Arcidegbénulás műtéti kezelése

2016-05-09

Tisztelt doktor Úr! Születésemkor oxigénhiány lépett fel nálam, a nervus facialis az arcom bal oldalán bénult le, s emiatt tozult az egész arcom, ptózisom is, van, egyre nehezebb így élnem, mindennaposak a beszólások és a megalázások, a plasztikai sebészet terén, milyen lehetőségeim lehetnek? Kihez fordulhatok? válaszát előre is köszönöm, Ágnes


dr. Pataki Gergely

Kedves Ágnes!

A születéskori oxigénhiány következtében létrejött arcideg-bénulásnál az elsődleges a különböző fejlesztő gyógyterápiák minél előbbi es szakszerűbb kivitelezése. (Pl. Dévény-módszer.) Később már csak műtéti eljárások jönnek szóba.

Ennek a kórképnél statikus es dinamikus elváltozások vannak a páciensek arcán (izombénulás miatt sorvadt izom, és felette sorvadt kötőszövet), melyeknek célzott terápiája sok évvel a bénulás után is elvégezhető elvileg. Sajnos a funkciót és a szimmetriát csak mérsékelten lehet helyreállítani. A műtétek után a szövetek pozíciója és mozgathatósága jobb lesz, de messze nem tökéletes.

A mozgathatóság eléréséhez ideg- és izom-átültetésre lehet szükség, leggyakrabban ‎a helyi koponyát borító, vagy állkapocs körüli izmot használjuk (halánték- és rágóizom, musculus temporalis és masseter) vagy a combon található karcsúizmot (gracilis) és a mellkas fűrészizmát (serratus) ültetjük át szabadon ér-idegnyéllel az arcra. Ilyen régi sérülésnél / betegségnél sajnos a sérült oldali arcideget nem lehet használni, így az ellenoldali idegre szoktak rákötni a beépített izom idegrostjait („cross-facial nerve grafting”).

Az izom ideg átültetése mellett a kontúrok helyreállításához szükség lehet meg izom-bőnye es sajátzsír átültetésére is. Mindenkeppen fontos a rehabilitáció. Sajnos nem minden esetben lehet az arcidegbénulásnál tartós es jó eredményeket elérni a mai műteti technikákkal. Magyarországon néhány plasztikai sebész és fej-nyak sebész (fül-orr-gégész) foglalkozik az arcidegbénulás műtéti kezelésével, a helyreállító műtétekkel.

Külföldön multidiszciplináris csapatok / kijelölt osztályok vannak e célra, ez biztosítja a korszerű ellátást. A legfejlettebb ilyen k‎özpontok az Amerikai Egyesült Államokban találhatóak.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.