fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Így segít a melltartó a tökéletes dekoltázs megőrzésében

Cikkek 2016. június 23.

A mellizmok – a tévhittel ellentétben – nem játszanak szerepet az idomok feszességében. Tornagyakorlatokkal tehát a legcsekélyebb mértékben sem lehet a mell megereszkedését késleltetni, megállítani vagy visszafordítani. Jó minőségű és megfelelő méretű melltartó rendszeres viselésével azonban igen!

A mellnek nincsenek „támasztó szövetei”: a szó szoros értelemben vett mellben nincs izom, ín vagy csont. Mindezen szövetek a mellállomány alatt a mellkason helyezkednek el, vagy a mellkas részét alkotják. A kötőszöveti rostok és a bőr egyéni mértékben, de már a késői húszas évektől elkezdenek kitágulni, megereszkedni. Hacsak nem teszünk ellene.

Tenni ellene kívülről és belülről lehet. A melltartó helyes használatáról az alábbiakban olvashat. Meggyőződésünk azonban, hogy egy helyesen behelyezett, megfelelő formájú és nem túl nagy implantátum stabilizáló hatásának révén szintén késlelteti a mellek megereszkedését, lassítja azok öregedését.

Miért van szükség melltartóra?

A keblek tartásáról rugalmas kötőszöveti rostokkal gondoskodik a természet. Ezen belül is kiemelt szerep jut az úgynevezett Cooper-szalagoknak, amelyek a kulcscsonton és a mély mellkas-pólyán eredve kiterjednek és körbefutnak az irháig, a mellek hámszövetének középső rétegében.

Mivel a Cooper-szalagok a kötőszövetes állomány részei, érzékenyen reagálnak minden olyan tényezőre, ami kihat a folyadékszintre vagy a flexibilitásért felelős kollagén és elasztin termelődésére. Különösen a testsúly és a hormonháztartás változásai befolyásolják az idő múlása mellett. A jelentős hízás és fogyás, a terhesség és a szoptatás mind nyomot hagyhat a mell természetes tartásáért felelős szalagokon.

Mivel a feszesség kizárólag plasztikai műtéttel – tehát implantátummal vagy saját zsírral történő mellnagyobbítással, mellfelvarrással vagy ezek kombinációjával – állítható helyre, így a megelőzés kulcsfontosságú. Ennek legegyszerűbb módja a mellállomány minél jobb tehermentesítése a gravitáció ereje alól. Erre szolgál a szép tartást biztosító, esztétikus és ugyanakkor kényelmes melltartó.

Az évek előrehaladtával elkerülhetetlen a mellek szerkezeti változása, hiszen a bőr folyamatosan veszít nedvességtartalmából, a tejmirigyek pedig a szülőképes kor vége felé közeledve sorvadásnak indulnak. A biológiai folyamatokat az ideális testsúly megőrzésével és egészséges életmóddal lehet késleltetni, míg a melltartó a fizikai hatások ellen véd.

Hordani kell-e éjjel is a melltartót?

Igen, mindenképpen. Alvásnál is jelentkeznek azok a gyűrő, gravitációs hatások, melyek miatt a szövetek kitágulnak. Ráadásul egyes kötőszöveti rostok felfüggesztéseinek (izom, izomhártya) ellazulása miatt jóval nagyobb erő hat a bőrre, mely alvás alatt tágulhat. Ezért szoktuk mindenkinek mondani, hogy éjjel legalább egy laza sportmelltartót hordjon, az idő túlnyomó részében. Az implantátummal élő nőkre is vonatkozik mindez, náluk is fontos, hogy stabilizáljuk a bőrt az implantátum felett.

A helyes méretválasztásról

A ruhákhoz hasonlóan a melltartókat is másként méretezik világszerte. A méretezésben közös, hogy a számozásba a mell alatti kerületet és az emlő méretét (mellbőséget) veszik bele, így egy számból és betűből álló adat lesz az eredmény.

A melltartóméret első száma a test mell alatti körkerületét jelenti, tehát a bordakosár mell alatti kerületét. Az európai számozás szerinti 75-ös mérethez például szorosan fogott mérőszalaggal 73-77 centiméteres mell alatti kerülete tartozik, míg a 95-öshöz 93-97 cm.

A kosárméret a mell alatti kerület és a mellbőség különbsége alapján jön ki. A mellbőséget úgy tudjuk lemérni, hogy a mérőszalagot lazán átvezetjük a karok alatt, a mellcsúcs felett, a mellbimbóknál. (Amennyiben a mellbimbók megereszkedés miatt lejjebb helyezkednek el, laza melltartón keresztül lehet pontosabb értéket kapni.)

Melltartótípusok minden esetre

Alapvető funkció szempontjából a különböző fajtákat különböztetjük meg. Mindnek megvan a maga szerepe, egyik sem tudja a másikat teljes értékűen helyettesíteni.

  • normál melltartó
  • push-up melltartók
  • sportmelltartó
  • kismama (szoptatós) melltartó
  • műtét utáni melltartó, posztoperatív melltartó, gyógymelltartó, kompressziós melltartó
  • emelt szintű kompressziós melltartó

A következőkben ezeket tárgyaljuk részletesen.

Normál, vagy klasszikus melltartó

Tagadhatatlan, hogy a melltartónak a funkcionalitás mellett esztétikai szerepe is van. Utóbbi azonban a hétköznapi viselet során semmiképpen sem mehet előbbinek a rovására. Szerencsére ma már több ezer féle olyan darab közül lehet választani, melynél egyik téren sem kell kompromisszumot kötni.

A klasszikus melltartó minden irányban konkáv (kerek, öblös) szabású, engedi a melleket körben kibontakozni, nincs benne szivacs, mely a mellek külső – alsó negyedét torzítaná. A mellbimbók inkább kifelé esnek, legjobban tartják a felfelé 20, kifelé 5 fok (eszményileg optimálisnak tartott) szögeket.

A megfelelő méretű és fazonú melltartó hordása semmiféle kényelmetlenséggel nem jár: nem „vág be”, nem szorít, nem hagy a bőrön kellemetlen nyomot. Sajnos sokaknak vannak negatív tapasztalatai a melltartóviseléssel kapcsolatban, ami annak tudható be, hogy kutatások szerint a nők jelentős része nem a számára megfelelő méretet vásárolja – ezen pontos mérés, gondos próba és szakszerű tanácsadás segíthet. Probléma lehet még a minőség és a bőrirritatív hatás is. Sajnos cégenként mást és mást jelentenek a méretek

Push-up melltartók (mellemelő melltartó)

Annyira nagy a sikerük, hogy jelenleg a fehérnemű üzletekben az összes melltartó közt jelentős mértékben dominálnak. Ha figyelembe vesszük, hogy hány nő vásárol ilyet (ad nagyobb, szebb formát melleinek ezzel), akkor arra jutunk, hogy még nagyon nagy a mellplasztikára esélyes (később azt preferáló) hölgyek száma itthon és határon túl is.

Ezek a melltartók a régebbi, széttartó fazonokhoz képest felfelé, és befelé, összenyomják a kebleket, így azok középen feltorlódnak, és domborulatot képeznek akkor is, ha tér lenne a mellek között, vagy a dekoltázs alig látszana. A reklámokban mindenkinek ajánlják őket, aki szebb dekoltázsra vágyik, sőt a média testkép- és ízlésváltoztató, manipuláló hatására mára már ez a kebelvonal tűnik természetesnek, szinte elvártnak.

Teljes mértékben egyéntől függ (mellkasmérettől, arányoktól), hogy a push-up fazontól egy szebb, „természetesebbnek” látszó dekoltázs keletkezik-e két mell között, vagy éppen ront-e egy hölgy harmonikus megjelenésén. Nagyon csontos és bordás a mellkas, illetve egymástól messze ülő alapon fejlődött mellek esetén például nagyon furcsa, nem szép látványt adhat a bordákon feszülő, feltolt mellek látványa. A push-up melltartó szabásvonala befelé mozdítja a melleket, ezáltal a külső oldalon kissé lapított hatásúak lesznek, nem kerekek. A mellbimbók a középvonaltól beljebb helyezkednek el általában, így ha ezt is látnánk, egyáltalán nem tetszene a pozíciójuk.

Push-up melltartót bizonyos mellszerkezetű és mellnagyságú hölgyeknek nem tanácsos hordani, mivel zavarhatja a mell vénás és nyirokkeringését , vagy hosszú távon alaki deformitást, megereszkedést eredményezhet. Folyamatos nappali hordását nem javasoljuk senkinek, de esetenkénti viselését (naponta 4-6 óra) egy átlagos formákkal és méretekkel rendelkező hölgy számára nem tartjuk elvetendőnek.

Sportmelltartó

A testmozgás fokozott igénybevételnek teszi ki a melleket, ezért közben extra tartást biztosító fehérnemű szükséges. A sportmelltartó hordásának szükségessége nem függ a mellmérettől, hiszen A vagy B kosár esetén is jelentős, több irányból érkező erőhatásról van szó, amit mindenképpen ellensúlyozni kell.

Érdemes mindig az edzés intenzitásának megfelelő darabot választani, hiszen másfajtát esik jól viselni jóga, aerobik vagy futás alkalmával. C-s kosármérettel vagy afölött viszont minden mozgásformához jó szélesebb pánttal ellátott típust felvenni. Előfordulhat, hogy megerőltető sporttevékenységnél egyszerre két sportmelltartó viselete nyújtja a legnagyobb biztonságot és kényelmet.

Kismama (szoptatós) melltartó

A kismamáknak szánt melltartók magukban foglalják a sportmelltartó kényelmének és tartásának előnyeit, emellett pedig praktikus elülső kialakításuk révén lehetővé teszik, hogy szoptatáskor se kelljen őket levenni. Így éjjel-nappal megfelelő támasztékot biztosítanak a megnövekedett térfogatú, érzékenyebbé vált kebleknek. Sok nő úgy fogalmaz, hogy a szülést követő hónapokban gyakorlatilag kismama melltartóban él, és annyira megszokja, hogy csak a zuhanyozás idejére szokta levenni.

Posztoperatív melltartó, műtét utáni melltartó, (gyógymelltartó), kompressziós melltartó

Mellplasztika után a fehérneműboltokban kapható melltartók által biztosított tartás többszörösére van szükség, amit csak speciálisan e célra kifejlesztett darabokkal lehet elérni. A Pataki doktor által javasolt – és minden műtéthez ajándékba adott – gyógymelltartó légáteresztő kompressziós hálóból készül pamutbéléssel. Nincs rajta varrás, mert hőnyomó eljárással alakították ki a belső részét.

Ennek köszönhetően mell a mozgás során stabil marad. Elől kétsoros francia kapoccsal záródik, mely megkönnyíti a fel- és levételt. Az állítható széles vállpánt a nehezebb mellet is képes megtartani. Ezt a mellplasztika típusától és az egyéni adottságoktól függően a plasztikai sebész által meghatározott ideig kell viselni.

Emelt szintű kompressziós melltartó

Például égési sérülések esetén, illetve onkológiai műtétek után használatos. Erős hidrosztatikai nyomást hoz létre, fokozza a vénás visszaáramlást és akadályozza a nyirokfolyadék felgyülemlését.

(PG-SAV)

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Pataki doktor nyilatkozik a melltartóviselés fontosságáról (2018):


Mellplasztika infó

Komplex tájékoztató oldal a mellplasztikai beavatkozások leírásával, egyedülálló szószedettel – amely a legfontosabb kifejezések magyarázatát tartalmazza –, illetve nélkülözhetetlen tudnivalókkal a műtét előtti és utáni időszakról.


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.