fbpx

Donor bőr kezelése bőrátültetésnél

2018-06-24

Tisztelt Doktor Úr. Kb. 8 hete egy rosszindulatú melanomát távolítottak el a jobb alsó láb száramról, 1 cm-es biztonsági körben bőrátültetéssel. A donor bőrt ugyanarról a lábamról vették a sebtől kb. 4 cm-rrel. A donor bőr még mindig piros, a kórházban javasolt zsíros körömvirág kenőccsel kenem. A munkahelyemen a munkakörülmények miatt sajnos nadrágot kell hordanom ami nagyon irritálja + rövid időn belül leszedi a krémet a lábamról, ezért kénytelen vagyok bekötni 10-12 órán keresztül. Kérem segítsen milyen kötszert tegyek rá, mert minden amit ráteszek irritál ( cosmopor, mepore, sima mullap - ez utóbbit nagyon nehezen húztam le a körömvirágos területről stb ) + leszedi az összes krémet a donor felületről.. Mire hazaérek fáj, húzódik és nagyon száraz a terület. Ha esetleg tudna javasolni egy olyan kötszert, vagy kötözési módot vagy bármilyen megoldást amit használhatnék a donor terület nappali bekötésére és a rákent krém megtartására, annak nagyon örülnék, mert a nadrágot nem tudom elhagyni munka közben.. Még szeretném megkérdezni, hogy a donor bőrterületnek mennyi a gyógyulási ideje, hogy legalább legyen egy kis reményem, hogy ez még mennyi ideig fog tartani. Tisztelettel köszönöm a segítségét és a válaszát: Üdvözlettel: Mónika


dr. Pataki Gergely

Kedves Mónika!

Ha még váladékos a bőrvételi (donor) terület, akkor félig áteresztő szilikonhártyát tartalmazó habszivacs kötés (pl. Mepilex vagy Mepileg Ag – ezüstöt mint antibakteriális anyagot tartalmazó „okoskötszer”, a svéd Mölnlycke terméke) ideális, amely a sarjszövetet védi, de a sebszekrétumot, a szöveti váladékot elvezeti.

Amennyiben pedig már nincs váladék – 8 hetesen általában ez a helyzet –, akkor szilikonháló a legmegfelelőbb, ami óvja a heget, a friss hámot, és szellőzik. Ilyen például a Mölnlycke Mepiform öntapadós soft silicone sebkötszer, vagy a Hartmann Atrauman Silicone kötszere).

Emellett diódalézeres hegkezelés ajánlott a heg érési fázisában (amikor még „piros”), hiszen ez a kollagénrostképző sejteket stimulálja.

Ma a dermatommal – precíz elektromos motoros vagy sűrített levegővel működő bőrvételi késsel – vett bőr adja a legjobb esélyt az átültetett bőr megtapadására, valamint az adó terület gyors és esztétikus gyógyulására.

Sajnos a magyar kórházakban többségében több évtizede használt egyszerű bőrvételi késsel kényszerülnek dolgozni az orvosok (Humby késsel), amely messze nem ad ilyen szép eredményt. A Szt. János Kórházban használt 38 éves elektromos kés helyett például az utóbbi időben alapítványunk, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány által biztosított új dermatomot használjuk gyermekeknél a bőrátültetésre.

A témáról itt olvashat bővebben: Hegek kezelése

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.