Anyajegy eltávolítás után keloidos heg

2013-06-01

Kedves doktor Úr! Anyajegy eltávolítás után a hasamon maradt egy két cm-es keloidos heg, holott az anyajegy, amit eltávolított a sebész, mindössze fél cm-es és lapos volt. Tényleg ekkorát szokott vágni minden sebész, vagy rossz orvost választottam? A hasamon pont középpen, feltűnő helyen van a heg. A keloidos, kidudorodó hegre milyen fajta kezelés használ a legjobban? Ezzel egy időben a hátamról is levetettem egy anyajegyet az is lapos volt, de az nem lett keloidos, viszont nagyon kiszélesedett a heg és az is van vagy 2 cm. Ezt lehet valahogy keskenyíteni, szebbé tenni, hogy ne legyen feltűnő? Ha igen, milyen módszerrel? Válaszát előre is köszönöm! Amaretta


dr. Pataki Gergely

Kedves Amaretta!

Megértve aggódalmát szeretném megnyugtatni, Magyarországon kiváló plasztikai sebész szakemberek dolgoznak és ismereteim szerint az elérhető legkorszerűbb kötözőanyagokat, műtéti- és kötéstechnikákat, valamint varróanyagokat használják. Gondolom, hogy plasztikai sebésszel vetettete le anyajegyeit.
Sokszor mondják egy túlburjánzott (hypertrófiás) hegre, hogy keloidos (kórosan túlburjánzott), az ám mégsem az.
A keloid ritka jelenség, valószínüleg Önnek sem ez van. A bőrelváltozást babérlevél alakban szoktuk eltávolítani, ép sebszéleket hagyva, a heg mindíg hosszabb mint az eredeti elváltozás legnagyobb átmérője. Szakmai maximalizmusként lupeszemüveg nagyítását is célszerű alkalmazni (főleg arcon): ezzel garantálható a legszebb, legszövetkímélőbb technika és ezáltal a legkisebb heg.
A heget egy személyes konzultáció során lehet értékelni, és ekkor lehet megmondani a helyes terápiás javaslatot. Túlburjánzott (hypertrófiás) hegére a következőket tudnám javasolni:

– A szilikontapasz az egyik legjobb kezelési eljárás, kompresszióval kiegészítve. A jó minőségű szilikontapaszok akár 1-3 hónapig is hordhatóak.
– speciális cinket és rezet krémek
– A sebgyógyulás meggyorsítására létezik még az ion indukciós másnestherápia, melyet égési sérült pácienseimnél alkalmazva jó eredményeket tapasztaltam. ( A sérült sejtek regenerációs folyamatát és képességét gyorsítja.)
– a hegesedési folymat befolyásolására jó lehet a lézer is (pl. dióda lézer), mely a heg erezettségét, kollagénmennyiségét csökkenti ezáltal javulást okozhat.
– valószínűleg Önnél szóba jön az újrakimetszés is, mely után a fenti terápiákat is lehet alkalmazni a minél eredményesebb (szebb) hegesedés érdekében.

Minden jót kívánva,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.