Botox és terhesség

2013-12-21

Tisztelt Dokor úr! Sajnos a botox kezelesem utan 1 héttel derült ki h terhes vagyok, árthat ez a magzatnak? Nagyon aggódom, mert mindenhol azt olvastam hogy terhesség allat ellenjavallt, de magyarazatot nem írnak sehol. Előre is köszönöm válaszát! R.


dr. Pataki Gergely

Tisztelt Hölgyem !

A botox fehérjemolekulái az arcon alkalmazva helyileg kötődnek a dinamikus ráncok alatt lévő izmokban az izom-ideg átmenethez, ezáltal részlegesen, vagy teljesen gyengítik az adott izmot, kisimítva a felettük a ráncokat, lehetőséget teremtve az arc adott esztétikai egységének regenerálódásához, fiatalodásához. A helyesen beadott botox nem kerül a beadási területtől távolra, így máshol nem fejt ki hatást.

A botoxxal kapcsolatban évtizedes tapasztalatok vannak, rejuvenációban, regenerációban és pácenselégedettségben nyújtott rendkívül kedvező hatásait bizonyítékokon alapuló tanulmányok, vizsgálatok sora igazolta.

Az Egyesült Államokban számos helyen terhes nőknek is adnak botoxot.

Botoxot terhesen (véletlenül) kapott hölgyeknél nem jelentettek káros reakciót, vagy mellékhatást. Egerekbe beadott nagy mennyiségű botox nem okozott magzatkárosítást.

Ennek ellenére az a véleményem, hogy a botox terhes nőnek mégsem javasolt esztétikai célból, mivel nincs és nem is lehet kellő számú precíz vizsgálat az esetleges terhesség során fellépő mellékhatások felmérésére !

Más kérdés, ha a kezelés után derült ki, hogy terhes.
Mivel nem várható a kis mennyiségű botoxnak a terhesség során fellépő magzatkárosító hatása vagy egyéb mellékhatása (pl. méhre kifejtett hatás), a már beadott botox terhességmegszakítást nem indokol !

Leírt problémájával azonban keresse kezelőorvosát, hiszen az Ő véleménye is fontos!

Békés Karácsonyt kíván !

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.