebb mellméret a tripla A, a legnagyobb kosár pedig – amit csak 2011 óta gyártanak – az L. Az új betű bevezetésére azért volt szükség, mert az elmúlt húsz évben jelentősen megnőtt az átlagos mellméret. Ennek okai a járványos elhízás, a hormonális fogamzásgátló szerek és természetesen a plasztikai műtétek, noha a kisméretű implantátumok Európában egyre népszerűbbek. A nagy mell azonban nem könnyű áldás: a D kosaras mellű nők kebleinek összesített súlya 6-10 kilogramm, ami olyan, mintha folyamatosan egy hat hónapos gyereket cipelnének.

A tőzsdénél is jobban jelez. Brit tudósok a Playboy című magazin meztelen képeit kutatva kimutatták, hogy a női szépségideál egyenes összefüggésben áll a gazdaság helyzetével. Nehéz időkben a nagyobb mellű, magasabb nőket tartják szépnek a férfiak, amikor javul a gazdaság, akkor az alacsonyabb és fiúsabb testalkatú lányok jönnek divatba.

Nem mindig kellett takargatni. Az elmúlt évezredekben voltak korok, amikor nyakig begombolva kellett járni – de például a XIV. században Bajor Izabella udvarában olyan mély kivágás volt divatban, hogy a mellbimbókat is pirosra festették a hölgyek, hogy divatosak lehessenek és drágakövekkel, aranyláncokkal díszítették a kebleiket.

Alvás cicitartóban. Vannak, akik soha nem veszik le a melltartójukat és azt állítják, hogy fiatalos, hetyke kebleiket ennek köszönhetik. Ebben van valami! A közhiedelemmel ellentétben alvás közben is kiemelten fontos a melltartóviselés, hiszen a fizikai törvényszerűségek ilyenkor is hatnak. A mell tartószalagjainak rugalmasságát segít megőrizni a kívülről is megfelelő, stabil, kényelmes (éjszakára lehetőleg merevítő nélküli) fehérnemű.

Tudományosan csinálják. Egyetlen hely van a világon, ahol minden tanuló fő témája a női mell: ez a hongkongi egyetem politechnikai fakultása, ahol melltartótervezést tanítanak. Szükség is van a jó szakemberekre, mert világszerte naponta 4 millió melltartót gyártanak.

Kés alatt – tények, tévhitek

A plasztikai beavatkozások legnépszerűbb és leggyakoribb formája a mellkorrekció. Ennek fajtái a nagyobbítás, a kicsinyítés és a felvarrás. Sokan megcsináltatják – még többen vannak azonban, akik csak vágynak rá, de nem mernek lépni, mert megijeszti őket a sok legenda, ami körbeveszi a műtétet. Szakértőnk segítségével végigvettük a leggyakoribb tévhiteket, amelyekkel nap mint nap találkoznak a plasztikai sebészek.

„A mellplasztika csak a fiatal nőknek való.”

Mindenféle életkorú nő megfordul egy plasztikai sebész műtőjében. A legtöbben a harmincas éveikben vannak, és a szülés-szoptatás következményeit akarják eltüntetni. Nagyon sok negyvenes nő is él a mellkorrekció vívmányaival, akiket zavar a megereszkedő keblük, vagy fájós hátuk miatt szeretnének mellkisebbítést, de előfordul 50, 60, sőt 70 éves páciens is, aki a rákos megbetegedés után szeretne helyreállító beavatkozást. Emellett vannak persze fiatal nők is, akik huszonévesen általában alulfejlett mellállomány vagy más fejlődési rendellenesség miatt mennek el a szakrendelésre.

„A mellplasztika nem való fiatal nőknek, mert utána nem lehet szoptatni.”

Bár sokszor, sokan megcáfolták ezt a tévhitet, még mindig sokan úgy vélik, hogy az implantátum akadályozza a szoptatást. Pedig ha a műtét során az orvos szövetkímélő 44 nők lapja egészség 2018. március technikát és eszközöket alkalmaz, vigyáz a tejcsatornák épségére, a statisztikák alapján azoknak a nőknek, akiknek mellnagyobbításuk volt, nincs több gondjuk a szoptatással, mint bármely más kismamának. A mellkisebbítés azonban a mellállomány részleges eltávolításának révén valóban befolyásolhatja a szoptatási képességet.

„Ha olyan mellet akarok, mint a barátnőmé, az ő orvosához kell nekem is mennem.”

A mell nem külső függelék, amit készen kapnak az orvosok, és bárkire rá tudják illeszteni. Az elkészült eredmény nem csak az implantátumtól, annak formájától és az orvos ügyességétől függ: abban bizony komoly szerepet játszik a női test is, az eredeti mellforma, a testalkat, a bőr rugalmassága. Hacsak valaki nem a tökéletes mása a műtét előtt a barátnőjének, akkor műtét után sem lesz az. A jó plasztikai sebész szakmai gyakorlatának, térlátásának és tervezési képességének köszönhetően bármilyen alkathoz segít tökéleteshez közelítő idomokat kialakítani.

„Aki sportolni akar, annak nem szabad megnagyobbíttatnia a mellét.”

Minden műtét után ajánlott pár hétig pihenni, mielőtt nekilát valaki az intenzív sportolásnak, de a megfelelő gyógyulási idő után a nagyobb mellek semmiben nem akadályoznak. A megfelelő implantátum-behelyezési technikával teltebbé tett kebel önmagában nem akadálya a sportnak, de tény, hogy még nagyobb szükség lehet egy jó sportmelltartóra, mint korábban.

„A plasztikázott mellen látszik, hogy nem természetes.”

A plasztikai sebészet rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben. Az első beavatkozások valóban természetellenesnek néznek ki a mai szemmel – de főleg azért, mert akkoriban a nők látványos eredményt akartak, ha már kés alá feküdtek. Manapság a nők többsége sokkal természetesebb végeredményt akar, és ezt meg is kapják.

„A mellműtét után érzéketlenné válik a mellbimbó.”

Mivel a mellműtét során a bimbóudvart áthelyezi a sebész, pár hétig-hónapig valóban előfordulhat érzéskiesés, de ez normális esetben idővel visszatér. Nagyon ritka szövődmény ennek elmaradása, ami rutinos, gyakorlott sebésznél nem fordul elő.

„Csúnya heg maradhat utána.”

Minden sebészeti beavatkozásnak marad nyoma – de a mellműtétek esetén ezt igyekeznek az orvosok a lehető legdiszkrétebben elrejteni, a mell alá, implantátumos mellnagyobbításnál például a mell áthajlási redője alá, így az normál esetben, a sebgyógyulási idő befejeztével alig észrevehető, cérnavékony vonalka formájában látszik csak.

„Az implantátumot tízévente cserélni kell.”

A modern implantátumokat nem kell cserélni, míg nincs rájuk panasz: duzzadás, érzékenység, ami repedésre utalhat. Az élettartam-garanciás prémium fajták tíz évnél sokkal tovább is benn maradhatnak minden gond nélkül. A kilencvenes évek botrányai után a gyengébb termékeket gyártó cégek megszűntek, és a mai termékeknek sokkal magasabb minőségi elvárásoknak kell megfelelniük.

„Az implantátum rákot okoz.”

Az elmúlt években nagyon sok, komoly kutatás vizsgálta ezt a kérdést, különösen a 2012-es „P.I.P.” szilikonimplantátum-botrány után, de nem találtak kapcsolatot az implantátumok és a mellrák között. Sőt a mellimplantátumok még hasznosak is lehetnek, ugyanis a pácienseknek rendszeres kontrollra kell menniük, így az esetleges elváltozásokra hamarabb fény derül.

A plasztikai sebész véleménye…

„A mellplasztika lehetőségei ma már szinte végtelenek, így mindig az egyéni adottságoknak és igényeknek megfelelően választhatjuk ki az ideális megoldást a személyes konzultáción. Általánosságban nem beszélhetünk „tökéletes” implantátumról, hiszen valakinél olyan csepp formájú (anatómiás) változat adja a legtermészetesebb, alkatához illő eredményt, ami természetesen illeszkedik a mellkas síkjához, míg másnál talán éppen egy kerek változattal lehet ilyen hatást elérni.

Az implantátumos mellnagyobbítás alternatívája lehet a sajátzsír-átültetés, amikor a más testtájról – jellemzően a hasról, a combról vagy a csípőről – leszívott zsírt egy speciális eljárás során visszafecskendezzük a mellbe. Az így megtapadt zsírszövetekkel maradandó, ám a testsúlyváltozásokra a donorterület adottságainak megfelelően érzékeny térfogat-növekedés érhető el. Az implantátumos és a saját zsírral történő megoldást akár kombinálhatjuk is, ezt hívjuk kompozit mellnagyobbításnak. Bár a térfogat-növekedés eleve javítja a keblek feszességét, bizonyos esetekben felvarrás is szükséges, ami lehet az implantátum behelyezésének hegéből elvégzett belső felvarrás, vagy egy vertikális – esetleg fordított „T”–heggel járó külső felvarrás is. A mellfelvarrással kombinált mellnagyobbítás a plasztikai sebészet egyik legösszetettebb, legnagyobb szakértelmet és gyakorlatot igénylő beavatkozása, mellyel többek között fejlődési rendellenességeket is igen látványosan lehet egy ülésben, aprólékos munkával korrigálni.

Végül pedig azokról sem szabad megfeledkezni, akik kisebb kebleket szeretnének, mert akkora méretekkel áldotta meg őket a természet, hogy az már egészségügyi problémákat, például hátfájást okozva akadályozza a mindennapi életvitelt. Rajtuk a mellállomány részleges eltávolításával és új mellkontúrok kialakításával lehet segíteni, amit mellkisebbítésnek hívunk. A plasztikai sebészet eszköztárában összességében tehát minden mellel kapcsolatos esztétikai és egészségügyi gondra megvan a megoldásunk!” – fejtette ki a téma kapcsán dr. Pataki Gergely plasztikai sebész.

(Fodor Marcsi összeállítása, Nők Lapja Egészség, 2018. március)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.