vissza a bejegyzésekhez

Hosszabb – nagyobb – jobb? – Men’s Health

Kommentárok 2015. június 30.

Érdekes és fontos témához hívta a Men’s Health szerkesztője szakkommentátorként dr. Pataki Gergely plasztikai sebészt. A XXI. század egyik új, kedvelt plasztikai beavatkozásáról, a pénisz nagyobbításról olvashatnak az amerikai lap legújabb magyar kiadásában.

Évről évre folyamatosan nő a férfi intimplasztikai beavatkozások száma. Ahogyan a hölgyeknél egyre gyakoribb a mellplasztika és a kisajakplasztika, úgy a férfiaknak is egyre fontosabb a férfiasságuk mérete és alakja. Klinikánkra a sajátzsírral történő vastagításra napi szinten 3-5 megkeresés érkezik, ami nem kevés! A sajátzsírral történő nagyobbítás megbízható, tartós és jól bevált módszer. Természetesen ezen kívül még a hialuronsav is egy térfogatnövelő szer, ami viszont körül belül 18 hónap alatt felszívódik. A hosszabbítás egy bonyolultabb műtét, a pénisz felfüggesztő szalagját kell új helyre rögzíteni az ágyékcsonton.

Elképzelni sem tudjuk, mennyire központi helyet foglal el a férfiak körében a pénisz mérete! A pénisz a férfiasság és a férfi szexualitás egyik legfontosabb szimbóluma. Egyetlen főemlősnek sincs a testéhez képest ilyen méretű pénisze, mint az embernek, ez is jelzi, hogy kiemelt esztétikai és örömszerzési funkciója van e szervnek.
Sok férfinak van merevedési zavara, meg kell keresni az okot, ami sokszor pszichés eredetű. Olykor a sajátzsír vastagítás megoldja ezt a problémát is, mely eljárást csak plasztikai sebész végezhet. Ennek formája és mérete a testi-lelki harmónia megteremtéséhez valószínűleg ugyanolyan szükséges, mint egy nőnél a mell esetében. Sajnos van egy gyakori, illegális módszer, miszerint vazelint fecskendeznek “házilag” a péniszbe. A vazelin előbb utóbb folyamatos gyulladást okoz, szövetelhaláshoz vezet, sokszor a szexuális életnek is búcsút mondhatnak a pórul járt férfiak. Annak ellenére, hogy napjainkban a férfi plasztikára felvállaltan nagy a kereslet, sajnos még mindig sok az ilyen, nem szakember által végzett feltöltés.

Fontos, hogy a páciensnek reális elvárásai legyenek. Adott egy méret és forma, melynek az átmérőjét 0,5-0,7 cm-vel lehet növelni. Pácienseink elégedettek a vastagítás eredményével, mert tudták, hogy mire számíthatnak. Ezért nagyon fontos az alapos és körültekintő konzultáció. Aki többet szeretne, kérheti az eljárás ismétlését.

MENNYIT ÉR MEG NEKED PÁR PLUSZCENTIMÉTER?
A VÁLASZ – A PÉNISZNAGYOBBÍTÁSRA EZRÉVEL JELENTKEZŐ NYUGAT-EURÓPAIAK SZÁMA ALAPJÁN – MEGLEPŐNEK BIZONYULHAT.
AZ MH A PLASZTIKAI SEBÉSZET LEGDINAMIKUSABBAN FEJLŐDŐ ÁGÁT, A PÉNISZPLASZTIKÁT VESZI GÓRCSŐ ALÁ.

Volt idő, amikor a pénisznagyobbítás ötletével kizárólag a parkok bokrai közt vagy a busz hátsó ülésén hagyott tré pornómagazinok apróhirdetéseiben lehetett találkozni. Aztán az internet elterjedésével egyre gyakrabban bukkant fel – a disznó oldalak vírusokkal teli felugró hirdetéseiben és a kéretlen e-mailek címsorában –, de a hozzáállás nem változott. A trágár ígéretek szánalmas viccek és mocskos átverések témájául szolgáltak. Mára mindez megváltozott. 2015-ben a nagy szerszámok műtéti esztergálása komoly üzletnek számít.
Az engedély nélkül előállított pirulákat és a nevetséges péniszpumpákat elegáns klinikák váltották fel a londoni Harley Streeten. A „HATALMAS eredményeket” reklámozók immár nem közönséges csalók, hanem képzett és igencsak jól megfizetett plasztikai sebészek, akik a legjelentősebb növekedést produkáló területre szakosodtak. David Mills, az angol Mills Medical Services ügyvezető igazgatója számára jól megy az üzlet. „A pénisznagyobbítás a legnépszerűbb műtétünk – meséli. – Ma már hatásos és megfizethető beavatkozás. Kereslet szempontjából túlszárnyalta a mellnagyobbítást. Elsőként a nők találták meg maguknak a plasztikai sebészetet, melynek népszerűsége az 1980-as évek végére jelentősen megnövekedett. A pénisznagyobbítás lassanként ugyanúgy megváltoztatja a férfiak hozzáállását, ahogy annak idején a mellműtétek tették fogékonyabbá a nőket a szépészeti beavatkozásokra.” És a bennfentesek szerint ez még csak a kezdet. Ahogy a kozmetikai ipar lerakta a férfitestápolás alapjait, a férfiak minden jel szerint türelmesen várták, hogy a sebészkés alá kerülhessenek. „Ügyfeleim gyakran mesélik, hogy régóta szerettek volna efféle beavatkozást, de hiányzott hozzá a bátorságuk vagy az anyagi fedezetük – magyarázza Mills. – Ma már sok férfi pontosan ugyanolyan lehetőségek közül választhat, mint a nők, ha a legszemélyesebb testrészeit szeretné átalakíttatni.”
A Harley Medical Group 2013-as felmérése szerint az adott évben ötből egy brit férfi esett át nem műtéti jellegű szépészeti beavatkozáson. A válaszadók 17%-a vett részt lézeres szőrtelenítésen, 5% kért mellizom alatti beültetést. A szépészeti beavatkozások iránti igény egyértelműen növekszik. Évről évre folyamatosan nő a férfi intimplasztikai beavatkozások száma. És mi a helyzet Magyerországon? „Ahogyan a hölgyeknél egyre gyakoribb a mellplasztika és a kisajakplasztika, úgy a férfiaknak is egyre fontosabb a férfiasságuk mérete és alakja – mondja Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész – „Klinikánkra a sajátzsírral történő vastagításra napi szinten 3-5 megkeresés érkezik, ami nem kevés!”

NÖVEKEDÉSI TERÜLETEK

A pénisznagyobbítás az esetek többségében egyszerű sebészi beavatkozás. A sebész először műtétileg leválasztja a felfüggesztő szalagot, ami nagyjából olyasmi, mintha meglazítanánk egy sátorrúd feszítőzsinórját. Amint eloldjuk, a ponyva megereszkedik. Ezután a szalagot a korábbinál 3–5 cm-rel lejjebb erősítik hozzá a szeméremcsonthoz. A műtét lényegében alig okoz változást a merev hímvessző méretében, viszont néhány értékes centimétert ad hozzá a nyugalmi állapotban lévő szervhez. Közben kismértékű zsírleszívást is végrehajtanak a hasad alsó részén. A zsírt félreteszik, a hímtagod alján pedig bemetszést ejtenek, hogy visszafecskendezhessék ezt a zsírt. Némi képzavarral élve a beavatkozás ahhoz hasonlítható, mint amikor felfújsz egy ugrálóvárat, és így 3-4 cm-rel növelhető a körméreted.
„A sajátzsírral történő nagyobbítás megbízható, tartós és jól bevált módszer” – fűzi hozzá Dr. Pataki – „Térfogatnövelőként szóba jöhet a hialuronsav is, ám az körül belül 18 hónap alatt felszívódik. A hosszabbítás egy bonyolultabb műtét, a pénisz felfüggesztő szalagját kell új helyre rögzíteni az ágyékcsonton.” A vastagító beavatkozás után a befecskendezett zsírt akár 12 héten át rendszeresen szét kell masszírozni a péniszben. Enélkül azt kockáztatnád hogy a hímvessződ deformálódik, eltorzul vagy tömpe lesz.

Szóval mit tudsz felmutatni a műtét után? Végeredményben egy olyan péniszt, amely hosszabbnak tűnik, mint korábban. Valódi bővítésre nem került sor; inkább a meglévő potenciált maximalizálták. Emiatt helytelen az elnevezés: amíg a mellnagyobbítás rugalmas feltételekkel a női mell alakjának megváltoztatását kínálja, a férfiak általában 3–5 pluszcentiméterre számíthatnak. Ha ehhez hozzátesszük a rendszeres pénisznyújtásokat (péniszhúzó szerkezettel), amit az orvos a műtét után felír majd neked, plusz az akaratlan erekciók miatt felnyíló varratokat, hirtelen elég komoly vállalkozásnak tűnik az egész. „Fontos, hogy a páciensnek reális elvárásai legyenek” – teszi hozzá Pataki doktor – „Adott egy méret és forma, melynek az átmérőjét 0,5-0,7 cm-vel lehet növelni. Pácienseink elégedettek a vastagítás eredményével, mert tudták, hogy mire számíthatnak. Ezért nagyon fontos az alapos és körültekintő konzultáció. Aki többet szeretne, kérheti az eljárás ismétlését.”

CENTIK HARCA

Mills szerint a briteknél azok közül kerülnek ki a páciensei, akiknek nemi szerve erektált állapotban, a 14,2 cm-es
átlagánál kurtább. Olyanok is akadnak, akiknek néhány centi jelenti a különbséget az edzőteremben a törülköző
mögé rejtőzés és a magabiztos kiállás között. „A legtöbbjüket a péniszük nyugalmi állapotban mért hossza zavarja – magyarázza. – Nem mindig szexuális indíttatásból végeztetik el a műtétet. A leggyakrabban a »zuhanyzószindrómával « állnak elő.”

Dr. Pataki megerősíti, hogy az efféle szorongásokra megoldást kereső férfiak száma magas, és egyre nő. „Nem hinnék mennyire központi helyet tényező a férfiak magabiztossága szempontjából a péniszük mérete. A férfiasság és a férfi szexualitás egyik legfontosabb szimbóluma. Formája és mérete a testi-lelki harmónia megteremtéséhez valószínűleg ugyanolyan szükséges, mint egy nőnél a mell esetében. Sajnos van egy gyakori, illegális módszer, miszerint vazelint fecskendeznek „házilag” a péniszbe. A vazelin előbb utóbb folyamatos gyulladást okoz, szövetelhaláshoz vezet, sokszor a szexuális életnek is búcsút mondhatnak a pórul járt férfiak. Annak ellenére, hogy napjainkban a férfi plasztikára felvállaltan nagy a kereslet, sajnos még mindig sok az ilyen, nem szakember által végzett feltöltés.” Szerettem volna élőben találkozni valakivel, aki már átesett a beavtkozáson. Egy internetes fórumon kezdem a kutatást. Nem kell hozzá sok idő, hogy rátaláljak a férfiplasztikai sebészet elkötelezettjeinek beszélgetéseire. A cikk megírása során nem először döbbenek meg. A férfiak minden jel szerint szeretnek a farkukról beszélni. Az egyik fórumon a résztvevők elsorolják péniszük legfontosabb jellemzőit: hosszúság, körméret, alak, sőt, még dermatológiai leírást is adnak róla. A tagok arra ösztönzik egymást, hogy kísérjék figyelemmel az általuk vezetett haladási naplót, amihez videókat, képeket és minden lehetséges részletre kiterjedő folyamatábrákat mellékelnek. Az egyik termékeny szerző 16,5 cm-es merev és 14,6 cm-es nyugalmi mérettel indított. A műtétnek köszönhetően 17,8 (merev), illetve 17,1 (lankadt) cm-ig tornászta fel magát. A tövénél jelenleg 17,8 cm-re becsüli a körméretét, és bevallott célja a tövénél 18,3 cm-es, „középtájon” 17,8 cm-es körméret elérése. Ilyen pontos méretvételezésre egy Savile Row-i úri szabótól számítanánk. És az interneten
fellelt férfiak valóban a méretre készült öltöny hímtag megfelelőjére áhítoznak, amelynek elkészítéséhez hat látogatás szükséges. Egyedileg tervezett péniszt akarnak.

SUPER SIZE ME

Végre SMS-t kapok egy fickótól, aki azt kéri, hogy Jamie-ként említsem a cikkben. Miután a hét során tétova üzeneteket írtam be a fórumokba, végre akadt valaki, aki hajlandó beszélni a pénisznagyobbításáról. A kedvenc kocsmájában beszélünk meg találkozót. Először félek, hogy neki is ugyanúgy a pénisze körül forog a világ, mint a fórumokon posztoló furkómániásoknak. Nagyobbat nem is tévedhettem volna. Jamie világosan és viccesen beszél. Jobb állása, elegánsabb kocsija, csinosabb öltönye és minden valószínűség szerint vonzóbb pénisze van, mint nekem, mivel 2012-ben elhatározta, hogy bővíteni fog. Jamie pénisze egykor átlag alattinak számított. A számok legalábbis erre vallottak. Kb. 12,4 cm hosszú, 11,2 cm-es körmérettel. A „klasszikus” pénisznagyobbító eljárást választva 2,8 cm-t nyúlt, a zsírleszívás pedig megnövelte a körméretét. A foci, a zene és a politika – a szokásos témák – mellett alaposan megbeszéljük a műtétet. Ám Jamie csak a harmadik Peronija közben árulja el, mennyire mély lélektani hatást fejtett ki rá, hogy milyennek érzékelte a saját péniszének méretét az operáció előtt. „Egy olyan fickó számára, aki 14 éves korától került minden meztelenséggel járó helyzetet, ez hatalmas változást jelentett – meséli. – Három évvel ezelőtt még kész katasztrófa volt a szexuális életem. A puszta gondolattól, hogy lámpafény mellett bármit tegyek, görcsbe rándult a gyomrom. A műtét alapjaiban változtatta meg az életemet, de nem azért, mert úgy nézek ki, mint egy pornósztár – vigyorodik el. – Mert ez nem igaz. A farkam most már normális méretű. Vagyis, hogy pontosabb legyek, 10%-kal hosszabb az átlagosnál. 15,2 cm. Nekem ez már elég.” Akkor tehát megérte? Jamie nem kertel. „Eleinte úgy éreztem, hogy a javulás szexuális téren jelentkezik – vallja meg. – Nagyobb lett a péniszem, és emiatt több lánnyal feküdtem le. A nagyobb pénisznek köszönhetően jobb szerető is lettem. Nemcsak lélektani, hanem testi szempontból is. Nem rezeltem be félúton, amikor felhívtam magamhoz valakit. Végső soron a magabiztosság a lényeg. Ezt kaptam a pénisznagyobbítástól.” Észrevehető büszkeséggel mesél arról, mennyivel jobban „lóg” a pénisze, „jobbra tekeredés” nélkül. Mint sokan mások, akikkel az interneten akadtam össze, Jamie is rengeteget elmélkedett azon, hogyan néz ki az ideális pénisz. A hajtóerőt, hogy kés alá feküdjön, az a vágy adta, hogy ehhez a zsinórmértékhez igazodjon. Szóval honnan ered a tökély eme modellje? Nos, nem kell szuperdetektívnek lenned hozzá, hogy összerakd a képet: a jelenségnek valamilyen formában a pornóhoz lehet köze.

ERŐS TÚLZÁSOK

Igazság szerint a pornónak az ellenkező hatást kellett volna elérnie. Elméletben az egész évben barna bőrű, hangsúlyosan jól felszerelt pornóhős csillaga leáldozóban van. A San Fernando-völgy régi filmiparának termékeit a maguk kisportolt szereplőgárdájával lassanként kiszorítják a természetes testű és természetes viselkedésű szereplőkkel forgatott amatőr videók. Más szóval a pornóban látott péniszek mérete csökken.Ám a szakértők szerint ez lényegtelen. Hiszen akarva-akaratlanul olyan sok pornóval találkozunk, hogy önkéntelenül is megalkotunk magunkban egyfajta eszményt, amire törekedni fogunk.

„Ismertem egy pornósztárt, akinek nehezen állt fel… Ezért légpumpát rakatott a herezacskójába.”

FÜGGŐ ÍTÉLET: MENNYIBEN FELELSZ MEG ANNAK, AMIT A NŐK TÖKÉLETES ARÁNYKÉNT HATÁROZTAK MEG?


Hogy bennfentes véleményt hallhassak, úgy határoztam, megkeresem azt a férfit, akinek a péniszét világszerte több millió férfi szemügyre vehette már. Adam Glasser, ismertebb nevén Seymore Butts a gonzó pornó egyik alapító atyja, többször szemtanúja volt, mire képesek az emberek az erekcióért. „Ismertem egy pornósztárt, akinek roppant nehezen állt fel, ezért légpumpát rakatott a herezacskójába – meséli. – Ha erekciót kellett produkálnia, felpumpálta a farkát. A felnőttszórakoztatás gyerekcipőben járt, az emberek sok hülyeséget csináltak. És ebben nem sokat változtunk.”
Tényleges változásnak számít viszont, hogy – ugyan orvosilag nem tesztelt, ezért veszélyes módszereket (például a
rendes körülmények között ráncok kisimítására használt bőrfeltöltőket) továbbra is alkalmaznak sarlatánok és feketepiaci kereskedők – a férfiak immár megtalálhatják a biztonságos, megfizethető kezeléseket. És hogy Glasser
szerint érdemes-e a férfiaknak tőle és jókora szerszámmal megáldott kollégáitól meríteni az ihletet? A tömör válasz egy határozott nem.
Ha túl sokat foglalkozol a mérettel és az alakkal, elfeledkezel arról, ami valóban fontos. „At egyik férfi a nagy melleket szereti, a másik a kicsiket. Ugyanígy a nők között is akad, aki a nagy farokért van oda, de a többség a 14-15 centiset kedveli – jegyzi meg. – A hüvelycsatorna véges méretű. Vagyis az olyan jelenetekben, ahol 20 centis farkú fickókat látni, a lány méhnyakát döfködik. És az fájdalmas. Higgyétek el nekem, aki több ezer nővel lefeküdt már, és akinek rendkívül hosszú és vékony a pénisze: a nők többségének körében nem leszel népszerű a méreteid miatt. Lehet, hogy ilyenekről fantáziálnak, de nagyon valószínű, hogy nem akarnak majd tartós kapcsolatot. Jó orális technikával sokkal népszerűbb lehetsz, mint 30 centis farokkal.”
Megkérdezem néhány nő barátomat, mit gondolnak a péniszméret miatti férfiúi szorongásról. Érdekes módon (szerencsére) elárasztottak a válaszaikkal. Ki malac egysoros üzenetet küldött, ki szívből jövő hosszú levelet. A legérzékenyebb válaszban ez állt: „Nem annyira a pénisze, mint inkább amiatt aggódnék, hogy az efféle kételyek valamiféle bizonytalanságot lepleznek a kapcsolatunkban.”
A megkérdezett nők bevallották, ugyanúgy kuncognak egy extra nagy méretű függelék láttán – sőt, meg is bámulják azt –, akár a férfiak a különösen hatalmas mellek esetében. De állandó kellékként nem vágynának rá.

NAGY HASZON

Hogy mi a konklúzió? Talán nem is olyan bonyolult ez az egész. Talán nem is az az ok, hogy a férfiak számára a pornósztárok szolgáltatnak példát. Talán az sem, hogy az elmúlt évtizedek szexorientáltsága azt sulykolta belénk: impozáns méretre van szükségünk, ha jól akarunk teljesíteni az ágyban. Talán csupán arról van szó, hogy megtehetjük. Megengedhetjük magunknak.
FORRÁS: MEN’S HEALTH
SZÖVEG: WILL NICOLL
FOTÓ: JOHANNA PARKIN
MENSHEALTH.HU | 2015

 


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.