fbpx
vissza a bejegyzésekhez

Interplast konferencia és segélyszállítmány-szervezés Németországban

Blog 2018. március 13.

Németországgal folyamatosan tartjuk a kapcsolatot. Majd egy évtized kint eltöltött idő után az idén 50 éves Német Plasztikai és Helyreállító Sebészeti társaság teljes jogú tagja maradtam, jelenleg egyedül az itthon dolgozó plasztikai sebészek között. A németektől mindig sokat lehetett tanulni és gyakran felnéztünk rájuk. Motiváltak vagyunk abban, hogy időközönként német nyelvű kongresszusokon, továbbképzéseken vegyünk rész, adott esetben ezeken elő is adjunk. Óriási megtiszteltetés volt számunkra – egész Alapítványunk, s az általa életre hívott Interplast-Hungary csoport számára –, hogy a világ legfontosabb plasztikai – helyreállító sebészeti misszióit megvalósító Interplast-Germany meghívott idei országos konferenciájára Bad Honnefbe Németországba.

Az Interplast-Germany tevékenysége az egész világra kiterjed (csak Afrikában itt voltak és vannak jelen: Kamerun, Gambia, Tanzánia, Eritrea, Angola, Etiópia, Sierra Leone, Ruanda, Namíbia, Ghána, Madagaszkár, Benin, Kenya, Kongó, Malawi).

A szegény és fejlődő országokban világszerte sikeres missziókat szervező Interplast-Germany tagjai és támogatói a múlt hétvégén (március 9-10.) gyűltek össze Bad Honnefben, Észak-Rajna Vesztfáliában a Kursaal Hotelben. Egyetlen külföldi meghívottként csapatunk volt jelen.

A német és a magyar szervezet kooperációja több éves múltra tekint vissza, hiszen már két bangladesi missziót is megvalósítottunk együtt: 2015-ben például két német plasztikai sebésszel operáltunk közösen, és két hét alatt száznál is több műtétet végeztünk el.

Abban, hogy meghívtak, és előadást is tarthattam, nagy szerepe volt annak, hogy önállóan is igen hatékony magyar csapatunk munkája. Pedig nekünk jóval szűkebb a költségvetésünk, és minden erőfeszítésünk ellenére is arányaiban lényegesen kevesebb pénzt tudunk a szervezésre fordítani! (Ezért is vagyunk hálásak az adományokért. Kattintson IDE az adományozási lehetőségekért!)

PayPal adományozás egy kattintással:

Olyan világban élünk, ahol egy közkórházban az embernek már úgy tűnik, hogy az orvoslás célja nem más, mint a minél gazdaságosabb működés, a sokszor a minél gazdaságosabb (olcsóbb) gyógyítás. A költséghatékonyság mindenhol megjelenik, háttérbe szorítva az etikát és morális fundamentumokat. Ez Magyarországra és egész Európára egyformán érvényes. A „számolgatás” egy magánpraxisban is elkerülhetetlen: szem előtt kell tartani, melyik munkatársnak mennyit tudunk fizetni, és melyik beavatkozásért mennyi pénzt kell elkérni, hogy a legjobb eszköz beleférjen és az alapköltségen túl megtérüljön mindaz a szakmai felkészülés, idő és energia, amit a legnagyobb gondossággal egy-egy páciensre fordítunk.

Elgondolkodtató, hogy hol van ez a hivatásunk Hippokratész, Virchow, Schweitzer vagy Semmelweis által megfogalmazott lényegéhez képest. Bennem és orvos kollégáimban egyaránt felmerül a kérdés: hogyan tudjuk a munkánkat jobban az emberiség, az emberségesség szolgálatába állítani?

Nem a mi vívmányunk, hogy egy olyan országban születtünk, ahol optimális egészségügyi ellátás feltételei adottak. Nem az “Ő” hibájuk, hogy fogyatékosként, sérültként egy fejlődő országban nőnek fel. Egyenlítsük ki az egyenlőtlen feltételeket, amennyire hatalmunkban áll.

Németországban sok plasztikai sebész azért kezd el jótékonysági missziókkal foglalkozni, mert szeretne egyfajta egyensúlyt teremteni a mindennapi életében. Ha már reggeltől estig költséghatékonyan kell dolgozni, akkor évente néhány napig  vagy hétig (szabadsága alatt) végezhessen olyan munkát is, ahol az emberségesség a fő szempont.

Be kell látni, hogy közgazdasági alapelvek dominálnak az európai mindennapokban. A külföldi missziók során viszont NEM! Ott minden páciensnek a pénzügyi helyzetétől függetlenül segítünk. A szociális indíttatású missziós orvoslásba nem szivárog bele az a haszonelvűség, amit egyébként máskor szükségszerűen szem előtt kell tartanunk.

Amikor egy szegény országban operálunk olyanokat, akiknek enélkül esélyük sem lenne a gyógyulásra, akkor a “burn-out” közeli állapotot felváltja az európaihoz képest lelassult világ: mi őrülten száguldunk, ott pedig minden ökrös szekérrel halad.

Az Interplast konferencián felelevenítettük, hogy mit tanul az ember egy-egy ilyen misszió alkalmával. Először is csapatszellemet. Együtt, egy célért dolgozunk hovatartozástól függetlenül, nemzetközi és interkulturális környezetben. Csodálatos dolog újra és újra megtapasztalni ezt. Örömöt találunk materiális előfeltételek nélkül, felbecsülhetetlen értékű találkozásokban. Látjuk, hogy milyen, amikor a páciensek a senyvesztő szegénység ellenére is boldogok. Mert így is lehet.

Az Interplast-Germany elismeri a magyarok munkásságát. Vezetője, Michael Schidelko és André Borsche főorvosok megköszönték csapatunknak, hogy a németnél sokkal gyengébb financiális helyzet ellenére mi mindent meg tudunk mozgatni a rászorulók gyógyításáért. Nekünk is fontos, hogy számíthatunk meghívóinkra, ha valamilyen technikai berendezésre vagy a csapatunk bővítésére van szükség. 2019-ben ismét szeretnénk egy közös német-magyar missziót szervezni.

És még egy fontos találkozás az elmúlt hétvégéről, mely során a „gyökerekig” volt lehetőségem mindent átgondolni…

Dr. Alemany Erzsébettel, az Osteuropa-Hilfe vezetőjével 21 éve ismerkedtem meg Bottropban. Elképesztően motivált az elkötelezett segítsége a határon túli magyarok számára. Ő is inspirált abban, hogy 2002-ben létrehoztam a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt, amely közhasznú lett, és 2011-ben életre hívta az Interplast-Hungary csoportot. Erzsébet asszony ma már 82 éves, de még mindig szeretettel pakolja fel a teherautókat, és küldi főként a határon túli magyarok lakta vidékekre. Vasárnap ebben a rakodásban tudtam neki segíteni, ami tisztelgés volt az életútja előtt. A szállítmányt a Vajdaságban élők fogják megkapni.

(Bottrop, 2018. március 11.  – pg- )


Feliratkozás új bejegyzésekre

Thanks for subscribing!

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.