17 kérdés és válasz a kompozit mellnagyobbítással kapcsolatban

2017-11-13

Tisztelt Pataki Doktor Úr! Az elmúlt hetekben jó néhány kérdés fogalmazódott meg bennem, amik nem bizonytalanítanak el, inkább csak "technikai" jellegűek. Ezeknek egy részét természetesen email formájában is tudnánk egyeztetni, de van egy-két olyan is, amire szívesen hallanám a Doktor Úr válaszát. Ahogy olvastam, Doktor Úr mostanában készül a következő missziós útjára, amihez szívből kívánok sok erőt és szerencsét! -és természetesen megértem, ha emiatt a kérdés-válaszaimra csak később kerül sor! Kérdéseim a következők lennének: 1. Melyik műtőt válasszam??? Nem a felszereltséget kérdőjelezem egyiknél se meg, inkább azt szeretném tudni, melyik az a csapat, akivel a Doktor Úr a legszívesebben működik/dolgozik együtt? (Elhelyezkedés szempontjából nekem teljesen mindegy, tudom mindegyikről, hogy hol van, ismerem jól, egyik sincs se sokkal közelebb, se sokkal távolabb tőlem.) 2. Amennyiben január 10-én lesz a műtét, úgy január 24-én hazarepülhetek-e már? (26-án a kislányomnak egy komolyabb fellépése lesz a tánckarával, amin szeretnék ott lenni) 3.A 6hetes felépülési szakasz idején a kompressziós melltartót mikor/milyen esetben szabad levenni? Vagy ez egy 6hetes 24oras "testrészem lesz" ez idő alatt? 4.Hegkezelés: jégzselé, szilikontapasz, hegkezelő krém - a szilikon tapaszról azt olvastam, csak akkor érdemes elkezdeni, ha ezt 4-5 hónapig, folyamamtos használat mellett tudjuk tartani. (?) Kollagén kapszulát szedek egy ismerősöm javaslatára, ami támogathatja a heggyógyulás eredményességét. Bár szeretném megjegyezni, egyáltalán nem tartok az esetlegesen később is látható, apró hegektől. 5.Az implantátumok között felmerült egy olyan lehetőség is, mely egy extra bevonatot tartalmaz (amolyan szivacsos réteg). Ha jól értettem ezt idővel az izomszövet teljesen benövi, körbeszövi... Milyen módon, hogyan lehet ezt az implantátumot a későbbiekben (10-15 év múlva akár) eltávolítani? Ki kell vágni? És az izom sérül ezáltal? 6.Anatómiai, csepp alakú implantátumot választottunk, de nem szeretném, ha "lógna", inkább minél kerekebb legyen a végeredmény. A honlap galériájában nagyon tetszik a 7-es esetbemutatás, ill. az 1-11-4 is. 7.Garancia: a konzultáció alatt említésre került, hogy ezen implantátumokra 10 év tokosodási garancia van. Ez pontosan mit jelent? Ha és amennyiben mégis betokosodik, akkor mivel jár az eltávolítás, lehet-e cserelni "azonnal", milyen anyagi vonzata van a páciensre nézve? 8.Vállal-e a Prémium Plasztikai Sebészet bármi fajta garanciát a műtét ill. a felépülési szakaszban adodó esetleges komplikációk kezelésére, illetve az egeszsegügyi vagy esztétikai problémák helyrehozatalára? (szövődmények kezelése, eltávolítás, esetleges csere) 9.Zsírleszívás/sajátzsírral való feltöltés: felléphet a zsírszövet elmeszesedése, melyet el kell távolítani - milyen módon? (Mennyi idő az, amíg erre figyelni kell? Közvetlen a műtét után vagy akár évekig?) 10.Ha a zsírszövetek (visszaültetett sajátzsír) megtapadási aránya 60-80%, mennyi idő alatt hal el/szívódik fel az a 20-40%? 11.Mennyiben befolyásolja a végeredményt, ha mondjuk a fele a sajátzsírnak mégis eltűnik? 12.Számottevő-e a zsírleszívás? (Tehát látszik-e majd a leszívott területen is? - mintha mondjuk csak ezért jöttem volna?) 13.A zsírleszívás területét a Doktor Úr dönti el, vagy nekem is van választási lehetőségem? 14.Mennyire maradandó a zsírleszívás és a zsírfeltöltés? 5-10 éves távlatban is látható marad még, vagy ez csak 1-2éves esztétikai megoldás? 15.Az elmúlt bő egy évben 20 kg-ot fogytam - és 4-5hónapja tartom az elért súlyomat-, ami részben az életmódváltásomnak ill. egyfajta zsírégetőnek is köszönhető. Szedhetem-e tovabb ezt a zsírégetőt a műtétig, ill. a műtét utan szabad-e valaha meg ilyet szednem? 16.Mellbimbó felvarrása: Semmi képpen nem szeretnék "felfele néző" mellbimbókat, így felmerült bennem a kérdés, hogy ez szükséges-e? A honlapon a galériábn ki is választottam, hogy milyet NEM szeretnék: 8-10-12-es eset. Nyílván ezt csak személyes talalkozáskor tudjuk átbeszéni a Doktor Úrral. 17.A műtét utáni kb. a 12.héten a gyerekeinkkel amerikában leszünk, ahol elkerülhetetlen (ahogy ez a kérdés is) a vidámparkozás... Szabad-e egyáltalán bármire is felülnöm, vagy inkább őrízzem a csomagokat teljes nyugodsággal valamelyik padon? :) - ne haragudjanak a banális kérdésért, de a programunk tervezés alatt áll még és ezt azért figyelembe kellene vennem.


dr. Pataki Gergely

Kedves Ildikó!

A konzultáción sok mindenre kitértünk, azonban részletkérdések mindig maradhatnak, s mint mondják “a részletekben rejlik a lényeg”, tehát ezek nagyon is fontos kérdések. Honlapunkon a Gyakori kérdések és válaszok a mellplasztikáról linken majdnem minden kérdésre választ talál, de egybegyűjtöttük Önnek az emailje kapcsán releváns információkat.

Kérem engedje meg, hogy az egyszerűbb követhetőség miatt én is pontokba foglaljam a válaszokat:

  1. Melyik műtőt válasszam ? Nem a felszereltséget kérdőjelezem egyiknél se meg, inkább azt szeretném tudni, melyik az a csapat, akivel a Doktor Úr a legszívesebben működik/dolgozik együtt? (Elhelyezkedés szempontjából nekem teljesen mindegy, tudom mindegyikről, hogy hol van, ismerem jól, egyik sincs se sokkal közelebb, se sokkal távolabb tőlem.)

Sajnos általában a műtét helyszínét nincs lehetősége kiválasztani. Minden helyszínen szeretek  operálni, hiszen eleve az alapján választottam ki a kórházakat, hogy az Pácienseim és az én  igényeimnek a legmegfelelőbbek legyenek. A konkrét helyszínt általában az aktuális igények és a beavatkozások típusa határozza meg. Mindenhova ugyanaz a sok év óta összeszokott csapat megy, a helyi kisegítő személyzet precíz munkája is jól ismert.

Előreláthatóan az Ön műtéte a Duna Medical kórházban lesz -mely hamarosan Magyarország legnagyobb magánkórháza-. Amennyiben ez változna, mindenképpen jelezzük majd Ön felé.

  1. Amennyiben január 10-én lesz a műtét, úgy január 24-én hazarepülhetek-e már? (26-án a kislányomnak egy komolyabb fellépése lesz a tánckarával, amin szeretnék ott lenni)

Mivel a komplikációk előfordulási aránya rendkívül csekély, és azoknak is döntő többsége a műtét utáni első két hétben fordul elő (melyet javasolunk Magyarországon tölteni), a műtét utáni 2. hét végén már nyugodtan ülhet repülőn. Szoros kivételképpen ez megszervezhető hamarabb is. Volt már úgy hogy 4. nap repült a páciens, nem örültem neki, de meg volt szervezve, hogy visszarepül kontrollokra. Számomra elképesztő néha, hogy a reggeli repülővel jönnek pácienseink kontrollra, az estivel mennek haza, mégis el kell ezt fogadni rohanó és globalizálódó világunkban.

  1. A 6 hetes felépülési szakasz idején a kompressziós melltartót mikor/milyen esetben szabad levenni? Vagy ez egy 6 hetes 24 oras “testrészem lesz” ez idő alatt?

A melltartót a varratszedésig (amely általában a műtétet követő 3. héten történik) folyamatosan hordani kell, az első hét után zuhanyzáshoz le lehet venni. A véleményemről a műtétet követő melltartó hordásról a következő linken bővebb információkat talál: https://drpataki.hu/igy-segit-a-melltarto-a-tokeletes-dekoltazs-megorzeseben

  1. Hegkezelés: jégzselé, szilikontapasz, hegkezelő krém – a szilikon tapaszról azt olvastam, csak akkor érdemes elkezdeni, ha ezt 4-5 hónapig, folyamamtos használat mellett tudjuk tartani. (?) Kollagén kapszulát szedek egy ismerősöm javaslatára, ami támogathatja a heggyógyulás eredményességét. Bár szeretném megjegyezni, egyáltalán nem tartok az esetlegesen később is látható, apró hegektől.

Hegkezelési protokollunk nagyon szigorú. A seb/heggyógyulás korai és későbbi szakaszában is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a végleges heg vékony és szép, alig látható legyen. Varratszedést követően hegkezelő krémekkel, szilikontapasszal és lézerkezeléssel tökéletesíthetjük a végső hegvonalakat. A szilikon tapasz használatának idejét a hegek állapota határozza meg. A részletekről a műtét után kap tájékoztatást és a weboldalon is sokat olvashat.

  1. Az implantátumok között felmerült egy olyan lehetőség is, mely egy extra bevonatot tartalmaz (amolyan szivacsos réteg). Ha jól értettem ezt idővel az izomszövet teljesen benövi, körbeszövi… Milyen módon, hogyan lehet ezt az implantátumot a későbbiekben (10-15 év múlva akár) eltávolítani? Ki kell vágni? És az izom sérül ezáltal? 

Ez a bevonat a polyurethan hab. Ezt javasoltam Önnek az egyéni adottságait figyelembe véve (szövetek rugalmassága, a melle anatómiája).

A poliurethanról oldalunkon kulcsszóra keresve olvashat itt: https://drpataki.hu/a-plasztikai-sebesz-valaszol.

A szószedetben olvashat itt: https://drpataki.hu/mutetek-kezelesek/mellplasztikai-szoszedet-es-fogalommagyarazat-dr-pataki-gergelytol

A poliuretán a korszerű mellimplantátum-gyártás egyik alapanyaga. Jelenleg csak néhány cég gyárt érvényes engedélyekkel rendelkező poliuretán (polyurethan, PU) felületű mellimplantátumot magyarországi felhasználásra. Több száz változat érhető el kerek és anatómiai formával, illetve különböző méretekben. A poliuretán felületű mellimplantátumot kizárólag arra alkalmas egyénnek szabad beültetni. Indikációját csakis plasztikai sebészével együtt tudja meghatározni. Egyénileg kell mérlegelni: egyáltalán nem mondható ki, hogy ez a bevonat a legjobb, csak az, hogy adott szöveti állapotnál, rugalmasságnál és adott esetben, ez az egyik legjobb választás lehet.

Egyik legnagyobb előnye, hogy a poliuretán habbal bevont implantátumok hatékonyak a tokzsugorodás kockázatának csökkentésére, ha összehasonlítják a sima felületűekkel és texturáltakkal (érdes felszínű). Másik előnye a PU habbal bevont implantátumnak, az implantátum tokja és a körülötte képződött szövetek közti stabil egység, ami akadályozza az implantátum elmozdulását.

Téveszme, hogy a polyurethan implantátumot nem lehet eltávolítani. Helyes módszerrel ez könnyű és nem sérülnek a szövetek.

  1. Anatómiai, csepp alakú implantátumot választottunk, de nem szeretném, ha “lógna”, inkább minél kerekebb legyen a végeredmény. A honlap galériájában nagyon tetszik a7-es esetbemutatás, ill. az 1-11-4 is.

Klinikánkon a legtöbb esetben az anatómiailag formázott implantátumot preferáljuk. Ennek oka, hogy többnyire ezzel a formával lehet elérni a legtermészetesebb hatást. A kohezív szilikongélt tartalmazó anatómiai implantátum biztos alátámasztást nyújt a szöveteknek a gravitáció ellen, és a mell saját rostjait megfeszítve megfelelően konzervál is a megereszkedés ellen. Megfelelő adottságú mellnél – szoktam mondani – hogy az anatómiás implantátummal érhető el a legkerekebb mell. Az adott esetekhez tartozó eredményt nem mindenkinél lehet elérni, de kívánságra, lehetőség szerint az ahhoz való minél közelebb kerülés lesz a cél.

  1. Garancia: a konzultáció alatt említésre került, hogy ezen implantátumokra 10 év tokosodási garancia van. Ez pontosan mit jelent? Ha és amennyiben mégis betokosodik, akkor mivel jár az eltávolítás, lehet-e cserelni “azonnal”, milyen anyagi vonzata van a páciensre nézve?

Klinikánkon kizárólag prémium minőségű, élettartam-garanciás implantátumokat használunk, ami azt jelenti, hogy az egyébként rendkívül strapabíró kohezív szilikongél burkának sérülése gyártási hiba következménye lehet, és a gyártó vállalja, hogy ilyen esetben díjmentesen újat biztosít helyette. Praxisunkban mind ezidáig nem fordult elő ilyen.

Az ilyen implantátumok szigorú minőségbiztosítási szabványoknak megfelelően rengeteg ellenőrzési ponton mennek keresztül, mire lekerülnek a szalagról.

Az implantátumgyártó élettartam garanciát vállal, azaz anyaghibából eredő elöregedésre, szakadásra, lyukadásra, szivárgásra olyan garanciát nyújt, hogy amennyiben ez igazolttá válik, bármikor csereimplantátumot ad a páciens választott orvosának.

Az elmozdulásra, tokzsugorodásra jelenleg csak a német Polytech -és az is csak a polyurethan bevonatú implantátumokra- ad garanciát.

Mindezek több tényező függvényei, okozatai. Az elmozdulás (diszlokálódás) a páciens helytelen korai mozgásából, vagy szöveti adottságaiból eredő, vagy műtét-technikai probléma lehet általában. Ha ezt egyértelműen technikai hiba okozza, akkor az orvos felelős a szimmetria helyreállításáért.

Texturált vagy sima felszínű implantátumnál, a gyártó általában nem ad garanciát mert a fenti, nehezen definiálható, nehezen egyértelműsíthető technikai és/vagy alkati okokból ered. Mivel rotáció nem, vagy nagyon ritkán fordul elő polyurethan bevonatú implantátumnál, így a garanciát illetően más a helyzet.

A polyurethan felszínű implantátumokra (a hivatkozott gyártónál) 10 év cseregarancia jár tokosodás esetére, illetve elfordulásnál, elmozdulásnál is! Ez utóbbi két állapot szinte elvi lehetetlenség az adott felszínnel. A műtéti díjat nem finanszírozza a cég, itt az orvossal történő megbeszélés tárgyát képezheti a műtéti összeg csökkentése, de semmiképpen nem azon az alapon, hogy az orvos tehet a fennálló problémáról.

A jelen bizonyítékokon alapuló orvostudományi statisztikák és plasztikai sebészeti rendszerezett páciensvizsgálatok alapján a polyurethan bevonatú implantátumok tokzsugorodási százaléka szignifikánsan kisebb, mint az egyéb, akár texturált felszínű implantátumoké (1-2 %).

Ha Ön az 1%, akkor garanciában cseréljük. Ez még nem fordult elő.

  1. Vállal-e a Prémium Plasztikai Sebészet bármi fajta garanciát a műtét ill. a felépülési szakaszban adodó esetleges komplikációk kezelésére, illetve az egeszsegügyi vagy esztétikai problémák helyrehozatalára?  (szövődmények kezelése, eltávolítás, esetleges csere) 

Garanciát egy orvos (vagy a mögötte álló cég) arra vállal, hogy a legjobb tudása szerint kezeli a pácienst. A ritka komplikációk kezelését természetesen elvégzi, azt ami közvetlenül a műtét származéka rövid távon legtöbbször díjmentesen ellátjuk (vérömleny, sebgyógyulási zavar). Egy esetleges gyulladás, gennyképződéssel járó implantátum fertőződés esetén változóan bírálják el (méltányosságból) a kollégák, hogy a korrekciós műtétet milyen arányban fizesse a páciens. Az ilyen eseten nagyon ritkák. A késői komplikációk/szövődmények kezelésének költségei általában a pácienst érintik, az orvos legtöbb esetben méltányosságból anyagköltségi árat próbál adni, de azok fellépéséért általában nem felel.

Kézzelfoghatóan elmagyarázva, az emberi test nem óramű, vagy gép. Az egyéni gyógyulási hajlamtól is sok függ, és a beteg gyógyulására becslést, jóslást lehet mondani, de egy orvos garanciát erre nem vállalhat. (Garancia az előző pontban kifejtetten a beültetett minőségre, esetleg egy tulajdonságra van (tokzsugorodás)).

Pl becslésünk szerint átlagosan 12-15 év múlva cserére lesz szükség, de az is lehet, hogy Önnél az implantátum 20-25 évet a szervezetében maradhat.

Mivel az emberi test sem teljesen szimmetrikus, nem várható, hogy a műtét után kialakuló forma, a műtéti heg minősége és helyzete teljesen szimmetrikus legyen.

Szövődmény a leggondosabb műtéti technika, a legjobb varróanyagok alkalmazása esetén is előfordulhat (3-5%): vérzés, sebfertőzés, sebgyógyulási zavar, igen kis kiterjedésű bőrelhalás vagy gyulladás, esetleg szövetelhalás, fertőzés. Ezek a végeredményt általában nem befolyásolják, de a gyógyulás idejét meghosszabbíthatják, újabb műtéti beavatkozást azonban nem igényelnek.

  1. Zsírleszívás/sajátzsírral való feltöltés: felléphet a zsírszövet elmeszesedése, melyet el kell távolítani – milyen módon? (Mennyi idő az, amíg erre figyelni kell? Közvetlen a műtét után vagy akár évekig?)

Sajátzsír-visszatöltés után a helyi meszesedés igen ritka pácienseink körében, az alkalmazott szövetkímélő technika miatt. Akkor fordulhat elő, amikor a zsírsejtek összecsapódnak, és kötőszövetesen átépülnek. Ez néhány apró, jóindulatú, keményebb területet jelenthet, mely jól elkülöníthető más képlettől. Sokszor csak ultrahang vizsgálattal/mammográfiával lehet kimutatni, de minden esetben szakavatott radiológus jól el tudja különíteni a rosszindulatú folyamatoktól. A tapasztalat alapján fél-másfél éven belül felszívódik. Felszívódását elő lehet segíteni lökéshullám-terápiával, valamint nyirok- és egyéb masszázzsal.

  1. Ha a zsírszövetek (visszaültetett sajátzsír) megtapadási aránya 60-80%, mennyi idő alatt hal el/szívódik fel az a 20-40%?   

A zsír megtapadása az első 48 órában történik. A megtapadás, beereződés egész életre szól. A 10-40 százalékot néhány hónap alatt bontja le a szervezet, de gyakran a volumenvesztés nem ez a folyamat, hanem a szöveti vizenyő csökkenése. Az eredményesség nagymértékben függ a plasztikai sebész által választott módszertől és a betöltött anyag mennyiségétől, a páciens szöveti fogékonyságától, biológiájától.

A saját zsírral való feltöltést általában egyszer kell elvégezni, ritkábban többször. A betöltött és megtapadt zsírszövet élethosszig megtapad, azaz a mellben (fogadó terület) a donorterület “életútját” járja be, a sejtek híznak és fogynak (ahogyan pl. a donorterületen tennék), vagy lassan vékonyodva (ahogyan szöveteink) évtizedekig látványos javulást eredményez.

  1. Mennyiben befolyásolja a végeredményt, ha mondjuk a fele a sajátzsírnak mégis eltűnik?

Nem tűnik el annyi. Manapság gyakran 80-90 százalékos megtapadásnak vagyunk tanúi. Ha mégis eltűnne, meg kell ismételni az eljárást, ha pl. csak önmagában sajátzsírral nagyobbítjuk a melleket. Kompozit (implantátummal és saját zsírral kombináltan történő) mellnagyobbításnál nem szükségszerű.

 

  1. Számottevő-e a zsírleszívás? (Tehát látszik-e majd a leszívott területen is? – mintha mondjuk csak ezért jöttem volna?)

Ez tervezés és a leszívott mennyiség függvénye. Ha pl. csak önmagában saját zsírral nagyobbítjuk a melleket, akkor nagyon komoly kontúrváltozás érhető el a leszívott területen. Kompozit (implantátummal és saját zsírral kombináltan történő) mellnagyobbításnál nem szükségszerű, hogy markáns változás legyen, mivel sokkal kisebb mennyiséget szívunk le.

  1. A zsírleszívás területét a Doktor Úr dönti el, vagy nekem is van választási lehetőségem?

Vannak javasolt jó donorterületek, de egyéni mérlegelés tárgya is lehet a választás és minden esetben Önnel közösen tesszük.

  1. Mennyire maradandó a zsírleszívás és a zsírfeltöltés? 5-10 éves távlatban is látható marad még, vagy ez csak 1-2éves esztétikai megoldás?

Ahogyan fent írtuk, a saját zsírral való feltöltést általában egyszer kell elvégezni, ritkábban többször. A betöltött és megtapadt zsírszövet élethosszig megtapad,

A zsírsejtek száma tehát nem változik, de a méretük -mint minden embernél- jelentősen változhat, ez azonban nem jelenti a sejtek pusztulását (ez csak méretváltozás).

A zsírleszívás és visszatöltés eredményét nagy mértékben befolyásolják a hízási és fogyási folyamatok, így amennyiben testsúlyában nem történik jelentős változás a jövőben, úgy a beavatkozás eredménye évekig tartós marad.

  1. Az elmúlt bő egy évben 20 kg-ot fogytam – és 4-5hónapja tartom az elért súlyomat-, ami részben az életmódváltásomnak ill. egyfajta zsírégetőnek is köszönhető. Szedhetem-e tovabb ezt a zsírégetőt a műtétig, ill. a műtét utan szabad-e valaha meg ilyet szednem?

Mi nem javasoljuk a zsírégetőket, mivel károsnak tartjuk őket, számos mellékhatásuk van. Önnél emiatt a zsírvisszatöltés nem biztos, hogy megfelelő megoldás lenne a mellekbe. Persze ettől lehet Önön zsírleszívást végezni.

  1. Mellbimbó felvarrása: Semmi képpen nem szeretnék “felfele néző” mellbimbókat, így felmerült bennem a kérdés, hogy ez szükséges-e? A honlapon a galériábn ki is választottam, hogy milyet NEM szeretnék: 8-10-12-es eset. Nyílván ezt csak személyes talalkozáskor tudjuk átbeszéni a Doktor Úrral. 

Amennyiben nincs felvarrása, a bimbó állását elsősorban a melle anatómiája határozza meg. Sokan sokféle mellet és sokféle állású bimbót tartanak szépnek. A hivatkozott esetekben pl. nem az adott nagyság és az anatómia, illetve a páciens kérése határozta meg a mell külalakját, amellyel a páciens meg volt elégedve. Nem lehet persze bármiből, bármit kialakítani. Az implantátum méretével, formájával és pozícionálásával is lehet valamennyire befolyásolni a bimbó helyzetét.

A mellbimbó korrekció szükségességét és annak végleges formáját a műtét előtti konzultáción tudjuk majd egyeztetni.

  1. A műtét utáni kb. a 12.héten a gyerekeinkkel Amerikában leszünk, ahol elkerülhetetlen (ahogy ez a kérdés is) a vidámparkozás… Szabad-e egyáltalán bármire is felülnöm, vagy inkább őrízzem a csomagokat teljes nyugodtsággal valamelyik padon? 🙂 – ne haragudjanak a banális kérdésért, de a programunk tervezés alatt áll még és ezt azért figyelembe kellene vennem.

A mellnagyobbítás utáni 4-6. héttől fokozatosan vissza lehet állni a korábbi életvitelhez, amelybe a sport és az edzés is beletartozik, így a 12. héten már nyugodtan élvezheti a vidámpark nyújtotta lehetőségeket a gyermekeivel együtt.

A műtét utáni időszakról részletesen itt olvashat:  https://drpataki.hu/mellnagyobbitas-elott-es-utan

További kérdései esetén kérem, hogy tájékozódjon honlapunkon, vagy keresse asszisztenseimet, akik mindig készséggel állnak rendelkezésére!

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.