vissza a bejegyzésekhez

Ha nem szépít a sebészkés – A Blikk Nők riportja dr. Pataki Gergellyel

Hírek 2013. május 16.

Blikk Nők Egészség – 10 kényes kérdés a plasztikai sebészetről

Evidensnek vesszük, hogy a plasztikai sebész keze nyomán a jó még jobb, a formás pedig még formásabb lesz, és bár az esztétikai beavatkozások az esetek döntő többségében sikeresek, néha előfordul, hogy a végeredmény koránt sem olyan, mint, amilyet a szépülni vágyó személy megálmodott.

A teljes riportot és háttéranyagot itt olvashatja:


1. – Blikk Nők: Bár minden páciens aláír egy papírt a műtét előtt, miszerint tisztában van vele, hogy a beavatkozás milyen kockázatokkal jár, ám ha jelentkezik valamilyen nem kívánt tünet, vagy a végeredmény nem olyan, amilyennek a páciens szerette volna, akkor honnan lehet tudni, hogy az orvosi mulasztásból/ügyetlenségből következett-e be, vagy egyszerűen “beütött a ménkő”, és sajnálatos szövődmény lépett fel. Mikor beszélhetünk “elrontott plasztikai műtétről”?

P.G.: Nagyon fontosnak tartom, a részletes és akár többszöri konzultációt a beavatkozások előtt. Ilyenkor az adottságokat és azokat a vágyakat, amivel a páciens érkezik, közelítjük egymáshoz. Születik egy közösen megbeszélt és elfogadott, lehető legjobb eredmény. Ugyanígy fontos a gondos utókezelés, és a páciens fegyelme is, hogy minden tanácsot megfogadjon. Ha nincs alapos konzultáció, ha sok kérdés marad a páciensben, akkor a megelégedettség nem lesz teljes. Plasztikai műtéteknél, az általános sebészeti vagy pl. nőgyógyászati műtétekhez képest jóval ritkább a fertőzés, a vérrögképződés vagy más nem várt szövődmény.
Extrém ritkaság, ha orvosi mulasztás következménye valamely szövődmény, általában akkor fordul elő, ha a plasztikai, szépészeti beavatkozást nem plasztikai sebészek végzik, hanem valamely más szakághoz tartozó orvos, esetleg nem is orvos. Például az ajakformálást más szakmák – pl. fogászok – is kezdik végezni.

2. – Blikk Nők: Hogyan zajlik egy konzultáció?

P.G.:  Az esztétikai plasztikai sebészet az orvoslás egyetlen ága, ahol elsősorban nem az orvos mondja meg, hogy milyen beavatkozással mit érjenek el, hanem a páciens. A konzultáció során a páciens elmondja, hogy mit szeretne, a plasztikai sebész pedig – miután megvizsgálja a pácienst – elmondja, hogy a szakma segítségével mit és hogyan lehet megvalósítani. Természetesen mindig figyelembe kell venni a páciens általános állapotát, korábbi betegségeit és életkorát.
A mérlegelésnél fontos, hogy a páciensnek reális elvárásai legyenek. A plasztikai sebész egyik legnagyobb feladata a páciens által elképzelt eredmény és a megvalósításhoz szükséges szakmai lehetőségek összeegyeztetése.

3.- Blikk Nők: Akinek még nem volt műtéte, nem tudhatja, hogy egy ilyen típusú beavatkozás mennyire “pontosan” megtervezhető. A páciens hivatkozhat arra, hogy a modellezés során a “vágyott fotó” más, mint amilyen a végeredmény lett?

P.G.: A szépség szubjektív, mindenkinek mást jelent. Bizonyos plasztikai sebészeti és formai alapelveket – aranymetszési szabályt követve az ember eljut egy olyan formához, arányhoz, mely a többség számára szépnek mondható. A kevesebb gyakran több. A kisebb gyakran szebb, formásabb. De van egy réteg, akinek a túlzó elvárásait egy bizonyos határig – az ésszerűség és az orvosi etika határáig – meg tudjuk valósítani. Azt szoktam mondani, hogy akár angyalszárnyat is képezhetnénk az emberen bőr-izom lebenyből, de nem tesszük meg, mert tudjuk hol a határ. És az ilyet kérő páciensek bizonyára a szárnyak méretével sem lennének megelégedve.

Vannak jó szimulációs programok, de egyik sem képes valójában megadni a végleges eredményt, ezért gyakran félrevezetőek lehetnek. Ha valaki egy fotóval keresi fel plasztikai sebészét, és pontosan a képen látható eredményt szeretné elérni, akkor a kollégának el kell magyaráznia, hogy természetesen a vágyott külső elérése lesz a cél, de ugyanolyat nem lehet alkotni. A sebésznek pontosan fel kell vázolnia a határokat. Egy korrekt konzultáció során ki kell derüljön, ha a páciensnek olyan elvárásai vannak, melyek nem teljesíthetőek. El kell fogadni azt, hogy az emberi test nem egy autó, melynél (bár az illesztéseknél itt is lehet probléma) a tervezés és a kivitelezés eredménye jószerivel 100%-ig megjósolható. A plasztikai sebészeti műtét „végeredmény” nem egy állandó eredmény, maximum tartós lehet, hiszen az emberi test folyamatosan változik, öregszik. E miatt – a legkorszerűbb technikákat használva is szükség lehet később újabb eljárás alkalmazására, pl. igény szerint egy 20 évet öregedett arc ismételt plasztikájára, vagy egy a terhesség és szoptatás hormonhatásai következtében megnőtt, majd állományában zsugorodott mell bőrfeleslegének kimetszésére és felvarrására
Az egyik általunk is használt amerikai mellimplantátumgyártó cégnek csaknem 750 különböző anatomiás implantátuma van, három dimenzióban dolgozva praktikusan bármilyen formájú és méretű melleket ki tudunk alakítani. Dinamikájában, hogy milyen lesz az a mell 10 év múlva teljesen még sem lehet megmondani, a sok változót (bőr és szövettípus, életmód, implantátum helyzete) figyelembe véve csak jósolni lehet.

4.- Blikk Nők: Mennyire természetesek és személyre szabottak az eredmények? Gyakran lehet hallani a túl művi eredményekről.

P.G.: A plasztikai sebészetben a természetesnek ható, harmonikus eredmények elérése a cél. Ehhez ma a legkorszerűbb eljárások és anyagok állnak rendelkezésünkre, nemcsak Amerikában, hanem itthon is. Gyakorlatunkkal a legmagasabb szintű, személyre szabott ellátást kell biztosítanunk pácienseink számára a fiatalító műtétek és esztétikai kezelések terén. A legrövidebb idő alatt a legjobb eredményt kell elérnünk. Az életminőség javulása emellett a test és a lélek harmóniájával érhető el. Van, hogy a műtőasztalon derül ki, hogy mégse fog menni a terv, vagy ha nagy nehezen meg is tudja csinálni az orvos, nagyon valószínű, hogy nem úgy fog kinézni a végeredmény, amint amire a páciens áhítozik.
Egy körültekintő műtét előtti kivizsgálás során felmérjük a szöveti tulajdonságokat, és hozzávetőlegesen meg tudjuk jósolni a várható eredményt. A gyógyulási hajlam a műtét után mutatkozik és ritkán szöveti anomáliák a műtét során derülnek ki, így ettől kisebb eltérés is lehet, pláne ha a műtét célszerve egy összetett szerv pl. az orr.

5.- Blikk Nők: Mit tehet meg az orvos a műtőben? Pl. a páciens kér egy méretet, és a mellműtét közben derül ki, hogy két számmal nagyobb is kényelmesen beférne, vagy épp pont úgy nézne ki jól. Beteheti előzetes egyeztetés nélkül? Tehát előfordulhat, hogy a nő egy számmal nagyobb mellel ébred, mit amit tervezett, mert a doki szerint így jobban néz ki?

P.G.: A műtét előtt pontos tervezés és méret szimuláció szükséges. Az elmondott eset nem fordulhat elő, minthogy az sem jó, ha a páciens egy konkrét méretet kér. A plasztikai sebész egy hozzávetőleges mérethatárt határoz meg (tól-ig), és ezen belül marad. Ha előre nem látható esemény történik, esetleg pl. szövetet (több tokrészt) kell kivenni pl. egy korábbi mellműtét után, akkor dönthet nagyobb implantátum mellett, de az összeredmény így sem lehet nagyobb, mint a tervezésnél az orvos által javasolt és a páciens által elfogadott. Az viszont természetes, ha a mellnagyobbítás után a melleket a páciens nagynak látja, mely a gyors változásból adódik, ez általában heteken belül lecseng.

6. – Blikk Nők: Van-e a beavatkozásra “garancia”? l. a kóros hegek ? Vagy ha lapát fülek fél év múlva visszaállnak. Jöhet reklamálni a beteg, hogy varrja vissza újra? Ha jön, ezt az orvos megteszi ingyen, vagy kedvezménnyel? Ha a cici kicsit csálén áll (létezik, hogyha egy orvos jól végzi a munkáját csálén álljon?) korrigálja?

P.G.: A műtétek komoly hegekkel is járhatnak. A hegesedési hajlam egyénenként változó, ezért is látunk különböző eredményeket. Ismerni kell a kiindulási állapotot is, lehet, hogy valami nem tűnik szépnek, de ha tudnánk, hogy milyen volt, megbecsülnénk az eredményt, nemcsak szakmailag. Később persze tovább lehet korrigálni a hegeket, ha azok nem szépek. Helyreállító plasztikai problémák egyébként gyakran sorozatműtétet igényelnek. Erről is tájékoztatni kell a pácienst. A helyes technikával/varróanyaggal operált fül nem áll vissza, ha mégis, akkor az operatőr megkeresi a problémát és helyreállítja. Az emberi test nem teljesen szimmetrikus, előfordul, hogy nem lehet teljes szimmetriát elérni a páros szerveknél, mint peldául a női mellek. Minél nagyobb valamely szervünk súlya vagy mérete, annál kevésbé megjósolható a pontos végeredmény. A műtétet követő években az aszimmetrikus testmozgás vagy terhelés is okozhat eltéréseket. Ezeknek azonban tolerálható határon belül kell lenniük. A másodlagos korrekciókat kedvezménnyel szokták végezni a plasztikai sebeszek

7.- Mit tehet a sebész egy “reklamáló pácienssel”, aki azzal jön, hogy “nem teljesen ilyenre gondoltam”? Ha pl. a nózi nem annyira fitos, mint gondolta?

P.G.: A páciensek túlnyomó többsége a műtét után közvetlenül már rendkívül elégedett, hiszen a kültakarót operáljuk, melynek gyümölcse a beavatkozás után már azonnal látszik. A gyümölcsnek be kell érnie, esetleg ezt nem érti meg néhány páciens, és a végleges eredmény kialakulásához szükséges hónapokat nem tudja kivárni. Ilyenkor a lehető legempatikusabban kell tájékoztatni a gyógyulás folyamatáról és meg kell győződni arról is, hogy a végeredménnyel kapcsolatban reális elvárásai vannak-e?

8.- Blikk Nők: Hall az ember horror sztorikat, extrém eseteket. Mik a legelvetemültebb beavatkozások, amiről hallott? Thaiföldön implantátum helyett vízzel teli óvszert raktak be, építkezési szilikonnal feltöltött ajkak stb…

P.G.:Cipőt a cipőboltból, hangzott a régi reklám. Ugyanúgy igaz ez itt is. A probléma mindig akkor keletkezik, ha nem szakemberrel végezteti az ember a beavatkozást, lásd fent pl. az ajaktöltés kapcsán. Ugyan lehet, hogy egyes országok még olcsóbbak nálunk, de mivel az itthoni plasztikai sebészek képzettsége nagyon jó, valamint a legmodernebb eszközökkel, technikákkal dolgozunk, érdemes itthon maradni!

9.- Blikk Nők: Van-e mód arra, hogy elkerüljem a tévedést!? Vagyis kuporgatok, eldöntöttem, nagy cicit akarok, akkor hova menjek, mire érdemes, hogy figyeljek, hogy biztosan ne legyen baj, miről ismerszik meg a “sufnituning” doki? Mire figyeljünk a plasztikai sebész kiválasztásakor? Nehéz jó plasztikai sebészt találni….

P.G.: Nincs “sufnituning” doki, a magyar kollégák képzettsége világviszonylatban is kimagasló. Esztétikai jellegű műtéteket és beavatkozásokat (például mellnagyobbítást, arcplasztikákat vagy hasplasztikát) kiváló plasztikai sebész kollégák végzik országszerte, jól felszerelt magánműtőkben, vagy az országban található plasztikai sebészeti osztályokon. A magyar szakvizsga EU konform és minőséget garantál. Több magyar plasztikai sebészet világhíres, és komoly hatást gyakorolt a szakmára nemzetközi szinten is.
A legjobb ajánlók az elégedett páciensek! Ha nincs nagyon meggyőző, sikeres műtéten átesett pácienstől származó közvetlen információ vagy ajánlás, keressen fel több plasztikai sebészt is problémájával. Még mindig olcsóbb 3-4 konzultációs díjat kifizetni, mint egy, nem a számára megfelelő beavatkozás eredményét korrigáltatni. Az egyes konzultációkat alaposan hasonlítsa össze minden szempontból!

10.- Blikk Nők: Doktor Úr a plasztikai sebészet esztétikai és helyreállító ágát is végzi, sőt gyermeken is végez plasztikai műtéteket. Mi a vonzó ebben a szakmában?

P.G.: Plasztikai sebészet gyönyörű szakma, az esztétikai és a helyreállító sebészettel is nagyon sok emberen lehet segíteni. A harmónia megteremtése vonatkozik a helyreállító, de a szépészeti, fiatalító műtétekre is. Ugyanolyan nagy kihívás egy fejlődési rendellenességtől eltorzított arcot helyreállítani, mint egy mellfelvarrást szépen elvégezni.
„A test és a lélek együttállása” meghozza az önbizalom növekedését. Ha az ember jobban érzi magát a bőrében, sikeresebb, magabiztosabb lehet az életben, például előbb kaphat állást egy állásinterjún, hamarabb talál igazi partnerre, és még folytathatnám a sort…


A riportból készült cikk szövege:

Evidensnek vesszük, hogy a plasztikai sebész keze nyomán a jó még jobb, a formás pedig még formásabb lesz, és bár az esztétikai beavatkozások az esetek döntő többségében sikeresek, néha előfordul, hogy a végeredmény korán sem olyan, mint, amilyet a szépülni vágyó személy megálmodott.

Gyakran hallani horrorba illő sztorikat elrontott szépészeti beavatkozásokról. Thaiföldön, kétes hírű klinikákon implantátum helyett beültetett vízzel teli óvszerek, ipari szilionnal beinjekciózott ajkak, vagy defektjavító sprayvel „felpumpált” popsik hallatán az ember a fejét fogva szörnyülködik. A csábítóan olcsó műtéti áraknak, a gyakran minden orvosi végzettség nélkül praktizáló szélhámosoknak külföldön sokan bedőlnek, a siker pedig finoman szólva is kétséges. Európában, így Magyarországon is, a szabályok rendkívül szigorúak, a magyar orvosok szaktudása világviszonylatban is kimagasló, vagyis a fentiekhez hasonló eljárásokkal senki sem találkozhat, ennek ellenére idehaza is megesik néha, hogy a páciens úgy érzi „elszúrták” a műtétét, és az álom egyszeriben rémálommá válik.

Orrbavágó élmény

„ Sokat csúfoltak az orrom miatt. – meséli lapunknak Mónika- Széles volt, kicsit ferde és kampós, mint a sasé. Hosszú ideig kuporgattam, és mivel gondoltam a minőségnek ára van, felkerestem az egyik legdrágább plasztikai sebészt. Azt mondta, csinált már „ilyet”, készült számítógépes „látványterv”, totál odáig voltam. Aztán a műtét után jött a keserű ébredés. Mondta a doktor, hogy akár egy évig is eltart, mire az orrom elnyeri új „szép” formáját, de nekem nem lett jobb. Sőt! A púp ugyan eltűnt róla, de hullámos lett, szemből meg kanyargós, mint egy idióta gyerekrajz. Hiába reklamáltam, Ő azzal jött, hogy orvosilag mindent megtett, amit lehetett, de ha nagyon zavar a végeredmény, hát nekifuthatunk újra, persze teljes áron. Ennek bő két éve. Felkerestem egy másik orvost, aki diplomatikusan csak úgy kommentálta, hogy a kolléga nem végzett szép munkát. Több százezret buktam, a szenvedésről, és a csalódásról nem is beszélve.”
Kit válasszak?

Plasztikai műtéteknél, az általános sebészeti műtétekhez képest jóval ritkább a fertőzés, a vérrögképződés. Szövődmények általában akkor léphetnek fel, ha a szépészeti beavatkozást nem plasztikai sebész végzi, hanem valamely más szakághoz tartozó orvos. Például az ajakformálást újabban más szakmák – pl. fogászok – is végzik.

Több magyar plasztikai sebészet világhíres, de a legjobb ajánló az elégedett páciens! Ha nincs nagyon meggyőző, sikeres műtéten átesett pácienstől származó közvetlen információ, vagy ajánlás, érdemes több orvost is felkeresni. Még mindig olcsóbb 3-4 konzultációs díjat kifizetni, mint egy, a páciens számára nem megfelelő beavatkozás eredményét korrigáltatni.

Szakértőnk, Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, álláspontja:

„ A plasztikai sebészet az orvoslás egyetlen ága, ahol elsősorban nem az orvos, hanem a páciens mondja meg, hogy milyen beavatkozással mit érjenek el. A doktor – miután megvizsgálja a pácienst – tájékoztatja, hogy az elképzeléseiből mit és hogyan lehet megvalósítani. Minden beavatkozást nagyon alapos konzultáció kell, hogy megelőzze, mert ilyenkor derül ki egyértelműen, hogy a szépülni vágyó személy elvárásai túlzóak, vagy reálisak. Ha valaki egy fotóval keresi fel plasztikai sebészét, és pontosan a képen látható eredményt szeretné elérni, akkor a kollégának el kell magyaráznia, hogy természetesen a vágyott külső elérése lesz a cél, de ugyanolyat nem lehet alkotni. Vagyis a későbbi viták, és esetleges csalódás elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy a sebész pontosan vázolja a „határokat”.

Jól áll nekem ez a ruha? És ez a mell?

Vannak jó szimulációs programok, de egyik sem képes valójában megadni a végleges eredményt, ezért gyakran félrevezetőek lehetnek. – folytatja Dr. Pataki Gergely- Az emberi test nem egy autó, melynél a tervezés és a kivitelezés eredménye jószerivel 100%-ig megjósolható. Nem beszélve arról, hogy a plasztikai sebészeti műtét „végeredménye” nem egy állandó eredmény, hiszen az emberi test folyamatosan változik, öregszik.
Egy körültekintő műtét előtti kivizsgálás során felmérjük a szöveti tulajdonságokat, és hozzávetőlegesen meg tudjuk jósolni a várható eredményt, de a műtőasztalon előfordul, hogy olyan apróbb, egyéni eltéréseket tárunk fel, amely felülírhatják a koncepciót. Az pedig, hogy milyen gyógyulási hajlam pl. egy mell alatt vágott heg kontúrja mennyire fog elhalványulni, csak a műtét után derül ki. A hegesedési hajlam egyénenként változó, ezért is látunk különböző eredményeket, bár teszem hozzá, ma már a hegeket is lehet szépen korrigálni.
Csálé cici, visszaálló lapát fülek.

Az emberi test nem teljesen szimmetrikus. Néha nem lehet teljes szimmetriát elérni olyan páros szerveknél, mint például a női mellek. Minél nagyobb valamely szervünk súlya vagy mérete, annál kevésbé megjósolható a pontos végeredmény. Lehetnek eltérések, ezeknek azonban tolerálható határon belül kell lenniük. Ha az orvos helyes technikával, varróanyaggal operál, a fül nem áll vissza, és nem lehet látványosan nagyobb az egyik mell sem, mint a másik. Ha mégis, akkor az operatőr megkeresi a problémát és helyreállítja. A másodlagos korrekciókat általában kedvezménnyel szokták végezni a sebészek.”

 

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.