fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Ezek voltak 2017 leggyakrabban kért plasztikai beavatkozásai

Cikkek 2018. május 09.

Még mindig a mellnagyobbítás áll az első helyen, míg a hasplasztika visszakerült az élmezőnybe. Sokan pedig helyi zsírfeleslegtől szabadultak meg.

Az Amerikai Plasztikai Sebészeti Társaság (ASPS) 2018 tavaszán is közzétette az előző évre vonatkozó statisztikáját.

Mivel az Egyesült Államok számít a szakma egyik nemzetközi fellegvárának, ezért az adatok az egész világra vonatkozó tendenciát mutatnak. 2017-ben összesen 17,5 millió kisebb beavatkozás és nagyobb műtét történt ott, ami 2016-hoz képest 2%-os növekedést jelent.

A beszámolóból az is kiderül, hogy az amerikaiak kedvelik az új, innovatív testformáló módszereket, hiszen a minimálisan invazív – vagyis a szervezetet kevésbé megterhelő, nem „nagyműtét” jellegű – kezelések száma csaknem a háromszorosára nőtt az ezredforduló óta.

2017-ben valamelyest jobban növekedett a nem műtéti kezelések iránti igény, mint a műtétek iránti. Míg az öt legnépszerűbb operáció közül három a testre összpontosít, a legkedveltebb kezelések mindegyike az arcra.

A legnépszerűbb plasztikai műtétek

Az összesen csaknem 1,8 millió amerikai plasztikai műtét közül ezek vitték a prímet:

  1. Mellnagyobbítás (300 378 műtét, 2016-hoz képest 3%-os növekedés)
  2. Zsírleszívás (246 354, +5%)
  3. Orrplasztika (218 924, -2%)
  4. Szemhéjplasztika (209 571, nincs számottevő változás az előző évihez viszonyítva)
  5. Hasplasztika (129 753, +2%)

A legtöbbször kért kezelések

Az Amerikai Egyesült Államokban 15,7 millió ilyen beavatkozás történt 2017-ben. Íme, a legkelendőbbek:

  1. Botox (7,23 millió kezelés, 2016-hoz képest 2%-os növekedés)
  2. Fillerek – pl. hialuronsavas feltöltés (2,69 M, +3%)
  3. Kémiai hámlasztás, peeling (1,37 M, +1%)
  4. Lézeres szőrtelenítés (1,1 M, -2%)
  5. Mikrodermabrázió (740 287, -4%)

Megugrott a mellkisebbítő műtétek száma

Noha a mellkisebbítések száma 2016-ban 4%-kal csökkent, 2017-ben – meglepő módon – 11%-os növekedést regisztráltak. Ez az operáció a mell térfogatának csökkentésére szolgál a zsír- és mirigyszövetek eltávolításával, illetve új formák kialakításával.

„A mellkisebbítő műtétek rendszerint igen magas páciens-elégedettségi mutatókkal járnak, mert annyira pozitívan hatnak a hölgyek életminőségére. Nemcsak esztétikai, hanem funkcionális problémát is megoldanak” – fogalmaz a fejlemények kapcsán Dr. Jeffrey E. Janis, az ASPS elnöke.

Újra divatba jött a hasplasztika

Bár a hasplasztika a 2016-os adatok szerint lecsúszott az ötös toplistáról, 2017-ben visszatért: több mint kétezerrel több ilyen műtétet végeztek ugyanis az amerikai plasztikai sebészek, mint a megelőző évben.

„Sokan vágynak szebb haskontúrokra, de ez nem mindenki számára érhető el kizárólag diétával és edzéssel” – mondja Dr. Janis. „A kor, a terhesség, illetve a nagyobb súlyváltozás mind hatással van a bőrre és az alatta húzódó izmokra. Hasplasztika során a plasztikai sebész eltávolítja a zsírfelesleget erről a területről, és többnyire a meggyengült vagy szétvált hasizmokat is helyreállítja” – teszi hozzá a szakértő.

A testkontúr-formálás reneszánsza

Rengetegen választanak ultrahangos, rádiófrekvenciás, infravörös sugárzáson alapuló, esetleg vákuum masszázs kezelést arra, hogy csökkentsék a helyi zsírszaporulatot. A „zsírfagyasztás”, a nem műtéti „narancsbőr kezelés”, valamint a különböző bőrfeszesítő eljárások népszerűsége típustól függően akár másfélszeresére is megnőtt. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a legbiztosabb, legszebb és legtökéletesebb eredményt ebben a tekintetben továbbra is a zsírleszívás nyújtja.

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a páciensek hiába áldoznak időt, energiát és nagyobb pénzösszeget különböző zsírbontó kezelésekre, valódi és látványos megoldást továbbra is a zsírleszívás jelent. Az ultrahangos, rádiófrekvenciás, infravörös sugárzáson alapuló, esetleg vákuum zsírbontó (vagy zsírszívónak titulált) kezelések rendkívül szerény eredmény elérését teszik lehetővé. Ma már olyan szövetkímélő technikák állnak rendelkezésre, melyek a korábbi módszerekhez képest sokkal kevésbé terhelik meg a szervezetet, így gyorsabb és könnyebb felépülést ígérnek. Az úgynevezett vibrációs, vagyis PAL-zsírleszívás során szövetkímélő bevonattal ellátott vékony kanülökkel dolgozunk, amelyek kíméletes és precíz munkát tesznek lehetővé, ezáltal csökkentik a bevérzések, „kék-zöld foltok”, későbbi besüppedések, kontúrdeformitások, csomók kialakulásának veszélyét. A kanülöket mindössze 2-3 milliméteres metszésekből juttatjuk be a testbe, így a hegek miatt sem kell aggódni. Ez a módszer bármelyik testtájon nagy sikerrel alkalmazható, beleértve a hasat, a derekat, a csípőt, a combot vagy akár a bokát is. Egyedül az áll alatti zsírszaporulat, vagyis a toka méretének releváns csökkentése biztosított jelenleg egy injekciós kezeléssel, a Belkyrával azokban az esetekben, amikor nincs számottevő bőrfelesleg” – hangsúlyozza dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa.

(PG-SAV)

Kapcsolódó cikkek:

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.