2018-09-13

Kedves Doktor Úr! A segítségét kérném. 2012- ben a polytech implantátum beültetésére került sor dual-pláne technikával. Kb. 3 hónappal ezelőtt a bal mellem nagyon beduzzadt, érzékennyé vált. Antibiotikumot kaptam rá..., kb. 4 hete elmentem UH hangra, ahol a Doktornő folyadékot talált a mellembe, és elküldött MR vizsgálatra. Az ottani szaktekintély aki csak mell MR- t végez, kérdezte mikor volt a műtétem mert el van öregedve az implantátum, olyan mintha 15 éve rakták volna be. Doktor úr mit tanácsol? Újra feküdjek kés alá? Cseréltessem ki az implantátumot? Találkozott már ilyesmivel? A mellemben önálló életre kelt az implantátum, kemény kitapintható és roppant zavaró. . . Szerinte elöregedett az implantátum....a javaslaton az áll "az implantátumok állapota miatt szoros observatió javasolt". A folyadék még mindig ott van. Köszönöm válaszát,üdvözlettel, Patrícia


PMA

Kedves Hölgyem !

Véleményünk szerint nem az implantátummal lesz a baj. A Polytech a világ egyik olyan gyártója, mely kiváló implantátumokat gyárt. Nem öregedett tehát el az implantátum, a radiológus a valószínűleg nem “normális” folyadékgyülemmel együtt az implantátum redőzöttségét láthatja, mely utóbbi normális is lehet.  Önnek a leírása alapján késői mellimplantátum-üregi folyadékgyüleme lesz és tokzsugorodása.   Az Ön esetében komoly tünetek vannak, ezért  cselekedni kell. Mivel a jelenség 2 hónapja fennáll, tünetei nem szűntek meg, jó eséllyel a biztos megoldás az implantátumcsere lehet.

Az ok a következő: Nagyon ritkán a mellimplantátum körül, a mellben a kötőszövetes tokban több hónappal (de akár több évvel később) folyadék alakul ki. Ez egy savós folyadékgyülem melynek a szakirodalomban elterjedt megnevezése szeróma, vagy késői szeróma (angol: seroma, late seroma). Nagyobb folyadékgyülemet tapintással is lehet érezni, ha kisebb mértékű, akkor csak ultrahang vagy MR vizsgálat mutathatja ki. A kis szerómát nem szokták eltávolítani, általában rövid idő alatt (2 hét) felszívódik magától. Antibiotikumos gyógyszert adunk. Általában hosszabban mit egy hét. A nagyobb folyadékgyűlem eltávolítása és speciális vizsgálata szükséges lehet.

Mint írtuk korábban egy 2018-01-18 án feltett kérdésben, doktor úr véleménye a mellimplantátum körül az implantáció után hónapokkal, vagy évekkel kialakuló nagyobb mennyiségű, „késői” savós folyadékgyülemről, folyadékképződésről, a szerómákról a következő:

Késői szerómákat, bármely típusú implantátum után infekciónak (bakteriális, esetleg gombás, ill. virális kórokozó által keltett gyulladásnak kell tekinteni, mindaddig ameddig ennek az ellenkezőjét nem tudjuk bizonyítani. Nem ritka sajnos, hogy húgyúti infekcióból, hüvelygyulladásból, fogínyműtétnél, egyéb fogászati- szájsebészeti, de akár bármilyen egyéb gócból a mellimplantátum körül folyadékgyülem keletkezik. Egy baktérium bármikor bekerülhet a véráramba, lerakódhat és úgynevezett biofilmet képezhet egy implantátum felszínén (mellben, szívsebészeti söntön (shunt), vagy ízületi protézisen is). Ezt a biofilmet adott esetben a szervezet Önmagától nem tudja eltávolítani, az abban élő baktériumok pedig egy bonyolult mechanizmuson keresztül arra késztetik a szervezetet, hogy folyadékot termeljen. Fogkőtisztításnál például ezért fontos megelőzési lehetőség (mármint az implantátumon történő bakteriális kolonizáció szempontjából), ha antibiotikumot adunk. Bármilyen góc szanálása és antibiotikumos kezelése is ezért elengedhetetlen implantátumot viselő hölgyek esetében.
Az implantátumok körül keletkezett szerómáknál nincs köbe vésett terápiás javaslat, vagy protokoll. Pataki doktor pacientúrájában rendkívül kevés szeróma tapasztalható, de tanácsot adunk más páciensének is, illetve a kollégák megosztják tapasztalataikat egymással. Ezek alapján mi jelenleg az alábbi eljárásokat követnénk.

Véleményünk szerint a nagyobb mennyiségű folyadékgyülem (50 cc felett)  esetében ultrahang, vagy MR vizsgálat után tompa kanüllel, vagy szilikon drénnel helyi érzéstelenítésben folyadék mintavétele javasolt : bakteriológiai mintavétellel/tenyésztéssel (gombára és atípusos mycobacteriumra kiterjedően) és citológiai vizsgálatta (sejtszintű vizsgálata a folyadéknak pl. daganat kizárására). Ezt követően kezdendő meg egy empírikus (feltételezett kórokozóra legnagyobb valószínűséggel hatásos) antibiotikum kúra. (7 -21 napig). Ezt követően utánkövetés javasolt, illetve eljárás az alábbiak szerint.

A fizikális vizsgálattal és ultrahanggal kimutatható – akár panaszt okozó, akár néma folyadékgyülem esetében amennyiben a mennyiség kevés (kevesebb mint 50 cc) antibiotikum kúra kezdendő a fentiek szerint. 2 hét alatt nem szűnő folyadékgyülem esetében a folyadék lebocsátása javasolt a fentiek szerinti bakterológai és citológai vizsgálattal. Adott esetben a drént bent hagyjuk néhány napig. Nagyon ritkán (steril-zárt rendszerű) antibiotikumos átöblítés mellett dönthetünk. Amennyiben a bakteriológiai és citológiai vizsgálat eredménye negatív, sajnos az sem jelenti azt, hogy nincs baktérium az implantátum környezetében, amennyiben a tünetek és a panaszok nem múlnak.

Visszatérő, vagy nem múló folyadékgyülem esetén az implantátum körül egyéni mérlegelés szükséges a páciens általános állapotának, speciális szöveti tulajdonságainak, az implantátum texturáltságának és méretének, valamint a kórlefolyásnak a függvényében, hogy milyen módon lépünk tovább a gyógyítás lépcsőfokain. További lehetséges alternatívák:
–    A szeróma ismételt lebocsátása történhet sebészi, minimálinvazív módon szövettani mintavétellel ( az ismételt bakteriológai vizsg. és citológai mellett) és az implantátum üregének speciális átöblítése, tisztítása történhet az implantátum helybenhagyásával. (implantátum megtartó műtét/kísérlet)
–    A drén (kivezető cső) ideiglenes betétele szinte mindig szerencsés, esetleg szívó öblítő drain behelyezése lehetséges
–    Az implantátum kivétele történhet. Kivett implantátumot nem szabad visszahelyezni!)
–    Az implantátumot lehet azonnal másik (új) implantátummal pótolni, itt felmerül, hogy másfajta bevonatút használunk
–    Az implantátum kivételét követően dönthetünk úgy is, hogy 3-6 hónapig nem kerül vissza új implantátum a vélhetően fertőzött sebüregbe. Ilyenkor a sebüreg vákuumos drenálása szükséges legalább 3-5 napig véleményünk szerint.

Sajnos az elhúzódó kezelések és az elhúzódó gyulladásos reakció fokozhatja a tokzsugorodás kialakulási esélyét. Amennyiben tokzsugorodást észlelünk a tok kiterjedt 3D architekturális plasztikája (minden irányban történő felszabadítása és bemetszése, tágítása) szükséges lehet, de dönthetünk a tünetek függvényében a tok teljes eltávolítása mellett is, amennyiben a szöveti tulajdonságok azt megengedik.

Összefoglalásképpen és általános javaslatként újra ismételjük, hogy annak feltérképezésére, hogy mi lehet az alapprobléma és mi a teendő: keresse fel plasztikai sebészét és együtt döntsenek. Ő összetetten átlátja az egész kórlefolyást, így a legjobb döntést tudják meghozni.

(A kismértékű, az implantátum mellett elhelyezkedő folyadék normális lehet az olyan implantátumok esetében (a jelenlegi implantátumok többsége), melyek nem tapadnak ki környezetükhöz, azaz a körülöttük képződött tokhoz. A kismértékű, változóan viszkózus folyadék lubrikál (síkosít) az ízületi folyadékhoz hasonlóan.  Ez a pár köbcentinyi folyadék véletlen lelet is lehet egy rutin ultrahang (vagy MR) vizsgálaton, mely néhány milliméteres sávként jelenik meg a felvételeken. Értékelni ezen kis mennyiségű folyadékot csak a klinikai tünetek, klinikai állapot függvényében szabad. Ha nem nyomásérzékeny a mell és nincs semmilyen gyulladásos jel, tünet, akkor a rendszeres és életkornak megfelelő kontrollvizsgálaton kívül nincs teendő.)

Reméljük, hogy nem lesz szüksége műtétre.

A mellplasztikai beavatkozásokról további részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Tisztelettel,

Zita

dr. Pataki Gergely plasztikai sebész asszisztense

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.