fbpx

Expressz mellnagyobbítás bimbóudvaron keresztül, heg nélkül?

2018-09-04

Tisztelt Doktor Úr! Egyik barátnőm pár hónapja esett át mellnagyobbításon az Ibériai-félsziget kisebbik országában. A barátnőm vékony. Nagyon érdekes műtétje volt, itthon még nem is hallottam ilyenről. Az egyik mellét a mellbimbó körül 180 fokban alul vágták körbe – ha a teljes kört egy óra számlapjának képzeljük el, akkor „3 órától 9 óráig” –, és nem látszik semmi heg, vagyis nem lehet szabad szemmel látni. A másik mellén „12-től 6 óráig” benn a barna részben – a bimbóudvarban – vágták, ez hajszálnyit látszik. A kinti orvos azt mondta, nem a barna részen kívül vág, hanem a barna részen belül, mert a barnában sokkal jobban gyógyul. Az implantátumok a mellmirigyek alá, izom fölé kerültek, 360 köbcentis kerek, enyhén érdes, ázsiai gyártmány. A műtét úgy történt, hogy a barátnőm reggel 9-re bement, délután 3-kor pedig hazaengedték. Azt mondták neki, hogy a kutatások alapján az otthon jobban, gyorsabban gyógyulnak a betegek. A műtét után volt 10 alkalmas mell masszázs, benne volt az árban. Hetente 3-szor műtét után 1 héttel kezdődött. Segíti a mellműtét utáni duzzanat lemenetelét. Ezt nyilván nem az orvos csinálta. Mindezért 5000 eurót kellett fizetni. Pataki doktor úrnak mi a véleménye erről, tényleg jobb a mellnagyobbítás így? Köszönettel: Katalin


dr. Pataki Gergely

Kedves Katalin!

„Nem mind arany, ami fénylik” jeligére…

Sajnos azt kell mondanom, hogy az implantátummal történő mellnagyobbítás kivitelezése így semmilyen szempontból nem optimális a leírt eset szerint – sőt, kifejezetten veszélyes! Bár a korrektség megkívánja annak feltételezését, hogy a külföldi plasztikai sebész kollégák világszerte az elvárható legnagyobb gondossággal járnak el, az adott leírás bánatomra egy ellenkező esetről ad tanúbizonyságot. Magyarország a fogászat mellett a plasztikai sebészetéről is híres világszerte a medikális turizmusban a kiemelkedően jó ár-érték arány miatt: javaslom a barátnőjének, hogy a sok jó magyar plasztikai sebészből válasszon legközelebb orvost, hiszen a jól képzett orvos mellett az anyanyelv és a magyar egészségügyi minőségbiztosítási rendszer is ad egyfajta biztonságot.

Külföldön végzett műtét esetén fontos tudni, hogy egyes európai országokban egy mellműtéthez sajnos nem kell plasztikai sebészeti szakvizsga, és e minősítés nélküli kollégák szabályozás híján folytathatnak „esztétikai” praxist, gyakran a páciensek legnagyobb veszélyére működve.

Vegyük sorra a problémákat! (A lista nem fontossági sorrend, hiszen mindegyik szempont egyaránt fontos lenne.)

1. Izom fölé helyezett implantátum. Az izom fölé helyezett technika egy 60 éves módszer, mely a legtöbb helyen már nem az elsődlegesen választandó technika, sőt kikopott; gyakran kifejezetten ellenzik a vezető plasztikai sebészeteken. Szerintem csak speciális esetekben (pl. daganatos helyreállításnál, vagy speciális „oversize” implantátumnál) és csak akkor legitim végezni, ha az implantátum felülete speciális, pl. poliuretán bevonatú, és kellő erősséggel ki tud tapadni a környező szövetekhez. A leírt esetben nem ez a helyzet.

Ez fokozott szövődménykockázatot vet fel, ráadásul kevésbé tartós esztétikai eredmény mellett. Izom fölé (mirigyállomány alá) helyezett implantátum esetén tapasztalatok szerint jelentősen nagyobb a tokzsugorodás veszélye, továbbá a mirigyállomány nem biztosít olyan stabil környezetet, erős tartást az implantátumnak, hogy az súlyánál fogva „lehúzza” a kebleket, elvékonyítja a saját szöveteket. Ilyen esetekben – ha szövődmény nem is indokolja az implantátum néhány éven belüli cseréjét – megereszkedés miatt korrekcióra van szükség. Klinikánkon a szakmailag és műtéttechnikailag legkiválóbb izom alatti implantátum-elhelyezést szoktuk alkalmazni: „dual plane” technika esetén például az implantátum felső 2/3-a izom alá kerül, így tartós, esztétikus, természetes formákat biztosít, főleg anatómiailag formázott (csepp alakú) implantátummal. A „dual plane” mellett igen hatékony technika még a „multiplane reshaping”, amely nem jár az  izmok teljes átvágásával, csak azok elvékonyításával a keblek több síkban történő formálásához.

2. A metszés helye. Mi a mell alatti redőben ejtett 3-4 cm-es kis metszésből dolgozunk, amelynek szintén előnye, hogy ideális sebgyógyulási adottságok és precíz, tanácsainkat megfogadó utókezelés mellett gyakran szabad szemmel alig látható, cérnavékony vonallá halványodik, mely optimális esetben „elvész” a mell alatti redőben. Mellbimbó környéki metszésből általában izom fölé lehet csak implantátumot behelyezni. Amennyiben a páciens kéri, bimbóban ejtett, vagy bimbó körül ejtett negyedköríves, vagy félköríves (bimbóudvar méretétől függő) metszésből, mi félig izom alá is be tudunk helyezni implantátumot, de a mellbimbó környéki hegnél pl. a műtét utáni részleges vagy teljes érzészavar kialakulásának veszélye is jóval nagyobb, mint a mell alatti redőben ejtetté, ezért próbáljuk erről legtöbb páciensünket lebeszélni. Nem csak emiatt nem szokták preferálni a magyar hölgyek ezt a behatolási módot, hanem egyszerűen azért, mert a bimbón nem szeretnének heget.

Azoknál a pácienseknél lehet előnyös ez a metódus, akiknél nem számít a bimbó érzékenységének csökkenése, és viszonylag kis mellel, illetve nagy bimbóudvarral rendelkeznek (de ekkor is izom alatti technikát érdemes alkalmazni). Sterilitási szempontból a bimbó környéki behelyezés szintén megkérdőjelezhető, hiszen a bimbó és udvara nem steril környezet, mert a tejkivezető csatornákban ott vannak a speciális, műtéti fertőtlenítéssel nem eltávolítható baktériumok, és ezen területen áttuszkolva az implantátumot, azon biofilm képződés és bakteriális kolonizáció történhet, mely egy azonnal fertőzés okozója, vagy később egy tokzsugorodás melegágya lehet. A bimbót a maximalista szakmai irányelveknek megfelelően mellfelvarráshoz szoktuk körbemetszeni (amikor muszáj), mely optimális esetben kevés „nyommal”, szépen, vagy szuboptimális esetben elfogadható heggel gyógyul. (Érdekesség, hogy itt jelentősége van a páciens bőrszínének, hiszen ez a kaukázusi – fehér – hölgyeknél így van ugyan, de afrikaiaknál például más a helyzet, ott a színes résznél a későbbi pigmenthiányos heg feltűnő és zavaró lehet.)

3. Az implantátum minősége. Klinikánkon kizárólag prémium kategóriás, élettartam-garanciás implantátumokkal dolgozunk. Ezek űrtechnológiát is „megszégyenítő” ellenőrzési folyamaton mennek keresztül a gyártás során, amely lehetővé teszi, hogy ne kelljen őket „kopás” vagy „elöregedés” miatt cserélni. Cserére optimális esetben csakis a környező szövetek nagymértékű változása esetén lehet szükség, pl. nagymértékű súlyingadozás vagy a mell állományát megváltoztató várandósság és szoptatás után (ami messze nem törvényszerű minden szülésnél: pácienseink körében gyakori a mellnagyobbítás utáni gyermekvállalás, mivel az újonnan felfedezett testi-lelki harmónia pozitívan hat a termékenységre, és sokuknak szoptatás után is gyönyörű marad a melle). Az ázsiai implantátumok jelenleg a piacon lévő legolcsóbb implantátumok közé tartoznak (nem tartom őket még középkategóriásnak sem). A barátnőjének beültetett típust jelenleg kifejezetten nem jó minőségnek tartom és óvakodnék tőle, annak ellenére, hogy esetleg CE jelzéssel ellátott, ami európai forgalomba hozhatóságot jelent. Mi nagyságrendekkel minőségibb ellenőrzött német és amerikai termékeket szoktunk használni.

4. Az implantátum formája. Kerek implantátumot csak akkor érdemes alkalmazni, ha a páciens anatómiai adottságai és a végeredménnyel kapcsolatos elvárásai kifejezetten indokolják, mert a legtöbb hölgynél (a vékony modelleknél pedig pláne) nem ilyen adja a legszebb, legtermészetesebb hatást, hanem az anatómiailag formázott. Nyilván bimbón keresztül nehézkes lehet anatómiásat választani, ráadásul az drágább is.

5. „Expressz” sebészet. Tény, hogy a plasztikai műtétek általában nem érintik közvetlenül a belső szerveket, ám mégiscsak komoly operációkról van szó, melyek steril környezetet és jelentős szakmai tudást, tapasztalatot igényelnek, és a legnagyobb körültekintés mellett is megterhelik valamennyire az emberi testet. Éppen ezért a szakmai maximalizmus megkívánja, hogy a mellnagyobbítás altatásban történjen egy éjszakás kórházi tartózkodással, amely után másnap reggel lehet hazamenni. Mi ehhez olyan nívós környezetet biztosítunk, ahol pácienseink biztonságban érzik magukat, mert maximális kórházi felszereltség mellett, gondos felügyelet alatt, mégis otthonosan tölthetik a gyógyulás szempontjából kulcsfontosságú első lábadozási szakaszt. Fontos ez az utóvérzések és a műtéti fájdalomcsillapítás miatt, és a nővér jelenléte miatt is, aki komoly pszichés támogatást is tud nyújtani az első kritikus órákban altatás után. Szakmai szempontokból vagy gégemaszkos vagy ITN-es (gégecsöves) intubációval (lélegeztetéssel) és intravénás altatással szabad végezni a mellműtéteket.

Vélem, hogy az Ön által említett orvos helyi érzéstelenítésben végzi a műtétet, mely kifejezetten kerülendő, és nyilván ebben az állapotban nem is lehetne kellően relaxálni a pácienst a stabilitást biztosító izom alatti technikához. A „kutatások alapján otthon jobban gyógyulnak a hegek” mondattal kapcsolatban pedig „a brit tudósok kimutatták” klisé jut eszembe… Erre azt lehet mondani, hogy ha a páciens pszichoszociális állapota és környezete harmonikus, akkor az immunrendszere stabilabb, a stresszhormonok szintje alacsonyabb, és ez kedvezően hat a hegekben lévő kollagénszintézisre. (Az első napokban persze nincs is heg, csak seb, és ott egy gyulladásos reakció zajlik, melyre a nyugalom jó hatással lehet áttételesen.) Nyilván a fájdalommentes első éjszaka egy szép környezetben, gondoskodó nővérrel ezt a célt (is) hivatott szolgálni. Persze, a mozgásmentes pihenés is fontos lehet: ha hazaküldöm pár óra után a pácienst, hacsaknem a szemközti házban lakik, akkor indokolatlan mozgással járó terheltetés.

6. A nyirokmasszázs időzítése. Az első hetekben végzett nyirokmasszázs fokozhatja a tokzsugorodás kialakulásának kockázatát, így később ajánlott elkezdeni, gyógytornával összekötve. Remélem, válaszommal sikerült hozzájárulnom ahhoz, hogy jobban átlássa, mi történt a barátnőjével – akinek a későbbiekben valószínűleg implantátumcserére lesz szüksége méret-, forma- és zsebváltással, esetleg mellfelvarrással kombinálva –, és hogy hazánkban (szerencsére) miért nem elterjedt ez a mellnagyobbítási módszer.

7. Ár. Az Ön által említett hely az egyik legszegényebb nyugat-európai ország az egyik legalacsonyabb bérekkel. Figyelembe véve a nyújtott szolgáltatást, a biztonságosságot, a beültetett implantátum minőségét és az alkalmazott technikát, szerintem magas az ár. Nálunk ezzel a metódussal, ezzel az implantátummal jóval olcsóbban ki tudnánk hozni a műtétet, de nem akarunk kiszúrni senkivel, és én nem ezt az utat járom.

A mellplasztikai beavatkozásokról további részletes információt talál a drpataki.hu/mellplasztikainfo oldalunkon.

Elnézést kérünk, ha kiábrándítottuk a külföldi ellenőrizetlen helyeken végzett plasztikai sebészeti műtétekkel kapcsolatban.

Üdvözlettel,

dr. Pataki Gergely

plasztikai sebész, a Premium Plasztikai Sebészet vezető orvosa

 Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
error: Szerzői jogvédelem alatt álló tartalom.