fbpx

Hipertrófiás heg?

2011-01-07

Tisztelt Doktor Úr ! Szeptemberben elestem a biciklivel / egy nagyon gyors biciklis társamat elől próbáltam menekülni / Csúnyán öszetörtem az arcomat , össze kellett varrni az orromat és szám feletti részt.Sajnos a felső ajkamon bal oldalon szabálytalan 1 cm es roncsolt szélű seb keletkezett amit szintén összevarrtak. Jó néhány hete a szám feletti seb kiemelkedett nem terjed ,de viszket, húzódik fáj .Hiába kenem dermatix krémmel nem puhul ráadásul a szám is láthatóan feljebb van baloldalon . Hipertófiás heg lehet ? Nagyon zavar és a felhúzódott szám nagyon csúnya arckifejezést ad. Mit tanácsol mit tegyek ? Tisztelettel :Csilla


PMA

Kedves Asszonyom !

A leírtak alapján elképzelhető, hogy egy megvastagodott (hipertrófiás) heggel állunk szemben.

A hegek kezelése közös döntést kíván a pácienssel. Ehhez a heget nem elég fotón látni, hanem a pácienst meg kell vizsgálni. (szokták mondani, hogy látatlanban nehéz…). Egyébként, ha honlapomon bejelentkezik, szívesen megvizsgálom.

Egy kis összefoglalás a hegek kezeléséről (ennek kibővített változata elérhető lesz honlapomról is):

Más a stratégia egy korábbi császármetszés letapadt alhasi hegével, más egy gyermekkori kutyaharapás következtében kialakult archeg esetében és más az Ön esetében.
Sok recept nélkül beszerezhető készítmény is kapható gyógyszertárban, gyógynövény boltban, de ezek közül csak nagyon kevésről bizonyították be klinikailag, hogy hatásosak. Hidratáló hatásuk miatt sok közülük elfogadható kiegészítő kezelés a normál hegekre.
A szilikon tapaszt és szilikon gél alkalmazását világszerte nagyon sok vezető szakember sokféle heg kezelésére javasolja. Személyes tapasztalatom is nagyon jó . Csökkentik a bőr felületi feszültségét, hidratálják és állandóbb hőmérsékleten tartják a bőrt, optimális környezetet teremtve a gyógyuláshoz. A hipertrófiás (széthúzódott, vaskos) hegek esetén a szilikon gél, szilikon tapasz kompressziós (nyomó) kezeléssel együtt javasolható.

Az esztétikai szempontból ideális hegek vékonyak, puhák, színben a környezetükkel, az egészségesen bőrrel megegyeznek, így alig láthatóak. A korábbi műtét vagy sérülés után keletkezett hegek nem minden esetben felelnek meg az esztétikai követelményeknek.

Többfajta konzervatív kezelés létezik, ha ez sem segít, ilyen esetekben ajánlja fel a plasztikai sebész a hegkorrekció lehetőségét.
Minden egyes hegnél fontos elemezni, vajon milyen eltérés lehet az esztétikai szempontból nem megfelelő heg hátterében?
Gyakran a szövetkímélő technikák alkalmazásának hiánya okozza a nem kellően szép heget. A plasztikai sebészet szerint a feszülésmentes varratvonal alapfeltétele a szép heg kialakításának, a heg iránya összhangban kell legyen a bőr erővonalaival. A több rétegben kialakított varratvonal, a jó minőségű varróanyagok, a szövetkímélő műtéti és varrástechnika, a szövetkímélő műszerek használata mellet fontos a varratszedés idejének pontos megválasztása. A korábbi fertőzések is okként szerepelhetnek a nem szép heg esetében.

Ha a konzervatív terápia nem segít, gyakran hegkimetszést ajánlunk.

A hegkorrekciót a heg méretétől függően legtöbbször helyi érzéstelenítésben ritkábban altatásban végezhetjük el. A plasztikai műtétet követően legalább fél év mire a heg gyógyulása teljes mértékben befejeződik, és optimális esetben kialakul egy vékony, alig látható heg. Az első hónapokban nagyon fontos a friss hegeknél a fényvédő krémek használata. A hegkorrekció ideális időpontja az őszi illetve a tavaszi időszak.
A plasztikai sebész minden törekvése ellenére bizonyos esetekben nem lehet tökéletes heget elérni. Bizonyos testtájékok illetve bizonyos bőrtípusok esetén, különösen aktív izmok (pl. a hát, alsó végtagok, vállak környéke) területén a hegek gyakran kiterjedtebbek és feltűnőbbek, mint a kevésbé aktív területeken keletkező hegek. Idősebb korban a bőr gyógyulása lassabban történik, míg fiatal bőr hajlamosabb arra, hogy túlburjánzzon, nagyobb, vastagabb hegeket képezve. Nagyobb a kóros hegképződés valószínűsége, ha a seb fertőzött.

A plasztikai sebész ennek tudatában mérlegeli a hegkorrekció elvégzését. A legfontosabb a szövetkímélő technikák alkalmazása. Vannak esetek amikor nem javasolunk műtétet, azonban a legtöbb esetben a hegkorrekció elvégzése mellett döntünk, amikor esztétikai szempontból szebb eredmény várható.

Üdvözli Önt,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.