fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Gellérthegytől Bangladesig

Hírek 2012. szeptember 28.

Két férfi, egy cél

Gergely és Ákos életeket mentenek – ám teljesen más módszerekkel. Míg egyikük a testi betegségeket gyógyítja, addig a másikuk egy jobb jövő reményében foglalkozik a gyerekekkel. Egy dologban azonban egyformák: mind a ketten élnek-halnak a munkájukért!

DR. PATAKI GERGELY hazánk egyik legsikeresebb plasztikai sebésze. Több száz szépészeti beavatkozást végez évente, keze nyomán formás keblek, lapos hasak, vagy épp telt ajkak születnek. Kevesen tudják azonban, hogy a plasztikai sebészetnek van egy másik, rendkívül fontos ága is, az ún. helyreállító sebészet, melynek során az orvos fejlődési rendellenesség, vagy baleset okozta torzulásokat korrigál. Pataki doktor, túl azon, hogy egy magánklinika vezető orvosa, és az egyik fővárosi kórház gyermekplasztikai ambulanciájának irányítójaként itthon is végez ilyen műtéteket gyerekeken.
Pataki doktor, aki mindkét területen otthonosan mozog, évente kétszer összecsomagolja műszereit, és kényelmes, jól felszerelt rendelőjéből a világ egyik legszegényebb országába, Bangladesbe utazik. Miért? Hogy ingyen végezzen rekonstrukciós beavatkozásokat, hozzásegítve ezzel a pácienseket egy teljes, „élhető” élethez.

Munkája a küldetése

– Kötelességemnek érzem az ilyen jellegű munkát – kezdi dr. Pataki Gergely. – Banglades a világ egyik legsűrűbben lakott területe, de plasztikai sebész szinte alig akad, jóllehet talán itt lenne rá a legnagyobb szükség. Rengeteg a fejlődési rendellenesség, és mivel az emberek a szabad ég alatt, tűzön főznek, gyakoriak az égési sérülések is. A betegek több száz kilométerről érkeznek, hogy segítsünk rajtuk, és hosszú sorokban állva várnak, akár napokig. Sokszor az elemlámpa fényénél műtünk a negyvenfokos hőségben, mert még áram sincs.

A körülmények, és a gyakori napi 16-18 órás kimerítő munka ellenére minden misszióból „feltöltődve” térek haza. Ezek az élmények ugyanis mindig megerősítenek abban, hogy jól döntöttem, amikor plasztikai sebészetet választottam. Megéri: a csillogó gyermekszemeken túl  ez a hivatás szakmailag és emberileg is teljessé teheti az embert…

(A teljes szöveg részlete)

Blikk Nők – 2012. október


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.