fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Így készülhet fel a konzultációra a plasztikai sebésszel

Cikkek 2017. március 22.

Természetes, ha az első lépés megtétele előtt rengeteg kérdés merül fel Önben, hiszen intim problémát fog megosztani valakivel, akivel valószínűleg először – de elképzelhető, hogy utána majd többször is – találkozik életében.

Az eredményes plasztikai sebészeti konzultáció lényege, hogy a páciens pontos, részletes és szakszerű felvilágosítást kapjon az orvostól a megoldási lehetőségeket illetően. A „siker” tehát nem feltétlenül egyenlő a műtéti előjegyzéssel, hiszen az is pozitívum, ha elegendő információ hangzik el a mérlegeléshez. Pataki doktor a konzultációt akkor érzi sikeresnek, ha minden információt megfelelően, érthetően át tudott adni a páciensnek, és közösen mérlegelték a „pro és kontrákat”.

Bejelentkezés előtt

Még mielőtt megtörténne a konzultációs időpont kérése, érdemes utánaolvasni az adott beavatkozásnak – illetve akár többfélének is, amennyiben az adott problémának nem csak egy megoldása van. Fontos, hogy hiteles forrásból származó, plasztikai sebész közreműködésével készült szövegeket használjon a tájékozódáshoz. Olyan plasztikai sebészeti honlap, ahol nem találkozik szakértő nevével, nem tekinthető ilyennek. A műtétihez hasonló kimenetelt ígérő „otthoni módszerekkel” mindenképpen legyen óvatos, és ha valamelyiket mégis szimpatikusnak tartja, beszéljen erről is az orvossal! (Ide tartozik például a „mellnagyobbítás tablettával”, a zsírbontó injekció (a valóban hatásos Belkyra kivételével, a pénisznagyobbítás vazelinnel stb.)

A beavatkozásról és a választott orvosáról tájékozódhat fórumokon is, de ilyenkor vegye figyelembe, hogy a plasztikai sebészeti érdekvédelmi szervezeténél felvetettek szerint is komoly probléma származott abból, hogy egyes orvosok „fórumoztatnak”, azaz nem valós páciensekkel íratnak magukról jellemzést, véleményeket. Ugyanilyen probléma lehet, ha valaki alaptalanul lejárató kritikákat írat másról.

Az előzetes tájékozódás előtt, közben és után is újabb kérdések juthatnak eszébe, melyeket jegyezzen fel! Ne feledje: „buta” kérdés legfeljebb csak az lehet, amit magában tart az ember. A legrosszabb, ami a kérdésfeltevés hatására történhet, hogy kiderül: nem volt helytálló az alapfeltételezése. Ugyanakkor senki sem várja el Öntől, hogy az orvoséval vetekedő szaktudással felszerelkezve érkezzen a rendelőbe, így ezzel semmi gond nincsen.

Gondolja végig, eddig milyen műtétei voltak, illetve milyen okból kifolyólag állt valaha is orvosi kezelés alatt. A krónikus (idült) és akut (heveny) betegségek, valamint a közelmúltban vagy jelenleg szedett gyógyszerek is számítanak, amelyeket meg kell majd adnia az egészségi állapotát felmérő anamnézislapon.

Konzultáció előtt

Célszerű több plasztikai sebészt is kiszemelnie konzultációra, akiknek a munkásságáról releváns információi vannak – akár az internetről, akár olyan ismerősöktől, akik náluk jártak. Miután a döntés megszületett, az időpontkérés általában többféle módon, például telefonon vagy weboldalon keresztül is történhet. Készüljön fel arra, hogy a legkeresettebb orvosokkal esetleg csak hónapokkal később találkozhat! Ez első hallásra kellemetlennek tűnhet, de valójában biztosítékot jelent arra, hogy az adott plasztikai sebészhez sokan fordulnak bizalommal.

A személyes beszélgetés előtt fogalmazza meg minél specifikusabban, hogy mire szeretne megoldást találni, mi zavarja! Egy tapasztalt orvos valószínűleg a „nem tetszik a mellem” mondatból is érteni fogja, hogy milyennek szeretné látni pontosan, viszont megkönnyíti a közös tervezést, ha „egy kosármérettel nagyobb, feszesebb” kebleket említ.

A „nagy napon”

Amikor belép a rendelőbe, vegye szemügyre a körülményeket, elvégre maga a hely is a plasztikai sebész „névjegye”. A várakozás hangulata és a munkatársak segítőkészsége mind-mind szerepet játszik abban, hogy Ön meg tudjon bízni az orvosban. Ez mutatja meg, hogy az orvosa mennyire igényes és milyen csapatot épített. Az anamnézislap kitöltése általában a konzultáció előtti percekben történik meg, hogy a plasztikai sebész már ezen információk birtokában kezdhesse el a beszélgetést Önnel. Ennek során a következőkre figyeljen:

  • Mennyire érzi magát jól, biztonságban?
  • Hogyan nyúl Önhöz az orvos? (Fáj-e a vizsgálat? Megalázó-e? Orvosi kesztyűvel vagy szabad kézzel vizsgálja-e?)
  • Párbeszéd jellegű-e a konzultáció, tehát van-e lehetősége a kérdezésre, valamint az elhangzottakkal kapcsolatos visszajelzésre?
  • A plasztikai sebész meghallgatja-e az Ön elvárásait, segít-e azokat minél reálisabbá tenni?
  • Sikerül-e Önnek átlátnia és megértenie, milyen műtéti lehetőség(ek) áll(nak) rendelkezésre, azok minden előnyével, kockázatával és jellemzőjével?
  • Elhangzottak-e a műtét alternatívái, illetve a szövődmények lehetőségei és azoknak a valószínűsége?
  • Világos-e az árképzés mikéntje, s hogy az összegbe mi tartozik bele?
  • Mennyire közös a döntés bármely beavatkozás mellett vagy ellen ?
  • Van-e lehetőség hasonló adottságokkal jelentkezett, hasonló beavatkozáson keresztülment páciensek műtét előtti és utáni fotóinak megtekintésére?
  • Marad-e tisztázatlan kérdés a távozáskor, és ha igen, akkor arra kielégítő választ kap-e e-mailben, telefonon, esetleg egy második konzultáció keretein belül?

A fentiek fényében már aligha lesz kétsége afelől, hogy kire bízza a plasztikai műtét elvégzését, amitől testi-lelki harmóniát remél. Ez a biztonságérzet pedig nemcsak a felkészülést segíti elő, hanem később a felépülést is.

(SAV)


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.