Elcsúszott mellimplantátum

2018-03-04

Tisztelt Dr. Pataki Gergely! 3 éve volt egy mellnagyobbításom máshol, aminek az eredményével nagyon elégedett voltam. Azóta megszületett a kisfiam, akit 4 hónapig tudtam szoptatni, ezután -vagy talán már szoptatás alatt is- jelentkeztek az első problémák: kissé megnyúltak a melleim és ettől ún. Double bubble hatásúak lettek. Fogytam. Gondoltam, majd korrigáltatom őket, ha összegyűlik rá a pénzem, de azóta mintha kicsúsztak volna az implantátumaim a hónalj irányába, és diszkomfort érzéssel jár a fekvés, hajolgatás, hirtelen karmozdulatok van, hogy közben érzem ahogy mozog a mellemben ide-oda a protézis, amit ezelőtt sosem tapasztaltam. Ha a hátára fekszem, teljesen szétcsúsznak a melleim, másfél-két tenyérnyi hely lesz az implantátumok között. Viszont ami egyre jobban aggaszt, hogy a bal mellem belső oldalában egy tojás nagyságú kemény duzzanatot fedeztem fel, ami akkor fájdalmas, ha óvatosan megnyomkodom. Mi lehet ez? Egyre többet érzek szúrásokat, nyillalásokat mindkét mellem egy-egy pontján. Egyébként szabad szemmel nem látható a keményedés, természetes hatásúak a melleim. Júniusra van mri-re időpontom, ahol az implantátum épségét fogják vizsgálni, és akkor fogok menni emlő ultrahangra is. A plasztikai sebészemet pedig már a leletekkel a kezemben szeretném felkeresni, mert külföldön élek a másfél éves kisfiammal, ezért nagyon nehezen tudom megoldani az utazgatást és az ő felügyeletét, valamint csak 2 hétre tudok hazajönni. Ezekkel a tünetekkel valószínűsíthető, hogy még idén egy újabb műtét vár rám? Doktor úr szerint mi lehet a problémáim oka? Zsugorodás vagy az elcsúszás okozhatja ezeket? Ha elcsúsztak, az a sebészem hibája? Ilyen esetben teljes áron fog újra megműteni? Sajnos már nem bízom az orvosomban ezek után, de egy teljes árú műtétet sem tudnék megfizetni, ezért mennék hozzá vissza. Nem tudom mit tegyek... Elnézést, hogy ilyen hosszú lett! Hálás lennék ha válaszolna! Klára


dr. Pataki Gergely

Kedves Hölgyem!

Sajnáljuk helyzetét, azt hogy röpke három év után, a szoptatás és egyéb okok (fogyás) miatt probléma alakult ki Önnél. Ma már a korszerűbb technológiával gyártott implantátumnál 3 év messze nem jelentené még a “túlhordást”, sőt mi 3 szülés vagy 15 év után is nagyon gyakran látunk (implantátumbeültetés után) alig változó melleket, ahol szóba sem jön semmiféle csere.

Az Ön egyedi esetére nehéz konkrétumot mondani vizsgálat nélkül, de más hasonló esetekből kiindulva sejteni lehet a helyzetet. Valószínűleg az implantátuma izom feletti pozícióba lett helyezve, vagy részleges  izom alatti pozícióban van, de a fogyás miatt onnan ” elmozdult”, és a tok, melyben van, kitágult. Ez okozza a leírtak szerinti alakváltozást és oldalra kicsúszást (főként fekvő helyzetben). Szerencsétlen esetben a tokban csúszkáló implantátumot tapintja álló helyzetben az elvékonyodott szöveteken keresztül, és ez okozza a tüneteit. Amit tapinthat, az a “rippling” speciális jelensége, azaz lehet, hogy a megvastagodott tok, a korábbi nem teljesen alak- és formatartó implantátum által okozott hullámait vagy magát az implantátumot tapintja az elvékonyodott szövetein keresztül. Ez lehet golyó, vagy tojás, de kocka tapintatú is (tapasztalat). Nyilván egy daganatot is ki kell zárni (ez kevéssé valószínű) mihamarabb egy szakvizsgálattal.

Az, hogy mennyire a szöveteinek a “hibája”; mennyire a testsúlyváltozás, illetve mennyire egy esetleges műtéttechnikai hiba, vagy hibás méretválasztás az ok, azt nagyon nehéz (pláne látatlanban) megítélni.  A szülés előtti terhességi és szülés utáni szoptatási időszakban a hormonális- és testsúly-, illetve testzsír-arány változások következtében sok nő melle megváltozik. Feltétlen igaz ez egy olyan műtött mellre, ahol a szövetek fellazultak és az izom nem kellő tartó hatása miatt (izom feletti implantátum), vagy a nem megfelelő (tartóerejű) melltartó nem kellő idejű hordása miatt a mell deformálódik, megereszkedik, az implantátumnak nagyobb “holtjátéka” lesz.
Tehát a változások “multifaktoriálisak” és ebben nem csak a műtéti technika, hanem az Ön adottságai (genetikája) is szerepet játszik. Sok páciensem van (rendelőmben gyakran előtte-utána képet is szoktam mutatni), akiknek nem sokat változott a melle, akár két szülés után sem, nyilván itt is a két fontos tényező (helyes technika, jó méretválasztás stb) és a genetika játszik szerepet.

Az orvostudomány (azon belül is a plasztikai sebészet) jelenleg nem egzakt tudományág (mint pl. a geometria), ezáltal az elvárható maximális gondossággal elvégezett műtét ellenére is képtelenség teljes mértékben garantálni a szövődménymentes gyógyulást, illetve garantáltan elérni a hosszan tartó és megkívánt funkcionális és esztétikai eredményt. Minden individuális, csak törekedhetünk az általunk (és jelen tudásunk szerinti) legjobb “jóra”.

Sajnos tökéletes megoldás nincs még egy optimalizáló műtét keretein belül sem. Nehéz egy vékony szövetekkel rendelkező hölgynél másodjára “tökéletes eredményt” (szép és egyben tartós eredményt) elérni, még akkor is, ha az implantátum egyébként kiváló minőségű. De sikerülhet. A minőség mellett számos egyéb szempont is fontos.

Pontos terápiás ajánlást nehéz adni az Ön vizsgálata nélkül, de méretváltás, formaváltás, pozícióváltás, a meglévő tok teljes, vagy részleges eltávolítása vagy plasztikája (szűkítése), illetve az elvékonyodott, heges mellszöveteit revitalizálni (felfrissíteni) képes sajátzsír-visszatöltés szerencsés megoldások lehetnek az Ön esetében.

Valószínűleg egy tokzsugorodásra és diszpozícióra (elmozdulásra) a bizonyítottan kevésbé hajlamos poliuretán borítású implantátumot javasolt megfontolni.

Hasonló esetekben a mi praxisunkban a fenti, vagy a fentiekhez hasonló megoldások adnak jó eredményt, és vezetnek a műtét után a páciens elégedettségéhez.

Nyilván az első és remélhetőleg megoldást kínáló lehetőség az az, hogy az Önt ismerő operáló orvosához fordul panaszaival, aki minden bizonnyal lelkiismeretesen szakérti a helyzetet és kínál megoldást. Ha ez nem kivitelezhető, próbáljon ajánlások vagy az internet segítségével új plasztikai sebészt találni. (Adott esetben mi is próbálunk segíteni.) Nyilván arra sajnos nem számíthat, hogy itt majd féláron elvégzik a műtétet, sőt: a korrekciós műtétek nehezebbek, így drágábbak is lehetnek.

A mellplasztikai beavatkozásokról részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.