fbpx

Csúnya hegek anyajegy elektromos kauterezése után

2016-03-26

Tisztelt Doktor Úr! Én 4 hónapja anyajegyeket szedettem le és elektromos kauterrel végezték az eltávolítást. Nagyon csúnya hegek maradtak utánna. A mellkasomon és a hasamon vannak ezek a hegek. Pirossak és kiemelkedőek. Állandóan takargatom. Az önbizalma a nullára csökkent. Nagyon félek, hogy nyáron milyenek lesznek a nap hatására. 2 hete kezdtem el használni a Dermatix gélt de még nincs változás. Teljesen magamba fordultam. Van rá valamilyen módszer ami segíthetne? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Liza


dr. Pataki Gergely

Kedves Liza!

A beérkező levelekből havonta kell rádöbbennem, hogy sajnos még mindig létező gyakorlat hazánkban egy idejétmúlt, szakszerűtlen beavatkozás, az anyajegyek elektromos kauterrel történő eltávolítása.

Ezeket sohasem plasztikai sebészek végzik, hanem más szakmák képviselői, akik sajnos a plasztikai sebészet területére merészkednek – sikertelenül, és úgy, hogy a páciensben kárt tesznek, méghozzá szöveti és lelki szinten egyaránt.

Néhány évvel ezelőtt egy német-magyar bőrgyógyászati kurzuson sok száz bőrgyógyásznak mondtam el, hogy a kauterrel (lényegében égetéssel) történő anyajegylevétel sok sejtsort roncsolva éget, és rossz, túlburjánzott heget eredményez az esetek többségében.

Ráadásul az elégetett sebszélek miatt nem is lehet korrekt szövettani elemzést végezni az esetleges rosszindulatúság kizárására. Ez az eljárás tehát több szempontból is veszélyes, ennek ellenére még mindig alkalmazzák.

Óvakodjunk a kauteres vagy elektromos izzószálas anyajegy-eltávolítástól!

Nyilván egy plasztikai sebészeten magasabb az anyajegy eltávolításának ára, de a legszövetkímélőbb, illetve daganateltávolítás szempontjából is a legkorrektebb megoldást kínálja a sebészi szikével történő anyajegyeltávolítás.

Nem véletlen, hogy az írhát ért égetés határára túlburjánzott, vöröses színű, széthúzódott heg alakul ki. (hipertrófiás heg)

A heget lehet krémezni speciális hidratáló, bőrnyugtató, esetleg szilikon-tartalmú gélekkel, kenőcsökkel.   Ha a heg kiemelkedik a környező felszínből, akkor elengedhetetlen lehet a szilikontapasz felhelyezése kompresszióval. A szilikon tapasznak a hatásairól a linken olvashat. A kompressziót hason haskötővel lehet elérni.  Fényvédelem szükséges egy évig, azaz sem a szolárium, sem a közvetlen napsütés nem segít. Szóba jöhet még sztreoidos krém alkalmazása, illetve szteroid fecskendezése is a hegbe, orvosilag kontrollált utánkövetéssel.

Szükséges lehet a heg lágylézeres kezelése (dioda lézer), és ha fél-egy év után sem elfogadható annak minősége (texturáltsága, színe, kiemelkedése), a heget sebészileg – éles pengével – ki lehet metszeni, és gondos sebegyeztetés után, szépen, plasztikai öltésekkel össze lehet varrni, ragasztani.

Nyilván mindenre kiterjedő személyes vizsgálat során lehet mindenre kiterjedő választ adni problémájára.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.